KN Gender Studies APS [36]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • nayaa

Pozwoliłam sobie załozyć nowy wątek będący wynikiem moich dzisiejszych autobusowych przemyśleń, bo tak chyba bedzie wygodniej a po fakcie się go delikatnie usunie:)

Otóż stwierdziłam, że zrezygnowałabym z zainteresowania się tylko i wyłącznie tematyką queer w czasie dnia tolerancji, ponieważ uważam ze mogłoby to zrazić naszych nowych (jesli tacy beda) zainteresowanych, oraz osoby ktore jakimś cudem nie słyszały jeszcze o naszym kole (sama w to nie wierze:)) i moglibysmy zostać zaszufladkowani, a sama nie wiem czy jest nam coś takiego potrzebne. Chyba ze nie zważamy na to?
    Ja zainteresowałabym się jeszcze niepełnosprawnymi co ma ścisły związek z nasza uczelnią i mniejszosciami narodowymi.

Wymysliłam dzis w sumie dwie rzeczy, bardziej happeningowe ale wiadomo, że słyne z tego ze lubię zrobić trochę szumu choć sama nie wiem czy to dobrze:)

1. Plakaty z tekstami typu "Każdy ma prawo do równego traktowania" rozwieszone na APS, bez zadnego znaku koła czy jakiś znaków po prostu czarny napis na białym tle.

2. niedługo w warszawie będzie organizowana akcja przeciw ubóstwie "stand up" gdzie ludzie spotykaja się w centrum i o okreslonej godzinie podnoszą ręke na znak prostestu, czemu nie zrobić czegoś takiego na długiej przerwie na APS? Wiadomo, że nasi studenci nie garną się do akcji wszelakich, ale można sprobowac ich rozruszać, wszak nie wiemy co ma do powiedzenia liczny pierwszy rok.

O "czymś naukowym" raczej nie myslałam, wpadła mi jakaś dyskusja/ prezentacja o prawach człowieka ale to chyba trochę oklepane.

Czekam na wasze uwagi zarówno "definitely not" jak "możemy o tym pomyslec"
    pozdrawiam
    N
  • madgesty.

Też się zastanawiam dość mocno nad tym dniem i jego queerowością:>
    Stand up średnio mi odpowiada,gdyż ponieważ: stand up jest akcją zarezerwowaną dla biednych i głównie z biednymi się kojarzy.(chociaż moze tylko mi?)czy nie?czy tak?
    Po drugie: kto podniesie rękę nie za bardzo ogarniając na co,po co i dlaczego?:(APS,ups;/
    jak myslicie??? może się mylęę!

ALE Czarny napis na białym tle,jedno mocne hasło- super!podoba mi się! takie hasła,żeby każdy się zreflektował yy a o co chooo...?QL!

A propos plakatów,a może zrobimy również poster?
    Tylko nie wiem czy ktoś się na to pisze:>
    Poster naukowy wygląda przykładowo tak:

http://pl.chopin.nifc.pl/=files/fot...

Jest to taki "plakat",który można zrobić w formie dajmy na to kolażu-wklejając poszczególne informacje na bristolu A1 np.
    Postery nie pełnią funkcji plakatów. Nie mają być widoczne tylko zawierać informacje,coś jak hmm...tablice informacyjne:>

jak sądzicie?

co do queerowości,Nati,wiesz co ja mam?:P artykuły o niepełnosprawnych lesbijkach:D:D:D:D:D
    złoty środek,hę?;);)
    nie no świruję,chociaż wczoraj dr J. Kochanowski (tam z genderów )ubolewał,ze niepełnosprawność lesbijska to taki nieruszony temat!

np,podobno,w niemczech( bodajże,nie dam sobie glowy uciąc czy nie była to hiszpania) geje zorganizowali para-paradę na wózkach!

• flata

>O "czymś naukowym" raczej nie myslałam, wpadła mi jakaś
    >dyskusja/ prezentacja o prawach człowieka ale to chyba
    >trochę oklepane.
    >
    Czyżbym wyczuwała tu maleńką nutkę złośliwości :-P?

• madgesty.

Złośliwi jak nic,ach ta nasza Natka!!!;);)

• flata

>niepełnosprawność lesbijska to taki nieruszony temat!

no ja byłam w ciezkim szoku kiedy jeszcze bedac dziecieciem w wieku lat okolo 17 czy 18 zobaczylam na konferencji kobiecej w Niemczech dwie babeczki okazujące sobie czułość... nie dosc ze babeczki.. to jedna na wózku... Na domiar złego NA ULICY. po prostu skandal :-P Nie ukrywam ze dalo mi to do myslenia jak wiele moze sie roznic, mimo ze w sumie kraje nasze tak blisko siebie :-)
  • nayaa

zero złośliwości.

Co do stand up to mi nie chodziło o to zeby to tak nazywać tylko zeby zrobić plakat tydzien wczesniej ze podnosimy reke, kucamy kurna cokolwiek przeciwko dyskryminacji tak ze pojawią się osoby ktore beda wiedziały o co chodzi. tak mysle. to do przemyslenia:)

pozdr
    N
  • madgesty.

Też tak uważam.
    I też zobaczywszy kiedyś na spotkaniu z Anią Laszuk niepełnosprawną lesbijkę poczułam ten hardcore.
    Nie dość,ze dyskryminowana ze względu na płeć i orientację to w dodatku niepełnosprawna. Potrójne wykluczenie. Naprawdę przydałoby się to poruszyć..nie wiem czy już, teraz,ale w sumie chyba władze się liczą,że skoro gender plus pedagogika specjalna to taki temat może się urodzić?hm?mhm?
  • Mo

pomysl na minimalistyczny plakat-rewelacja! takie formy zawsze sie sprawdzaja (patrz: plakaty o atrakcyjnosci zrobione przez Weronike)
    co do dnia tolerancji, to mysle, ze powinnismy skupic sie na kilku kategoriach,tzn. to nie powinien byc worek wykluczonych, bo wejdziemy za gleboko, pominiemy jakas grupe i zrobi sie chaos.

ale fakt, ta niepelnosprawnosc moglaby sie pojawic-nie tylko dla apsowskiej poprawnosci. np. w kontekscie wielokrotnego wykluczenia. ehm..a czas goni..
  • madgesty.

>Mo napisała:
    >pomysl na minimalistyczny plakat-rewelacja! takie formy
    >zawsze sie sprawdzaja (patrz: plakaty o atrakcyjnosci
    >zrobione przez Weronike)

albo ostatnie plakaty soli deo;]

• Karol(ina)

soli deo- fakt- trafiona promocja..

niepelnosprawna lesbijka? - misie bardzo podoba .. a nawet bardzo bardzo...

co do stand up`u.. to bardziej mozna zorganizowac to w formie - flash mob`u.. przyjemne ( nazwa znana i przedsiewzięcie ) z pozytecznym

• flata

>Jenஜ napisała:
    >>Mo napisała:
    >>pomysl na minimalistyczny plakat-rewelacja! takie formy
    >>zawsze sie sprawdzaja (patrz: plakaty o atrakcyjnosci
    >>zrobione przez Weronike)
    >
    >albo ostatnie plakaty soli deo;]
    >

jakie plakaty soli deo??
  • nayaa

aaaa nie widziałaś bo pozrywałam:):):)

czarne plakaty z napisem "nie dla dewotów"
  • madgesty.

i tam było jeszcze chyba "Katolik Frajerem?"
    :D
    szalenstwo!
    :D
  • behind blue eyes

widzialam to:D i sie zastanawialam wlasnie kto to porozwieszal;]
  • Mo

zbychu sie zdenerwowal na wyznawcow,ot co!
  • madgesty.

Dostaniesz bana,Mo.
  • ... olifka chce barke...

no to ja się w końcu ocknęłam... dobrze że nie po dniu tolerancji...
    chyba kilka spraw mi umknęło...

ja bym byłą za zrobieniem flash mobu...

uważam że część ludzi owszem dołączy się może od czapy,
    ale będzie część która się dołączy i coś do nich dotrze...właśnie takim co się dołączą można by rozdać jakąś "ulotkę" czy tą krzyżówkę o której Kasiu pisałaś w mailu...(bo pomysł krzyżówki mi się podoba)

o tym że robimy taką akcje głównie poinformujemy zapewne "drogą pantoflową"...ja mogę się tym zająć....zaspamuje grona i powiem wszystkim kogo znam...porozsyłam maile...(mamy bazę danych w samorządzie) napiszę o tym w APSoludziku (tylko on wychodzi 6 listopada wiec na zebraniu musimy podjąć ostateczną decyzje)...

byłabym za...
  • madgesty.

Hmm,no ja to zawsze jestem sceptyczna do flash mobów, to jest kompletnie nie mój klimat ALE jeżeli reszta Członkiń/ Członków optuje ZA to oczywiście nie pozostaje mi nic innego jak się dołączyć:):):)
    może zrobię ankietę na gronie,let's see...!!
  • ... olifka chce barke...

to co...kwestia na zebranie, tak?
  • madgesty.

Z tego wniosek!:>
| |

Grono Koła Naukowego Gender Studies w Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie http://www.genderaps.blog...

Fotki

Miejsca grona (0)