Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Sir Khalid Nasrallah

V OGÓLNOPOLSKIE FILOZOFICZNE FORUM MŁODYCH

11-13 maja 2007 Kraków

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych filozofią (licealistów, studentów i doktorantów) do wzięcia udziału w tym niepowtarzalnym przedsięwzięciu, w ramach którego przewidziane są:

-Referaty młodych filozofów
    -Warsztaty i seminaria prowadzone przez Znanych i Uznanych polskiej filozofii
    -Czaty internetowe z wybitnościami światowej filozofii
    -Debaty i biesiady filozoficzne

Na zgłoszenia czekamy do 10 kwietnia 2007 r.
    Najlepsze wystąpienia zostaną opublikowane w formie książkowej. Wszystkie zgłoszone na Forum referaty ukażą się na naszych stronach Internetowych. Oplata konferencyjna: 25 zł - uczniowie i studenci; 50 zł - pozostali.
    Opłaty te w całości przeznaczone zostaną na publikację książki oraz obsługę kosztów organizacyjnych.
    Wszelkie szczegóły pod adresem: http://www.filozofia.org.pl/ff
    Zgłoszenia (za pomocą, formularza dostępnego na stronie Forum), pytania sugestie wszelkie - proszę kierować droga elektroniczna na adres: redakcja@filozofia.org.pl
  • Sir Khalid Nasrallah

• Sir Khalid Nasrallah

Warsztaty: "Neurokognitywistyka – psychologia przyszłości"

Sobota 17 marca, godzina 14.30, (Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej ul. Chodakowska 19/31, sala 307).

Organizator: Prof. dr hab. Andrzej Wróbel, Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego oraz SWPS, Warszawa.

Referaty:
    Neurokognitywistyka – psychologia przyszłości (dr Aneta Brzezicka),
    Mózg a świadomość (prof. dr hab. Andrzej Wróbel),
    Elektryczny ślad myśli. (dr hab. Piotr Durka),
    O wpływie stymulacji magnetycznej na działanie mózgu. (prof. dr hab. M. Kossut),
    Modelowanie mózgu: od komórki do sieci (dr Daniel Wójcik),
    Neuromarketing: przenikanie umysłu konsumenta (dr hab. Rafał K. Ohme).

Równolegle w sali 308 Koło Neuronauki studentów psychologii SWPS zorganizuje pokazy (EEG – zobacz fale swojego mózgu, modele anatomiczne, złudzenia wzrokowe, plakaty).

Program Tygodnia Mózgu Warszawa, 12-19 marca 2007:
    http://www.nencki.gov.pl/PROGRAM_Ty...
  • Pan Gabriel

Cześć Khalidowi i chwała!; -)

Czy jest organizowane jakieś zakwaterowanie dla przybyłych z poza Krakowa na to całe Forum? [jeśli w ogóle, to ,jak rozumiem, za dopłatą]
  • Sir Khalid Nasrallah

Ja to nie mam pojęcia, bo nie mam z organizatorami nic wspólnego, tak tylko wkleiłem, by nie zakładać pustego tematu... :-)

Trzeba by na tego maila wysłać zapytanie, lub na stronie poszukać.
  • Anonim

W Centrum Łowicka (ul Łowicka:) będzie spotkanie z o Bartosiem temat- Kryzs Kościoła? 15.03 godz. 19 wstęp free
  • Sir Khalid Nasrallah

Drobna uwaga - od niedawna to już nie jest "o. Bartoś", tylko "pan Bartoś" czy może lepiej "dr Bartoś".
  • Anonim

o jak ojciec nawet może być ojciec pan bartoś :)
    ah przypomniało mi sie jeszcze coś filmowego dom kultury śromieście w czwartki ma dobre filmy i niekomercyjne ja uczęszczam prawie od 5 lat i polecam każdemu...kameralnie miło i dobry film czego chcice więcej?
  • Anonim

mam jeszcze coś fajnego - jutro piątek 9.03 literacko muzyczne spotkanie które organizuje wydawnictwo Czarne. CDQ godz. 20.00
    premiera "Nagrobka z lastryko" - nowej powieści Krzysztofa Vargi
    - Krzysztof Varga czyta fragmenty powieści
    - koncert zespołu 'Komety', z którym zaśpiewa Muniek Staszczyk
    - rymowane wprowadzenie do wieczoru w wykonaniu Agnieszki Wolny-Hamkało
    - prowadzenie spotkania i gościnny występ z haiku Dariusza Brzóski Brzóskiewicza
    - wizualizacje
    - music after party
    Wstęp wolny

panna D.
  • Sir Khalid Nasrallah

Byłoby miło, gdyby pojawiały się tu namiary na wydarzenia choćby częściowo związane z filozofią. Wklejanie tu informacji dotyczących jakichkolwiek imprez kulturalnych nie jest chyba najlepszym pomysłem. :|
  • Anonim

ok
  • జిడ్డు కృష్ణమూర్త

• Anonim

13 marca (wtorek) godz. 18.00 Tarabuk ul. Browarna 6 Powisle Warszawa

Festiwal Nauki oraz Ośrodek Badań Filozoficznych zapraszają
    na inaugurujący cykliczne spotkania

Kawiarni Filozoficznej Festiwalu Nauki

dwugłos

dr Tadeusza Ciecierskiego (filozof języka i semiotyk) i dr Marcina Miłkowskiego (filozof umysłu)

na temat: GDZIE KOŃCZY SIĘ UMYSŁ

Czy wszczepiony w mózg implant, który przywraca widzenie u niewidomego, jest częścią umysłu czy też jego narzędziem? A jeśli implanty mogą być częściami umysłu, to czy notatniki, którymi posługują się chorzy na Alzheimera, różnią się czymkolwiek istotnym od implantów? W 1998 roku Andy Clark i David Chalmers postawili tezę, że umysł nie kończy się na czaszce, lecz jest rozszerzony, zawierając części środowiska zewnętrznego - narzędzia czy protezy poznawcze. Propozycja Clarka i Chalmersa skłania do postawienia pytania: czy w ogóle istnieje coś takiego jak indywidualny umysł, pozbawiony związków z kulturą i artefaktami? Dlaczego nauczyciele są przekonani, że ściągawka nie jest składnikiem umysłu ucznia? Czy myśli ucznia mogą znajdować się na ściągawce, a nie w głowie?
  • a

Konferencja w Pradze:

Between Saying and Doing: Towards an Analytic Pragmatism

Lectures by Robert Brandom (University of Pittsburgh)

April 28 – 30, 2007

Więcej informacji:

http://www.icaris.info/Locke/
  • Herbatka

Legologos organizowane przez Jarosława Spychałę- jak to klocki lego pomagają zrozumieć teksty filozoficzne

?!

Coś takiego ma być w najbliższym czasie w Warszawie- wiecie coś na ten temat?
  • Anusiak.♥

co prawda chodze dopiero do gimnazjum do pierwszej klasy, ale o profilu filozoficznym; ] najpierw myslałam ze to jakas tandeta ale to jedyna z posród czterech która odpowiadała mi językowo. Byłam na wykładach z filozofii z kilkoma osobami gdzieś na Powiślu. BYło całkiem OK :) Pozdrawiam
  • Pan Gabriel

Co do tego człowieka od klocków to miałem okazję być na jakichś jednych zajęciach... Miało być o Talesie. Przeczytał nam krótki ustęp z ulotki (był to fragment rozdziału poświęconego Talesowi z "Żywotów i poglądów słynnych filozofów" pióra Diogenesa Laertiosa), który opowiadał o tym jak to Tales przechadzając się przed domem wpadł w dziurę, bo przyglądał się gwiazdom. Ze studni wyciągnęła go jego służąca. Po przeczytaniu nam tego zaprosił nas do budowania tej scenki z klocków LEGO... Każdemu wyszło coś innego i kazał nam interpretować prace innych ludzi. Potem wszyscy mówili o co im chodziło, kiedy to budowali. Nie wiem co miały na celu te zajęcia... Może chodziło o to, żeby pokazać, że filozofia jest be i nie ma się po co nią zajmować, bo i tak się nie dojdzie o co chodziło autorowi? Ech... Więcej takich, więcej...
  • Gudea

Zapraszamy bardzo do udziału w konferncji Zlot Filozoficzny 2007, która odbędzie się w Warszawie.

Powodzenie imprezy zależy bardzo także od Twojego w niej uczestnictwa!

Szczegół dostępne na stronie:

http://www.filozofia.pl/zf/?nzw=zwi...

• Луїза

Lego-logos to super pomysł, oby cała koncepcja festiwalu wypaliła, szkolenie 3dniowe eż było super i w koncu jakas perspektywa fajnej pracy :)
  • bartosz kowalski

forum młodych.....hmm....a gdzie sie konczy młodość?
| |

Filozofia. Od pierwszych myślicieli greckich do czasów współczesnych... metodologia nauk, metafi...

Fotki

Miejsca grona (0)