Filozofia [3665]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

polecacie?
    powiecie cos na ich temat?
    ciezko sie utrzymac?
    na co uwazac?
    i wszystko inne co wam sie nasunie...

zaczynam studiowac filozofie od pazdziernika i chyba nie wiem w co sie wpakowalam...
  • Dr FiloMatrix Anielski

To zależy na jakiej uczelni ta filozofia; ]
  • Anonim

a na Uniwersytecie Śląskim
  • QuantumDevil

Trudno być filozofem nie studiując wcześniej żadnej dziedziny - Nie ma się odpowiedniej perspektywy. Jeszcze do niedawna wymagane były do przyjęcia na filozofie 3 lata innych studiów. Z duchem czasów obniżono jednak wymagania....eh
    Osobiście doradzałbym na początek jakiś inny kierunek humanistyczny, przyrodniczy lub ścisły - najważniejsze aby dotyczył nauk podstawowych.
  • Richard Ramirez

ja bym wyszedł wręcz z przeciwnego punktu, najpierw studia filozoficzne a dopiero później inny kierunek, człowiek zdecydowanie inaczej patrzy na inne dziedziny kiedy łyknie bakcyla filozoficznego.

poza tym na filozofii obowiązkowa jest logika na 1 roku więc jakby nie było dzięki temu uczysz się logicznie myśleć. :D
  • Phenomen

a co za różnica; ) subiektywna sprawa, ja z kolei mogę nadmienić, iż dopiero filozofia jako kierunek wtóry jest właściwie przeze mnie pojmowana; )
  • Richard Ramirez

dobra, ale trzeba zauważyć że dzięki filozofii dostrzegasz najważniejsze aspekty dziedziny którą chcesz studiować, czy może się mylę?

Nie patrzysz dzisiaj inaczej na to co dawniej czytałeś, przez pryzmat filozofii?? Mi akurat tak się zdarza, nawet powiedziałbym zbyt często, ale ktoś powiedział: "niczego nigdy w nadmiarze, no może poza podatkami" .
  • Phenomen

dzięki filozofii dostrzegam, a raczej postrzegam wszytko inaczej; )
  • QuantumDevil

" dobra, ale trzeba zauważyć że dzięki filozofii dostrzegasz najważniejsze aspekty dziedziny którą chcesz studiować, czy może się mylę? "

Filozofia powinna być, jak mi się wydaje, refleksją nad ogółem ludzkiej wiedzy na temat człowieka i (wszech)świata w którym żyje. Trudno dokonywać dobrych "uogólnień" nie znając "szegółu". Braki w "szczegołowej" edukacji mogą prowadzić do złych wniosków, lub syndromem "wywarzania otwartych drzwi".
  • Anonim

a kto powiedzial, ze mam braki?; ]
  • Anonim

lepiej z pocalunkami ponoc.
  • Zcalred

Polecamy, szczególnie na uni wroc, szczególniej jeszcze przed jutrzejszą poprawką z HIstorii Filozofii Starożytnej; )

A z innej strony poszerzają horyzonty i podobno inne takie tam; )
  • Marzena

a jak z rekrutacja na uni wroc? wie ktoś?

"kryteria przyjęć: Md, Ld - I etap: konkurs świadectw, II etap: rozmowa kwalifikacyjna (na podstawie dwóch lektur z przedstawionej listy); Lz - złożenie dokumentów"

jakie przedmioty z liceum sa brane pod uwagę? no i czy ktoś z Was powie mi coś na temat rozmowy kwalifikacyjnej :> ? co to jak to trudno to :] ?
  • Anonim

> Marzena ♪ napisała:
    >a jak z rekrutacja na uni wroc? wie ktoś?
    >
    >"kryteria przyjęć: Md, Ld - I etap: konkurs świadectw, II
    >etap: rozmowa kwalifikacyjna (na podstawie dwóch lektur z
    >przedstawionej listy); Lz - złożenie dokumentów"
    >
    >jakie przedmioty z liceum sa brane pod uwagę? no i czy
    >ktoś z Was powie mi coś na temat rozmowy kwalifikacyjnej
    >:> ? co to jak to trudno to :] ?

to chyba tylko dla tych ze stara matura, bynajmniej u mnie na śląskim tak bylo
  • Konrado5

No właśnie widzę mało wypowiedzi o Uniwersytecie Śląskim. Co sądzicie o studiowaniu zaocznym filozofii na tym Uniwersytecie?
  • QuantumDevil

"Co sądzicie o studiowaniu zaocznym filozofii(...)"

To chyba żart?!
  • Marzena

odpowie mi ktoś co trzeba zdawac na maturze aby dostac sie na filozofie na dzienne :> ?
  • Ada:)

chyba to zależy od uczelni... na większości jednak ustny polski i język obcy +coś jeszcze, ja mam dane tylko z 2 uczelni na które składałam,a nie wiem, czy nie zmieniali wymagań, bo to jest możliwe...
    szukaj na stronie konkretnej uczelni;)
  • Anonim

na slaskim polski, jezyk i byle co :P
    najlepiej ze wszystkiego rozszerzenie bo inaczej ciezko bylo sie dostac; ]
  • MateuZ

co myslicie o filozofi na Papieskiej Akademii Filozoficznej w krk? to bedzie moj 2 kier , studiuje jescze prawo? jak mylisice bedzie ciezko?
| |

Filozofia. Od pierwszych myślicieli greckich do czasów współczesnych... metodologia nauk, metafi...

Fotki

Miejsca grona (0)