Φ Fizyka Ψ [2281]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Nomis_Akmeiz

Mam dla was do rozwikłania paradoks, przy czym od razu mowie, ze sam nie mam pojecia, jak to ugryzc.

Zalozmy, ze dwa pojazdy jada naprzeciw siebie z 0,(9) predkosci swiatla. Za punkt odniesiena przyjmujemy wnetrze jednego z pojazdow. I oto moje pytanie:
    Co ujrzy czlowiek znajdujacy sie w jednym z pojazdow - oczywiscie pomijajac fakt ze aby osiagnac taka predkosc za zycia musialby sie poruszac z przyspieszeniem, ktore zrobiloby z niego mokra plame, a jego masa zwroslaby neimal do neiskonczonosci? Jakkolwiek by do tego nie podchodzac - to wzglednie tak jakby widzial naprzeciw siebie pojazd jadacy na niego z predkoscia niemal 2c ?!
  • Jean-Paul

odpowiedź na to pytanie powstała 100 lat temu. Myślę że każdy inteligent w dzisiejszych czasach powinien coś o tym wiedzieć...

Od razu podpowiem że nie poczułbyś że masa się zwiększa. To nie o to chodzi. Po prostu prędkość nie zmienia się liniowo z czasem przy dużych prędkościach i wprowadza się "zmienną masę" aby łatwiej było liczyć.
  • Runek

A czy zdajesz sobie sprawę, że 0,(9) = 1, więc to niemożliwe?
  • Anonim

>Jean-Paul napisał
    >odpowiedź na to pytanie powstała 100 lat temu. Myślę że
    >każdy inteligent w dzisiejszych czasach powinien coś o tym
    >wiedzieć...
    >
    >Od razu podpowiem że nie poczułbyś że masa się
    >zwiększa. To nie o to chodzi. Po prostu prędkość nie
    >zmienia się liniowo z czasem przy dużych prędkościach i
    >wprowadza się "zmienną masę" aby łatwiej było liczyć.

Ale to nie jest odpowiedź na pytanie. Więc jaka ona jest?
  • Nomis_Akmeiz

No to niech to bedzie nawet 0,51c, choc 0,9 nie rownna sie 1, raczej dazy do jedynki. Chodzi mi o to, ze wzgledna predkosc bedzie wieksza od c i nie chodzi mi o obalenie teori Einsteina, bo predkosc jest wzgledna, ale chodzi o to, czy ktos wie co zobaczy jeden z 'kierowcow'?
    A tak btw poczulbym, ze masa sie zwieksza, bo sila bezwladnosci by sie zwiekszala ze wzrostem masy relatywistycznej [m=m/sqrt(1-v/c)], bo Fbezwladnoscci =m*a.
  • Jean-Paul

Pamiętaj że książeczki popularnonaukowe są jak bajeczki w porównaniu do prozy fizycznej :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Masa_r...
  • Jean-Paul

>Jurek napisał
    >>Jean-Paul napisał
    >>odpowiedź na to pytanie powstała 100 lat temu. Myślę
    >że
    >>każdy inteligent w dzisiejszych czasach powinien coś o
    >tym
    >>wiedzieć...
    >>
    >>Od razu podpowiem że nie poczułbyś że masa się
    >>zwiększa. To nie o to chodzi. Po prostu prędkość nie
    >>zmienia się liniowo z czasem przy dużych prędkościach
    >i
    >>wprowadza się "zmienną masę" aby łatwiej było
    >liczyć.
    >
    >Ale to nie jest odpowiedź na pytanie. Więc jaka ona jest?

Jest to odpowiedź: masa się nie zmienia dla ciebie siedzącego w statku
  • Kadi

>Nomis_Akmeiz napisał
    >No to niech to bedzie nawet 0,51c, choc 0,9 nie rownna sie
    >1, raczej dazy do jedynki.

Jeśli chodziło o 0,(9) to chcesz się założyć, że jest dokładnie równe 1?
  • Runek

Ano. A przy 0,51c policz sobie z Lorentza :)
  • Jean-Paul

http://pl.wikipedia.org/wiki/0,(9)

Dowód tego to zadanie na 3 w liceum więc naszych młodych naukowców proszę o douczenie się co nieco...
  • Łasic

>Nomis_Akmeiz napisał
    >No to niech to bedzie nawet 0,51c, choc 0,9 nie rownna sie
    >1, raczej dazy do jedynki.

Dążą to ciągi. A 0,(9) jest liczbą, z definicji granicą ciągu (0,9; 0,99; 0,999;...) i jest ona równa 1.

>Chodzi mi o to, ze wzgledna
    >predkosc bedzie wieksza od c i nie chodzi mi o obalenie

Nie będzie większa.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Veloci...

>teori Einsteina, bo predkosc jest wzgledna, ale chodzi o to,
    >czy ktos wie co zobaczy jeden z 'kierowcow'?

Skoro wiesz, że prędkości sa względne to w czym problem? Ogólnie kierowca nie zobaczy nic dziwnego, tylko samochód poruszający sie z jakąs tam prędkością oczywiście mniejsza niż c. Fotony które wpadają mu do oczu i tak niezależnie od układu latają z prędkością c.
  • Łasic

Oczywiście, ponieważ drugi samochód porusza sie z predkością porównywalną z c, opóźnienie obrazu spowodowane skończoną prędkością fotonów będzie odgrywało istotną rolę, ale to chyba nie jest problematyczne.
  • Jean-Paul

-chodzi o sumę szeregu
    -nic ciekawego nie zobaczy poza duzym podkolorowaniem obrazu i dziwnym zachowaniem kolegi :)
  • Łasic

>Jean-Paul napisał
    >-chodzi o sumę szeregu

Również czytałem arty na wiki na ten temat, ale uważam, że pisanie o sumie szeregu naprawde nie ma większego sensu z tego powodu, że szeregi są wtórnym pojęciem w stosunku do ciagów. Suma szeregu to z definicji granica ciagu sum częsciowych! A ten jest w tym wypadku ciagiem (0,9; 0,99; 0,999;...). A poza tym nie widze czemu zdefiniowanie 0.(9) jako 0,9 + 0,09 + ... miało być bardziej sensowne/intuicyjne niż jako granica (0,9; 0,99;...). A że 1 jest granicą tego ciągu pokazuje sie bezpośrednio z definicji granicy (co jest dużo pierwotniejszym pojęciem niż suma szeregu geometrycznego).

>-nic ciekawego nie zobaczy poza duzym podkolorowaniem obrazu
    >i dziwnym zachowaniem kolegi :)

Słuszna uwaga, nie wiem czy to miałeś na myśli, ale jest jeszcze relatywistyczny efekt Dopplera: http://pl.wikipedia.org/wiki/Relaty...
  • Jean-Paul

no dokładnie to miałem na myśli :)
  • Jean-Paul

ja jednak bym się upierał przy tym szeregu bo aby dostać wartość 1 to trzeba zsumować kolejne wyrazy ciągu. Suma szeregu nie musi się równać granicy jego ciągu...:) (np. 1/n)
  • untitled1 (kobieta)

Ależ kłótnie o tą 0,(9) :) IMO definicja z sumy szeregu jest sensowna, zresztą jakby nie było, to jest po prostu 1 :)

A autorowi wątku się dziwię, że chodząc do klasy matematyczno-fizycznej (nota bene moja szkoła) tego nie wiedział; ))
  • Łasic

>Jean-Paul napisał
    >ja jednak bym się upierał przy tym szeregu bo aby dostać
    >wartość 1 to trzeba zsumować kolejne wyrazy ciągu. Suma
    >szeregu nie musi się równać granicy jego ciągu...:)
    >(np. 1/n)

Ech, powtórzę się, może kogos nawróce na ścieżke prawdy :P Ja rozumiem że fizyka to nie matematyka ale to są jednak podstawy. Definicja sumy szeregu to granica ciągu sum częsciowych! Czyli takiego ciągu S_n = a_1 + ... + a_n, a nie ciągu a_n sumowanych wyrazów szeregu. To zresztą dośc jasne, że nie mozna mówić o nieskończonej sumie bez odwołania się do pojęcia nieskończonego ciągu i jego granicy.

I teraz, pewnie że jest wzorek na sumę szeregu geometrycznego, ale skąd się bierze ten wzorek? Liczy się n-ty wyraz ciągu sum częsciowych, co akurat w tym przypadku jest w zwarty sposób wyrażalne algebraicznie, bodajże:
    S_n = a_1(1-q^n)/(1-q)
    I przechodzi się z tym do granicy.

Teraz stosując to do 0,(9): powiedzmy, że liczba ta równa się 0,9 + 0,09 + ... To co to znaczy z definicji? Że jest ona granicą ciągu sum częściowych S_1 = 0,9, S_2 = 0,99, S_3 = 0,999... Ten ciąg z kolei w oczywisty sposób zbiega do 1, gdyż |1 - S_n| = (1/10)^n, co jest dowolnie małe dla pewnego n.

Pewnie, można użyć wzorku na szereg geometryczny. Ale trzeba miec świadomość, że tak naprawde robi się to dokładnie to samo, korzystając tylko z jakichs dodatkowych pojęć. To jak dowód wzoru na pole kwadratu przez całkowanie.
  • Nomis_Akmeiz

Ok, dobra, 0,(9) to moj blad. Chodziło mi o to, ze predkosc dązy do c, choc dla kwintesencji pytania, - ktore tak btw zadalem nie po to, aby sie popisac, tylko po to, aby poznac odpowiedz, ktorej nie znalem - mialo wystarczyc, ze predkosc jest wieksza od polowy c. Kazdy ma prawo sie pomylic, nawet w tak... hmmm... elementarnej wiedzy.; p
    Mam jeszcze tylko pytanie i prosze, nie bcjie, jesli sie myle, ale jeżeli
    "fotony które wpadają mu do oczu i tak niezależnie od układu latają z prędkością c."
    to mam rozumiec, ze nie bedzie roznicy, czy obserwator znajdzie sie w pojezdzie jadacym na przeciwko, czy bedzie obserwowal zajscie patrzac 'z boku' nie poruszajac sie?
  • Nomis_Akmeiz

I o co chodzilo z "A przy 0,51c policz sobie z Lorentza :)" bo ja znam tylko jakas tam sile lorentza. I zaznaczam, ze pytam, bo nie wiem; p
  • 1
  • 2
| |

Grono ludzi zainteresowanych fizyką, badaniem i opisem otaczającej nas rzeczywistości. Szkolne z...

Fotki

Miejsca grona (2)