Rok w USA [539]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • AmeluS

Mam dylemat kiedy wyjehac do USA teraz jestem w 3kl gimnzjum I nie mam pojecia czy wyjechac odrazu po trzeciej kl czy po 1 LO ...? hmm jak myslicie jak lepiej ?
  • Beep

Ja mam dokładnie ten sam dylemat, zwłaszcza że jeśli chciałabym pojechać w 2009 to już pewnie powoli trzeba by było wszystko załatwiać, tak?
  • Anonim

Też zamierzam jechać na 09/10, ale za to mam problem, że wtedy powinnam iść do 3 LO, wiec na pewno po przyjezdzie będę musiała iść do maturalnej i jeden rok w plecy...; ]
  • AmeluS

>Beep napisała:
    >Ja mam dokładnie ten sam dylemat, zwłaszcza że jeśli
    >chciałabym pojechać w 2009 to już pewnie powoli trzeba by
    >było wszystko załatwiać, tak?

nO pewnie powinno sie juz wszytko zaczac zalatwiac, bo z tego co slyszlam to nie jest tak , ze w 1 mies sie wszystko zalatwi...
  • ann♥

>Amma napisała:
    >Też zamierzam jechać na 09/10, ale za to mam problem, że
    >wtedy powinnam iść do 3 LO, wiec na pewno po przyjezdzie
    >będę musiała iść do maturalnej i jeden rok w plecy...
    >;]

witaj w klubie; )
    jeszcze na dodatek moje świadectwo z 1 LO nie jest zachwycające :P
  • Eydryth

Jezeli mozecie jedzcie po 3 gim mowi wam... wtedy jak wrocicie jezeli nie dadza wam dyplomu bedziecie chodzic cale 3 lata z jedna klasa i bedzie super:) Ehh ja zaluje ze tak nie zrobilam... wyjechalam na 3lo bede musiala rok powtarzac...a moja klasa juz bedzie na studiach;(; P
  • Beep

A jak to dokładnie wygląda z jakimś egzaminem czy czymś, który się pisze po powrocie, żeby nie powtarzać klasy?
  • Toms

Ja chciałem jechać po 1 klasie ale nie udało się:( O takich wyjazdach dowiedziałem się w kwietniu i od podjęcia decyzji papiery i wszystko wypełniłem w 3 dni. Więc to nei prawda, że załatwianie wszystkiego trwa miesiąc. Niestety nie pojechałem. za późno się ogarnąłem. i mam zamiar wyjechać teraz na 3 klase. Moim zdaniem najlepiej wyjechać po 3 gimnazjum bo nie zdążysz poznać nowych ludzi z LO i się z nimi za kumplować:)
  • Beep

Chyba właśnie lepiej będzie jak pojadę po 3 gim, zwłaszcza, że do LO mam zamiar iść do innego miasta
  • Anonim

a ja wyjeżdzam w 3 kl. gim i pewnie jak wroce to czeka mnie powtarzanie roku :(
  • Eydryth

z powtarzaniem roku jest roznie... zalezy od stanu i szkoly... ja bede rok powtarzac bo mi dyplomu nie chca dac, a dodatkowo nie moge egzaminu pisac bo oni chca ode mnie jakis social security number, ktorego oczywiscie nie mam:P wiec jak na razie przedluzam sobie mlodosc o jeden rok :)
  • kbial

A kiedy radzicie się zgłaszać do biura (chodzi mi o taki pierwszy kontakt:D), żeby wszystko szybko zalatwic i spokojnie dostac rodzinke?
  • Majczi

amma i ann, mam ten sam problem; P
  • Anonim

Wg mnie lepiej jest jechać później, ponieważ wiem, że teraz, jak będę miała 18 lat na pewno lepiej wykorzystam ten czas :P; ]

W sumie wyjazd na 3 LO nie jest taki zły, daje ci dodatkowy spokojny rok (bo i tak na pewno powtarzasz klasę) na zastanowienie się nad tym, jakie studia wybrać :] Poza tym na pewno lepiej napiszesz maturę z ang (a że ja prawdopodobnie będę zdawać dwujęzyczną to wyjazd pomoże mi ogromnie; ])

>kbial napisała:
    >A kiedy radzicie się zgłaszać do biura (chodzi mi o taki
    >pierwszy kontakt:D), żeby wszystko szybko zalatwic i
    >spokojnie dostac rodzinke?

Najlepiej do końca grudnia (wtedy w niektórych biurach mniej placi się za wyjazd i jeszcze dodatkowo możesz za darmo wybrać region), ale z załatwieniem rodzinki to nigdy nie wiadomo... Słyszałam, że nawet jak załatwisz papiery w listopadzie to host family możesz dostać nawet tuż przed wyjazdem...
  • Beep

>Amma napisała:
    >jeszcze dodatkowo możesz za
    >darmo wybrać region
    naprawdę?
  • kbial

Ale czekaj, do grudnia najlepiej złożyć wszystkie aplikacje itp., czy po prostu do grudnia je wziąć z biura?
    Sorry, że tak wypytuję (szczególnie że odpowiedź wydaje się być jasna), ale musze mieć 100% pewność, bo muszę wiedzieć, ile mam jeszcze czasu, żeby przekonać rodziców... :D
    PS. Jak wy przekonaliście swoich?
  • Majczi

ja mam problem z przekonaniem taty, odkąd się dowiedział, że ma swojej własnej córki rok nie widzieć, to sie zbulwersował i powiedział, że nie jade, nie ma opcji; P bo myślał,że będą mnie mogli chociaż na święta odwiedzić,albo ja ich w Polsce. ale mama przynajmniej jest na tak
  • Anonim

>Majczi napisała:
    >ja mam problem z przekonaniem taty, odkąd się dowiedział,
    >że ma swojej własnej córki rok nie widzieć, to sie
    >zbulwersował i powiedział, że nie jade, nie ma opcji; P
    >bo myślał,że będą mnie mogli chociaż na święta
    >odwiedzić,albo ja ich w Polsce. ale mama przynajmniej jest
    >na tak

same here :D też go nie mogę przekonać, nie wyobraża sobie jak to on by mógł puścić swoją ukochaną małą córeczkę samą w wielki świat :/ :D Dobrze, że przynajmniej mama jest ze mną na 100%

>Beep napisała:
    >>Amma napisała:
    >>jeszcze dodatkowo możesz za
    >>darmo wybrać region
    >naprawdę?

Tak, o ile pamiętam jest tak w Almaturze; )

>kbial napisała:
    >Ale czekaj, do grudnia najlepiej złożyć wszystkie
    >aplikacje itp., czy po prostu do grudnia je wziąć z
    >biura?

Wypełnienie formularzy to zajmie ci najwyżej 1-2 dni, najciężej będzie ze szczepieniami, opiniami nauczycieli, tłumaczeniem śwadectw z tłumaczem przysięgłym itd - to może zając nawet do miesiąca. Ja jak już przekonam ojca, zamierzam wziaść papiery w listopadzie i trzymać kciuki, żeby reszta ludzi się sprężyła, aby załatwić wszystko przez 2009; ]

Radzę już zbierać zdjęcia do albumu dla rodziny :D
  • Majczi

Amma, taka pewna jesteś, nie boisz się, że to jednak trochę długo?
  • Anonim

Co długo?
| |

Zapraszam wszystkich, którzy byli, są teraz lub planuja wyjazd do USA w ramach programów Acadamic...

Fotki

Miejsca grona (0)