KIC - UW [825]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • adamklimowski

Rok temu dowiedziałem się, że dostałem miejsce w Kicu. Nie wiedziałem, co tam zastanę i czego się spodziewać. Między innymi dzięki Waszej pomocy pozbyłem się wielu wątpliwości :) Tego lata postanowiłem stworzyć poradnik dla początkujących na Kicu. Znajduje się on na moim blogu: http://www.adamklimowski.pl/kic-12-... - chciałbym, abyście pomogli w jego rozbudowie (wskazywali błędy, sugerowali zmiany itp.). Kiedy będzie już perfect, postaram się, by trafił na stronę i forum Kica, gdzie będzie mogło się z nim zapoznać więcej osób. Z góry dziękuję.
  • Szakirr

Fajno.

Na razie zauważyłam:
    - administracja z tego co mi się wydaje 9-15, to, że panie tam siedzą w innych godzinach, to wcale nie znaczy, że administracja jest czynna
    - w 12 nie dostaje się z magazynu miski
    - pralka w 9 została paskudnie pominięta
    - z centralnego i wschodniego nigdy nie pojechałabym tak, jak opisałeś

• adamklimowski

1. Do sprawdzenia naocznie :)
    2. Info z zeszłego roku, mogło się coś zmienić.
    3. Chwilowo piszę o 12, "dziewiątka" to temat na osobny, długi artykuł; )
    4. Z Centralnego jeździłem tak po wielokroć; trasę ze Wschodniego sprawdziłem "palcem po mapie" (myszką po ztm.waw.pl) - co zamiast tego?
  • Ola nie Aleksandra

a w dziewiątce nie ma już kiosku
  • Kinga

z Centralnego prościej jest pojechać tramwajami, albo 8, albo do Waszyngtona 9, 22 i 24, teraz chyba jeszcze 44 ( ale nie wiem do kiedy jeździ). Co do stadionu to 8 i 26 są ok, jeszcze są 3 i 6, ale teraz
    jest remont więc zamiast ich jest 23.
  • adamklimowski

@Ola: czyli teraz najbliższym jest ten koło przystanku Mycielskiego?

@Kinga: Dzięki za wskazówki, dodaję 44 do Centralnego i 23 do Stadionu.
  • Ola nie Aleksandra

Najbliższy jest chyba salon prasowy Jard Press na Grochowskiej (za kebabem Mexican w prawo)
  • adamklimowski

O, o tym kebabie też by trzeba napisać: menu, ceny, zniżki... Potrzebny stały bywalec :)
  • NikomuAniSłowa

lepszy od kebaba w bramie jest ten na wiatraku jak i chinczyk w tym samym miejscu po prostu palce lizac:)
  • Biały

>adamklimowski napisał
    >Dom Studencki nr 3

oficjalnie Dom Studenta nr 3 Uniwersytetu Warszawskiego

>adamklimowski napisał
    >korytarzyk

bardziej popularna u nas nazwa to chyba "brama"

co do dojazdu jest na stronie Kica http://kic.uw.edu.pl/index.php?opti...
    można tam dopisać coś lub zmienić

>adamklimowski napisał
    >Termin zakwaterowania każdego roku jest ustalany indywidualnie

tutaj zmień że kwaterownie co roku jest w innym terminie, bo indywidualnie może znaczyć że dla każdego mieszkańca termin jest inny...

>Szakirr napisał
    >- administracja z tego co mi się wydaje 9-15, to, że panie tam >siedzą w innych godzinach, to wcale nie znaczy, że administracja >jest czynna

administracja na stronie sama podała 8-16 (chociaż opłaty na drzwiach mają od 10-14)

>adamklimowski napisał
    >portierni (oszklony pokój po prawej stronie od wejścia)

oszklony i zabarykadowany :) portiernia to portiernia zawsze tak samo wygląda

>adamklimowski napisał
    >Do jego wypełnienia konieczne będzie posiadanie dowodu >osobistego i (w przypadku panów) książeczki wojskowej

a w przypadku cudzoziemców - paszport

>adamklimowski napisał
    >Kiedy opuszczamy pokój (a nikogo w nim nie ma), zamykamy go >na klucz, który następnie wymieniamy w portierni na kartę.
    >
    >W tym samym miejscu możemy uiścić opłatę za pierwszy miesiąc >pobytu w akademiku.

tutaj sugerujesz że płaci się na portierni??
    z tą pierwszą opłatą to jest przy samym kwaterunku
    poza tym ten "specjalny kwit", zwie się kwitem magazynowym i dostaje się go także przy kwaterunku

no i czemu jest opis tylko 12???
  • Anonim

z Warszawy Wschodniej opłaca się również dojść ulicą Lubelską paręset metrów na ul. Grochowską, tam, na przystanku tramwajowym "Lubelska" wsiadamy w dowolny tramwaj i jedziemy ok 5 minut na przystanek "Kickiego". Jakby tramwaje zastrajkowały, można przejść na przystanek autobusowy "Lubelska" i odjechać stamtąd autobusem 125. Wysiadamy na przystanku "Międzyborska".

a po drodze mijamy ratusz, przy którym znajduje się zegar odmierzający czas do EURO 2012.
  • Dino

kiosk najblizej jest na rogu kobiela i waszyngtona, ale prase dostanie sie w normalnych sklepach, warto wspomniec o papierniczym na kobiela, weterynarzach w okolicach aka, boiskach, no i o "przeterminowanych" serkach na wiatraku, i ogolnie o calym tam asortymencie warzywnym tanszym niz w marketach, bankomatach w jego okolicy chyba wiekszosc bankow tam je ma. eee, ze w marcpolu nie ma minimalnego limitu przy placeniu karta co jest plusem duzym. i ze na pradze nie jest tak zle :)
  • adamklimowski

Za wszystkie dotychczasowe propozycje wielkie dzięki! Wspomniałem o Was (zbiorowo) w 13. punkcie poradnika :)
  • frp

Brama/przejście obok Kebaba nazywa się jeszcze Arkady.

Jest jeszcze gyros u Greka na Wiatraku, że palce lizać.
    I może o tym komputerowym, w którym kupuje się kable do netu. Komputerowy i gyros są na tej samej "ścianie" Wiatraka, gyros trochę dalej.
  • DJ Łoko - fuckin' gomito

Nie widzę nigdzie poleconego naszego ulubionego sklepu z promocjami :)

otwartego do 24.00 :)

P.S.
    Kolega założyciel tematu, bardzo się wkrecił w temat Kica. Może mu dać do Adminowania stronę Kica? Co ty na to Biały? (chyba potrzebujecie świeżej krwi? )
  • Dino

bo nie ma promocji!!!; (
  • b.

1. Z Centralnego tylko tramwajem, tam jest zawsze duży korek (z wyjątkiem nocy). Ew. poza godzinami szczytu 521.

2. Z lotniska nigdy w życiu bym nie radziła się przesiadać ze 188 - ta jedzie na Wiatraczną, trzeba wysiąść na przystanku Wiatraczna 08 na ul. Zakole i z buta przejść kawałek. Po co utrudniać sobie życie, skoro może być łatwiej?

3. Napisz o autobusie nocnym N24 - przystanek Grenadierów i konkretniej o dojeździe na uniwersytet (tramwaje z Waszyngtona na Muzeum Narodowe i przesiadka na Foksal lub spacerek i 102 w okolice BUWu). I żeby ludzie patrzyli, gdzie jadą, czy np. ich tarmwaj nie zmierza do zajezdni, żeby się nie zdziwili jak im tramwaj na Grochowskiej nagle skręci w w stronę Kawęczyńskiej jak ja swego czasu;)

4. Bankomatów jest więcej. PKO BP (kradną 5 zł za wybranie kasy z Euronetu, więc warto) na Wiatraku, Pekao SA po przeciwległej stronie i jeszcze jeden na Grochowskiej, nie pomnę jaki.

5. 102 lepiej jechać z Międzyborskiej niż z Mycielskiego (jest widok na ul. Grochowską i w razie potrzeby można upolować 125).

6. Apteka jest też na Al. Waszyngtona (w prawo z Siennickiej), całodobowa jest na Al. Waszyngtona blisko ronda Wiatraczna.

7. Co do transportu, odesłałabym na stronę ZTM. Karty ZTM można nabyć i ładować na poczcie (napisz o numerkach!), w kiosku przy przystanku Grenadierów i w kiosku na Wiatraku. A, i napisz, że częste remonty powodują zmiany tras, żeby nagle nie było zdziwienia.

8. Najbliższe duże sklepy: dwie Biedronki, Carrefour, Tesco na prawo' Lidl i Real na lewo. Warto wiedzieć.

9. ZOZ na Kickiego 24 to nie szpital, tylko przychodnia. I nie mają dentystów. Tu polecam Wojewódzkie Centrum Stomatologii na ul. Nowy Zjazd 1, dojazd 102 do Pomnika Syreny, spacer prosto i w prawo(można podjechać 150 i 118 na Mariensztat, reszta się nie zatrzymuje) lub 26 do przystanku Stare Miasto i również spacer, z tym że w dół.

Fajna inicjatywa :) Tyle na razie.
  • adamklimowski

Dzięki!

1. Dopiszę.
    2. Dopiszę jako opcję.
    3. Dopiszę koniecznie - sam kiedyś dojechałem do zajezdni; )
    4. Nieco dokładniejszą lokalizację proszę (np. koło jakiego sklepu).
    5. Dopiszę jako opcję.
    6. Dopiszę.
    7. Dopiszę.
    8. Nieco dokładniejszą lokalizację proszę (np. koło jakiego przystanku).
    9. Dopiszę.

Bierzcie przykład z Bazi i piszcie - dużo i konkretnie :D
  • Dino

a nie marudz, google i do przodu, my to robimy, czy Ty? :)
    i 188 z lotniska odradzam. rok temu 1,3h lotu z dortmundu i 1,5 drogi na kic...zdecydowanie odradzam.
  • NikomuAniSłowa

>bazia napisała:
    >4. Bankomatów jest więcej. PKO BP (kradną 5 zł za
    >wybranie kasy z Euronetu, więc warto) na Wiatraku, Pekao SA
    >po przeciwległej stronie i jeszcze jeden na Grochowskiej,
    >nie pomnę jaki.
    idac na przystanek Wiatraczna 07 jest bankomat Pekao SA , zas BPH jest w banku na ulicy Grochowskiej 217. Od wiatraka w kierunku przystanka Kickiego po lewej stronie idac od Wiatraka

>8. Najbliższe duże sklepy: dwie Biedronki, Carrefour,
    >Tesco na prawo' Lidl i Real na lewo. Warto wiedzieć.
    Tesco Fieldorfa 5 -->148 z petli Wiatraczna przystanek Umińskiego
    Lidl przy Grochowskiej --> wszytsko z Wiatraczna 22 przystanek Plac Szembeka
    Carrefour Targowa 72 --> z Kickiego 01 wszystko poza 8 przystanek Dworzec Wilenski
    Biedronka na Grochowskiej --> j.w przystanek Bliska
| |

KIC - praska perełka wśród akademików UW/ grono dla wszystkich mieszkających na kicu, zarówno ...

Fotki

Miejsca grona (1)