Filozofia [3665]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • hard_candy

Są tu osoby, które chcą taką maturę - jak ja - pisać podczas sesji wiosennej w 2009 roku? Jak przygotowujecie się ?
  • Sir Khalid Nasrallah

No ja się przymierzam, ale jeszcze nie jestem pewien. W ramach przygotowań na razie staram się sporo biegać.
  • Anonim

To ja ładnie do tyłu jestem:) He, licaliści, to wy macie teraz taką możliwość? Wypas....
  • Anonim

ej na czym polega taka matura?
  • Seven3P

>panz napisała:
    >ej na czym polega taka matura?

Matura matura...
    Na czym polegają te "przygotowania" !?
  • Anonim

Podobnie jak do wszystkich egzaminów maturalnych - kupno podręcznika "Filozofia - repetytorium maturalne" i ewentualna nauka pisania tekstów pod klucz egzaminatorski (jeśli MEN uzna, że w skład matury powinno wchodzić napisanie krótkiej rozprawki o tematyce okołofilozoficznej).
  • Anonim

ja jako studentka filozofii mam zamiar sie zmierzyć z taką maturką i zobaczyć jak mi pójdzie; P
  • Dream walker

Osobiście uważam, że ta matura to morze być niezły syf. Słyszałam o przygotowaniach obowiązkowego programu dla szkół licealnych i nie wygląda to za dobrze, tym bardziej że jeden z członków powołanych do pisania programu strasznie sie bulwersował, że biedne dzieci muszą sie uczyć filozofii greckiej, niemieckiej i francuskiej a nie naszej pięknej polskiej.
  • Anonim

mam w ręku wersje demonstracyjną podręcznika do filozofii operonu, jeszcze jej co prawda nie czytałem, ale jak przeczytam to będe miał własne zdanie na temat przygotować i realizacji tematow związanych z maturą :P Operonu nie lubie co prawda, za drobne błędy. Np. w historii nie odróżniają pokoju od rozejmu...
  • Anonim

Przez dwa lata uczyłam się w liceum filozofii jako przedmiotu obowiązkowego i strasznie żałuję, że nie mogę go zdawać na maturze. Skoro można się pokusić o sprawdzenie swojej wiedzy o tańcu, to czemu nie filozofia, która przydaje się na wielu kierunkach humanistycznych?

A podręcznik mielismy ze znaku - całkiem niezły, tematy opracowane w bardzo przystępny sposób.
  • hard_candy

Też mam egzemplarz demonstracyjny wyd. Operon "Edukacja Filozoficzna", a po przejrzeniu na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej wymagań i sprawdzeniu ich z programem tego podręcznika, mój ksiądz nauczyciel stwierdził, że mogę się przygotowywać do matury na bazie tego podręcznika (obecnie dostępna książka z programem nauczania).

Pozdrawiam, Arturo

PS
    Na stronie CKE są jeszcze chyba przykładowe arkusze egzaminacyjne z filozofii. Są to pytania otwarte i zamknięte. pojawia się także dłuższa wypowiedź pisemna.
  • hard_candy

>A podręcznik mielismy ze znaku - całkiem niezły, tematy opracowane w bardzo przystępny sposób.

"Pochwała Ciekawości" Jacka Wojtysiaka? Też w pierwszej klasie LO uczyliśmy się z tego podręcznika. Tylko, że ten raczej zarysowuje ramy problemów filozoficznych i delikatnie wprowadza w temat, a "Edukacja Filozoficzna" jest bardziej dogłębna.
  • Pan Gabriel

Też miałem filzofię w liceum, całe dwa lata. Żadnego podręcznika nie było. Na kolejne zajęcia trzeba było przeczytać teksty. Każde zajęcia zaczynała krótka kartkówka z poprzedniej lekcji. Pamiętam, że np. z "Uczty" zostaliśmy zapytani m.in. o drogę do piękna, czy podobieństwa i różnice Sokratesa i Chrystusa. Różne takie ciekawostki. Nie wiem na czym miałby polegać podręcznik do filozofii, bo my to na tych lekcjach rzeczywiście filozofię mieliśmy. Bodźcem zaś do tego rzeczone teksty, a że przy okazji poziom obeznania w kulturze lekko się podniósł, to tylko lepiej.
  • A ja mam długie włosy...

>Sandra napisała:
    >(...)jeden z członków powołanych do pisania
    >programu strasznie sie bulwersował, że biedne dzieci
    >muszą sie uczyć filozofii greckiej, niemieckiej i
    >francuskiej a nie naszej pięknej polskiej.

Całe szczeście, że nie muszą :p
  • Anonim

zna ktos podrecznik kamyk filozoficzny? dobry zły?
  • Anonim

moj nauczyciel zapisal mie na prbna w szkole podobno zagadnienia na te mature sa strasznie ogolne no wiec w sumie nie wiadmo dokladnie czego sie uczyc ale po probnej to juz na pewno bedzie sie mialo jakies pojecie czego wymagaja
  • Anonim

a co do tego podrecznika pochwala ciekawosci to jest nie odpowiedni jesli chodzi o mature na 2009 nie jest przystosowany do tej nowej matury z filozofii ktorej zagadnienia beda nie co inne natopmiast powstaje podrecznik operonu al niestety nie jest jeszcze zatwierdzony
  • hard_candy

Jasne, ze "Pochwała Ciekawości" nie przygotowuje najlepiej do matury. Dlaczego? Bo jak pisałem - ten podręcznik raczej zarysowuje problemy i zagadnienia filozoficzne. Mam już podręcznik wydawnictwa OPERON i mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że ten jest bardzo drobiazgowy i pokazuje problemy filozoficzne zaczynając od starożytności aż do 'dziś' przybliżając sławnych filozofów i ich postulaty. Z tego, co wiem na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej są umieszczone wymagania i szczegółowe informacje dotyczące matury z filozofii w 2009 roku.
    W związku z tym, ze filozofię miałem w pierwszej klasie swojego LO i zafascynowałem się nią - postanowiłem pisać z niej maturę. Chodzę na dodatkowe zajęcia do pewnego księdza, salezjanina, filozofa, który w oparciu o podręcznik OPERONu przygotowuje mnie do matury.

Pozdrawiam, z Bogiem!
    Artur
  • hard_candy

• Karol

Dzięki Ci, chyba też się na zdanie matury z filozofii skuszę; >

Zabiorę się za podany podręcznik, przynajmniej lepszy przegląd sobie zrobię, bo właśnie mam problemy z ugryzieniem historii filozofii(wiem, dziwnie to brzmi).
| |

Filozofia. Od pierwszych myślicieli greckich do czasów współczesnych... metodologia nauk, metafi...

Fotki

Miejsca grona (0)