FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kot z Cheshire

Biorąc pod uwagę, że ZSS dwa lata temu nie sprzeciwił się inicjatywie, teraz głupio by wyglądał, gdyby nagle zaproponował coś zupełnie innego. A nawet jeśli, to studenci nie mają takiego wpływu na RI.

A strategia lizbońska to mi się kojarzy z liberalizacją gospodarki unijnej :P Może chodziło o bolońską?
  • kropek

no oczywiscie, ze Bolonska <ups>
  • Anonim

myśle ze język starożytny powinni mieć ci którzy będą się zajmować histerią filozofii ale zupełnie nie pojmuję po co np. P.Środa miałaby znać starożytną grekę a nawet łacinę ( moze zna nie wiem ) ....Być moze to potrzebne tylko nie wiem do czego...Mój bunt wynika zapewne z tego ze kiepsko mi ta greka idzie ....Zreszta niewiem
  • Kot z Cheshire

Greka jest pani Środzie po to, by móc pytać studentów z oryginału Gorgiasza :D

A poza tym sądzę, że Ci, którzy chcą zajmować się historią filozofii, sami z siebie nauczą się odpowiednich języków :P
  • Alex

Kilka lat temu studenci filozofii mieli do wyboru dwa dowolne języki, można było wybierać spośród wszystkich nowożytnych i klasycznych. Jednak z powodów finansowych na całym Uniwersytecie obcięto lektoraty i filozofii pozostało prawo tylko do jednego języka. Żeby choć trochę ratować sytuację, władze IF dogadały się z filozogią klasyczną - tylko po to, żeby zapewnić studentom drugi darmowy lektorat.
  • Kamil

No to dzieki za taki lektorat. Ciekawe z kim sobie pogadam.

Nawet jezeli zaakceptujemy te wszystkie plusy łaciny, to powiedzcie mi ze dla kazdego studenta filozofii, warto na nią spędzać godziny życia. (tak wiem ze dla wiedzy zawsze warto poswiecic czas, tyle ze wiedze są rózne i jedna mi bardziej pasi, a inna nie, no i domagam się prawa do pewnego wyboru).
    Wolałbym zamiast lektoratu z laciny, miec jakies zajecia z przedmiotow scislych, albo cos w ten desen (fakultet na innym wydziale), nie pogardzilbym tez dodatkowymi godzinami z kazdego z przedmiotow kursowych na filozofii.
    Nie wiem co powiedziec na to ze mamy drugi darmowy lektorat. Zawsze fajnie ze mamy wiecej darmowych zajec, ale szkoda ze obowiazkowych i nieco nie przydatnych.
  • Anonim

No tak, jedyny plus tego lektoratu to to, że jest on za darmo. Ale co z tego?
  • ღAiszaღ

Czy trudna jest łacina?
  • Anonim

Wg mnie do łatwych nie należy.
  • Anonim

och a jak to jest z tymi obecnościami? mnie to na tej grece z 10 razy nie było ale to nie to ze mi sie nie chcialo tylko chora byłam a jak choruje to leze w łóżeczku i nie latam po lekarzach wiec i zwolnien nie mam... no i niewiem czy jak sie naucze ( hmm...) i zalicze kartkówki to wystarczy czy jestem na spalonej pozycji i juz powinnam zbierac kase na warunek....
  • Dr. StanVan

Ja bede staral sie w te wakacje wcisnac na praktyki do Starozytnego Rzymu. Robota mizerna, sprzatanie zwlok w Circus Maximus, ale licze, ze przez te dwa miesiace naucze sie w miare plynnie zapieprzac rzymska lacina i moze jakas poezje obczaje akcentem muzycznym.
  • kropek

lacina to pikus:15 czasow, 8 deklinacji 500000 konigacji i to wszystko razy 10 w roznych kombinacjach + (koniecznie) ACI, NCI i inne takie zlozenia...

Greka przy tym urasta do pewnego rodzaju potwora bo to wszystko co w lacinie + dziwne litery, liczba podwojna no i (i tutaj pojawiaj sie fanfary) cudowne akcenty, ktore zle postawion moga zmienic znacznie wyrazu i cale kolokwium idzie do kosza :)

to tyle ile wynioslem z liceum i wiecej nie chce:)

biednym uczacym sie "Galia est omnis divisa..." powodzenia zycze :p
  • Anonim

"(...)in partes tres
    Quorum unam incolunt Belgae aliam Aquitani
    Tertiam qui ipsorum lingua Celtae nostra Gali apelantur
    Ave Caesar morituri te salutant!"

"Nad Europą twardy krok legionów grzmi
    Nieunikniony wróży koniec republiki
    Gniją wzgórza galijskie w pomieszanej krwi
    A Juliusz Cezar pisze swoje pamiętniki"

I z tym właśnie kojarzę nauke łaciny. Z jednej strony niby tworzyli kulturę (np. pamiętkiki Cezara, Choratsy i.t.p.), a z drugiej systematycznie i skutecznie podbijali i mordowali. W sumie piosenka Kaczmarskiego jest dla mnie hmm... jak by to powiedzieć... kwintesencją rzymskości; )

• Dr. StanVan

A co zlego jest w podboju? Celtowie przeciw ktorym walczyli podbili w swoim czasie, w sposob nie mniej krwawy pol kontynetu. O tym sie jednak nie mowi, poniewaz uwaza sie, Celtowie nie tworzyli kultury w odroznieniu od pieknych i slawetnych srodziemnomorskich piewcow zachodniego swiata. Jedno zdanie falszywe pociaga za soba kolejne...
  • Dr. StanVan

a tak nota bene, tekst w oryginale ktory przytoczyles nijak ma sie do tego tlumaczenia; )
  • Anonim

Tylko, że Celtowie byli uważani za barbarzyńców, więc im wolno; )

Rzymanie natomiast kreowali się na światłych ludzi ( POZERZY!!! :P).

Jesli chodzi o Ten tekst po polsku, to nie jest to tłumaczenie łacińskiego fragmentu, ale jedna ze zwrotek piosenki Jacka Kaczmarskiego "Lekcja historii klasycznej'.
  • Dr. StanVan

>Rzymanie natomiast kreowali się na światłych
    >ludzi ( POZERZY!!! :P).

Najbardziej rozbraja mnie to jak Cezar pierdoli w De bello Gallico jakie to okropne sa zwyczaje tych podlych Gallow i Celtow ktorzy to obcianaja glowy zloczyncom i jencom, podczas gdy w na igrzyskach kazdego roku Lud Rzymski lubowal sie w o wiele gorszych widowiskach.

>
    >Jesli chodzi o Ten tekst po polsku, to nie jest to
    >tłumaczenie łacińskiego fragmentu, ale jedna
    >ze zwrotek piosenki Jacka Kaczmarskiego "Lekcja historii
    >klasycznej'.

Tak tez skumalem po chwili; )

| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki