- 1
- 2
-
Elwood Blues
http://www.zw.com.pl/apps/a/tekst.j...
Mam rowniez prosbe najlepiej do Agi;) zeby zerknela na ta strone
http://www.tv5.org/varsovie
i powiedziala co tam naprawde o nas jest napisane :) -
Anonim
obiecuje ze jak tylko uporam sie z sesja to zdam sprawozdanie z całej strony która z tego co udało mi sie zorientowac jest bardzo drobiazgowa i ciekawie zrobiona - strona tytułowa mówi o Warszawie jako nowym sercu Europy, stolicy nowoczesnej która jest w pełni rozkwitu - wiec podejrzewam ze raczej sie pochlebnie zabojady wypowiadaja na nasz temat :) -
Anonim
no dobra nie przejrzałam jeszcze całej bo to zadanie na kilka -kilkanaście godzin - ale po wstępnej ekspertyzie stwierdzam ze to co zrobili Francuzi jest naprawde zajebiste !!!! strona którą podałes jest bardzo fajnie zrobiona i ukazuje Warszawe w jak najlepszym świetle, mamy tam przegląd miejsc - od kawiarni po kluby - przeglad zabytków z elementami historii - opisy róznych zwyczajów i ludzi - generalnie chwala nas przy kazdej mozliwej okazji, przynajmniej na tych fragmentach strony do których dotarłam - jednym słowem świetnie zrobiony przewodnik po naszym miescie.:) -
Elwood Blues
Nie znam francuskiego (jakies tam podstawy pamietam ze szkoly podstawowej), ale troche sie zaglebilem w ta strone i musze przyznac, ze czasami trudno az uwierzyc, ze to nasze miasto:)
Nawet Praga wyglada przyjaznie:) Aga popraw mnie ale bodajze okreslono ja jako "miasto w miescie". -
-
polak
No cóż, fajnie że przynajmniej raz nie zaserwowali zdjęć chłopa idącego za pługiem albo pijanych meneli.; ) Trochę mi brakuje zdjęć parków i w ogóle miejsc zielonych. A jest to jedna z rzeczy która jest wielką zaletą Warszawy, którą większość obcokrajowców się zachwyca. -
Kasia
Na następny weekend jadę do Warszawy...Hmm przcież ja tu mieszkam. Od zawsze wiedziałam, że to miasto jest za co kochać.
I ten błąd Plac Trzech Kzryży- urocze:) -
EndeR
to teraz niech oni pokażą nam prawdziwy Paryż:]
Warszawa to piękny...kawał syfu [ w sensie: "miasto skrajności"] -
Anonim
Warszawę najpierw zniszczyła wojna i okupacja (w sensie dosłownym), a potem socjalistyczne planowanie i socjalistyczne budownictwo (w sensie przenośnym). A i budownictwo po 1989 pozostawia wiele do życzenia. Stawia się byle co, byle jak i byle gdzie.
I przez to mamy to, co mamy. Tu i ówdzie piękne zakątki, zabytki, skwery, parki, fajny klimat i atmosfera. A tuż obok obleśne gierkowskie osiedle. Albo biurowiec w złym guście. -
Anonim
Ja uważam że każde miasto ma swoje piękne i mniej piękne miejsca nie tylko Warszawa - czy uważacie że np. Paryż to tylko piękne zabytki, skwery, parki i zakątki - no nie tylko ...- ja jestem w Warszawie zakochana po uszy od początku do końca co by o niej nie mówić; ) -
polak
Pewnie, każde miasto ma swoje piękne i mniej piękne miejsca. Chociaż ja znam z autopsji dwa miasta (miasteczka?) w Polsce w których autentycznie nie ma NIC ładnego :) Moi faworyci to Kutno - wszyscy się śmieją, że ma najtragiczniejszy dworzec kolejowy w Polsce, a ja na to, że dworzec to istna promenada w Cannes w porównaniu z resztą miasta. I drugie - Sanok, cóż powiem tylko że trafiłem tam akurat jak odbywał się festyn Lata z Radiem. Potem zapoznałem się dobrze z topografią i architekturą miasta uciekając przez godzinę z kumplem przed najebanymi drecholami. Na koniec zatrułem się wódą w knajpie (ach,ten delikatny warszawski żołądek). Rewelacja.
ps. Z góry przepraszam jesli ktoś pochodzi z Sanoka albo Kutna i poczuł się dotknięty moimi opiniami.; )
-
Elwood Blues
O dworcu w Kutnie wspominal rowniez moj ulubiony artysta. Boli tylko fakt ze "Polska" byla nagrana, powiedzmy w 1987 i jak widac od tego czasu nic sie nie zmienilo.
Osobiscie choc nie przepadam za lezeniem na plazy, uwielbiam Jastarnie. Szczegolnie, patrzac dzis z perspektywy czasu, miejscowosc ta byla niesamowita kilka lat temu gdy pojecie kurort bylo blizsze Juracie. Dzis jest tam pelno fast-foodow, kebabow i calej masy niepotrzebnych rzeczy, ale i tak gdy tylko wysiadzie sie z pociagu (lub samochodu :P) wpada sie jakby w inna rzeczywistosc. -
Anonim
jak o Francuzach to o Francuzach i o tym jak widzą Polskę i Polaków.
http://fakty.interia.pl/news?inf=63...
Dziwna jest ta nieuzasadniona akcja medialna i polityczna we Francji. Czy nie jest tak że Francuzi są odwrócić uwagę opinii publicznej od ewidentnych wystąpien antysemikich i rasistowskich w swoim kraju, a Polska jest świetnym chłopcem do bicia??? -
Anonim
a co do Warszawy, ale tej "prawdziwej", przedwojennej to czy widzieliście jakieś ryciny lub zdjęcia skrzyzowania marszałkowskiej z alejami (dziś rondo dmowskiego) gdzie znajdował sie dworzec wiedeński??? nie dziwie sie ze nazywali ją "paryżem północy"... ach... szkoda...
...no ale jej odbudowanie po germańskim bestialstwie to też niezły wyczyn...
"Oto ona - odbudowana,
i ta sama, i nie ta sama,
przez szaleńców z ziemią zrównana,
niezrównana, nieporównana!"
:) -
polak
Ja ostatnio natomiast widziałem archiwalny film z 1944 roku nakręcony powstańczą kamerą na dziedzińcu NŚ69 w kierunku Św. Krzyża. Dzień w którym powstańcy zajęli komisariat policji mieszczący się w budunku na rogu Traugutta i NŚ (czyli KP3), był jednym z ostatnich dni powstania zakończonych sukcesem i zrealizowaniem zadań operacyjnych (nie udało się tylko zajęcie kampusu UW). -
Anonim
kampus szturmowano od strony królewskiej przy użyciu wozu bojowego "kubuś" i zdobycznego half-trucka. mimo porażki jednemu z "piatowców" udało sie zniszczyc pod bramą uw czołg SturmGeschutz -
Anonim
a jako ciekawostke mogę powiedzieć że samochód pancerny "Kubuś" został zbudowany na ciężarówce Chevrolet 157 ale nie zbudowanej w USA tylko w... Koncesjonowanej Wytwórni Samochodów "Lilpop, Rau i Loewenstein" S.A. w Warszawie. -
polak
Dodam tylko, że "kubusia" można aktualnie oglądac w Muzeum WP i jest najstarszym zachowanym, polskim samochodem pancernym :) -
polak
-
Anonim
poszperałem, posprawdzałem i według moich danych ów komisariat policji znajdował sie na krakowskim przedmieściu 1 -
Anonim
a oto porównanie przedwojennego krakowskiego przedmiescia z dzisiejszym...
http://www.stalus.iq.pl/show.php/id...
"...o Warszawo ma... wciaż płacze gdy Ciebie zobacze"
- 1
- 2