Φ Fizyka Ψ [2281]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ew,!

czy zna ktoś może efektowne doświadczenie ficzyne, które można wykonać w szkole na lekcji fizyki ?
  • Grześ

A oto kilka propozycji prostych eksperymentów do wybranych zagadnień fizycznych:
    1. Drgania. Tony niskie i wysokie.
    Doświadczenie:
    A. Ciała drgające o różnych częstotliwościach: napięta struna na pudle rezonansowym, brzeszczot do piłki zamocowany na imadle, piszczałka, bęben, dzwonek, cymbałki, rurki metalowe o różnych długościach, probówki z wodą napełnione do różnych wysokości.
    Jakie ciała są źródłami dźwięków?
    2. Dobre i złe przewodniki ciepła.
    Doświadczenia:
    A. Porównanie temperatur rurki szklanej, ebonitowej, patyka drewnianego, różnych prętów metalowych zanurzonych we wrzącej wodzie.
    Jak można podzielić materiały ze względu na przenoszenie przez nich ciepła?
    B. Na pręt metalowy nawinąć kawałek papieru, umieścić nad świecą, powtórzyć doświadczenie dla rurki szklanej.
    Dlaczego papier nie zapalił się w pierwszym przypadku?
    C. Monetę miedzianą lub srebrną owinąć chusteczką i umieścić nad świecą.
    Dlaczego chusteczka nie zapaliła się?
    3. Pochłanianie energii słonecznej przez powierzchnie o różnych barwach.
    Doświadczenie:
    A. W nasłonecznionym miejscu lub przed lampą stołową ustawić dwie takie same puszki metalowe (pomalowana na czarno i na biało lub błyszczącą) z jednakową ilością wody o możliwie niskiej temperaturze. Do każdej z puszek włożyć termometr laboratoryjny. Za kilkanaście minut zmierzyć temperaturę wody w każdej z oświetlonych puszek.
    Dlaczego w puszce pomalowanej na czarno woda ogrzała się szybciej?
    4. Właściwości fizyczne powietrza.
    Doświadczenia:
    A. Gdzie znajduje się powietrze?
    Wrzucić do wody garść ziemi, kawałek cegły.
    Dlaczego w wodzie widać pęcherzyki powietrza?
    B. Czy powietrze zajmuje miejsce?
    Spróbować wlać wodę do butelki z uszczelnionym lejkiem i po podniesieniu lejka do góry.
    Dlaczego nie można wlać wody w pierwszym przypadku?
    C. Wrzucić korek do dużego słoja do połowy napełnionego wodą, nakryć korek szklanką i zanurzyć ją częściowo w wodzie.
    Dlaczego korek w szklance pływa niżej niż poziom wody w słoju?
    D. Zważyć balonik pusty i po nadmuchaniu powietrzem.
    Czy powietrze waży?
    5. Obserwacja skutków parcia atmosferycznego.
    Doświadczenia:
    A. Napełnić szklankę wodą, przykryć papierem, odwrócić.
    B. Na brzegu słoika przykleić parę kuleczek plasteliny, napełnić słoik wodą, nakryć słoik spodeczkiem, odwrócić.
    C. Zakryć palcem górny otwór rurki szklanej i zanurzyć w wodzie. Usunąć palec. Zakryć ponownie, usunąć rurkę z wody.
    D. Przy dnie puszki metalowej zrobić otwór. Nalać do puszki wody. Przykryć puszkę ręką.
    E. Zanurzyć szklankę w dużym naczyniu z wodą tak, aby woda wypełniła szklankę. Odwrócić dnem do góry i prawie całkowicie wyjąć z wody.
    Dlaczego w powyższych doświadczeniach woda nie wylewa się?
    6. Jak rośliny pobierają wodę?
    Doświadczenia:
    A. Obserwacja poziomu wody w naczyniach włosowatych o różnych przekrojach.
    B. Zabarwienie kwiatów zanurzonych w wodzie z barwnikiem.
    W jaki sposób woda dostaje się do wierzchołków wysokich drzew?
    *źródło: http://www.literka.pl

jeśli to są za proste doświadczenia, to pisz znajdziemy coś innego;)
  • Grześ

ściągnij sobie to:
    http://www.publikacje.edu.pl/materi...
    są to "DOŚWIADCZENIA Z FIZYKI DO SAMODZIELNEGO WYKONANIA PRZEZ UCZNIÓW GIMNAZJUM"
  • Dave

No to ja też dorzucę swoje trzy grosze:
    1. Piłeczkę ping-pongową położyć między dwiema długimi (1m) położonymi blisko siebie rurami (mogą być plastykowe), rury oprzeć o jakąś podstawkę (nie wysoką, np 10 cm) otrzymaliśmy równię pochyłą, po której rzecz jasna piłeczka się nie "wtoczy", ale czy na pewno? Następnie trzymając za końce rur na podstawce stopniowo je rozchylać, tak, żeby między dolnymi końcami rur powstała "przepaść", w którą to wpadać będzie piłeczka stopniowo podjeżdżając do góry. Uwaga, doświadczenie wymaga pewnej wprawy!
    2. Bierzesz lejek i (znowu) piłeczkę ping-pongową. Lejek odwracasz do góry nogami, wkładasz do niego w tej pozycji piłeczkę i dmuchasz w węższy koniec lejka. Teraz puszczasz piłeczkę i ku zdziwieniu Twojej klasy nie spada, lecz nadal jest w lejku a to dzięki podciśnieniu wytworzonemu przez strumień powietrza opływający piłeczkę (wewnątrz lejka).
    3. Podgrzewanie wody w płomieniu świecy w papierowym naczyniu, no to proste, chyba nie wymaga tłumaczenia.
    A teraz nie potwierdzone doświadczenia (jeszcze ich nie wykonywałem), ale powinno zadziałać:
    4. nad płomieniem świecy ustawiasz naczynie, nalewasz do niego wody, następnie robisz balonik z torebki śniadaniowej (nie nadmuchuj ile wlezie, wystarczy tylko trochę powietrza) zawiązujesz go nitką, której drugi koniec przywiązujesz gdzieś do naczynia. Kładziesz balonik na wodzie, która jest podgrzewana przez świecę, nagrzewa się również powietrze w baloniku, więc ten się unosi.
    5. wlewasz wody do garnka i podgrzewasz go, na dnie kładziesz kapsel, będzie on co chwilę "skakał" uwalniając "zebraną" pod nim parę wodną.
  • Ew,!

dziękuje
  • Dave

Możesz pokusić się również o zrobienie modelu mikrofonu i głośnika:
    W pudełko po zapałkach wbijasz równolegle dwie żyletki, kładziesz na nie wyjęty wkład z ołówka (grafit przewodzi prąd), pudełko powinno być idealnie wypoziomowane. Następnie jedną z żyletek podłączasz do "+" baterii, zaś "-" podłączasz do głośnika. Drugą żyletkę podłączasz za pośrednictwem kabelka czy drutu bezpośrednio do głośnika. Następnie głośno krzycz w kierunku pudełka zapałek (nasz mikrofon), Twój krzyk powinien być słyszany w głośniku.
  • Dave

Jako,że jesteś uczennicą klasy 2 Twoją klasę powinno zaciekawić następujące doświadczenie:

Z izolowanego drutu, o średnicy 0,5 mm robisz zwojnicę (sprężynkę), w tym celu musisz swój izolowany drut nawinąć na jakiś walec. Uwaga, zwojów powinno być dużo, ok. 500-1000. Gdy masz gotową zwojnicę, zdejmujesz ją ze swojego walca i podłączasz jej końce z żarówką (2V-3V) a następnie bierzesz magnes sztabkowy i kilkakrotnie wkładasz go i wyjmujesz szybko ze zwojnicy. Żarówka powinna świecić, ponieważ w obwodzie będzie płynął wyindukowany prąd.
    Uwaga średnica zwojnicy powinna być nieco większa od średnicy magnesu, tak aby luźno w nią wchodził.
  • Anonim

prosze,wytłumaczcie mi o czym to jest,czego dowodzi itp? bo mam zrobic na fizyke doswiadczenie,chciałabym to ale co powiedziec profesorce jak każe mi opowiedziec cos o tym?

ŚWIECA NA HUŚTAWCE
    Zagadnienie: Praca, moc, energia

Potrzebne przedmioty:
    • długi drut, (może to być na przykład drut służący do robienia ubrań z wełny)
    • prosta, średniej długości świeca
    • zapałki
    • kawałek gazety

1. Przebij świecę drutem przez jej środek i zapal ją na obydwu końcach. umieść drut ze świecą w ten sposób, aby świeca mogła swobodnie się „huśtać”. Doświadczenie przeprowadzaj nad rozłożoną gazetą.
    • jak zachowuje się świeca w trakcie wykonywania doświadczenia?
    • jak wytłumaczyć to zjawisko?
  • Grześ

Ja domyślam się, że świeca po prostu będzie przechylała w dół po tej stronie po której mniej wosku się stopi. czyli zachowuje się jak waga...
    nic innego sobie nie potrafię w chwili obecnej wyobrazić;)
  • Anonim

Zapalamy swiece z obydu koncow. Kiedy jeden koniec bedzie spalal sie szybciej to zostanie on uniesiony do gory, a ten ciezszy bedzie mocniej przypalany. Swieca zawsze bedzie dazyla do rownowagi (trwalej tak mi sie wydaje).
    Niestety nie mam pojecia jak to powiazac z praca moca czy enegria.
  • Anonim

Prosze pomóżcie mi...szukam juz od dwóch dni jakiegoś doświadczenia.Jestem strasznie tępa z fizyki.Potrzbuje zrobić doświadczenie zeby zaliczytć przedmiot,bo brakuje mi punktów do zaliczenia.Tlyko,ze musze je zrobić juz jutro.
    I dlatego pomyślałam,że grono o fizyce byłoby dobre żeby sie popytać ludzi którzy rzeczywiscie sie na tym znają.MAcie jakies doswiadczenie,które mozna zrobić jakoś w łatwy sposób?Tylko ja nie umie tego doswiadczenia wytłumaczyc,nie wiem co te doswiadczenia udowadniają.
    Tylko nie moga byc az tak proste strasznie te doswiadczenia.Mamy kose z fizyki, i do zdobycia za dosw. jest 15 pkt a ona nie dała nigdy wiecej niz 13.
    Poóżcie mi...w zamian oferuje pomoc z przedmiotów humanistycznych :D:D
  • Anonim

nie umiem* / a nie" nie umie" xD
  • Anonim

mam takie
    CO WPYCHA BALON DO BUTELKI?
    Zagadnienie: Hydro- i aerostatyka

Potrzebne przedmioty:
    • gumowy balonik
    • plastikowa butelka po wodzie mineralnej

1. Za pomocą gwoździa zrób w butelce otwór w pobliżu jej dna i zaklej go taśmą klejącą lub plastrem.
    2. Nalej do butelki wody (prawie do pełna).
    3. Na szyjkę butelki nałóż nienadmuchany gumowy balonik.
    4. Odklej przylepioną uprzednio taśmę (wykonaj to nad zlewozmywakiem lub miską).
    • obserwuj co dzieje się z wodą i balonem?
    • co się dzieje z ciśnieniem powietrza znajdującego się nad powierzchnią wody podczas jej wylewania z butelki?
    • jaka jest tego przyczyna?
    • co wpycha balon do butelki?
    i umiem wychodzi mi ale nie wiem co moze wpychac ten balon? nie wiemc zemu on sie wsysa do butelki
  • Grześ

no ciśnienie atmosferyczne go wpycha;) gdy woda wylatuje przez dziurke robi sie coraz wiecej miejsca dla powietrza w butelce, a ze jest go stala ilosc, to cisnienie sie zmniejsza... W koncu roznica cisnienia na zewnatrz butelki i wewnatrz robi sie na tyle duza, ze balonik jest wsysany do butelki;)
  • Dave

Szanowna pani Pozytywko, proszę najechać myszką na taki pasek po prawej stronie Twojego ekranu, nacisnąć lewy przycisk myszy i przesunąć ją do góry, wtedy twoim oczom ukażą sie ciekawe zadania, łatwe do zrobienia, a jak sie na jakieś zdecydujesz i nadal nie będziesz mogła go wytłumaczyć, to wtedy napisz a my już konkretnie odpowiemy, OK?
    Mam nadzieję, że doświadczenie z balonikiem już rozumiesz, bardzo ładnie Ci je Grześ wytłumaczył.
    A co do świecy...
    Jedyne co mnie na myśl przychodzi to:
    Zawieszona świeca to wahadło matematyczne, zapalając ją po obu końcach po czym wprawiając w ruch, powodujesz nadpalanie się jej końca który akurat jest niżej, wosk kapie na gazetę, środek ciężkości "przesuwa" się do góry i świeca "wymusza" ruch wahadłowy, dokładnie tak samo jak chłopiec huśtający się na klasycznej huśtawce wymusza jej coraz wyższe rozhuśtanie balansując ciałem. Ale jak powiązać to z pracą, mocą, energią ???
    Ano spróbujmy, bo jak mawiają "do Gdańska to jak ktoś się uprze to i przez Nowy Jork trafi".
    Energia kinetyczna cząsteczek ognia, które uderzają w wosk świecy, zamienia się w przyrost energii wewnętrznej cząsteczek wosku, który się roztapia i "odrywa" od reszty. Zmniejszenie masy świecy na jednym jej końcu powoduje przesunięcie się środka ciężkości, który ma teraz większą energię potencjalną ciężkości. Ta energia zamienia się w przyrost energii kinetycznej świecy, oraz po części zostaje zużyta na pokonanie oporów ruchu, które normalnie by tę świecę zatrzymały.
    Praca-no to cząsteczki ognia wykonują pracę, wprawiając w szybsze drgania cząsteczki wosku, świeca wykonuje pracę pokonując opory ruchu.
    No a moc- P=W/t, czyli podzielmy pracę jaką świeca wykonała pokonując opory ruchu przez czas w jakim ją wykonała. No to będzie jej moc.
    ALE to jest tylko teoria... .
    W praktyce nie wiem jak to wyjdzie, jeszcze nie wykonywałem tego doświadczenia, a wyniki mogą być różne.
  • Anonim

>Kryminał napisał
    >Szanowna pani Pozytywko, proszę najechać myszką na taki
    >pasek po prawej stronie Twojego ekranu, nacisnąć lewy
    >przycisk myszy i przesunąć ją do góry, wtedy twoim oczom
    >ukażą sie ciekawe zadania, łatwe do zrobienia, a jak sie
    >na jakieś zdecydujesz i nadal nie będziesz mogła go
    >wytłumaczyć, to wtedy napisz a my już konkretnie
    >odpowiemy, OK?
    >Mam nadzieję, że doświadczenie z balonikiem już
    >rozumiesz, bardzo ładnie Ci je Grześ wytłumaczył.
    >A co do świecy...
    >Jedyne co mnie na myśl przychodzi to:
    >Zawieszona świeca to wahadło matematyczne, zapalając ją
    >po obu końcach po czym wprawiając w ruch, powodujesz
    >nadpalanie się jej końca który akurat jest niżej, wosk
    >kapie na gazetę, środek ciężkości "przesuwa" się do
    >góry i świeca "wymusza" ruch wahadłowy, dokładnie tak
    >samo jak chłopiec huśtający się na klasycznej huśtawce
    >wymusza jej coraz wyższe rozhuśtanie balansując ciałem.
    >Ale jak powiązać to z pracą, mocą, energią ???
    >Ano spróbujmy, bo jak mawiają "do Gdańska to jak ktoś
    >się uprze to i przez Nowy Jork trafi".
    >Energia kinetyczna cząsteczek ognia, które uderzają w
    >wosk świecy, zamienia się w przyrost energii wewnętrznej
    >cząsteczek wosku, który się roztapia i "odrywa" od
    >reszty. Zmniejszenie masy świecy na jednym jej końcu
    >powoduje przesunięcie się środka ciężkości, który ma
    >teraz większą energię potencjalną ciężkości. Ta
    >energia zamienia się w przyrost energii kinetycznej
    >świecy, oraz po części zostaje zużyta na pokonanie
    >oporów ruchu, które normalnie by tę świecę
    >zatrzymały.
    >Praca-no to cząsteczki ognia wykonują pracę, wprawiając
    >w szybsze drgania cząsteczki wosku, świeca wykonuje pracę
    >pokonując opory ruchu.
    >No a moc- P=W/t, czyli podzielmy pracę jaką świeca
    >wykonała pokonując opory ruchu przez czas w jakim ją
    >wykonała. No to będzie jej moc.
    >ALE to jest tylko teoria... .
    >W praktyce nie wiem jak to wyjdzie, jeszcze nie wykonywałem
    >tego doświadczenia, a wyniki mogą być różne.

To bardzo miła troska,ale widziałam te wszystkie doswiadczenia wyzej i większosc juz wykorzystali moi znajomi,a tak sie składa,ze raczej nie mozna powtarzac.Dlatego poprosilam o pomoc.Zreszta niewazne,i tak nie zdałam...
    POZDRAWIAM~!~~
  • Dave

Przykre, a może jeszcze da się coś zrobić? Chociaż... jak nauczyciel się uprze, to jedynie biała koperta może coś zmienić. Powodzenia za rok.
  • zuzia

PRZEWODZENIE CIEPŁA
    Zagadnienie: Zjawiska cieplne

Potrzebne przedmioty:
    gruby gwóźdź lub klucz
    kawałek papieru
    zapałki
    kubek z zimna wodą

1.Gwóźdź owiń szczelnie wąskim papierowym paskiem.
    2.Wprowadź go do płomienia.
    obserwuj co dzieje się z papierem
    jak to wytłumaczyć?

CIŚNIENIE ATMOSFERYCZNE

Potrzebne przedmioty:
    kartka papieru
    szklanka z wodą

1.Nalej do szklanki wody do pełna.
    2.Przykryj ją kartką papieru i odwróć szybkim ruchem do góry dnem.
    co dzieje się z kartka papieru i woda w szklance?
    jak wytłumaczyć to zjawisko?

CO WPYCHA BALON DO BUTELKI?

Potrzebne przedmioty:
    gumowy balonik
    plastikowa butelka po wodzie mineralnej

1.Za pomocą gwoździa zrób w butelce otwór w pobliżu jej dna i zaklej go taśmą klejącą lub plastrem.
    2.Nalej do butelki wody (prawie do pełna).
    3.Na szyjkę butelki nałóż nienadmuchany gumowy balonik.
    4.Odklej przylepioną uprzednio taśmę (wykonaj to nad zlewozmywakiem lub miską).
    obserwuj co dzieje się z wodą i balonem?
    co się dzieje z ciśnieniem powietrza znajdującego się nad powierzchnią wody podczas jej wylewania z butelki?
    jaka jest tego przyczyna?
    co wpycha balon do butelki?

Mógłby ktoś odpowiedzieć na pytania pod każdym z doświadczeń? :>
  • Dave

PRZEWODZENIE CIEPŁA
    Zagadnienie: Zjawiska cieplne

Potrzebne przedmioty:
    gruby gwóźdź lub klucz
    kawałek papieru
    zapałki
    kubek z zimna wodą

1.Gwóźdź owiń szczelnie wąskim papierowym paskiem.
    2.Wprowadź go do płomienia.
    obserwuj co dzieje się z papierem
    jak to wytłumaczyć?

papier najpewniej się nie zapali, ponieważ gwóźdź ma większe ciepło właściwe co oznacza, że pochłania więcej ciepła(trzeba byłoby to policzyć na danych z jakiś tabel Fizycznych, ale tak np. gwóźdź pochłonie 95% ciepła, a papier tylko 5% co jest niewystarczające, aby go zapalić)
    Podobnie można zagotować wodę w papierowym naczyniu
    ------------------------------ ------------------------------ -

CIŚNIENIE ATMOSFERYCZNE

Potrzebne przedmioty:
    kartka papieru
    szklanka z wodą

1.Nalej do szklanki wody do pełna.
    2.Przykryj ją kartką papieru i odwróć szybkim ruchem do góry dnem.
    co dzieje się z kartka papieru i woda w szklance?
    jak wytłumaczyć to zjawisko?

papier "trzyma" wodę, która się nie wylewa. Tak naprawdę wodę trzyma ciśnienie aerostatyczne, które naciska na papier od spodu, ale woda naciska na papier od góry. Czemu więc sie nie wylewa? ponieważ ciśnienie aerostatyczne jest większe od hydrostatycznego. Woda wylałaby się gdyby ciśnienie hydrostatyczne byłoby większe od aerostatycznego, czyli szklanka musiałaby mieć jakieś 10m wysokości.

ciąg dalszy nastąpi, jak tylko czas znajdę; P
  • zuzia

Super, strasznie Ci dziękuję :) Ocenę mi ratujesz :P
| |

Grono ludzi zainteresowanych fizyką, badaniem i opisem otaczającej nas rzeczywistości. Szkolne z...

Fotki

Miejsca grona (2)