Φ Fizyka Ψ [2281]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Arielle

Jeśli macie jakieś zadania do rozwiązania, wrzucajcie je tutaj i nie zaśmiecajcie całego grona.
    A jeżeli nikt wam tych zadań nie rozwiąże, to nie uderzajcie od razu w ton histeryczny i nie wypisujcie, że fizyka jest be, fizycy to banda idiotów i że kiedyś to wy nam nie pomożecie, bo to niepoważne.
  • lo-rez

Pozostaje miec tylko nadzieje, ze pomysl sie przyjmie; )

• イエス Jezus

i mozna by to przykleic..
    uderzamy do tego pana: http://w8.grono.net/users/15056/det... )
  • sta-fraszka

juz uderzylam
    milczy na razie
  • Anonim

dobry pomysl z zalozeniem jednego topicu na zadania...ale to chyba jakis moderator powinien zadzialac.
  • sta-fraszka

no niech tylko zadecyduje co zrobi
    bedzie dzialanie
  • =)

Zadanie 1:
    Powiedzcie mi jak zyc.

Zadanie 2:
    co to jest dobro

Zadanie 3:
    Co to jest prawda, i jak sie odnosi do zadania 2.
  • Grim

oczekujesz subiektywnych odpowiedzi, więc każde będą się "nieco" różnić :) Oto moje:

1. Tak, żeby niczego nie żałować i wykorzystać swoje życie w pełni, czuć spełnienie i wiedzieć, że nie marnuje się czasu. Czerpać przyjemność oraz satysfakcje z każdej sekundy. Niczym się nie przejmować i nie rozpamiętywać błędów przeszłości w celu innym niż wyciągnięcie nauczki na przysżłość.

2. Pojęcie względne, utworzone po to, by wprowadzić ład społeczny. Dość skuteczne. Większość ludzi pojmuje dobro przez nie krzywdzenie drugiego człowieka, a wręcz bezinteresowne pomaganie mu. Osobiście nie używam tego pojęcia.

3. Prawda to zdanie, które nie zaprzecza faktom, przeciwieństwo kłamstwa. Jeżeli mówimy prawdę to rzetelnie streszczamy sytuację bądź wypowiedź, nic nie zatajając i nie dodając nic od siebie.
  • =)

To co to jest klamstwo...

moja przyjemnosc i czerpanie moze interferowac z dobrem innych, i z ich czerpaniem. To jest dopiero zadanie... z meta-fizyki.
  • Grim

IMO dobrze wszystko analizować pod kątem przyczynowo-skutkowym i opłacalnościowym. Jeżeli mam do wyboru dobro swoje i innych najprawdopodobniej wybiore swoje. Jeżeli jednak chodzi o błachostkę, a wskutek mojej egoistycznej decyzji ktoś ma się na mnie obrazić bądź stać moim wrogiem to dla czystej opłacalności i świętego spokoju "poświęce się".
  • =)

Ta... Ja staram sie racjonalnie ocenic i wybierac mozliwie najwieksze dobro niezaleznie od jednostki. Moje male dobro nie moze przyslonic czyjegos duzego dobra. Tylko to skomplikowane rachunki. Taki tensor obrotow to potem *blysk*; ).

Ale bylem ciekaw glownie pogladow ludzi ktorzy mysla na temat sensu zycia w ogole,a mniej etyki. Zobaczmy co sie rozwinie :).
  • Wierch Ambassador

>etam napisał
    >Moje male dobro
    >nie moze przyslonic czyjegos duzego dobra.

Łatwo mówić, gdy się siedzi wygodnie w fotelu i klika myszą po gronie. To, co naprawdę myślisz na ten temat - możnaby zobaczyć, gdybyś istotnie musiał wybrać...
  • =)

nie masz pojecia jak zyje. Nie masz zadnych podstaw zeby mi nie wierzyc - poza heurystyka. Od razu podchodzisz z uprzedzeniem.
    Tylko malo mi do tego. nie wygram z twoimi doswiadczeniami zyciowami - tak jest juz zbudowany czlowiek.
    Tylko dlaczego mi to mowisz? Zebym sie czul gorzej? nic cie to nie kosztowalo, nie miales zadnego zysku... Czekaj, a moze miales?
  • =)

Istotnie musialem wybierac. I nie rozumiem do konca co chciales powiedziec. Bo mam wrazenie, ze zaczales mnie oceniac bez posiadania danych, ale z drugiej strony, po co mialbys mnie oceniac. NIe dosc, ze taka ocena nie jest logiczna, to tez jaki bylby powod?

Ale mniejsza z tym. Prawda jest taka, ze jezeli zrozumiesz swoje zasade etyczne,to bedziesz w nie na prawde wierzyl. Utrzymywanie dobrego wizerunku siebie bedzie wazniejsze od przyjemnosci, a oprocz tego bedzie ci sie lepiej zylo z ludzmi. tak jest po prostu lepiej, nie bez powodu. Czasem przynosi to troche rozterek, fakt, ale z drugiej strony nawet jezeli zostaniesz pozostawiony sobie samemu, to zawsze masz swoje zasady, masz na czym sie oprzec. Nie wiem czy widziales, jest bardzo ladny podzial na 7, czy 6 roznych etyk ktorymi posluguja sie ludzie. Nie slyszalem, zeby ktos szedl w dol stopni... Jezeli raz to zrozumiesz, to stanie sie oczywiste, ze bedziesz podazal to droga. nie ma nic gorszego niz zly wizerunek samego siebie - stad sie bierze mnostwo chorob psychicznych bazowanych na mechanizmach obronnych. Mysle, ze ten wizerunek jest tak wazny, ze masz silny bodziec zeby postepowac tak jak ten logiczny system ktory wyznacza ramy dobrego zycia.

jak myslicie? :)
  • Anonim

Chopie! Won na grono nieszczesliwych filozofow i nie spamuj tutaj.
  • sta-fraszka

hahahahahahahhahaha

Zimowit - rewelka
  • motyla noga.

:D
  • Arielle

Kto by pomyślał, że ten temat tak się rozwinie. Chyba onieśmieliło to Wesołych Ludków ZróbMiZadanieProoooszę...
  • Anonim

Chyba przez to że się rok szkolny kończy i już chyba była rada klasyfikacyjna :) (<lol>)
  • motyla noga.

walić koniec roku. ja mam wakacje cały rok!; b
| |

Grono ludzi zainteresowanych fizyką, badaniem i opisem otaczającej nas rzeczywistości. Szkolne z...

Fotki

Miejsca grona (2)