-
>Nomis_Akmeiz napisał
>jeżeli
>"fotony które wpadają mu do oczu i tak niezależnie od
>układu latają z prędkością c."
>to mam rozumiec, ze nie bedzie roznicy, czy obserwator
>znajdzie sie w pojezdzie jadacym na przeciwko, czy bedzie
>obserwowal zajscie patrzac 'z boku' nie poruszajac sie?
Różnica bedzie ogromna bo obserwator stojący z boku ma niewielką prędkość względem pojazdu (->samolot oglądany z ziemi) a o te względne prędkości układów odniesienia tu chodzi
Szkoda że nie wypowie się ktoś kto się lepiej zna bo ja to niewiele pamietam z tego -
>Nomis_Akmeiz napisał
>I o co chodzilo z "A przy 0,51c policz sobie z Lorentza :)"
>bo ja znam tylko jakas tam sile lorentza. I zaznaczam, ze
>pytam, bo nie wiem; p
Zobacz co to jest skrócenie Lorenza -
Łasic
>>Nomis_Akmeiz napisał
>>jeżeli
>>"fotony które wpadają mu do oczu i tak niezależnie od
>>układu latają z prędkością c."
>>to mam rozumiec, ze nie bedzie roznicy, czy obserwator
>>znajdzie sie w pojezdzie jadacym na przeciwko, czy bedzie
>>obserwowal zajscie patrzac 'z boku' nie poruszajac sie?
Nie wiedziałem do końca o co pytałeś. Chodziło mi o to, ta sytuacja jest mało interesująca w porównaniu do np. takiej w której części obserwowanego obiektu poruszają się z dużą predkością (np. samochód z kręcącymi się z duża prędkością kołami). Wtedy obserwator widziałby naprawde śmieszne rzeczy. Natomiast w tej sytuacji wydawałoby się, że jedynym "efektem" jest wynikające ze skończonej prędkości fotonów opóźnienie tego co widzi obserwator w stosunku do "aktualnej" sytuacji oraz skrócenie długości samochodu.
Okazuje się jednak, że jest jeszcze relatywistyczny efekt Dopplera: fotony wysyłane przez drugi samochód zbliżający się w kierunku obserwatora mają dla niego mniejsza długośc fali niż dla kierowcy drugiego samochodu. Czyli jeśli drugi samochód jest w układzie jego kierowcy zielony, to dla obserwatora może być np. niebieski.
-
Nomis_Akmeiz
Ok, czyli wracajac do kwintesencji: jeżeli naprzeciw siebie jada dwa pojazdy (we własnym układzie odniesiena kazdy z predkoscia np 0,7 c) to jeden z obserwatorow ujrzy drugi pojazd jadacy na przeciwko niego z predkoscia rowna... ?? i czy moglby ktos wytlumaczyc krok po kroku jak ją obliczyc? -
-
-
Nomis_Akmeiz
No dobra, dzieki, to jest w koncu klucz do odpowiedzi na poziomie gimnazjalnym, a nie jakies licealne tricki. Ze wzoru u = (v1+v2)/1+(v1*v2)/c^2 wyszło mi 0,94 c. Dla predkosci swiatla zobaczy pojazd takze z predkoscia swiatla. Dobra, dzieki, koniec tematu. :) -
Taffer
nie chce zakładać nowego tematu, ale nadal do cholery nie rozumiem jak to jest z tym, że w poruszającym się układzie odniesienia czas płynie inaczej... a najbardziej paradoksu bliźniąt nie potrafię przyjąć do świadomości
zaliczę sobie relatywistykę "na pamięć", ale to chyba nie o to chodzi
;)
ktoś poleca jakąś literaturę gdzie jest to wyjaśnione jak najbardziej intuicyjnie?
(a najchętniej niech ktoś mi zafunduje pojazd z prędkością bliską c to jak poczuję to na własnej skórze i coś mi się we łbie odblokuje
;)) -
Gała
Generalnie jak wiadomo c jest stałe niezależnie od układu odniesienia. Więc skoro dochodzi nam do tego jakaś prędkość ruchu, to jedyną opcja, żeby nie było sprzeczności, ze v > c, jest to, że czas się zmienia:p
To tak w dużym skrócie.
A pytasz o intuicyjną literaturę. To jeśli chodzi o sam efekt to chyba najlepiej przeczytać jakąś durną książkę, albo artykuł popularno naukowy :p Bo słownie, bardzo przystępnie tam to tłumaczą. I jeśli już to "poczujesz" to w tedy dopiero podręczniki etc.
Inna sprawa, że te slajdy z relatywistyki, nie ułatwiają sprawy:P wszystko się tam wydaję dużo bardziej skomplikowane niż jest w rzeczywistości.
yo -
NOname
>Taffer napisał
>(a najchętniej niech ktoś mi zafunduje pojazd z
>prędkością bliską c to jak poczuję to na własnej
>skórze i coś mi się we łbie odblokuje
>;))
Nic nie zrozumiesz, bo zrozumienie to zmiana stanu wiedzy w czasie, a ten będzie w c nie płynął:P -
o. korniszon
Polecam "Niezwykle szczególną teorię względności" A. Dragana do pobrania tu:
http://www.fuw.edu.pl/~dragan/Fizyk...
I pierwszych 5 wykładów stąd:
http://www.fuw.edu.pl/~wysmolek/Mec...
Pozdro
Edit: Ewentualnie można pytać mnie o stw, chętnie sobie poćwiczę :P