Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Nie chodzi mi o to czy kara śmierci jest słuszna czy nie, bo na ten temat można dyskutować w nieskończoność i co gorsze nigdy nie dojść do konsensusu.

Ja osobiście jestem zwolennikiem kary śmierci ale tylko i wyłącznie w cywilizowanym kraju gdzie system sądowniczy jest na najwyższym możliwym poziomie, gdzie sądy działają sprawnie i bez zarzutów, gdzie pomyłki zdarzają się niezwykle rzadko, a ludzie mogą być pewni że zostaną sprawiedliwie osądzeni, że bronić ich będą wykwalifikowani prawnicy, a sędziowie będą uczciwi, rzetelni i niezawiśli.... w kraju w którym nie będzie można za butelke wódki kilogram kiełbasy przekupić żadnego policjanta, który odpowiada przecież za zebranie i zabezpieczenie materiału dowodowego czyli rzeczy najważniejszej w późniejszym śledztwie.

Kiedy pomyślę jak to wygląda u nas to robi mi się smutno.

Może i większość antypisowców nie myśli samodzielnie... a tylko powtarza to co usłyszy w nieobiektywnych mediach albo przeczyta w różowej Gazecie... może i ludzie gardzący koalicją rządzącą coraz bardziej przypominają te dzieciaki z inicjatywy uczniowskiej, które nie wiedzą właściwie czemu manifestują, a robią to bo to jest trendi..... ale kurwa niech ktoś mi powie, że Kaczyński, Giertych i Lepper to nie są najwięksi populiści którzy doszli do władzy po 89 roku.
  • Equinoxe

Kwestią pod dyskusję jest, co rozumieć przez "pomyłki zdarzają się niezwykle rzadko".
    W Stanach od lat 70-tych pomylono się (i teraz zabij, ale nie jestem pewnien) albo w ok. 170 przypadkach, albo w ok. 300. Albo-albo, bo jedna liczba dotyczy zawróceń z celi śmierci ze względu na nowe dowody etc.
    Do czego zmierzam - nawet 300 przez ponad 30 dekady - to się wydaje niewiele.
    A jednak mówimy o trzystu ludziach, którzy zginęli, a którzy byli niewinni. Do tego mówimy o przypadkach udokumentowanych - kto wie, ile razy jest tak, że nikt już się nie dowie, że ten człowiek jednak był niewinny?
    Jak mówiłem - 300 na ponad 30-ci lat to niby niedużo.
    Ale nie chciałbym wziąć odpowiedzialności za te pomyłki. Choćby i w państwie o najdoskonalszym systemie prawnym, genialnej wykrywalności, niepodważalnej rzetelności prawników etc.
  • Anonim

"W Stanach od lat 70-tych pomylono się (i teraz zabij, ale nie jestem pewnien) albo w ok. 170 przypadkach, albo w ok. 300."

Klamiesz. Udowodnionych przypadków bylo kilkanaście.
  • Equinoxe

Udowodnij mi.
  • Anonim

o kilkanaście za dużo.
  • Anonim

To Ty mi udowodnij.
  • Anonim

A ile ludzi uratowaliśmy skazując na śmierć morderców?
  • Equinoxe

Nie zmieniaj tematu. Udowodnij. To Ty uważasz, że ja jestem w błędzie. Więc mi to udowodnij.
  • Anonim

The increasing number of innocent people released from death row illustrates the fallibility of this system. As of April 2005, 119 prisoners convicted of capital crimes and sentenced to death have been released from death row because of innocence, since the death penalty was reinstated in 1976. DNA tests play a major role in proving innocence.
  • Anonim

• Anonim

To jest ta amerykańska unia swobód obywatelskich która fałszowala liczbę aborcji przeprowadzancyh nielegalnie?
  • Anonim

haha no tak ... źródło nie odpowiada... podam Ci zatem inne:
    http://www.deathpenaltyinfo.org/art...
  • Anonim

także jak widać w takich stanach paru ludzi rocznie wyciąga się z celi śmierci... jeżeli ich system nawala to co dopiero nasz.
  • Monika

kiedys bylam zwolenniczka kary smierci
    juz mi przeszlo

nie powinnismy decydowac o czyims zyciu, nie powinnismy potepianego czynu zastepowac takim samym potepianym

za to dozywocie - bardzo atrakcyjna kara, tylko u nas wiezien mogloby zabraknac
  • sylwucha; ))

nie jestem dzieciakiem z inicjatywy uczniowskiej,nie jestem za koalicja ktora rzadzi i nie jestem za kara smierci..zgadzam sie z tym ze nie powinnismy decydowac o czyims zyciu..szczegolnie w polsce gdzie\spojrzmy prawdzie w oczy\system sadownictwa jest na kiepskim poziomie..procesy ciagna sie latami,nikt nic nie wie nikt nic nie slyszal,zazwyczaj trudno cokolwiek udowodnic,trudno znalezc winnego..zastanowmy sie czy polska potrzebuje teraz takich zmian?czy w tym calym balaganie na arenie politycznej najwazniejsze jest teraz to czy wprowadzic amnestie maturalna,mundurki do szkol,kare smierci...fakt trzeba od czegos zaczac ale moze warto by bylo zaczac od konkretow?od czegos istotnego a nie caly czas planowac..
  • Anonim

Ale przeciez nie mozna stoswać argumentu, że bedzie zła egzekucja prawa. Tak mozna kazda inicjatywę rozwalić.
  • Anonim

>Al De Niro napisał
    >Ale przeciez nie mozna stoswać argumentu, że
    >bedzie zła egzekucja prawa.

Czemu nie można? Do tej pory w Polsce było i nadal jest beznadziejne sądownictwo. Zamiast zacząć od gruntownej reformy, chce się od razu wprowadzić karę śmierci. To tak jakby budować dom zaczynając od dachu zamiast od fundamentów.
  • LukiMan; )

mnie intryguje jedno:
    niby kaczory liczą na "elektorat rydzyka", niby LPR ma korzenie chrześcijańskie, a tu kara śmierci... Coś tu się nie kleji i wyraźnie ujawnia fałszywość obu partii...
  • Equinoxe

Miękki argument, bo zaraz się pojawi, że nie chodzi o "Nie zabijaj", ale o "Nie morduj", a to, że Jan Paweł II był przeciwny karze śmierci o niczym nie świadczy, bo inni papieże byli za... etc.
    Nie przekonasz.
  • LukiMan; )

nie może się pojawić nie morduj, gdyż kara śmierci to mówiąc infantylnie - zadanie śmierci... nie ważne, co było wcześniej...
    to co zrobił pedofil obciąża jego sumienie, zaś kara śmierci, w tym momencie, obciąża sumienie ustawodawcy < z pewnością będzie mu przykro; ) > Nie Morduj, to by była czysta hipokryzja...

jest zresztą kolejna sprawa - zaczeoby się od kary śmierci dla pedofilów morderców, stąd już tylko malutki krok do powszechniejszego stosowania kary śmierci...
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)