-
Przecież każdy wie, że fizycy jako filozofowie przyrody uwielbiają długie i ciekawe rozmowy :)
-
>Just wind in my mind... napisała:
>czy to prawda, ze jezeli (teoretycznie)przykładowy
>człowiek bedzie przez 4 lata krzyczał do szklanki
>z wodą to podgrzeje ja do wrzenia?
-
szotman
-
hmmm trzeba to będzie sprawdzić doświadczalnie! Proponuję udział wokalisty Vadera albo podobnego zespołu... może sie wtedy okazać że woda zawrze szybciej niż w czajniku... :D
-
-
xeelee
-
omg
to tak jak na każdym budyniu i kisielu:-) "mieszając doprowadzić do wrzenia:D:D:D" -
Marcin K.
interesujące, mozę lepiej chuchać zamiast krzyczeć..:) Eskimosi są w tym dobrzy...:) -
omg
a w dodatku dzis sparwdziłem i to nie jest ze się zagrzeje wodę tylko wytworzy wystarczającą ilość energi do zagrzania wody w czajniku:) -
Anonim
jak byłem młodszy to miałem kiedyś taką książkę, bodajże "100 najdziwniejszych wynalazków" i tam była taka maszyna do szycia z taką wielką tubą, do której trzeba było krzyczeć, aby napędzić mechanizm maszyny.. i tu pytanie - czy taki "krzykliwy" napęd jest możliwy? na jakiej zasadzie miałoby to funkcjonować? -
Bojaźliwy Bóbr
W maszynie siedziałyby takie małe ludziki. Przestraszone krzykiem uciekałyby, a będąc w kołowrotku, swym biegiem napędzałyby maszynę. Uwaga: małe ludziki trzeba od czasu do czasu wymieniać! -
Anonim
-
Anonim
Pozwólcie, że zarzucę pewien ciekawy problem :P
Moja mama ma w kuchni takie normalne radio, którego sobie słucha, jak coś robi :) Normalnie, to radio nastawione jest na Radio ZET. Obok radia stoi czajnik bezprzewodowy. Ciekawym jest fakt, że kiedy czasem włącza to radio, odzywa się nie Radio ZET, ale słynna rozgłośnia pewnego księżulka z Torunia (każdy wie, o kogo chodzi :P). I otóż, żeby usłyszeć Zetkę, trzeba po prostu ... podnieść czajnik i odstawić go z powrotem.. Wie ktoś może czemu tak się dzieje? Bo jak dla mnie to jest bardzo dziwne, a niestety moja wiedza z fizyki nie sięga tak daleko, żeby to logicznie wytłumaczyć :) Pomoże ktoś? -
szotman
-
Anonim
W przypadku tego radia prawa fizyki nie obowiązują:)
Kumpel raz szedl ze sluchawkami na uszach i przy kościele automatycznie mu przeskoczyło na jedyną słuszną częstotliwość.
Ja moge się pochwalić faktem,że znalazłem RM na 3 róznych częstotliwościach na mazurach... nic innego niestety nie było:) -
<Michał is back to life>
Mam swoją własną teorię, całkiem powiązaną z fizyką:
RM musi używać specjalnie kodowanej częstotliwości, ew. korzysta z własnych nadajników o wielkiej mocy (Lord Vader wysiada), bardziej prawdopodobne że jakiś hakier za pokutę dostał zhackowanie serwerów KRRiT, oraz przestrojenie losowych kanałów na jedyną słuszną częstotliwość. (randomize[Rdzk:string], repeat until "Sąd Ostateczny").
Aha, jeśli chodzi o gotowanie wody, nie ograniczałbym się do jednego zespołu, jakby wszystkich z szufladki "Metal" zgromadzić naraz na jednym koncercie (może być nawet transmitowany w RM), to pewnie woda nie zdążyła by zagotować się na tyle wolno, żeby było to zauważalne - od razu zamieni się w parę (razem z wszystkimi lodowcami i oceanami), a nawet jeżeli nie, to każdy kto będzie chciał naocznie zobaczyć co się stanie, straci zmysły tak, iż nie będzie żadnych świadków xD
Jeszcze jakieś ciekawe pytania? -
> Jeszcze jakieś ciekawe pytania?
A tak pozatym wszyscy zdrowi w rodzinie*?
*w rodzinie RM oczywiście :] -
Anonim
Mój fizyk powiedział ze nie próbował ale chętnie popatrzy jak mi z tym pójdzie. -
.
pisze na tym gronie bo nie chce zakładać nowego tematu mam do Was prośbę czy znacie jakieś zjawiska fizyczne którym mogła bym zrobić zdjęcia, a jednocześnie zaciekawić osoby oglądające je? Jeśli macie jakieś pomysły to prosze napiszcie na prv. Z góry dzięki. -
JSB
-
Dariusz
>~~~~~~[= Michał =]~~~~~~ napisał
>Mam swoją własną teorię, całkiem
>powiązaną z fizyką:
>RM musi używać specjalnie kodowanej
>częstotliwości, ew. korzysta z własnych
>nadajników o wielkiej mocy
Całkiem słuszna może być ta teoria - mogą używać nielegalnego rodzaju modulacji, a KRRiTV i tak ich nie ruszy :)