Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Koło Naukowe „STUDENCI PRZECIW WOJNIE” organizuję seminarium dla studentów UW w Auschwitz. W terminie 21-24 maja (niedziela-środa) 2006r.
    W programie m.in. zajęcia warsztatowe, wykłady, zwiedzanie studyjne Auschwitz, projekcja filmów i całodniowe zwiedzanie Krakowa. Szczegółowy plan można otrzymać mailem.

Kosz transportu (przejazd pociągiem) wynosi: 101, 5 zł Trwają negocjacje z Dyrektorem Instytutu Nauk Politycznych, by z WDiNP otrzymać pieniądze na pokrycie 50% kosztów transportu.

Kosz seminarium pokrywa Samorząd Studentów UW. (zajęcia, nocleg, bez wyżywienia).

Proszę osoby zainteresowane wyjazdem o kontakt:
    Iga Romaszko
    Tel. 605 192 163
    e-mail iga@cso.pl

Liczba miejsc ograniczona, liczy się kolejność zgłoszeń
  • Tomasz, Aleksander, Sylwester

Przepraszać za głupie i niepoprawne pytania, ale:

1) Jak definiujecie wojnę? To nie jest takie oczywiste, wbrew pozorom. Na przykład z punktu widzenia prawa międzynarodowego, w Iraku (i chyba też w Afganistanie) wojny nie było, bo nikt sobie wojny nie wypowiedział. Były tylko działana wojenne (tak, wiem, czepiam się, ale lubię wiedzieć, o czym dokładnie mowa).

2) Studenci przeciw której dokładnie wojnie? W poprzednim stuleciu mieliśmy dwie światowe, kilkanaście pomniejszych w samej Europie (w tym przynajmniej jedną w ostatniej dekadzie XXw.), i tak dalej. Bo jeżeli jesteście przeciwko pierwszej wojnie bałkańskiej (1907? dobrze pamiętam?), to chyba trochę nieaktualnie :P

3) Dlaczego piszecie 'studenci'? To brzmi jak ogólna kwantyfikacja, a mnie o zdanie nikt nie pytał. Nie twierdzę, że jestem za wojną, twierdzę, że skwantyfikowano mnie bez mojej zgody i wiedzy. Zgodnie z prawami logiki pierwszego rzędu, niezgoda jednego przeczy temu, że zgadzają się wszyscy. Składam protest.

Wiem, jestem zły. Już mi wytłumaczyli, nie musicie mi przypominać.

Sprawdziłem, to był rok 1912. Pamięć to się szybko deprecjonuje... :(
  • Aliena

Tomaszu
    oczywiscie, ze tylko CI studenci co do oraganizacji należą
    i - jak sądze - przeciw każdej wojnie, zwąłszca tym przyszłym

tak - czepiasz się

choc lepiej byłby gdyby sie nazwali na przykład "studencka organizacja pacyfizstyczna" albo cos w tym stylu
  • Kot z Cheshire

Wtedy by im zaraz ktoś dowalił artykułem Wujka Dobro Samo, wykazując rzekomą wewnętrzną sprzeczność :P
  • CountryZen

Cholernie to dzieczę uparte. Już raz ją tu wraz z całym tym kołem zmieszano z błotem, a ona dalej swoje. Czysty masochizm.

Niby się czepiam, ale nie lubię, jak ktoś wypowiada się w moim imieniu bez mojej wiedzy.

Wpadłem na to, że to koło jest przeciw wojnom - w sensie przeciw wojnom w ogóle. Mogliby się nazwać Niektórzy Studenci Przeciw Wojnom i byłoby dobrze; P

Ludki, ja też trochę tu ironizowałem, bo nie lubię bufioniastych nazw. Nie musicie tego brać 100% na serio. Rzeczywistość w postaci Giertycha jest już wystarczająco poważna.
  • Anonim

hmm, przyczepmy się i my: caaaała rzeczywistość się w Giertycha przepoczwarzyła??? madafaka!
  • Anonim

Hm a kto bedzie wykladal... I czemu ta inicjatywe dotuje samorzad studencki???? To ciekawe jak sie taka dotacje dostaje?? Moze PUSZ by dostal???
  • nanas

Witam,

Mam bardzo dobrą wiadomość, udało mi się otrzymać pieniądze z WDiNP na pokrycie 50% kosztów transportu. Za bilety będziemy płacić 50.75 zł i jest to całkowity koszt seminarium.

Pozdrawiam
    Iga Romaszko
    Prezes Koła Naukowego
    „Studenci przeciw wojnie”
    Tel. 605 192 163
    (022) 826 22 58
    mail: iga@cso.pl
  • CountryZen

Marysiu, ale jeśli to jest zwłaszcza przeciw przyszłym wojnom, to jest to wysoce nieetyczne. Bo a nuż to będą wojny sprawiedliwe?

Oczywiście ja jako osobnik nader spolegliwy oświadczam, że jeśli nie daj boże ktoś kiedyś zdecyduje się przyjść naszemu krajowi z bratnią pomocą, rabując i gwałcąc m.in. założycielki szczytnych pacyfistycznych inicjatyw, zamiast brać udział w paskudnej wojnie obronnej będę grzecznie siedzieć w domu albo gdzieś sobie wyjadę. Może przynajmniej przy okazji usuną Kaczyńskich i innych Giertychów; )
  • Aliena

Marku, ale ja nei wnikałam w to czy to jest działalnośc etyczna czy nieetyczna - próbowałam jedynie wyjaśnic prawdopodobne cele tej organizacji oraz sens jej nazwy
  • Aliena

ja mysle ze działacze/czki organizacji nie sa swiadomi(e) istanienia wojen sprawiedliwych:)
  • CountryZen

Toteż nie czepiam się Ciebie ani ich, tylko ZSS UW i WDiNP, za to że sponsorują takie nieetyczne inicjatywy. Fe!
  • Aliena

swoja drogą drogi Marku... ponieważ nie mam wątpliwości co do Twojej ortografii mniemam, że w obliczu obecnej sytuacji panującej w naszym kraju jesteś "prawo-żądny" raczej niźli "praworządny" ... dobrze to zrozumiałam?
  • Kot z Cheshire

>prawożądny obywatel Malik napisał

>Oczywiście ja jako osobnik nader spolegliwy
    >oświadczam, że jeśli nie daj boże
    >ktoś kiedyś zdecyduje się przyjść
    >naszemu krajowi z bratnią pomocą, rabując i
    >gwałcąc m.in. założycielki szczytnych
    >pacyfistycznych inicjatyw, zamiast brać udział w
    >paskudnej wojnie obronnej będę grzecznie
    >siedzieć w domu albo gdzieś sobie wyjadę.
    >Może przynajmniej przy okazji usuną
    >Kaczyńskich i innych Giertychów; )

Co ma do tego spolegliwość?

A tak w ogóle, to dalibyście im spokój. Co wam ruch antywojenny szkodzi?
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki