-
MarYanoItaliano
A wiec... jestem uczniem 2 klasy LO. W pierwszej klasie mialem 2h fizyki tygodniowo, teraz tak samo, a w trzeciej niemam wogule. Bede zdawal mature z fizyki na poziomie rozszerzonym. Jak myslicie jakie ksiazki warto kupic?? jak sie uczyc (moze macie jakies specjalne metody)?? Slyszalem ze ksiazki do Fizyki Hallidaya i Resnicka sa godne polecenia, ale niewiem czy naprawde oplaca sie je kupic, a jak tak to ktore wydanie stare (2 tomy) czy nowe 5 tomow. Prosze o pomoc i z gory dziekuje. -
Anonim
Słuchaj, tu na gronie fizycznym są w większości studenci i ciężko jest powiedzieć, co można polecić. Zamierzasz kupić H i R - porywasz się z motyką na słońce. Tego co tam jest nikt nie będzie od Ciebie na maturce wymagał, bo to są podr. akademickie. Inna sprawa, że nie zdążysz tego do matury przeczytać, a co dopiero opanować aparat matematyczny (chyba że jesteś w matfizie zaawansowanym, albo w matexie czy czymś podobnym, gdzie na śniadanie rozwiązujecie równania różniczkowe:]).
Z tego co wiem, to do zdania matury z fizyki wystarczą chyba podręczniki szkolne, ale te z rozszerzonym programem. Plus oczywiście jakiś zwięzły i treściwy zbiorek zadań ze wszystkich działów. A poza tym teraz jest chyba w cholerę tych poradników, kursów, repetytoriów adn. każdego przedmiotu na maturę. Tam też jest dużo rzeczy. -
it's probably me
Wszystko zależy jakim językiem lubisz napisane książki - jeśli lubisz takie do poczytania (tzn takie w których każdy wzór jest dosyć łopatologicznie i na przykładach wyjaśniony), to polecam Jay'a Oreara - Fizyka t.1 i 2. Ale nie mam pojęcia co teraz jest na maturze, więc może niektóre zagadnienia są ujęte zbyt ogólnie lub zbyt szczególnie;-) -
Arielle
Ja polecam stare podręczniki. Te z których uczyli się nasi rodzice. Niestety nie podam Ci autorów, bo jeszcze w liceum pożyczyłam je koleżance i tyle je widziałam... -
-
MarYanoItaliano
Oki, a wiec mam podrecznik w szkolce wydawnicta zamkor na poziom podstawowy, i do tego - bo gadalem z babka od fizyki kupie sobie uzupelnienie z rozszerzenia, albo podrecznik zawierajacy rozszerzenie z podstawa tego samego wydawnictwa (wlasnie niewiem ktoro wybrac ale i tak chyba na to samo wyjdzie- mniejsza z tym). Wiec bede korzystal z tego + podreczniki po starszyc kolegach, bo wydaje mi sie ze sa lepszym jezykiem pisane(przystepniejszym). Do tego cyba by sie przydalo jakis sensowny zbior zadan skombinowac...macie jakies propozycje??(kiedys mialem takie "testy z fizyki" czy jakos tak formatu a4.... to bylo dobre moim zdaniem, ale pozyczylem koledze do poprawek, on niezdal i teraz chyba przepadlo bo niemoze znalezc:/ moze ktos wie jaki to autor byl??wiem ze tych ksiazeczek bylo pare z roznych dzialow np. kinematyka itp itd. Masz jeszcze pytanie czy macie jakies sposoby uczenia sie?? czy normalnie najpierw teorie potem zadania siekac czy jakies notatki specjalnie robic itp.:P Moze w tym roku sie zapisze na korki, nieiwem czy jest sens co o tym sadzicie i za rok ( w 3 klasie) zapisze sie na kursy( prawdopodobnie sikory).
Sorry ze troche przynudzilem :P jak masz czas to przeczytaj btw. dzieki za pomoc -
Konrado
odradzam zamkor....... moim zdaniem to wydawnictwo nie jest najlepsze ...... bynajmniej ja czytajac i przerabiajac ten podrecznik niebardzo jestem zadowolony;/ moze operon rozszerzony.... i taka ksiazeczke pwn..... bodajze hewita- fizyka wokol nas .......... nie wiem dokladnie ale ta ksiazeczka pwn jest zajebista:) -
Anonim
"Zamierzasz kupić H i R - porywasz się z motyką na słońce. Tego co tam jest nikt nie będzie od Ciebie na maturce wymagał, bo to są podr. akademickie."
co??????????
ja nie wiem, gdzie ty Cauchy do szkoly chodziles i na jakiej uczelni studiowales, ale u mnie z R&H sie uczylo w szkole. One sa bardzo dobrze napisane, mnostwo rysunkow (oczywiscie mowie o tych nowych, 5 tomow) i naprawde warto je przeczytac. Mysle, ze jak ktos ma dobre podstawy na rozszerzeona mature, to moze nawet Feynmana czytac.
tak wiec podsumowujac, mysle, ze definitywnie w 5 tomow warto zainwestowac. Dla chcacego nie ma nic trudnego.
ps
MarYanoItaliano, ja na twoim miejscu bym najpierw ortografie pocwiczyl, bo mozesz na maturze miec z polskim problem :D -
Anonim
"odradzam zamkor....... moim zdaniem to wydawnictwo nie jest najlepsze ...... bynajmniej ja czytajac i przerabiajac ten podrecznik niebardzo jestem zadowolony;/ moze operon rozszerzony"
Czytając Operon można dojść do wniosku, że w tej książce nic nie ma. A jak już czasem coś wyjaśnią to tak, że ręce opadają (np. siła elektromotoryczna tłumaczona na krasnoludkach...w liceum?! chore to jest). Ja z Zamkoru korzystam i jestem w miarę zadowolony. Teoria podana dosyć zwięźle i po opanowaniu (dosyć specyficznego) sposobu przekazywania informacji autora można dużo wynieść z pracy z nim.
Tzn. czy będe zadowolony to się okaże po maturze, ale chyba z tych podręczników które widziałem do 3letniego liceum jest imho najlepszny. WSiP co prawda tylko przeglądałem, jakoś niezbyt mnie zainteresował, a opinię też słyszałem nienajciekawsze.
Chociaż wybór podręcznika też może zależeć od indywidualnych upodobań. Zamkor mi po prostu "leży". I jeszcze rada dla autora wątku - jak chcesz rozszerzenia to tylko i wyłącznie książki z samym rozszerzeniem (tj. zielona i bordowa). Te 2 czarne są tylko pseudorozszerzone i mnóstwo rzeczy zostało pominięte (np. prądu zmiennego to Ty tam wyjaśnionego nie znajdziesz :)). -
Anonim
"u mnie z R&H sie uczylo w szkole"
U mnie również. Nauczyciel nie uznaje innego podręcznika. Z tym że większość ludzi u mnie w szkole jest przekonana, że stary jest lepszy. Jakoś fajniej się czyta... Nowy ? Cóż, dla mnie za kolorowy :P -
Anonim
Jeszcze co do zbioru - sam korzystam z Operonu, jako bazy i wzorca zadań z gatunku na maturze spodziewanych. Jako uzupełnienie to chyba nie ma wątpliwości, że Jędrzejewski i Kruczek byli, są i będa najlepsi :). Tylko tam już bywają zadania wykraczające 'troszeczke' poza program obecnego liceum i można sie troche ich poziomem momentami podłamać :) -
MarYanoItaliano
Z ta ortografia tak wyszlo bo sie spieszylem, pozatym walic polski:P. Oki kupie te kolorowe, moze na allegro gdzies znajde, noi moze w R&H zainwestuje(moze ma ktos na sprzedarz??) bo w empiku to by z 300 zl wyszlo za te 5 tomow, chyba ze stare, a jak myslicie w ktorym jest lepszym jezykiem pisane(latwiejszym)?? a na zamkora juz jestem skazany bo tak mamy w szkole na podstawie a w domu bede sobie rozszerzal. Pozatym to polecam jeszcze teorie z WSiP, te starsze ksiazki sa duzo lepsze (np. Maciej Jenike Fizyka I WSiP). Ale jeszcze musze chyba zbiorek jakis kupic...co polecacie?? taki zeby byl pasowny do zamkoru bo w zamkorze troszki przy malo typowych zadanek. -
Anonim
-
MarYanoItaliano
moze ktos uzywa zbioru zamkoru?? ..bo znalazlem w necie ze jest cos takiego ... -
it's probably me
Bardzo sceptycznie podchodzę do uczenia się z książek przeznaczonych akurat do danej klasy - o ile pamiętam, to ostatni raz kupiłem coś takiego w pierwszej klasie liceum - 9 lat temu (chyba że liczyć też Podstwy Fizyki Garbarczyka, Bogusza i Kroka na 1. roku WFPW - ale to akurat jest niezła książka). Potem w liceum wszystkiego uczyłem się ze wspomnianego przeze mnie już O'Reara i dwóch starych książek (z lat 70.) - być może także o nich Arielle pisała - 'Fizyka' M. Jeżewskiego i 'Fizyka dla kandydatów na wyższe uczelnie' - Blinowski, Trylski. Bardzo fajne rzeczy - trzeba mieć tylko listę zagadnień które trzeba sobie znaleźć.
Co do tłumaczeń różnych rzeczy na krasnoludkach i innych dziwnych rzeczach - prof. Zalewski w podręczniku z nierelatywistyczej mechaniki kwantowej tłumaczy paradoks EPR na skarpetkach;) -
MarYanoItaliano
-
MarYanoItaliano
Dzieki za podpowiedzi.... to co sadzicie o tym Hallidayu stary czy nowy lepszy i czy wogule oplaca sie kupic?? -
=)
Znajdz stare podreczniki gintera. Sa prosto napisane, nie wymagaja zaawansowanego aparatu matematycznego i sa zwiezle.
Zawieraja chyba troche wiecej niz potrzeba na maturze, ale nie zaszkodzi. Zbior zadan:
Kruczek , niebieski zbior - tez powyzej poziomu maturalnego, ale jak bedziesz mial zapas, to mozesz tylko zyskac. -
Wojtek
Mam R&H dwa tomy z nowej 5cio tomowej serii, sa bardzo prosto napisane i aparat matematyczny sprowadzony do minimum... Starsze ponoc byly troche bardziej streszczone... na pewno sie z tego wydania 5cio tomowego dobrze przygotujesz do rozszerzonej matury, ale mysle ze wystarczy kupic 1,2 i moze 3ci tom (sprawdz spis tresci) reszta taka jak mechanika kwantowa itp, bedzie ci raczej niepotrzebna.
Ja uczac sie do matury z fizy (2 lata temu) to przerabialem sobie zadanka ze zbioru Rafalskiego proste ale dobrze opisane zadanka. Nie ma sensu trzepac zadan jak maszyna, jesli nie wiesz co i dlaczego sie w rownaniach pojawia:) Te ksiazeczki sa trudne do nabycia, bo malo znane ale sa tanie i tak jak mowie proste a wartosciowe; ) jak gdzies na allegro znajdziesz, to warto sie nimi zainteresowac. -
Tasior
Ja w LO miałem, Tarasow: Jak rozwiązywać zadania z fizyki. Dobrze się z niej uczy, jak masz cierpliwość... ale książka była już dawno wydana i nie wiem czy ją gdzieś jeszcze znajdziesz. Poza tym nie może to być jedyny podręcznik, bo nie ma w nim wielu ważnych działów.
Oprócz tego warto się wyposażyć w jakąś książke w stylu 'Matura coś tam', gdzie będziesz miał wszystkie wzory, i czego dotyczą, bo ta kartka którą dają na maturze jest użyteczna, pod warunkiem, że wiesz kiedy się tych wzorów używa (nie wspominając, że wielu na niej nie ma). -
Anonim
w zyciu nie mialem w rekach h&r - jakos mnie kolory odstraszaja... ale jak kto lubi:P natomiast chwale sobie zbiorek "z. poczkowski - fizyka w pytaniach i zadaniach z rozwiazaniami" - jest porzadny, ma rozwiazania i w ogole. ale nie wiem czy latwo go dostac - jak sie zapisalem na kurs na pw, to mialem okazje kupic od autora. hmm... kurs sikory to chyba raczej sie robi jak sie chce na AM? poza tym - z perspektywy czasu widze, ze nie bylo warto isc na kurs na pw - trudno jakos dostosowac poziom do grupy 20 roznych osob, gdzie prowadzacy liceum ostatnim razem widzial 50 lat temu... lepsze juz chyba korki. poza tym dobrze sie uczyc z kumplem o ile macie na tyle silna wole, zeby sie nie rozgadac o duperelach.