-
Anonim
Koło Naukowe „STUDENCI PRZECIW WOJNIE” organizuję seminarium dla studentów UW w Auschwitz. W terminie 21-24 maja (niedziela-środa) 2006r.
W programie m.in. zajęcia warsztatowe, wykłady, zwiedzanie studyjne Auschwitz, projekcja filmów i całodniowe zwiedzanie Krakowa. Szczegółowy plan można otrzymać mailem.
Kosz transportu (przejazd pociągiem) wynosi: 101, 5 zł Trwają negocjacje z Dyrektorem Instytutu Nauk Politycznych, by z WDiNP otrzymać pieniądze na pokrycie 50% kosztów transportu.
Kosz seminarium pokrywa Samorząd Studentów UW. (zajęcia, nocleg, bez wyżywienia).
Proszę osoby zainteresowane wyjazdem o kontakt:
Iga Romaszko
Tel. 605 192 163
e-mail iga@cso.pl
Liczba miejsc ograniczona, liczy się kolejność zgłoszeń -
Tomasz, Aleksander, Sylwester
Przepraszać za głupie i niepoprawne pytania, ale:
1) Jak definiujecie wojnę? To nie jest takie oczywiste, wbrew pozorom. Na przykład z punktu widzenia prawa międzynarodowego, w Iraku (i chyba też w Afganistanie) wojny nie było, bo nikt sobie wojny nie wypowiedział. Były tylko działana wojenne (tak, wiem, czepiam się, ale lubię wiedzieć, o czym dokładnie mowa).
2) Studenci przeciw której dokładnie wojnie? W poprzednim stuleciu mieliśmy dwie światowe, kilkanaście pomniejszych w samej Europie (w tym przynajmniej jedną w ostatniej dekadzie XXw.), i tak dalej. Bo jeżeli jesteście przeciwko pierwszej wojnie bałkańskiej (1907? dobrze pamiętam?), to chyba trochę nieaktualnie :P
3) Dlaczego piszecie 'studenci'? To brzmi jak ogólna kwantyfikacja, a mnie o zdanie nikt nie pytał. Nie twierdzę, że jestem za wojną, twierdzę, że skwantyfikowano mnie bez mojej zgody i wiedzy. Zgodnie z prawami logiki pierwszego rzędu, niezgoda jednego przeczy temu, że zgadzają się wszyscy. Składam protest.
Wiem, jestem zły. Już mi wytłumaczyli, nie musicie mi przypominać. -
Sprawdziłem, to był rok 1912. Pamięć to się szybko deprecjonuje... :( -
Aliena
Tomaszu
oczywiscie, ze tylko CI studenci co do oraganizacji należą
i - jak sądze - przeciw każdej wojnie, zwąłszca tym przyszłym
tak - czepiasz się
choc lepiej byłby gdyby sie nazwali na przykład "studencka organizacja pacyfizstyczna" albo cos w tym stylu -
-
Kot z Cheshire
Wtedy by im zaraz ktoś dowalił artykułem Wujka Dobro Samo, wykazując rzekomą wewnętrzną sprzeczność :P -
CountryZen
Cholernie to dzieczę uparte. Już raz ją tu wraz z całym tym kołem zmieszano z błotem, a ona dalej swoje. Czysty masochizm. -
Niby się czepiam, ale nie lubię, jak ktoś wypowiada się w moim imieniu bez mojej wiedzy.
Wpadłem na to, że to koło jest przeciw wojnom - w sensie przeciw wojnom w ogóle. Mogliby się nazwać Niektórzy Studenci Przeciw Wojnom i byłoby dobrze; P
Ludki, ja też trochę tu ironizowałem, bo nie lubię bufioniastych nazw. Nie musicie tego brać 100% na serio. Rzeczywistość w postaci Giertycha jest już wystarczająco poważna. -
Anonim
hmm, przyczepmy się i my: caaaała rzeczywistość się w Giertycha przepoczwarzyła??? madafaka! -
Anonim
Hm a kto bedzie wykladal... I czemu ta inicjatywe dotuje samorzad studencki???? To ciekawe jak sie taka dotacje dostaje?? Moze PUSZ by dostal??? -
nanas
Witam,
Mam bardzo dobrą wiadomość, udało mi się otrzymać pieniądze z WDiNP na pokrycie 50% kosztów transportu. Za bilety będziemy płacić 50.75 zł i jest to całkowity koszt seminarium.
Pozdrawiam
Iga Romaszko
Prezes Koła Naukowego
„Studenci przeciw wojnie”
Tel. 605 192 163
(022) 826 22 58
mail: iga@cso.pl
-
CountryZen
Marysiu, ale jeśli to jest zwłaszcza przeciw przyszłym wojnom, to jest to wysoce nieetyczne. Bo a nuż to będą wojny sprawiedliwe?
Oczywiście ja jako osobnik nader spolegliwy oświadczam, że jeśli nie daj boże ktoś kiedyś zdecyduje się przyjść naszemu krajowi z bratnią pomocą, rabując i gwałcąc m.in. założycielki szczytnych pacyfistycznych inicjatyw, zamiast brać udział w paskudnej wojnie obronnej będę grzecznie siedzieć w domu albo gdzieś sobie wyjadę. Może przynajmniej przy okazji usuną Kaczyńskich i innych Giertychów; ) -
Aliena
Marku, ale ja nei wnikałam w to czy to jest działalnośc etyczna czy nieetyczna - próbowałam jedynie wyjaśnic prawdopodobne cele tej organizacji oraz sens jej nazwy -
Aliena
ja mysle ze działacze/czki organizacji nie sa swiadomi(e) istanienia wojen sprawiedliwych:) -
CountryZen
Toteż nie czepiam się Ciebie ani ich, tylko ZSS UW i WDiNP, za to że sponsorują takie nieetyczne inicjatywy. Fe! -
Aliena
swoja drogą drogi Marku... ponieważ nie mam wątpliwości co do Twojej ortografii mniemam, że w obliczu obecnej sytuacji panującej w naszym kraju jesteś "prawo-żądny" raczej niźli "praworządny" ... dobrze to zrozumiałam? -
Kot z Cheshire
>prawożądny obywatel Malik napisał
>Oczywiście ja jako osobnik nader spolegliwy
>oświadczam, że jeśli nie daj boże
>ktoś kiedyś zdecyduje się przyjść
>naszemu krajowi z bratnią pomocą, rabując i
>gwałcąc m.in. założycielki szczytnych
>pacyfistycznych inicjatyw, zamiast brać udział w
>paskudnej wojnie obronnej będę grzecznie
>siedzieć w domu albo gdzieś sobie wyjadę.
>Może przynajmniej przy okazji usuną
>Kaczyńskich i innych Giertychów; )
Co ma do tego spolegliwość?
A tak w ogóle, to dalibyście im spokój. Co wam ruch antywojenny szkodzi?