Filozofia [3665]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

wiecie co? tak sobie na spokojnie przeglądałam topici w tym gronie i pomyslałam, że tyle genialnych w swej głupocie zdań tu padło, że warto by było je uwiecznić - ku przestrodze i dla śmiechu ofkors, so...let's go!....

oto moje typy :

KATEGORIA "CO AUTOR MIAŁ NA MYŚLI?"

czego ktos nie wybierze to jest mu przeznaczone - tu tkwi chaczyk - zawsze mozna wybrac.. ktore przeznaczenie speBnimyu (Cynic)

taki spoleczny projekt do wznoszenia ludzi na toche glebszy poziom poznania poprzez podszyte badanie ich - niby marketingiem...; ] (Cynic)

nie mogę wykminic, Twoich wykminek, w których najpierw kminisz z irytacją o kimś, kto widzi coś więcej w rzeczywistości, nawet jeśli ma z nią problemy (Arvi)

kiedys sie bedziesz smiac spowrotem bez wyrzutow i bez sknerowatosci i dwotyzmu zazdrosnego ? (Cynic)

KAT. "ARCYODKRYWCZE I ARCYBŁYSKOTLIWE" :

PrZeZnAcZeNiE ... szkoda tylko że aż tak bardzo zróżnicowane . Jednym sprawia miłe niespodzianki drugim z kolei potrafi zrujnować życie :\ (ibn)

bylo juz o hierachii potrzeb Maslowa?
    - byc po tym jak miec (Yanorave)

- jak nie moc miec to przynajmniej byc
    OD BYTU glowa boli, a od MIECIA nie (Yanorave)

Najpierw trzeba BYC, potem KOCHAC, a nastepnie WIELBIC. (Bless)

filozofii, tak jak w supermarkecie, każdy szuka czegoś innego. Ja preferuję filozofię optymizmu, która pozwala odnaleźc się w świecie (Arvi)

Kiedy tylko nastawiasz się na MIEĆ wtedy kategorie etyczne, uczucia...idę w kąt...i tak jest łatwiej. Bo ileż można BYĆ,hm? (Arvi)

KAT. "NO PRZECIEZ TO OCZYWISTE...." :

czy po co czytac... dorbze sie jest samemu domyslac bez gmatwania co kryje sie za jakoms pokretna symbolika.. bo kazdy ma jakies symbole mniej lub bardziej konkretne ktore jakies wartosci przesstawiaja (Cynic)

zwykle prostackie pisanie takie rzeczowe i jasne... -==> moim zdaniem jest nic nie warte -
    (Cynic)

haha Witt..... cóż... zanim powstały języki - zycie bylo prostsze i chyba ciekawsze - ludzie zajmowali sie rzeczami uprzeyjemniajacymi, nie katujacymi ich rzeczywistosc... (Cynic)

najwiekszym bledem filozoficznym jest zalozenie ze cos jest niemozliwe jesli tego nie przezylismy... (Cynic)

KAT. "FILOZOFIA FOTELOWA"

O filozofii optymizmu powiedziałam w tym sensie, że dla mnie jest to radosne poszukiwanie. Że to nie żmudna praca, nie wkuwanie ciężkich pojęć i takie tam różne inne dziwactwa - ale poszukiwanie. (Arvi)

nie mowie ze nie ma - ale napewno nie sa to slowa spisane na papierze... czy w komputerze - to jest wszystko co robimy - kazdy najmniejszy znak (Cynic)

bo metajezyk to czesc - metafizyki - a metafizyka to nie jest cos stricte materialnego tylko sens sam w sobie - mozna by to nazwac pewną cechą - jesli chodzi o uprzedniatawianie... (Cynic)

bo żeby z czegoś kpić, najpierw trzeba to posiadać, a nium:-) (Arvi)
  • Anonim

i jeszcze kilka :

KAT. "GRUNT TO ZADOWOLENIE Z SIEBIE" :

nie potrzebuje sie rozmyslac nad tym co pisze (Cynic)

interpretuje tak twoja wypowiedz, bo tak jest wygodniej (Yanorave)

KAT. "JESTEM ZDOLNYM PSYCHANALITYKIEM" :

z tym ze Loui - ta woda jest jednak zmyciem Twoich i nie tylko opinii z powierzchni szyby ktora przeswituje i byle struzka ... (Cynik)

nawt Twoje Louise podirytowane niepoukladanym zyciem posty swiadczace o ucieczce w logike - nauke ktora ma to poukladac (Cynic)

szczerze moowiac wydaje mi sie ze Cynic moze miec racje ... (Maryś)

ponoc jesli ktos ciagle tylko krytykuje to ma problemy... nie koniecznie psychiczne - bardziej egzystencjalne (Cynic)

nie zamierzam sie zastanawiac nad sytnaktyką jakąś - nawet szczerze nie wiem co znaczy to slowo - choc moglbym sie domyslic po specjalistycznym twardym brzmieniu tego slwoa... (Cynic)

ponoc jesli ktos ciagle tylko krytykuje to ma problemy... nie koniecznie psychiczne - bardziej egzystencjalne (Cynic)

KAT. "WIEM, ZE NIC NIE WIEM I DOBRZE MI Z TYM" :

jako autor, przerzuca na czytelnika trud zrozumienia. nic dziwnego - typowy artysta ktory ma w dupie odbiorce (Yanorave)

nie zamierzam sie zastanawiac nad sytnaktyką jakąś - nawet szczerze nie wiem co znaczy to slowo - choc moglbym sie domyslic po specjalistycznym twardym brzmieniu tego slwoa... (Cynic)

jestem najglupszy z najglupszych; ]]] i dobrze mi... wali mnie to (CyNic)

KAT. "PATRZCIE JAKIE MAM FAJNE POCZUCIE HUMORU" :

oddaje mocz w podobnej pozycji co Sokrates ... (Yanorave)

czekam na wasze typy :)
  • Anonim

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD DDDDDDDDDDDDDD

Louise, w podziekowaniu, ze chcialo Ci sie to zrobic, Tobie dedykuje ponizszy ranking:

1. Cynic (17)

2. Arvi i Yanorave ex aequo (5)

4. ibn, Bless i Marys ex aequo (1)

(bedziemy uaktualniac na biezaco) :PPP
  • Πέτρος

:-) Chciałem tylko obronić Yanorave w tekście "jako autor, przerzuca na czytelnika trud zrozumienia. nic dziwnego - typowy artysta ktory ma w dupie odbiorce" Ma racje! Autor też powinien się starać być zrozumiały! Może to troszkę źle ujęte (bo rzeczywiście sugeruje, że to Autor razem z odbiorcą rozumuje czytając, ale wiadomo mniej więcej o co chodziło.)Pozdr.! :-D
  • bartkiller

można by to spisać oprawić i wydać :d
  • .

"ciekawy masz sposób na rozrywke :) "

(_Cynic_)
  • bartkiller

można by spisać oprawić i wydać :D

ja typuję dodatkowo wszystkie wypowiedzi Cynika w tym wątku; d
  • bartkiller

można by spisać oprawić i wydać :D

ja typuję dodatkowo wszystkie wypowiedzi Cynika w tym wątku; d
  • Anja_esz

dobre dobre...jak i się Loui chciało tyle czasu na to zmarnować?cio? przecież tylu osobom mogłaś dogryźc w tym momencie, marnujesz się:-)

skwituję to tak: a nium:-)
  • Anonim

ad Ostani Zraz :
    zapewniam Cię, że w historii sztuki był tylko jeden nurt, który nie dbał o odbiorcę i o jego zrozumienie tekstu, mało tego sam autor nie rozumiał tego co stworzył z tego prostego powodu, że słowa, które dobierałbyły czytym przypadkiem (apropos - to troche tak jak Cynic :D), ten nurt to oczywiscie dadaizm...

zarzut, ze artystanie dba o odbiorcę jest często spotykany u ludzi,którzy mają naiwne podejście do języka i nie zdaja sobie sprawy, że język ma swój oiektywny wymiar (strukturaliści nazywaja to "lanque"), a tylko pewna jego częśc jest subiektywna i zindywidualizowana ("parole")
    do zrozumienia dowolnego tekstu kultury nie jest zupełnie potrzebne zatem idiotyczne pytanie "co autor miał na myśli?" - jesli ktos ma problem z interpretacją dzieła sztuki zanczy to, ze ma problem z jezykiem w ogóle...
  • Anonim

Arvi moja droga, zapewniam Cię ze duzo czasu mi to nie zajęło, wynajdywanie tekstów typu "humor zeszytów" to moje zboczenie zawodowe, no i lata praktyki też nie są bez znaczenia :)
  • .

dosc plytki masz humor... wrzucic tam listek dębu i z tej kaluzy robi sie dno!
  • Anonim

No na moralizatorów to się nie nadajecie. Świetni z Was za to szydercy.

Popracujcie trochę nad "charakterkami"; /.
  • Anonim

niechcąco powiedziałeś mi komplement Azbeście :)

bo ja moralizatorstwem zawsze sie przydziłam, a na szyderców patrzyłam z podziwem - ie jest łatwo być szydercą, a moralizatorem - owszem :PPP
  • Anonim

yyyyy... znaczy się moralistą; )
  • czejen

o ciul nie zalapalem sie na liste :(
  • Yanorave

Louise

brawo! hahahaha

proponuje abys zanalizowala w charakterystyczyny dla siebie sposob grono "dowcipy" 'zarty"

mysle, wytlumaczenie tym wszystkim debilom dlaczego 99% z zartow jest glupia bedzie NAJZABAWNIEJSZA rzecza jaka kiedykolwiek napiszesz ...hahaha

czejen ma prawo sie martwic bo on wylacznie pisze ironicznie

jesli teksty czejena nie zostaly uznane za glupie to istnieje powazne podejrzenie, ze nie sa smieszne, bo Louise ma problem z rozpoznawaniem ironii (oczywiscie poza skokratejska, bo stym to ja mam problem hahahaha)

PS
    hmmmm ... no wlasnie Lousie, teraz juz serio: czy moglabys wyjasnic dlaczego dowcipy sa glupie? zawsze mnie nurtowalo to pytanie

• Yanorave

Louise

dla wyjanienia:
    "OD BYTU glowa boli, a od MIECIA nie"

to jest jedyny powazny tekst w ktory wierze, konsytyuuje on moj system wartosci i nie zniose jakiejkolwiek polemiki z nim - nawet nie probuj Pani Bardzo Madra!; -<
  • Moriozof

*zief*
  • .

Lou - w czasie konformizmu powszechnego i wyszydzania - czyt. takim jak teraz - duzo latwiej byc szydercą wlascnie niz moralizatorem, moralnosc jest teraz alternatywą a nie pospolictwem powszechnym... jestes Konformistką nudną smętną i bez gustu do wyrazów.. którym przypisujesz tak wielkąwartość.

"płytko sie nużasz w oceanie poznania"
| |

Filozofia. Od pierwszych myślicieli greckich do czasów współczesnych... metodologia nauk, metafi...

Fotki

Miejsca grona (0)