-
PreZeS
Prędkość rozchodzenia się światła w światłowodzie to 200 000km/s podczas
gdy w próżni to 300 000km/s.
Zdaje sobie sprawę że w światłowodzie mamy tłumienie; (absorbcja i rozpraszanie). Ale we wszystkich tablicach fizycznych jest napisane że w szkle przyjmuje się 200 000km/s wobec czego kwestie techniczne dotyczące; budowy rdzenia, ilości modów, dyspersji, materiału płaszcza etc nie mają znaczenia.
Prosiłbym o dokładne wyjaśnienie (w elementarny sposób) lub jakieś wskazówki dlaczego tak jest ?
Pozdrawiam -
Monika Szaroket
Witam. Mam kilka zadań z fizyki, których nie do końca rozumiem, więc bardzo prosiłabym o małe wytłumaczenie i naprowadzenie na sposób zrobienia zadań. Mam odpowiedzi prawidłowe do nich, ale właśnie sposobu nie umiem.
1. Kondensator płaski został naładowany, a następnie odłączony od źródła napięcia i zanurzony
w ciekłym dielektryku. Co się stanie?
2. Wartosci natężenia E i potencjału V pola elektrycznego w środku pełnej kuli
metalowej o promieniu r, która jest naładowana ładunkiem q wynoszą? (V(nieskończoność) = 0)
3. Je-eli z naładowanego kondensatora odłączonego od źródła napięcia usuniemy dielektryk
(er > 1), to energia kondensatora?
4. W jednorodnym polu elektrycznym umieszczono proton i cząstkę alfa. Miedzy
przyspieszeniem a protonu i przyspieszeniem b cząstki alfa zachodzi związek?
Z góry dziękuję za pomoc. -
Patryk Kośka
Oblicz promień obracającej się tarczy, jeśli punkty na obwodzie poruszają się z prędkością 4 m/s a punkty znajdujące się o 10 cm bliżej środka z prędkością 3 m/s.
Dziękuję za pomoc :) -
p z
Proszę o pomoc:
1. Trzy ładunki ujemne, każdy o wartości q umieszczono w wierzchołkach trójkąta równobocznego. jaki ładunek q0 nalezy umieścić w środku tego trójkąta, by układ pozostał w równowadze?
2. Dwie kuleczki o jednakowej masie m wsza obok siebie na nitkach każda długości l. jakimi jednakowymi ładunkami nalezy naelektryzować kuleczki, by odległosć miedzy nimi wyniosła d
3. Dwie maleńkie przewodzące kulki zawieszone są na haczyku, na długich nitkach izolujących. kulki naładowane jednakowymi ładunkami znajdują się w odległości r= 5 cm od siebie. Co nastąpi po rozładowaniu jednej z kulek?
Musze mieć to na jutro a kompletnie nie wiem jak się za to zabrać pomoże ktoś ?? :!: -
-
Anonim
Witam. Mam problem z kilkoma zadaniami Resnicka i Hallidaya. Gdyby ktoś mógł mi pomóc, albo chociaż trochę nakierować to będę mega wdzięczna : -
Anonim
Hej. Może mnie ktoś naprowadzić ?
"Statek kosmiczny o masie 1,5 * 10^3 kg znajduje się w przestrzeni kosmicznej praktycznie bez działania sił grawitacyjnych. Do napędu służy laser emitujący światło o natężeniu 10kW. Jaką prędkość osiągnie ten statek po 12 godzinach działania lasera?" -
Justyna Zł.
WITAM!
Wykres zależności od czasu współrzędnej wektora prędkości wzdłuż osi pokrywającej się z torem ruchu lotki podczas gry w kometkę przedsta¬wia wykres (czasy zderzeń lotki z rakietą pomijamy).
a) Opisz ruch tej lotki. ja dałam: Ruch ten był podzielony na kilka etapów, każdy był ruchem jednostajnym, ale nie wiem czy dobrze to jest :)
b) Narysuj wykres zależności położenia lotki od czasu, jeśli x0 = 0 oraz wykres zależności drogi od czasu, zachowując w obu przypadkach skalę czasu.
http://imageshack.us/photo/my-image...
Z góry dzięki! -
bartkiller
>Justyna Zł. napisała:
>WITAM!
>Wykres zależności od czasu współrzędnej wektora
>prędkości wzdłuż osi pokrywającej się z torem ruchu
>lotki podczas gry w kometkę przedsta¬wia wykres (czasy
>zderzeń lotki z rakietą pomijamy).
Wykres jest przedstawiany przez wykres? Niesamowite!
Skoro oś ma pokrywać się z torem ruchu lotki, to oprócz pomijania czasów zderzeń, zakładamy też, że ruch jest prostoliniowy, inaczej to bez sensu. Czyli pomijamy też grawitację.
>a) Opisz ruch tej lotki. ja dałam: Ruch ten był podzielony
>na kilka etapów, każdy był ruchem jednostajnym, ale nie
>wiem czy dobrze to jest :)
+ z powyższego - prostoliniowy. Wykres sugeruje też, że pomijamy wszelkie opory.
>b) Narysuj wykres zależności położenia lotki od czasu,
>jeśli x0 = 0 oraz wykres zależności drogi od czasu,
>zachowując w obu przypadkach skalę czasu.
Dla położenia:
Wystarczy pokombinować: skoro od 0 do 2 prędkość była zero, to i pozycja się nie zmieni - więc na docelowym wykresie od 0 do 2 śmiało możesz namalować stałe y = 0 (y w sensie zmienna "pionowa", która jest położeniem czyli x, ale nie chciałem zbytnio namieszać - mam nadzieję, że to zrozumiałe :) ). Potem prędkość jest 3, więc na każdą jednostkę czasu lotka przemieści się o 3 jednostki przestrzenne (czyli jednostki pionowe na Twoim docelowym wykresie), czyli pozycja będzie liniowo "rosnąć" na przedziale czasu od 2 do 3 (wtedy prędkość jest 3). I tak dalej.
Dla drogi:
Musisz dodatkowo nie patrzeć na zwrot prędkości i w każdym punkcie wykresu dodawać całą poprzednio przebytą drogę :). Czyli jak będziesz w punkcie czasu t1 to sprawdzasz jaka jest prędkość na wykresie, który masz dany. Obliczasz jaką drogą przeleci w czasie jednostkowym (z wzoru na drogę) i dodajesz do tego co aktualnie masz na wykresie (w punkcie t1). -
Olka .......
Samolot lecący lotem nurkowym pod kątem a=53 stopnie. do pionu wypuszcza pocisk na
wysokości 730 m nad ziemią. Pocisk ten spada na ziemię po 5s od jego wypuszczenia.
a) Jaka jest wartość prędkości samolotu?
znalazłam wzór na wartość prędkości spadania v=x/t
wychodzi 146 a w odpowiedzi jest 202m/s
b) Jaką odległość przebywa pocisk w poziomie w czasie swego lotu?
tutaj nie wiem jaki wzór, poszukałabym na wikipedi ale nie wiem na co tego wzóru szukac odległość w poziomie?
c) Jakie są składowe prędkości pocisku (pozioma i pionowa) w chwili jego spadku na
ziemię?
http://pl.wikibooks.org/wiki/Fizyka...
są tu wzory na składowe
vox=vo*cosa
voy=vo*sin a
ale co tu podstawić. ? -
bartkiller
>Olka ....... napisała:
>Samolot lecący lotem nurkowym pod kątem a=53 stopnie. do
>pionu wypuszcza pocisk na
>wysokości 730 m nad ziemią. Pocisk ten spada na ziemię po
>5s od jego wypuszczenia.
>a) Jaka jest wartość prędkości samolotu?
>
>
>znalazłam wzór na wartość prędkości spadania v=x/t
>wychodzi 146 a w odpowiedzi jest 202m/s
Nie podstawiaj na oślep do wzorów - zrób sobie rysunek i pomyśl. Samolot leci pod kątem, a więc ma dwie prędkości - "trochę" porusza się poziomo nad ziemią, a "trochę" poziomo. Zapewne nieświadomie więc skorzystałaś z zasady niezależności ruchów i poprawnie wyznaczyłaś SKŁADOWĄ PIONOWĄ prędkości samolotu. W zadaniu natomiast pytają po prostu o prędkość - dopraw na swoim rysunku, jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś wektor prędkości samolotu (pod kątem 53 do pionu), wektor, który obliczyłaś (pionowo w dół), zaznacz kąt dany w zadaniu i skorzystaj z definicji kosinusa (to już wiesz jak policzyć, bo znalazłaś wzory). Wtedy z prędkości pionowej, którą już obliczyłaś bez trudu wyznaczysz prędkość samolotu.
>b) Jaką odległość przebywa pocisk w poziomie w czasie
>swego lotu?
>
>tutaj nie wiem jaki wzór, poszukałabym na wikipedi ale nie
>wiem na co tego wzóru szukac odległość w poziomie?
Jak wyżej - zrób rysunek a wszystko stanie się jasne. Wzór już znalazłaś - chodzi właśnie o składową poziomą.
>c) Jakie są składowe prędkości pocisku (pozioma i
>pionowa) w chwili jego spadku na
>ziemię?
Skorzystaj znów z zasady niezależności ruchów - pomijając opory powietrza w poziomie na pocisk nie działają żadne siły - więc będzie poruszał się ruchem jednostajnym. W pionie działa na niego siła grawitacji, a więc pocisk będzie przyśpieszał. Wzór na to jak zmienia się prędkość zależnie od przyśpieszenia na pewno znasz, czas masz dany w zadaniu :-)
> http://pl.wikibooks.org/wiki/Fizyka...
>
>są tu wzory na składowe
>vox=vo*cosa
>voy=vo*sin a
>ale co tu podstawić. ?
Bardzo dobrze znalazłaś. Nanieś to na rysunek i pomoże Ci w rozwiązaniu punktów a) i b). -
Anonim
-
Aś
Hej
Pomógłby ktoś z tymi zadaniami?
Chociaż coś rozjaśnić?
Plisss
http://www.speedyshare.com/file/Y7n... -
Anonim
1. Udowodnij, że wtedy, gdy płaskie zwierciadło jest obracane o kąt alfa, kierunek wiązki odbitej obraca się o kąt 2alfa.
2. Oświetlone przezrocze znajduje się w odległości 44 cm od ekranu. W jakiej odległości od przezrocza należy umieścić soczewkę o
ogniskowej 11 cm aby na ekranie pojawił się ostry obraz? Ile wynosi jego powiększenie?
3. Pokaż, że odległość pomiędzy przedmiotem i rzeczywistym obrazem wytwarzanym, przez skupiającą soczewkę jest zawsze większa
od 4f. -
Natalia XXX
Witam.
Bardzo prosze o pomoc w tych zadaniach ------> http://zapodaj.net/099718ec484b.bmp...
Z gory bardzo dziekuje -
bartkiller
>Natalia XXX napisała:
>Witam.
>Bardzo prosze o pomoc w tych zadaniach ------>
> http://zapodaj.net/099718ec484b.bmp...
>Z gory bardzo dziekuje
tu masz gotową receptę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Regu%C... -
Natalia XXX
na ostatniej kartkowce z tego korzystalam i teraz w dzienniku widnieje piekna czarwona 1 :) -
bartkiller
>Natalia XXX napisała:
>na ostatniej kartkowce z tego korzystalam i teraz w
>dzienniku widnieje piekna czarwona 1 :)
I jak sądzisz, jakie są możliwe przyczyny? -
...:::Katarina:::...
Witam Drogich Fizyków,
sluchajcie kto podjalby sie rozwiazania zadan ktore sa mi potrzebne na egzamin, jest ich 50, a co gorsza egzamin jest w ta srode( niestety zadania dostalam dzis) zadania dla was zapewne sa banalne wiec prosze o pomoc.. oczywiscie odpatna:)
dzwoncie i piszcie na nr 514401834
-
m.♥
Pomółby mi ktoś z zadaniem? Dynamika bryły sztywnej?
Studnię wyposażono w kołowrót o promieniu a cm, na który nawinięty jest łańcuch na końcu którego zaczepione jest wiadro. Do kołowrotu przymocowana jest korba o długości 10*b cm. Z jakim przyspieszeniem porusza się wiadro pełne wody wyciągane ze studni? Masa wiadra z wodą wynosi 15 kg, masa kołowrotu wynosi 5 kg a jego moment bezwładności można obliczyć ze wzoru I=mr^2 -
witam, chciałąm zapytać czy ktoś pomoże mi rozwiazac zadanie?
zad.
Pokazać że odległość miedzy modami lasera półprzewodnikowego wyraża sie wzorem:
f=c/2nL(1+v/n dn/dv)
bardzo prosze o pomc i z gory dziekuje :)