-
hard_candy
Są tu osoby, które chcą taką maturę - jak ja - pisać podczas sesji wiosennej w 2009 roku? Jak przygotowujecie się ? -
Sir Khalid Nasrallah
No ja się przymierzam, ale jeszcze nie jestem pewien. W ramach przygotowań na razie staram się sporo biegać. -
Anonim
To ja ładnie do tyłu jestem:) He, licaliści, to wy macie teraz taką możliwość? Wypas.... -
Anonim
-
-
Seven3P
>panz napisała:
>ej na czym polega taka matura?
Matura matura...
Na czym polegają te "przygotowania" !? -
Anonim
Podobnie jak do wszystkich egzaminów maturalnych - kupno podręcznika "Filozofia - repetytorium maturalne" i ewentualna nauka pisania tekstów pod klucz egzaminatorski (jeśli MEN uzna, że w skład matury powinno wchodzić napisanie krótkiej rozprawki o tematyce okołofilozoficznej). -
Anonim
ja jako studentka filozofii mam zamiar sie zmierzyć z taką maturką i zobaczyć jak mi pójdzie; P -
Dream walker
Osobiście uważam, że ta matura to morze być niezły syf. Słyszałam o przygotowaniach obowiązkowego programu dla szkół licealnych i nie wygląda to za dobrze, tym bardziej że jeden z członków powołanych do pisania programu strasznie sie bulwersował, że biedne dzieci muszą sie uczyć filozofii greckiej, niemieckiej i francuskiej a nie naszej pięknej polskiej. -
Anonim
mam w ręku wersje demonstracyjną podręcznika do filozofii operonu, jeszcze jej co prawda nie czytałem, ale jak przeczytam to będe miał własne zdanie na temat przygotować i realizacji tematow związanych z maturą :P Operonu nie lubie co prawda, za drobne błędy. Np. w historii nie odróżniają pokoju od rozejmu... -
Anonim
Przez dwa lata uczyłam się w liceum filozofii jako przedmiotu obowiązkowego i strasznie żałuję, że nie mogę go zdawać na maturze. Skoro można się pokusić o sprawdzenie swojej wiedzy o tańcu, to czemu nie filozofia, która przydaje się na wielu kierunkach humanistycznych?
A podręcznik mielismy ze znaku - całkiem niezły, tematy opracowane w bardzo przystępny sposób. -
hard_candy
Też mam egzemplarz demonstracyjny wyd. Operon "Edukacja Filozoficzna", a po przejrzeniu na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej wymagań i sprawdzeniu ich z programem tego podręcznika, mój ksiądz nauczyciel stwierdził, że mogę się przygotowywać do matury na bazie tego podręcznika (obecnie dostępna książka z programem nauczania).
Pozdrawiam, Arturo
PS
Na stronie CKE są jeszcze chyba przykładowe arkusze egzaminacyjne z filozofii. Są to pytania otwarte i zamknięte. pojawia się także dłuższa wypowiedź pisemna. -
hard_candy
>A podręcznik mielismy ze znaku - całkiem niezły, tematy opracowane w bardzo przystępny sposób.
"Pochwała Ciekawości" Jacka Wojtysiaka? Też w pierwszej klasie LO uczyliśmy się z tego podręcznika. Tylko, że ten raczej zarysowuje ramy problemów filozoficznych i delikatnie wprowadza w temat, a "Edukacja Filozoficzna" jest bardziej dogłębna. -
Pan Gabriel
Też miałem filzofię w liceum, całe dwa lata. Żadnego podręcznika nie było. Na kolejne zajęcia trzeba było przeczytać teksty. Każde zajęcia zaczynała krótka kartkówka z poprzedniej lekcji. Pamiętam, że np. z "Uczty" zostaliśmy zapytani m.in. o drogę do piękna, czy podobieństwa i różnice Sokratesa i Chrystusa. Różne takie ciekawostki. Nie wiem na czym miałby polegać podręcznik do filozofii, bo my to na tych lekcjach rzeczywiście filozofię mieliśmy. Bodźcem zaś do tego rzeczone teksty, a że przy okazji poziom obeznania w kulturze lekko się podniósł, to tylko lepiej. -
A ja mam długie włosy...
>Sandra napisała:
>(...)jeden z członków powołanych do pisania
>programu strasznie sie bulwersował, że biedne dzieci
>muszą sie uczyć filozofii greckiej, niemieckiej i
>francuskiej a nie naszej pięknej polskiej.
Całe szczeście, że nie muszą :p
-
Anonim
-
Anonim
moj nauczyciel zapisal mie na prbna w szkole podobno zagadnienia na te mature sa strasznie ogolne no wiec w sumie nie wiadmo dokladnie czego sie uczyc ale po probnej to juz na pewno bedzie sie mialo jakies pojecie czego wymagaja -
Anonim
a co do tego podrecznika pochwala ciekawosci to jest nie odpowiedni jesli chodzi o mature na 2009 nie jest przystosowany do tej nowej matury z filozofii ktorej zagadnienia beda nie co inne natopmiast powstaje podrecznik operonu al niestety nie jest jeszcze zatwierdzony -
hard_candy
Jasne, ze "Pochwała Ciekawości" nie przygotowuje najlepiej do matury. Dlaczego? Bo jak pisałem - ten podręcznik raczej zarysowuje problemy i zagadnienia filozoficzne. Mam już podręcznik wydawnictwa OPERON i mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że ten jest bardzo drobiazgowy i pokazuje problemy filozoficzne zaczynając od starożytności aż do 'dziś' przybliżając sławnych filozofów i ich postulaty. Z tego, co wiem na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej są umieszczone wymagania i szczegółowe informacje dotyczące matury z filozofii w 2009 roku.
W związku z tym, ze filozofię miałem w pierwszej klasie swojego LO i zafascynowałem się nią - postanowiłem pisać z niej maturę. Chodzę na dodatkowe zajęcia do pewnego księdza, salezjanina, filozofa, który w oparciu o podręcznik OPERONu przygotowuje mnie do matury.
Pozdrawiam, z Bogiem!
Artur -
hard_candy
-
Karol
Dzięki Ci, chyba też się na zdanie matury z filozofii skuszę; >
Zabiorę się za podany podręcznik, przynajmniej lepszy przegląd sobie zrobię, bo właśnie mam problemy z ugryzieniem historii filozofii(wiem, dziwnie to brzmi).