Filozofia [3665]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Hej. Wczoraj mialam kolokwium z filozofii XXw. Padło tam pytanie "Jakie idee fenomenologii są ci najbliższe. Dlaczego?"

Idee fenomenologii? Ja rozumiem, ze głównym założeniem fenomenologii jest odrzucenioe całej wiedzy dotyczącej spostrzeganego przedmiotu (poznanie intuicyjne). Ale czy to jest idea? :/

Jesli ktos moglby mi pomoc w tej kwestii, bede wdzieczna.
    Pozdrawiam :P
  • magda wtr

kretynskie pytanie dostalas. jak mozna zadac takie glupie pytanie? :|
    a jesli idzie o te idee, to raczej , mysle, chodzi o swobodne rozumienie tego slowa jako tezy, zalozenia itakietam.
  • Anonim

Uff.. Dzieki... Wlasnie tak potraktowalam to pytanie; P
  • grono zgniło

To, żeby np. porzucać wyjaśnianie naturalistyczne na rzecz poznania intuicyjnego to jest pewna idea - metodologiczna idea fenomenologii.
    To, żeby w ogóle rzeczy raczej opisywać niż wyjaśniać, też jest pewną jej ideą.
    Właściwie cały dorobek fenomenologiczny reprezentuje jakiś zbiór idei, więc do tego pytania należałoby wybrać te wypracowane przez samego Husserla: "daty" i "jakości wrażeniowe", "pole fenomenologiczne", "epoche", "redukcja eidetyczna", "fenomenologiczna" itp.
  • XymoX

Fenomenologia nawołuje do odrzucenia założeń, spekulacji, teorii i domysłów po to, by przyjrzeć się światu tak, jak się on jawi. Powołuj się na Husserl'a. On to postulował powrót do rzeczy samych. Zresztą sięgnij po Edmunda sama, bo trudno to tak wyjaśnić ale sądzę, że dobrze to zrozumiałaś. Jakbyś chciała zglębić temat to masz tutaj coś http://filozofiauw.wikidot.com/loca... w wordzie. warto poczytać, bo jeszcze o tym będziesz miała pewnie nie raz :)
  • Ewa

oczyszczenie , wyzwolenei umyslu z wszelkich idei w sumie i bledow
    budowanie na nowo, podobnie jak wyjscie od sceptycyzmu i przejscie to tych calych glupot u Kartezjusza + oczyszczenie umyslu z idoli Bacona
    tak to mniej wiecej widze najprosciej
  • Anonim

od nastepnogo roku dolacze do was moze.. fajny kierunek, przyjemny
  • Ewa

hehe pomijajac Kanta i Hegla to fajny :)
  • pan sympatyczny

no nie wiem...moja znajoma z roku chodziła kiedyś pijana po rynku (Krk) i do policjantów,(coś tam od niej chcieli) nawrzeszczała, że nie będzie rozmawiać z prostakami którzy nie znają Hegla. A trzeba przyznać że wie dziewczyna co mówi.

O.o
  • magda wtr

no nie wiem...

• bartkiller

no, widać, że nawet Hegel się przydaje
  • kuba bednarczyk,ziemovit

poczytaj ingardena:) to fenonenalne pytanie
  • omarta

Szukam tekstów fenomenologicznych, ich komentarzy albo tesktów, które wykorzystuja fenomenologie do analizy tekstow kultury (tak to bardzo bardzo ogólnie ujme) np filmu, dramatu.

Wdzieczna bede po wsze czasy....
| |

Filozofia. Od pierwszych myślicieli greckich do czasów współczesnych... metodologia nauk, metafi...

Fotki

Miejsca grona (0)