- 1
- 2
-
noee
-
patryk
Ja osobiście unikam obciążania nadmiernie skomplikowanymi wektorami i dużych powierzchni bitmapowych. Oprócz tego warto optymalizować kod AS; ] -
maliboo
-
noee
tak mało alpha i gradientów.. no i strasznie obciąża Break apart i transformy envelope i distort. Kiedyś omal nie dostałam zawału hehe jak powykręcałam tekst i sprawdziłam póżniej jak duzy jest plik..
-
-
maliboo
Co do gradientow to nie bylbym takim faszysta... Jesli ma sie duzo ruszac i byc plynnie, to nadal niesmiertelne bitmapy... (byle nie za duze) -
Ufo aka Juggalo
mysle, ze podstawy --> rozdzielczosc i fps...przy standardowych 12, bardziej wieksze ruchy muszom skakac, chocby nie wiem na jakim superkompie je odpalac :)
-
noee
co do klatek to czasami ustawiam na 18 raz zdarzylo sie nawet na 24.. mimo wszytsko czasami pomaga to uplynnic animacje... chyba ze plik jest wielka objociow kobyla.. to bedzie kical jak zajac :) -
Anonim
hehe...wiadomo co można jeszcze zrobić...klonuj ile się da i najlepiej stwórz nieduż bibliotekę i staraj się do niej ograniczać...czasami popłaca..:) -
Mortif
Niestety na wolnych komputerach warto stosowac animacje oparte na timeline, jezeli jednak wiemy ze nasi odbiorcy beda posiadac duzo lepsze komutery mozna spokojnie kodowac w actionscript. Co ciekawe wyczytalem takze ostatnio, ze dlugie nazwy zmiennych w funkcjach powoduja dodatkowe spowolnienie plynnosci animacji. Polecam ksiazke "Flash MX. Programowanie" sa tam wyjasnione podstawy czego nalezy unikac w pisaniu kodu Actionscript. -
Anonim
timeline jest takze dla klopotliwy dla slabszych kompow :/ kiedys obciazylem kompa gdy bylem jeszcze nie zabardzo znajacym sie flashowcem przygotowalem Fla o rozmaiarze 1024x768 byly tam dwie tapety ktore naprzemian sie zmienialy za pomoca _alpha oczywiscie pyblish na typ gif. no i proba otworzenia go byla bardzo mila :] -
noee
hiehie kiedys narysowalam gory.. recznie jak na obrazie..z cieniami i takimi tam.. w dodatku uzylam narzedzia pedzla (jeszcze we flash 5 to bylo) i tak lamersko chodzilo.. a ja biedna zastanawialam sie co sie stalo.. same gory mialy jakies 250 kilo w swf :) -
Anonim
Fps, zawsze 25, w ekstremalnych wypadkach 30.
jak najmniej operacji z _alpha na polach tekstowych i obiektach z duza iloscia krzywych.
jak najmniej przesuwania duzych bitmap. jesli to konieczne i jesli to mozliwe i akceptowalne ze wzgledow wizualnych to trzeba czasem tez popracowac z quality i w trakcie niektorych tweenow zmieniac jakosc na low lub medium.
no i to tyle. -
Anonim
.ja ostatnio robie produkcje 40fps.
.najlepshym sposobem na przyspieszenie animacji jest uzywanie Action-Scriptu.
.im wiecej tekstu (przewijanie) ktory nie jest ladowany z plikow, tym wolniej chodzi animacja, tego trzeba unikac - bo ostatnio robilem przewijanie z duza iloscia tekstu, i bardzo skacze. coz, czlowiek uczy sie na bledach; > -
Anonim
jeszcze zależy jak kto to przewijanie robi
można scrollować samo pole textowe
można scrollować MC z polem textowym
opcja druga dużo bardziej CPU-żerna -
Anonim
.tak, tak, wlasnie o to chodzi, ze jak sie scrolluje MC, to wtedy to jest katastrofa :D
.robilem cos takiego na http://www.greenfield.com.pl i nie zdalo to egzaminu. chodzi o to ze nie robilem paska przewijania, tylko tekst przemieszczal sie do danych wspolrzednych, to za bardzo zwalnia prace strony. Teraz bede uzywal tylko pol tekstowych.
-
Anonim
czy moglby ktos wytlumaczyc na czym polega optymalizacja kdu AS, i co trzeba dokladnie zrobic, aby to wprowadzic w zycie?
(heh, moja praca ma 2.7 mega, a jeszcze nie jest w polowie; p) -
Anonim
Jak by to ci powiedziec, optymalizacja to pozbywanie si eniepotrzebnych fragmentow kodu lub zastapienie innymi lepiej dzialajacymi :)
A dwa przeczytaj sobie ksiazke wydawnictwa O'Reilly pt. "100 sposobów na Flash" przetlumaczona przez Helion to sie dowiesz co i jak; )
Ja pomimo ze sie juz dosc dlugo bawie flashem, wlasnie ja czytam i sie dowiedzialem o kilku fajnych trikach...
Ksiazeczka warta przeczytania -
Anonim
a wogole co ty robisz ze az 2.7 MB masz plik (cmam nadziej ze nie swf), czlowieku stosuj kompresje jpg na poziomie 80% a nie 100 :) -
mgr. inż. chox
-
Anonim
tak twozy zapewne gwiezdne wojny w polaczeniu z matrixem , a wychodzi mu czeski film <lol>
- 1
- 2