- 1
- 2
-
nazwa ekranowa
Siedzę właśnie i przyswajam jedną z wielu idiotycznych tabelek z końcówkami na kolokwium które mam za jakieś 9godzin. I sprawia mi to w sumie sporą przykrość, pomnożoną przez fakt, że po kolokwium będę się starał jak najszybciej te końcówki zapomnieć.
Słyszałem, że jeszcze ze 3 lata temu łacina/greka była nieobowiązkowa, a chodzili na nią tylko ci, którzy z nieznanych powodów wyrazili chęć jej zgłębiania.
A że ja takiej chęci nigdy nie wyrażałem to w związku z tym zapytowywuję się zorientowanych dlaczego teraz, do jasnej cholery, jest obowiązkowa?
I co można zrobić żeby przestała taką być bo mam jej serdecznie, głęboko, (pasujące wstawić) DOŚĆ ...
-
ryjek
Łacina... Przydaje się. To "pramatka" innych języków. Chociaż już wymarła, to zobaczysz - na pewno się przyda. -
Kamil
Oficjalnie: studenci IF chyba dwa lata temu uznali, że fajnie (nie dla nich a dla nas) by było gdybysmy uczyli sie laciny.
Nieoficjalnie: co by zrobić z tymi co wybrali sie na filologie klasyczna i zapomnieli o tym ze po zakonczeniu studiow trzeba zarabiac na chleb. Filozofowie znani z empatii postanowili dać im zarobić na nas :)
Nie wiem czy nasz kurs pozwala na naukę łaciny w szkołach niższego szczebla. Napewno łatwiej potem o takie uprawnienia. Więc pociesz się, moze zamiast uczyc angielskiego po filozofii, bedziesz uczyla łaciny.
W CV, w jezykach wpisujesz: łacina i jestes fajna.
Jezeli znalazlabys upodobanie w filozofach starszej daty, to mozliwe ze moglabys czytac ich teksty w oryginale.
I inne tego typu argumenty.
co do wypowiedzi KREDKI, to przyznaj ze stosunek nakładu sił i czasu starconych w nauce łąciny, do korzyści jakie to daje w nauce innych języków, zadowala chyba jedynie filologów/ ludzi mających ambicje mówić w większości języków europejskich. Jakieś inne "przydatne" aspekty łaciny? -
kropek
>Misiol/Kamil napisał
>Oficjalnie: studenci IF chyba dwa lata temu uznali, że
>fajnie (nie dla nich a dla nas) by było gdybysmy uczyli
>sie laciny.
to jest lekkie przeklamanie... jakis czas temu studenci nie zglosili veta do proponowanej zmainy w toku zajec zwiazanej z wprowadzeniem jezykow klasycznych...
propozycja wyszla od dyr. ifuw i byla argumentowana dostosowaniem toku studiow do norm, nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze nor zwiazanych ze strategia lisbonska (decyzja samorzadu nie byla jednoglosna z tego co pamietam ale reki sobie nie dam za to uciac) -
-
Anonim
Nie rozumiem jak można się bronić przed wiedzą... z tego co mi wiadomo jeszcze całkiem niedawno (bo przed wojną) greka i łacina były nauczane w liceach. -
Anonim
dobrze mówisz wiedzy nigdy za dużo! Powinni nam jeszcze dorzucić hebrajski i aramejski a co!; ( -
Anonim
Oj, tu nie chodzi o obronę przed wiedzą. Gdybyśmy jako obowiązkowe zajęcia mieli np. hydrologię, to też byś użył takiego argumentu?
-
mów do mnie per 'wers'
-
Anonim
W takim razie proponuję (jako propozycję na Radę Instytutu). zgłosić projekt o zastąpieniem języka klasycznego obowiązkowymi zajęciami z hydrologii ( z tygodniowymi ćwiczeniami terenowymi nad jakimś jeziorem, czy morzem ).:D -
Kot z Cheshire
Czy ogolnie zajecia praktyczne z woda... (jakby ktos nie zauwazyl, zepsuly mi sie polskie znaki; ) ) -
Anonim
I jeszcze elementy dendrologii :D (coś do wody;) ).
Dumnie brzmiąca nazwa przedmiotu: hydrologia z elementami dendrologii; ) -
mów do mnie per 'wers'
No to jak to wszystko już tak pięknie się rozwija, to ja jeszcze poproszę elementy anatomii; ] Podpiszę się pod tym :D -
Anonim
-
Anonim
No, a tak na poważnie, to najrosądniejszym (czego powtarzanie jest truizmem już nawet) rozwiązaniem jest uczynienie z zajęć języka łaciny jedynie przedmiotu opcjonalnego, nieobowiązkowego.
No bo niby dlaczego jakiś język starożytny ma być obowiązkowy?
1) Ponieważ niedołącznym atrybutem człowieka oświeconego, nie tylko filozofa jest znajomość korzeni własnej kultury. Język łaciński jest tak dla niej ważny, że nie można go deprecjonować stwierdzeniem, że jest językiem martwym. Jego znajomość przecież daje jakiś prestiż, itp.
Argumenty tego typu są generalnie obciążone olbrzymą dawką nieścisłości. Już samo odwłowyanie się do jakichś idealistycznych pojęć jak człowiek oświecony, albo powinności że niby trzeba znać, wypada znać jest wątpliwe. Bo na pytanie dlaczego? nikt nie jest w stanie udzielić konkluzywnej, przynajmniejz grubsza, odpowiedzi.
2) Ponieważ ułatwia to naukę innych języków.
A czy my studiujemy filologie jakąs, zeby tak o nas dbano i ulatwiano nam nauke innych jezykow? Poza tym, prawdziwosc tego argumentu jest watpliwa. To ze do laciny wiele jezykow jest podobnych, ma podobne struktury gramatyczne to tylko ciekawostka. Jezyki maja to do siebie, ze trzeba sie kazdego uczyc od podstaw. To nie jest tak, ze bierzemy rdzen jakim jest lacina i tylko modulujemy go w zaleznosci od specyfiki danego jezyka.
3) Poniewaz dobrze jest czytac Horacego w oryginale.
No, pewnie i dobrze, ale co z tego?
4) Ponieważ filozof powinien mieć możliwość analizy oryginalnej wersji dzieła, by ściślej zrozumiec autora.
No, zatem uczmy się wszystkich języków obcych, ponieważ większość wielkich fil. to nie są Polacy.
-
mów do mnie per 'wers'
Huh...
...woda, jezioro, morze...
+
...Krzewy, drzewa, cień, polana...
+
...
=
bosko
Inne równanie podobnie:
woda ognista
+
zieleńszy szczyt
+
...
=
bosko
A jakby oba poziomy połączyć np. w sierpniu... no to chyba bosko do kwadratu :D -
mów do mnie per 'wers'
-
Anonim
@Potwór:
A co jest do wstawienia w miejsce "..."?; )
Do WM:
Dlatego się nie da, bo większość Rady Instytutu uznała, że wprowadzenie nam klasycznych to dobry pomysł?
Do aktualnych/ byłych członków Zarządu Samorządu:
-Czy jest możliwość, by zgłosić projekt "studencki" dotyczący zniesienia obowiązkowego lektoratu z klasycznego i ewentualnej próby przepchnięcia go przez Radę Instytutu (takie studenckie oddolne veto, czy coś)? W sumie nice chodzi mi o kasowanie nam obowiązkowego klasycznego (chociaż jak by była możliwość to bym się nie obraził), ale żeby przyszłe roczniki się nie męczyły. -
mów do mnie per 'wers'
Najlepiej oddawałby to jeden z działów anatomii, anatomia plastyczna, a konkretnie, pewne elementy takie jak widoczne struktury mięśniowe i magazyny tłuszczu u płci koniecznie (w moim rzecz jasna przypadku) przeciwnej.
Ja się zastanawiać zaczynam.. czy ta cała filozofia nie zabija w was mężczyzn???; ) :P Pić i palić, to skojarzyli, a najważniejsze... wstyd lol -
Anonim
We mnie nie zabiła/nie zabija/nie zabije mężczyzny.
Chodziło i tylko o uściślenie wątku w dyskusji; ) -
Anna Karolina
co to jest strategia lizbonska???
( ktos z Was wymienil to jako argument)
- 1
- 2