Filozofia [3665]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

nie można z gory zakładac ze Boga nie ma...zyje z myśla,ze istnieje i wszystkie moje czyny zostana pozniej ocenione...Jesli okaze sie ze Bog jest iluzja nic nie strace...Poprostu przestane istniec jako dobry człowiek.
  • Anonim

ola:
    "nie można z gory zakładac ze Boga nie ma"

a ja powiem ze niemozna z gory zakladac ze bog jest... i co? jesli sie okaze ze bog jednak jest tez nic nie stracisz bedac dobrym...
  • .

schematy geometryczno logiczne wykazuja jednak ze poza nasza swiadomoscia - transcendentalna, jesli cos wiecej co ogarnia kazda swiadomosc na swiecie
  • pytlak

_Cynic_, na logikę powołujesz się, a twoje zdanie nie ma logicznego sensu. możesz powtórzyć co miałeś na myśli??
    aha
    i
    frapuje mnie enigmatyczne sformułowanie:
    "świadomość ogarnia".
    m.
  • .

niech Cie frapuje dalej, jesli patrzysz na to z perspektywy gramatyki czy klasycznego wynikania logicznego.... to daj sobie spokój z rozwikływaniem moich uwag; ]]
  • .

chcesz sie dowiedziec wiecej - zainteresuj sie geometria i nowoczesna filozofia transcendentalną
  • .

a.... jesli jednak chcesz rozwiklywac to niech kazdy wyraz ma dla Ciebie osobny sens i znaczenie wtedy zbieraj to w kupe (zbiór) i masz co chcesz; ]] , nie zawsze co powinienes miec; ]]]
  • pytlak

to wyjaśnij mi prosze na czym polega nowoczesna filo transcendentalna; )
  • .

nowoczesne jest tylko jej postrzezenie, sama filozofia jest od poczatku wszystkiego powszechna ale jednak nie upowszechniona; ]]

jesli masz swiadomosc tego czym jest transcendentalizm, przeloz sobie to na ipowszechnienie ogarniania tego transcendentalizmu przez dekonstruowanie formalnej rezczywistosci tworzonej od rewolucji we francji...
  • Anonim

Co to jest dobro?
    Przestrzeganie prawa?
    Postępowanie zgodnie ze swoim sumieniem?
    Zabiłem kogoś, to złe? A jeśli ta osoba skrzywdziła by później dużo osób?
    Czy wiecie, że w polsce żyje osoba, która uratowała podczas pierwszej wojny światowej życie Hitlerowi?
    Czy był to dobry uczynek, czy zły? Jakby ten sanitariusz zajebał tego "geniusza"(tak wiem, że to złe bo historia jest świeża, ale Napoleon, Aleksander Wielki, Juliusz Cezar robili to samo tylko emocje opadły i są wielkimi wodzami).
    W imie dobrych idei robimy wiele skurwysyństwa np. wojny religijne. Na początku trzeba zdefiniować dobro, Wszystko jest kwestią definicji!
  • Anonim

Każdy jest inny, co za tym idzie ma inne sumienie. Każdy zdefiniuje dobro "pod siebie". Więc jedna prosta i uniwersalna definicja to chyba nie to.
| |

Filozofia. Od pierwszych myślicieli greckich do czasów współczesnych... metodologia nauk, metafi...

Fotki

Miejsca grona (0)