-
Anonim
13 marca (wtorek) godz. 18.00 Tarabuk ul. Browarna 6 Powisle Warszawa
Festiwal Nauki oraz Ośrodek Badań Filozoficznych zapraszają
na inaugurujący cykliczne spotkania
Kawiarni Filozoficznej Festiwalu Nauki
dwugłos
dr Tadeusza Ciecierskiego (filozof języka i semiotyk) i dr Marcina Miłkowskiego (filozof umysłu)
na temat: GDZIE KOŃCZY SIĘ UMYSŁ
Czy wszczepiony w mózg implant, który przywraca widzenie u niewidomego, jest częścią umysłu czy też jego narzędziem? A jeśli implanty mogą być częściami umysłu, to czy notatniki, którymi posługują się chorzy na Alzheimera, różnią się czymkolwiek istotnym od implantów? W 1998 roku Andy Clark i David Chalmers postawili tezę, że umysł nie kończy się na czaszce, lecz jest rozszerzony, zawierając części środowiska zewnętrznego - narzędzia czy protezy poznawcze. Propozycja Clarka i Chalmersa skłania do postawienia pytania: czy w ogóle istnieje coś takiego jak indywidualny umysł, pozbawiony związków z kulturą i artefaktami? Dlaczego nauczyciele są przekonani, że ściągawka nie jest składnikiem umysłu ucznia? Czy myśli ucznia mogą znajdować się na ściągawce, a nie w głowie?
-
a
Konferencja w Pradze:
Between Saying and Doing: Towards an Analytic Pragmatism
Lectures by Robert Brandom (University of Pittsburgh)
April 28 – 30, 2007
Więcej informacji:
http://www.icaris.info/Locke/
-
Herbatka
Legologos organizowane przez Jarosława Spychałę- jak to klocki lego pomagają zrozumieć teksty filozoficzne
?!
Coś takiego ma być w najbliższym czasie w Warszawie- wiecie coś na ten temat? -
Anusiak.♥
co prawda chodze dopiero do gimnazjum do pierwszej klasy, ale o profilu filozoficznym; ] najpierw myslałam ze to jakas tandeta ale to jedyna z posród czterech która odpowiadała mi językowo. Byłam na wykładach z filozofii z kilkoma osobami gdzieś na Powiślu. BYło całkiem OK :) Pozdrawiam -
-
Pan Gabriel
Co do tego człowieka od klocków to miałem okazję być na jakichś jednych zajęciach... Miało być o Talesie. Przeczytał nam krótki ustęp z ulotki (był to fragment rozdziału poświęconego Talesowi z "Żywotów i poglądów słynnych filozofów" pióra Diogenesa Laertiosa), który opowiadał o tym jak to Tales przechadzając się przed domem wpadł w dziurę, bo przyglądał się gwiazdom. Ze studni wyciągnęła go jego służąca. Po przeczytaniu nam tego zaprosił nas do budowania tej scenki z klocków LEGO... Każdemu wyszło coś innego i kazał nam interpretować prace innych ludzi. Potem wszyscy mówili o co im chodziło, kiedy to budowali. Nie wiem co miały na celu te zajęcia... Może chodziło o to, żeby pokazać, że filozofia jest be i nie ma się po co nią zajmować, bo i tak się nie dojdzie o co chodziło autorowi? Ech... Więcej takich, więcej... -
Gudea
Zapraszamy bardzo do udziału w konferncji Zlot Filozoficzny 2007, która odbędzie się w Warszawie.
Powodzenie imprezy zależy bardzo także od Twojego w niej uczestnictwa!
Szczegół dostępne na stronie:
http://www.filozofia.pl/zf/?nzw=zwi...
-
Луїза
Lego-logos to super pomysł, oby cała koncepcja festiwalu wypaliła, szkolenie 3dniowe eż było super i w koncu jakas perspektywa fajnej pracy :) -
bartosz kowalski
-
Fire Lady
-
Sir Khalid Nasrallah
-
Fire Lady
-
***Aguniek***
-
Seven3P
# Pre-conception: Ovum, Spermatozoon, Pre-existence
# Conception: Fertilisation
# Pre-birth: Conception to 9 months
# Infancy: Birth to 2
# Childhood: 2 to 12
# Adolescence: 13 to 19
# Early Adulthood: 20 to 39
# Middle Adulthood: 40 to 59
# Late Adulthood: 60+
# Death
W srodku tam. -
Anonim
Nie dzieję się nic ciekawego przypadkiem w Warszawie w tym tygodniu?
Jakieś spotkania, odczyty, prezentacje?
Może być coś nawet w ciągu dnia... -
Staruch
>BARTeusz napisał
>forum młodych.....hmm....a gdzie sie konczy młodość?
Wierz mi kolego, dla niektórych bytów nie kończy się nigdy. Inne są od urodzenia stare.... Młody jest ten/ta/to, co się rozwija i dąży. -
Staruch
>Seven3P napisał
># Pre-conception: Ovum, Spermatozoon, Pre-existence
># Conception: Fertilisation
># Pre-birth: Conception to 9 months
># Infancy: Birth to 2
># Childhood: 2 to 12
># Adolescence: 13 to 19
># Early Adulthood: 20 to 39
># Middle Adulthood: 40 to 59
># Late Adulthood: 60+
># Death
>
>W srodku tam.
Mental death: after Giertych's-Orzechowski's school formating process
-
Sir Khalid Nasrallah
Lu w temacie "Lego-logos już 6 maja" napisała:
" zapraszam wszystkich na "drzwi otwarte" tego festiwalu d środy do piątku od 14 do 18.00, festiwal zaczyna się już w tą niedzielę, nie możecie tego przegapić :D " -
Луїза
sorry że tak inny temat założyłam i dziękuję za przyporządkowanie go tutaj, nie sądzę by w tych dniach w Wawie odbywało się ciekawsze wydarzenie filozoficzne niż ten projekt, zapraszam w imieniu swoim i pozostałych osób, które biorą w tym czynny udział. -
Sir Khalid Nasrallah
Warszawscy studenci filozofii chyba nie są tą inicjatywą specjalnie zachwyceni... :-)
http://grono.net/forum/topic/186005... -
Луїза
może dlatego, że nikt nie widział tego w akcji, też sceptycznie podchodziłam do tego bo co mają klocki lego do filozofii, nie oceniajcie tego dopóki tego nie zobaczycie, dlatego zapraszam chociaż na jeden dzień, w końcu nic Was to nie kosztuje, pozdrawiam :)