Odpowiedz na post

• Puritan

• 2008-09-18 08:42:12.309347
    >Em :) napisała:
    >Mam jedno pytanie:
    >
    >a co z ludźmi, którzy nie mają daru wiary, bo wiemy, że
    >nie wszyscy mają po równo? i Ci, czynią dobrze, bo
    >wierzą, że to właściwe ale robią to z przekonania
    >umysłu?
    >
    >Ciekawa jestem Twojej opinii na ten temat.

Moja opinia ma małe znaczenie, dlatego zobaczmy co mówi Biblia.

"Kto wierzy w Syna, ma żywot wieczny, kto zaś nie słucha Syna, nie ujrzy żywota, lecz gniew Boży ciąży na nim." (Jana 3:36)

Zacznijmy od tego, że wszyscy ludzie w pewnym wieku stają się grzesznymi, nikczemnymi, nienawidzącymi Boga gwałcicielami Bożego prawa. Są całkowicie winni ponieważ ich sumienie ich ostrzegło, że zbuntowali się Bogu. Tak więc nie mają żadnej wymówki. A oni tylko zagłuszali swoje sumienie i wcale nie byli zainteresowani szukaniem Boga i otrzymaniem przebaczenia. Wszyscy zatem zasługują na piekło i jeśli Bóg by tam posłał wszystkich to wcale nie byłby niesprawiedliwy.

"Bo niewidzialna jego istota, to jest wiekuista jego moc i bóstwo, mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie mają na swoją obronę, dlatego że poznawszy Boga, nie uwielbili go jako Boga i nie złożyli mu dziękczynienia, lecz znikczemnieli w myślach swoich, a ich nierozumne serce pogrążyło się w ciemności." (Rzymian 1:20-21)

Jeśli niewierzący czynią dobrze, to tak naprawdę czynią czynią źle ponieważ nie robią tego na chwałę Boga.

I wszyscy staliśmy się podobni do tego, co nieczyste, a wszystkie nasze cnoty są jak szata splugawiona, wszyscy więdniemy jak liść, a nasze przewinienia porywają nas jak wiatr. (Izajasza 64:6)

Tak więc nie ma zbawienia dla tych którzy nie wierzą, że:

- zbawienie jest wyłącznie z wiary, przez łaskę;
    - nie zaparli się samego siebie, nie znienawidzili swojej grzeszności i nie uwierzyli w Chrystusa jako Pana ich życia.
  • B
    I
    U

Anuluj