Φ Fizyka Ψ [2281]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Szpieg z krainy deszczowców

Musze narysować 3 cykle Carnota Diesla oraz Otta, dla wymyslonych przezemnie danych:). Jednak mam problem, poniewarz w excelu nie chce sie narysowac izochora oraz mam problem z adiabataki (nie dokońca wychodza adiabaty:) ) i izotermami (jak w przypadku adiabat). Nie zna ktoś jaiegoś programu gdzie mozna w miare prosto narysowac te cykle?

Potrzebna na dziś (myślałem, ze wkońcu dam rade sam):P
  • Grześ

ja myślę, że w excelu powinno sie dać, po prostu robisz dwie kolumny zmiennych, jesli ma to byc p od V, to w jednej p i w drugiej odpowiadająca temu ciśnieniu wartość V i koniec. Zawsze możesz sobie ściągnąć gnuplota - jest fajny i darmowy, ale w excelu będzie prościej:)
  • Szpieg z krainy deszczowców

jakoś to zrobilem w pandzie:) tylko linie trendu w paincie rysowałem bo niechciały sie dobre naryswoac przez program:)
  • tukan super sprawa

Czesc Marrath

1.
    >Co do tego mają procesy ?

no przecież napisałeś ze

>>>Mozemy sobie pogadać na ten temat. to co napisałeś to
    >>>prawda, ale dla procesów różniczkowych.

czyli mowie nieprawde dla jakich procesów?

2.
    >>to ze te całki istnieją nie oznacza ze W i Q mają różniczki

>>zupełne.

>Oczywiście, ze nie. tego nie napisałem

no własnie nie napisałeś tego, a to jest istotne chodzi o prawidłowe oznaczenie W i Q w IZT. albo przynajmniej wspomnienie ze zmiany W i Q nie są tego samego typu co U.

3.>>W i Q mają rózniczki zupełne. Chodzi o drogę całkowania.

>POWIEDZ MI GDZIE JA POWIEDZIAŁEM, ZE MAJĄ !?

jak wyżej, za to byłeś skołnny wprowadzc kogoś w błąd ze

>Tylko w przypadku tych dwóch równan dU,dH i dT to nie są różniczki, tylko >formy różniczkowe (nie są różniczkami zupełnymi)

4.>dla przypadku, który rozpatrywałem mozemy tak zapisac. I jestem

>tego pewien.

skoro chcesz rozmowy na poziomie to prosze o cytat z jakiejś poważnej książki tylko nie z gimnazjum.

5.
    >co ? Zmiana energii wewnętrznej równa 0 ? Coś chyba przeczytałes

>wiecej niż jest napisane..

nie, nie przeczytałem źle. układ izolowany to taki w którym nie zachodzi ani wymiana mas ani wymiana energii na sposób ciepła ani na sposób pracy.
    więc układ nie ma możliwości zmiany swojej energii wewnętrznej. W układzie izolowanym moga wystepować jakieś fluktuacje lokalne energii wewnętrznej ale sumaryczna zostaje stała i nie ma zmian.

6.>C = dQ/ dT [J/ K] (d oznacza tu deltę, lub różniczkę)

>złowieku...zapisałem dQ, bo w polskiej klawiaturze nie mam

>domyslnie "delty". a co to "d" oznacza napisałem obok...co ty sie

>tak uparłeś na to ? nie nadinterpretuj moich słów...

tutaj jest problem w tym ze d nie oznacza to "delty lub różniczki" jak to ujołeś
    przy Q ma być mała delta co wskazuje ze to forma różniczkowa, a przy T ma być d. Rozumiem ze tego nie ma na klawiaturze ale tez jak się o tym pisze to trzeba to uwzględnić bo to nie jest bez znaczenia, ale ma nie tylko matematyczny sens ale i fizyczny, w interpretowaniu tego.

• tukan super sprawa

7.>Cm to jest wielkość, którą przypisujemy substancji... a nie

>jakiejś ilosci substancji.

a dlaczego przypisujemy substancji? bo ktos wziął w doświadczeniu kilka moli substancji, w badaniu kalometrycznym dał określoną ilość ciepła i obserwował temperature. tak więc przypisujemy pewnej ilości substancji bo jak niby wyobrażasz sobie wyznaczenie ciepła własciwego bez badania jakiejś ilości substancji.przecież oni nie wymyslili tych liczb tylko zbadali na konkretnej próbce która ma mase.

8.>Podzielenie przez m UNIEZALEŻNIA od masy...
    >// Analogicznie : czy uważasz, ze wzór na natężenie pola
    >// elektrycznego E = F/q , gdzie q to ładunek próbny, uzależnia
    >// wartość natężenia pola od ładunku próbnego ?

tak uzaleznia ponieważ ładunek próbny jest sprawą umowną i jeżeli zminimy ta umowę to zachowanie ładunku w polu też się zmieni. Zreztą jak mozna powiedzieć ze nie uzaleznia skoro E zależy od q. uniezaleznienie polega chyba na tym ze wtedy E nie byłoby zależne od q.

9.>Kolego, proszę, nie wyrywaj moich slów z kontektu...

ja tylko czytam jak ja to rozumiem.
    jak można inaczej roumiec to co napisałeś?
    przypomne:

>a w przypadku gazów łatwiej jest używać moli :
    >Cm = dQ/ n*dT

>Gdy chcemy opisać przemianę izobaryczną (gdzie w każdym etapie trwania przemiany ciśnienie w układzie jest "stale")
    >Cm = Cp
    >Przemianę izohoryczną (objętość "stała")
    >Cm = Cv

jak to rozumieć?
    o co tu chodzi?
    normalny człowiek wnioskuje że Cp=Cv, chyba ze przeoczyłem jakiś kawałek tekstu
    to prosze o poprawkę

10.>w przypadku tych równań :
    >Cv = dU/dT (gdzie V = const)
    >Cp = dH/dT (gdzie p = const)
    >Tak w istocie jest. Dlaczego ?
    >wynika to z tego, ze :
    >dU = (du/dv)T * dv + (du/dt)V * dt
    ?dH = (dh/dp)T * dp + (dh/dt)p * dT

>gdzie (du/dv)T, jest to pochodna cząstkowa u po (małe delta)V, przy stałej temperaturze. a reszta analogicznie >(szkoda,z e nie moge tego tekstowo zapisac lepiej :( )

nie odpowiedziałes na moje pytanie.
    pytałem dlaczego napisałeś to co jest poniżej. dlaczego dU dH i dT to sa formy różniczkowe.

>Tylko w przypadku tych dwóch równan dU,dH i dT to nie są różniczki, tylko formy różniczkowe (nie są różniczkami >zupełnymi)

11.>>Ciepło własciwe w dowolnym procesie jest to ilość energii jaką
    >>należy przekazać na sposób ciepła jednostce masy substancji aby
    >>jej temperatura wzrosła o 1K.

>No tutaj już uniknąłeś poprzedniej gafy :) "JEDNOSTCE MASY substancji", wiec jak ciepło moze byc zalezne od masy, >skoro przypada jedynie na jej jednostke ? :) Ciepło właściwe nie jest funkcją ! To jest właściwość :)

ciepło właściwe jest zależne od procesu jakiemu jest poddawana substancja bo energia przekazywana na sposób ciepła jest funkcja procesu. a jak ciepło własciwe moze być zależne od masy jak nie przypada na jednostkę masy? czyli wg ciebie jak masz ciepło własciwe aluminium to co ty rozpatrujesz? zauważ że jak dasz okresloną energię na sposób ciepła blokowi aluminium o wymiarach 1mx1mx1m to zauważysz mniejsze wahanie temperatury niż jak byś dał tą samą porcje energii bloczkowi o wymiarach 1mmx1mmx1mm.
  • Marrath Sattis

>no własnie nie napisałeś tego, a to jest istotne chodzi o

prawidłowe
    >oznaczenie W i Q w IZT. albo przynajmniej wspomnienie ze zmiany W
    >i Q nie są tego samego typu co U.

Dobrze, zgodze sie, ale nie tego dotyczyło pytanie :)

>co ? Zmiana energii wewnętrznej równa 0 ? Coś chyba przeczytałes
    >wiecej niż jest napisane..

Wyraziłem się nieściśle pisząc układ izolowany, jednak uściśliłem

wypowiedź w nawiasie pisząc, ze chodzi mi o masę...Powinienem

napisać układ zamknięty, nie izolowany, fakt, brakowało mi

konretnego słowa w momencie gdy to pisałem; )

>tutaj jest problem w tym ze d nie oznacza to "delty lub różniczki"
    >jak to ujołeś
    >przy Q ma być mała delta co wskazuje ze to forma różniczkowa, a
    >przy T ma być d. Rozumiem ze tego nie ma na klawiaturze ale tez
    >jak się o tym pisze to trzeba to uwzględnić bo to nie jest bez
    >znaczenia, ale ma nie tylko matematyczny sens ale i fizyczny, w
    >interpretowaniu tego.

Dalej wydaje mi sie, ze mimo wszystko nei rozumiesz zapisu. Czy ty

uważasz, ze zawsze jak piszemy o infinitezymalnym przyroście np

Entalpii, która jest funkcją stanu, to zawsze musimy pisać "d" a

nie małą deltę ? Tak nie jest :) to zalezy od tego, co chcemy

wyrazić :)
    w tym akurat równaniu : dQ i dT to są zmiany ciepła i temperatury.

Duża delta; p

>skoro chcesz rozmowy na poziomie to prosze o cytat z jakiejś
    >poważnej książki tylko nie z gimnazjum.

to zdanie dotyczy tych dwóch równań :
    Cv = dU/dT (gdzie V = const)
    Cp = dH/dT (gdzie p = const)
    Wyprowadzenie tego dodaje w załączniku:
    (sorki za jakosc, robione w paincie na szybko. jestem na nieswoim kompie i nie mam narzedzi :( )
  • Marrath Sattis

> a dlaczego przypisujemy substancji? bo ktos wziął w doświadczeniu
    >kilka moli substancji, w badaniu kalometrycznym dał określoną ilość
    >ciepła i obserwował temperature. tak więc przypisujemy pewnej ilości >substancji bo jak niby wyobrażasz sobie wyznaczenie ciepła
    >własciwego bez badania jakiejś ilości substancji.przecież oni nie
    >wymyslili tych liczb tylko zbadali na konkretnej próbce która ma mase.

Oczywiście...ale nie mówisz teraz o zależnosci Ciepła od masy, tylko o tym, jak je wyznaczono; )

>tak uzaleznia ponieważ ładunek próbny jest sprawą umowną i jeżeli
    >zminimy ta umowę to zachowanie ładunku w polu też się zmieni.
    >Zreztą jak mozna powiedzieć ze nie uzaleznia skoro E zależy od q.
    >uniezaleznienie polega chyba na tym ze wtedy E nie byłoby zależne
    >od q.

1. "Gdyby babcia miała wąsy..." Jeśli zmienimy umowę, ze wszechświat jest dwuwymiarowy, to tez wszystko bedzie inaczej...
    2. Powiedz jakiemuś fizykowi, ze ładunek próbny wpływa na natężenie pola to cie wyśmieje...Ładunek próbny to z definicji tak mały ładunek, który nie wpływa na pole to raz. To jest idealizacja, tak jak bryła sztywna, czy nierozciągliwa nić, oczywiście, ale na tym jest zbudowana fizyka...
    3. NIE ZALEZY OD Q !!! To że jest takie równanie, to mówi o tym matematyka. kilka znaczków i matematyk powie, ze zalezy. Ale INTERPRETACJA FIZYCZNA tego równania jest taka,z e ładunek próbny nie ma żadnego wpływu na natężenie...

>jak można inaczej roumiec to co napisałeś?
    Staram sie wytłumaczyć :P

>>>Gdy chcemy opisać przemianę izobaryczną (gdzie w każdym
    >>>etapie trwania przemiany ciśnienie w układzie jest "stale")
    >>>>Cm = Cp
    >>>>Przemianę izohoryczną (objętość "stała")
    >>>>Cm = Cv

>jak to rozumieć?
    >o co tu chodzi?
    >normalny człowiek wnioskuje że Cp=Cv, chyba ze przeoczyłem jakiś
    >kawałek tekstu
    >to prosze o poprawkę

otóż juz tłumacze : Ty własnie wyrywasz z kontekstu te zdania. ty czytasz :
    cm = cp
    cm = cv
    I nic wiecej. reszte właśnie przeoczyłeś...
    A treść jest taka :
    Mamy wzór : Cm = dQ/ n*dT
    a.Jeśli chcemy go użyć w przypadku, gdy mamy do czynienia z przemianą izohoryczną, to Cm = dQ/ n*dT oznaczamy jako Cv
    b.Jeśli chcemy go użyć w przypadku, gdy mamy do czynienia z przemianą izobaryczna, to Cm = dQ/ n*dT oznaczamy jako Cp

teraz jasne to jest ?

>nie odpowiedziałes na moje pytanie.
    >pytałem dlaczego napisałeś to co jest poniżej. dlaczego dU dH i dT
    >to sa formy różniczkowe.

Odpowiedzialem, jednak nie zadałeś sobie trudu samodzielnego wywnioskowania tego z równań, które podałem. Wyprowadzenie dałem w poprzednim poście. Więc nie kontynuuję tego watku.

>a jak ciepło własciwe moze być zależne od masy jak nie przypada na >jednostkę masy? czyli wg ciebie jak masz ciepło własciwe aluminium >to co ty rozpatrujesz?

Mieszasz kolego, mieszasz...Jak mam ciepło właściwe aluminium, to rozpatruję aluminium, a nie jego masę. To, ze ma masę to ok...moze nawet mieć ładunek...i być we wzorki...

>zauważ że jak dasz okresloną energię na sposób ciepła blokowi
    >aluminium o wymiarach 1mx1mx1m to zauważysz mniejsze wahanie
    > temperatury niż jak byś dał tą samą porcje energii bloczkowi o
    >wymiarach 1mmx1mmx1mm.

Tak w istocie jest...To moze zalezy to od wymiarów ? :> objętości :> gęstości :> NIE ! czy używasz innego ciepła właściwego dla jednego kilograma aluminium, niż dla 2 kilogramów ? to zalezy, czy nie zalezy ? :>
  • tukan super sprawa

>>no własnie nie napisałeś tego, a to jest istotne chodzi o

>>prawidłowe
    >>oznaczenie W i Q w IZT. albo przynajmniej wspomnienie ze zmiany W
    >>i Q nie są tego samego typu co U.

>Dobrze, zgodze sie, ale nie tego dotyczyło pytanie :)

kogo pytanie? Ty o nic nie pytałes.a jezeli sie myle to chętnie odpowiem:)
    aby tylko było w temacie.

>Dalej wydaje mi sie, ze mimo wszystko nei rozumiesz zapisu. Czy ty

>uważasz, ze zawsze jak piszemy o infinitezymalnym przyroście np

>Entalpii, która jest funkcją stanu, to zawsze musimy pisać "d" a

>nie małą deltę ? Tak nie jest :) to zalezy od tego, co chcemy

>wyrazić :)
    >w tym akurat równaniu : dQ i dT to są zmiany ciepła i temperatury.

>Duża delta; p

Q to forma różniczkowa, energia przekazana na sposób ciepła jest funkcą procesu.
    i nie powinna byc oznaczana jak dT.

>>skoro chcesz rozmowy na poziomie to prosze o cytat z jakiejś
    >>poważnej książki tylko nie z gimnazjum.

>to zdanie dotyczy tych dwóch równań :
    >Cv = dU/dT (gdzie V = const)
    >Cp = dH/dT (gdzie p = const)
    >Wyprowadzenie tego dodaje w załączniku:
    >(sorki za jakosc, robione w paincie na szybko. jestem na nieswoim kompie i nie mam narzedzi :( )

czy to jest uzasadnienie czemu dH,dU i dT są formami różniczkowymi? ja tego nie widze wytłumacz mi proszę.

>Oczywiście...ale nie mówisz teraz o zależnosci Ciepła od masy, tylko o >tym, jak je wyznaczono; )

załóżmy ze jest tak jak mowisz- ze ciepło własciwe jest uniezależnione od masy. weźmy tablicową wartosć ciepła własciwego dla np ołowiu 128 J/(kg *K). a więc sądzisz ze gdy podgrzejesz kilogram ołowiu energią odpowiadającą 128J to jego energia wzrośnie 1K ... zaraz zaraz co podgrzejesz tak wogóle? przecież według Ciebie ciepło własciwe nie zależy od masy. dodajesz energię nazwie?

>2. Powiedz jakiemuś fizykowi, ze ładunek próbny wpływa na >natężenie pola to cie wyśmieje...Ładunek próbny to z definicji tak >mały ładunek, który nie wpływa na pole to raz. To jest idealizacja, >tak jak bryła sztywna, czy nierozciągliwa nić, oczywiście, ale na tym >jest zbudowana fizyka...

wcale nie napisałem ze pole elektryczne się zmieni tylko ładunek próbny bedzie inaczej oddziaływał z polem jeżeli zmienimy umowe. czytaj ze zrozumieniem. ruch ładunku definiuje kierunek lini sił. równie dobrze można sie umowć ze zminiamy kierunek.

• tukan super sprawa

>3. NIE ZALEZY OD Q !!! To że jest takie równanie, to mówi o tym >matematyka. kilka znaczków i matematyk powie, ze zalezy. Ale >INTERPRETACJA FIZYCZNA tego równania jest taka,z e ładunek >próbny nie ma żadnego wpływu na natężenie...

zależy:] (i na tej własnie zależności jest oparta teoria linii sił pola elektrycznego bo przecież to tylko wizualizacja zjawiska i sprawy z tym związane są umowne).Ty jakos tej matematyki chyba nie lubisz taka jest prawda ze równania fizyczne próbują naśladowac to co sie dzieje w naturze. Po co by była potrzebna matematyka jak nie mogłaby opisywać przyrody. wg Ciebie matematyka mowi ze zależy a fizyka że niezależy, jakas bzdura.

a teraz do rzeczy. znak ładunku próbnego jak wynika z umowy jest dodatni. jeżeli zmienimy znak ładunku próbnego tez w ramach umowy to wektor siły i natężenia pola elektrycznego będą przeciwne.
    a wiec pole będzie inaczej działało na "nowy" ładunek próbny

>Odpowiedzialem, jednak nie zadałeś sobie trudu samodzielnego >wywnioskowania tego z równań, które podałem. Wyprowadzenie >dałem w poprzednim poście. Więc nie kontynuuję tego watku.

proszę o fizyczną interpretacja jak to zwykłeś mówic, dlaczego dH dU dT są formami różniczkowymi z tamtych rzeczy nic nie wynika. oprócz tego że zaprzeczasz sam sobie bo gdyby to były formy różniczkowe to nie mógłbyś obliczyć tych różniczek ze względu na parametry stanu.

>a.Jeśli chcemy go użyć w przypadku, gdy mamy do czynienia z >przemianą izohoryczną, to Cm = dQ/ n*dT oznaczamy jako Cv
    >b.Jeśli chcemy go użyć w przypadku, gdy mamy do czynienia z >przemianą izobaryczna, to Cm = dQ/ n*dT oznaczamy jako Cp

>teraz jasne to jest ?

daruje Ci to bo nie masz greckiej klawiatury:P

>Tak w istocie jest...To moze zalezy to od wymiarów ? :> objętości >:> gęstości :> NIE ! czy używasz innego ciepła właściwego dla >jednego kilograma aluminium, niż dla 2 kilogramów ? to zalezy, czy >nie zalezy ? :>

zależy od jednostki masy, musi być jednostka masy. materialny ośrodek gdzie moze być magazynowane ciepło. gdyby ktoś to zmierzył dla 1 uncji każdej substancji to ciepło własciwe wyszłoby inne. zresztą można to obliczyć. uncja to 28,35 grama , więc ciepło własciwe dla 1 uncji glinu bedzie równe 25,52 J/(u*K) (lub 900 J/(kg*K) dla 1kg) a ile będzie sie równało bez uwzględnienia żadnej masy (uwzględnij co chcesz nawet kolor liter w słowie aluminium:)? jeszczę nie widzisz ze ciepło własciwe zależy od przyjętej jednostki masy?

• Marrath Sattis

>kogo pytanie? Ty o nic nie pytałes.a jezeli sie myle to chętnie
    >odpowiem:)
    >aby tylko było w temacie.

Jeśli nie pamietasz, to mój post pierwszy był odpowiedzią na pytanie co to jest Cp i Cv...I celem była odpowiedź na to, co to jest, a nie wykładanie termodynamiki ze wszystkimi jej aspektami; ) Żebym napisał tak dokładnie jak ty chcesz, to by zajęło 2 strony i kolega by zupelnie nie wiedział o co chodzi (skoro nie wie, co to cp i cv to jego wiedza jest raczej uboga w tym temacie...)

>Q to forma różniczkowa, energia przekazana na sposób ciepła jest
    >funkcą procesu.
    >i nie powinna byc oznaczana jak dT.

różniczka, czy forma różniczkowa, to tylko narzedzie matematyczne. Nie utożsamiaj tego silnie z wielkosciami jakim dopisujesz d lub deltę(małą czy dużą). Czy jesli napiszę, ze w ruchu prostoliniowym jednostajnym v = (duża delta)r/ (duża delta)t ? Nie, bo wyrażamy tym zapisem, ze interesuje nas poczatkowe i koncowe położenie. Jeśli zapiszemy v= dr/dt to też bedzie dobrze, ale po wyliczeniu dojdziemy do tego samego...Użyłem zapisu (duża delta)Q, bo w tym wypadku nie trzeba oznaczac Q jako funkcji procesu, bo to nas nie interesuje w tym momencie.

>czy to jest uzasadnienie czemu dH,dU i dT są formami
    >różniczkowymi? ja tego nie widze wytłumacz mi proszę.

Ehhh :P no tak jak przed chwila napisałem. Nie rozumiesz czemu pisze sie deltę, czy d. Powiedizeli ci,z e H jest funkcją stanu, wiec ma być d i tyle. koniec dyskusji. W tym dowodzie pokazałem,ze ze wzoru na różniczkę zupełną wykorzystujemy tylko fragment. A skoro wykorzystujemy fragment, to wykorzystujemy jedynie pochodną cząstkową (delta mała)H/(delta mała)T, co odpowiada działaniu matematycznemu : [(delta mała)/(delta mała)T] * H. Miałeś na Analizie matematycznej pochodne czastkowe ? Jak nie miałeś, to nie mamy o czym mówić...Każdą funkcję wielku zmiennych możemy zróżniczkować po jednej ze zmiennych, lub po wszystkich...(o ile jest różniczkowalna; ) )

>załóżmy ze jest tak jak mowisz- ze ciepło własciwe jest
    >uniezależnione od masy. weźmy tablicową wartosć ciepła własciwego
    > dla np ołowiu 128 J/(kg *K). a więc sądzisz ze gdy podgrzejesz
    >kilogram ołowiu energią odpowiadającą 128J to jego energia >wzrośnie 1K ... zaraz zaraz co podgrzejesz tak wogóle? przecież
    >według Ciebie ciepło własciwe nie zależy od masy. dodajesz energię >nazwie?

Ale człowieku. Zastanów sie co ty mówisz... Jak podgrzeje kilogram ołowiiu, to podgrewam ołów. Kompletne pomylenie pojęć u ciebie wystepuje. Jeśli ciepło własciwe by zależało od masy, to byłoby inne, dla X kg substancji, niz dla Y kg tej samej substancji. Masa ciała to jej wlasciwość. Miara jej bezwładności. Taką właściwością jest też ładunek, czy wymiary.

>wcale nie napisałem ze pole elektryczne się zmieni tylko ładunek
    >próbny bedzie inaczej oddziaływał z polem jeżeli zmienimy umowe.
    >czytaj ze zrozumieniem. ruch ładunku definiuje kierunek lini sił.
    >równie dobrze można sie umowć ze zminiamy kierunek.

Ładunek próbny jest dodatni zawsze. Jaką umowę zmienimy ? Chcesz zmieniać prawa fizyki ? Skoro mamy definicję ładunku próbnego to nie ma nic do dodania. Z definicjami i aksjomatami sie nie dyskutuje. ŁADUNEK PRÓBNY NIE MA WPŁYWU NA NETEŻENIE POLA ELEKTRYCZNEGO. Inaczej ta wielkość nie miałaby najmniejszego sensu.
  • Marrath Sattis

>zależy:] (i na tej własnie zależności jest oparta teoria linii sił pola
    >elektrycznego bo przecież to tylko wizualizacja zjawiska i sprawy z >tym związane są umowne).Ty jakos tej matematyki chyba nie lubisz
    > taka jest prawda ze równania fizyczne próbują naśladowac to co >sie dzieje w naturze. Po co by była potrzebna matematyka jak nie >mogłaby opisywać przyrody. wg Ciebie matematyka mowi ze zależy >a fizyka że niezależy, jakas bzdura.

To co chce powiedzieć, to to,z e patrzysz na to równanie czysto matematycznie. Jak na a= b/c. A w rzeczywistości kazda z tych wielkości ma swoją fizyczną interpretację. Matematyka jest "językiem fizyki". Nigdzie nie powiedizałem,z e jest nieprzydatna; ) Ale tym sie różni własnie od fizyki,ze matematyka operuje na nierealnych bytach,a fizyka opisuje nasz świat.
    No i "gdyby babcia miała wąsy..." = gdyby zmienić umowe...Gdyby gdyby...Chcesz tworzyć nowe teorie, czy coś zrozumieć ?

>proszę o fizyczną interpretacja jak to zwykłeś mówic, dlaczego dH
    >dU dT są formami różniczkowymi z tamtych rzeczy nic nie wynika.
    >oprócz tego że zaprzeczasz sam sobie bo gdyby to były formy
    >różniczkowe to nie mógłbyś obliczyć tych różniczek ze względu na >parametry stanu.

Z tego co ja tu widze nie znasz narzedzi matematycznych pozwalajacych rozumieć ten zapis. Poszperaj i dowiedz sie, co to różniczka zuełna, i co to pochodna czastkowa, to bedizemy kontynuować temat w razie niejasności.

>>>a.Jeśli chcemy go użyć w przypadku, gdy mamy do czynienia z
    >>>przemianą izohoryczną, to Cm = dQ/ n*dT oznaczamy jako Cv
    >>>b.Jeśli chcemy go użyć w przypadku, gdy mamy do czynienia z
    >>>przemianą izobaryczna, to Cm = dQ/ n*dT oznaczamy jako Cp
    >>>teraz jasne to jest ?

>daruje Ci to bo nie masz greckiej klawiatury:P

Co do tego ma grecka klawiatura ?

>zależy od jednostki masy, musi być jednostka masy. materialny
    >ośrodek gdzie moze być magazynowane ciepło. gdyby ktoś to
    >zmierzył dla 1 uncji każdej substancji to ciepło własciwe wyszłoby
    >inne. zresztą można to obliczyć. uncja to 28,35 grama , więc ciepło
    >własciwe dla 1 uncji glinu bedzie równe 25,52 J/(u*K) (lub 900
    >J/(kg*K) dla 1kg) a ile będzie sie równało bez uwzględnienia żadnej >masy (uwzględnij co chcesz nawet kolor liter w słowie aluminium:)? >jeszczę nie widzisz ze ciepło własciwe zależy od przyjętej jednostki >masy?

Kolego...nie mieszaj na siłę i nie odwracaj kota ogonem. Wszystko niemal w fizyce zależy od jednostek. Napisałeś, ze zależy od masy, co jest kompletną bzdurą. Zastanów się, czy WYNIK zalezy od masy, czy CIEPŁO WŁASCIWE zalezy od masy. Jako kolejny przykład twojego niezrozumienia zapytam : czy przyśpieszenie zależy od masy ?
  • Marrath Sattis

i wesołych świat życzę :D Tak nam miło mijają na rozwazaniach :D
  • Anonim

Cześć :) Mam pytanie :) Jutro mam sprawdzian z fizyki , nie umiem jednak zrobić jedengo z zadań. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś pomógł lub dał jakieś wskazówki
    Zad. Oblicz ile energi zostani oddane otoczeniu podczas skraplania się , ochładzania i krzepnięcia pary wodnej o m=2kg, będącejpoczątkowo w temperaturze t=100 stopni C. Efektem są 2kg lodu o t=0 stopni C
  • Anonim

Dodam że nie jestem kompletnym leniem i nie ide na łatwiznę bo szukałam w internecie, ale nic nie znalazłam, w książce tez tego nie ma, nigdzie w bibliotece, a Pani od fizyki nie chciała p[omóc;/
  • TomekG

Dawno mnie nie było, ale takich docinek jak Marrath Sattis miał z Tukanem to tutaj jeszcze nie widziałem :-) (może poza moimi) W sumie to trochę to przypominało rozmowy polityków: więcej obrażania niż argumentów, i tak jak w przypadku debat politycznych nie doczytałem do końca w obu wątkach. Dopowiem tylko dwie rzeczy:

- definicja ciepła właściwego przy stałym A (może być to dowolna ekstensywna lub intensywna funkcja stanu) to:
    C_A = T (\frac{dS}{dT})_A
    natomiast zapis typu "\frac{dQ}{dT}" jest czysto symboliczny i ułatwia (niektórym) zrozumienie sensu fizycznego

-praca to NIE JEST całka z pdV tylko po prostu praca (definicję pracy trzeba mieć zanim się zabierzemy za termodynamikę)! p, V to funkcje stanu (stanu równowagi) a pracę może przecież wykonywać także gaz, który ustalonego ciśnienia nie ma.

Pozdrawiam i życzę mniej polityki w życiu codziennym :-)
  • TomekG

ERRATA:
    w sumie żeby być ścisłym powinienem był napisać:
    C_A = T (\frac{\partial S}{\partial T})_A

Pozdrawiam
  • Marrath Sattis

>-praca to NIE JEST całka z pdV tylko po prostu praca
    >(definicję pracy trzeba mieć zanim się zabierzemy za
    >termodynamikę)! p, V to funkcje stanu (stanu równowagi) a
    >pracę może przecież wykonywać także gaz, który
    >ustalonego ciśnienia nie ma.

nie szukajac po tych wszystkich wypowiedziach, z tego co pamietam W = -pdV odnosilo sie do konkretnego przypadku.
    Tak oto zwykłe trywialne pytanie o sens Cp zaowocowało na tym gronie przekrójem przez połowę termodynamiki :P

• . mufflon

Mam wielką prośbę, a raczej pytanie, czy mógłby ktoś mi pomóc?:P

Musze opisać I zasadę termodynamiki na wybranym przykładzie z mojej kuchni.. Chodzi mi o jakiś krótki przykład który potem mogłabym rozwinąc na coś dłuższegoo..

Prosze o pomoc;)
  • Kamil

siemka podtrzebuje pilnie testu z termodynamiki do podrecznika Maria Fiołkowska "fizyka dla szkół ponadgimnazjalnych '' wyd ZamKor

prosze bardzo pilne z góry dzieki :)
  • Adaś

Witam,
    nie umiem rozwiązać tych zadania:
    Oblicz temperaturę idealnego silnika Carnota, który przy temperaturze źródła 227 stopni Celsjusza ma sprawność 40% .

Objętość gazu o stałej masie uległa zmianie od V do 0,5V, a ciśnienie zmieniło się od p do 3p. Jak zmieniła się temperatura gazu ?

Ile ciepła należy dostarczyć, aby 0,3kg wody o temperaturze 20 stopni C zagotować i następnie odparować ?
    Ciepło parowania wody cp=2258000 J/kg, ciepło właściwe wody 4200 J/kg * K
    Za odpowiedź z góry dziękuję i pozdrawiam :)
    jak ktoś może to prosiłbym odpowiedź na emiala adam208@o2.pl
  • 1
  • 2
| |

Grono ludzi zainteresowanych fizyką, badaniem i opisem otaczającej nas rzeczywistości. Szkolne z...

Fotki

Miejsca grona (2)