Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

13 marca (wtorek) godz. 18.00 Tarabuk ul. Browarna 6 Powisle Warszawa

Festiwal Nauki oraz Ośrodek Badań Filozoficznych zapraszają
    na inaugurujący cykliczne spotkania

Kawiarni Filozoficznej Festiwalu Nauki

dwugłos

dr Tadeusza Ciecierskiego (filozof języka i semiotyk) i dr Marcina Miłkowskiego (filozof umysłu)

na temat: GDZIE KOŃCZY SIĘ UMYSŁ

Czy wszczepiony w mózg implant, który przywraca widzenie u niewidomego, jest częścią umysłu czy też jego narzędziem? A jeśli implanty mogą być częściami umysłu, to czy notatniki, którymi posługują się chorzy na Alzheimera, różnią się czymkolwiek istotnym od implantów? W 1998 roku Andy Clark i David Chalmers postawili tezę, że umysł nie kończy się na czaszce, lecz jest rozszerzony, zawierając części środowiska zewnętrznego - narzędzia czy protezy poznawcze. Propozycja Clarka i Chalmersa skłania do postawienia pytania: czy w ogóle istnieje coś takiego jak indywidualny umysł, pozbawiony związków z kulturą i artefaktami? Dlaczego nauczyciele są przekonani, że ściągawka nie jest składnikiem umysłu ucznia? Czy myśli ucznia mogą znajdować się na ściągawce, a nie w głowie?
  • a

Konferencja w Pradze:

Between Saying and Doing: Towards an Analytic Pragmatism

Lectures by Robert Brandom (University of Pittsburgh)

April 28 – 30, 2007

Więcej informacji:

http://www.icaris.info/Locke/
  • Herbatka

Legologos organizowane przez Jarosława Spychałę- jak to klocki lego pomagają zrozumieć teksty filozoficzne

?!

Coś takiego ma być w najbliższym czasie w Warszawie- wiecie coś na ten temat?
  • Anusiak.♥

co prawda chodze dopiero do gimnazjum do pierwszej klasy, ale o profilu filozoficznym; ] najpierw myslałam ze to jakas tandeta ale to jedyna z posród czterech która odpowiadała mi językowo. Byłam na wykładach z filozofii z kilkoma osobami gdzieś na Powiślu. BYło całkiem OK :) Pozdrawiam
  • Pan Gabriel

Co do tego człowieka od klocków to miałem okazję być na jakichś jednych zajęciach... Miało być o Talesie. Przeczytał nam krótki ustęp z ulotki (był to fragment rozdziału poświęconego Talesowi z "Żywotów i poglądów słynnych filozofów" pióra Diogenesa Laertiosa), który opowiadał o tym jak to Tales przechadzając się przed domem wpadł w dziurę, bo przyglądał się gwiazdom. Ze studni wyciągnęła go jego służąca. Po przeczytaniu nam tego zaprosił nas do budowania tej scenki z klocków LEGO... Każdemu wyszło coś innego i kazał nam interpretować prace innych ludzi. Potem wszyscy mówili o co im chodziło, kiedy to budowali. Nie wiem co miały na celu te zajęcia... Może chodziło o to, żeby pokazać, że filozofia jest be i nie ma się po co nią zajmować, bo i tak się nie dojdzie o co chodziło autorowi? Ech... Więcej takich, więcej...
  • Gudea

Zapraszamy bardzo do udziału w konferncji Zlot Filozoficzny 2007, która odbędzie się w Warszawie.

Powodzenie imprezy zależy bardzo także od Twojego w niej uczestnictwa!

Szczegół dostępne na stronie:

http://www.filozofia.pl/zf/?nzw=zwi...

• Луїза

Lego-logos to super pomysł, oby cała koncepcja festiwalu wypaliła, szkolenie 3dniowe eż było super i w koncu jakas perspektywa fajnej pracy :)
  • bartosz kowalski

forum młodych.....hmm....a gdzie sie konczy młodość?
  • Fire Lady

w lustrze
  • Sir Khalid Nasrallah

A nie na wadze? :-)
  • Fire Lady

nie zawsze
  • ***Aguniek***

a może i na tym i na tym...
  • Seven3P

# Pre-conception: Ovum, Spermatozoon, Pre-existence
    # Conception: Fertilisation
    # Pre-birth: Conception to 9 months
    # Infancy: Birth to 2
    # Childhood: 2 to 12
    # Adolescence: 13 to 19
    # Early Adulthood: 20 to 39
    # Middle Adulthood: 40 to 59
    # Late Adulthood: 60+
    # Death

W srodku tam.
  • Anonim

Nie dzieję się nic ciekawego przypadkiem w Warszawie w tym tygodniu?

Jakieś spotkania, odczyty, prezentacje?

Może być coś nawet w ciągu dnia...
  • Staruch

>BARTeusz napisał
    >forum młodych.....hmm....a gdzie sie konczy młodość?

Wierz mi kolego, dla niektórych bytów nie kończy się nigdy. Inne są od urodzenia stare.... Młody jest ten/ta/to, co się rozwija i dąży.
  • Staruch

>Seven3P napisał
    ># Pre-conception: Ovum, Spermatozoon, Pre-existence
    ># Conception: Fertilisation
    ># Pre-birth: Conception to 9 months
    ># Infancy: Birth to 2
    ># Childhood: 2 to 12
    ># Adolescence: 13 to 19
    ># Early Adulthood: 20 to 39
    ># Middle Adulthood: 40 to 59
    ># Late Adulthood: 60+
    ># Death
    >
    >W srodku tam.

Mental death: after Giertych's-Orzechowski's school formating process

• Sir Khalid Nasrallah

Lu w temacie "Lego-logos już 6 maja" napisała:

" zapraszam wszystkich na "drzwi otwarte" tego festiwalu d środy do piątku od 14 do 18.00, festiwal zaczyna się już w tą niedzielę, nie możecie tego przegapić :D "
  • Луїза

sorry że tak inny temat założyłam i dziękuję za przyporządkowanie go tutaj, nie sądzę by w tych dniach w Wawie odbywało się ciekawsze wydarzenie filozoficzne niż ten projekt, zapraszam w imieniu swoim i pozostałych osób, które biorą w tym czynny udział.
  • Sir Khalid Nasrallah

Warszawscy studenci filozofii chyba nie są tą inicjatywą specjalnie zachwyceni... :-)

http://grono.net/forum/topic/186005...
  • Луїза

może dlatego, że nikt nie widział tego w akcji, też sceptycznie podchodziłam do tego bo co mają klocki lego do filozofii, nie oceniajcie tego dopóki tego nie zobaczycie, dlatego zapraszam chociaż na jeden dzień, w końcu nic Was to nie kosztuje, pozdrawiam :)
| |

Filozofia. Od pierwszych myślicieli greckich do czasów współczesnych... metodologia nauk, metafi...

Fotki

Miejsca grona (0)