KN Gender Studies APS [36]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • madgesty.

Siedziałam sobie dziś na wykładzie z terapii zaburzeń seksualnych i tak sobie myślałam o naszym Kole;) i wykombinowałam,że chciałabym od listopada rozpocząć wśród nas (w sensie KOŁA i przyjaciół) warsztaty, ktore przyblizyłyby nam wszystkim czym tak naprawde jest GENDER STUDIES i FEMINIZM.

Jak to wszystko wpływa na inne nauki, kto jest( i był )największym genderowym autorytetem, kto nie jest genderowy, trochę historii feminizmu, haseł propagandowych no i oczywiście teoria queer:):)

Chodzi mi o to,żebyśmy wychodzac z APSu i z Koła mieli jakąś wiedze z tego zakresu(chocby wiedze co TAK NAPRAWDĘ znaczy GENDER)

Powiem do czego może się przydać:
    -nawet wśród osob pracujących w biznesie,w urzedach,na stanowiskach biurowych, mało humanistycznych ta wiedza przydaje się,ze względu na to ze coraz mocniej akcentowana jest rola gender mainstreamingu, co za tym idzie wiedza z zakresu praw kobiet, polityki prokobiecej etc jest często bardzo punktowana i może zaowocowac nawet szansą na przeprowadzenie szkoleń w firmach z zakresu równouprawnienia.
    Przykładowo Mo. praktykując w Krajowej Izbie Gospodarczej(cokolwiek to jest:*) otrzymała zaproszenia na szereg konferencji poswieconych problematyce kobiet w gospodarce.

-praca magisterska. Nawet jesli będziecie pisać o czymś z pozoru KOMPLETNIE nie zwiazanym z gender,zawsze warto tę wiedzę przemycić, gdyż,stanowi to wyjście POZA kanon tego co w pracy TRZEBA napisać i zawsze jest mile widziane nawet jesli promotorem byłby jakis zawzięty antyfeminista.

-własna świadomość. I przyjemność z tego że wie się więcej niż koleżanki i można rzucać cytatami na prawo i lewo i nazwiskami którymi nikt nie zna;];];]

-praca w org pozarządowych-> tu już nie muszę tłumaczyć:>

-praca w eduacji. Pedagogika gender wrzucana w treści programowe. Cos nowego,tworczego i szalenie przydatnego.

-dla chcących dziennikarzyć...;] dziennikarstwo feministyczne...why not:)

-lansik w CV.nikt nie wie co to,ale jakie fajne,obcobrzmiące zainteresowania!:)

W zeszłym semestrze kilkoro osób wyraziło taką chęć,czy w tym roku jest ktoś chętny??

Ten Warsztat poprowadziłabym ja,byc moze z Moniką. Wiem,ze nie jestem dr Buczkowskim,który pewnie opowiedziałby więcej,ale za kilka miesięcy otrzymam tytuł ekspercki w dziedzinie gender studies,więc jesli juz jako mgr podpiszę zaświadczenia,to będą one prawie tak ważne jak kurs kolonijny:P:P:P

Ja bym chciala bo dla mnie to praktyka,poza tym znamy się (no,z nowymi dziewczynami,mam nadzieje,tez sie poznamy i polubimy:) ) i taka praca warsztatowa mogłaby być dla nas fajną zabawą, ciekawym doswiadczeniem i jeszcze wieksza integracją:)

Ciekawa jestem jakie są Wasze opinie,sugestie,wątpliwości,po mysły?

• madgesty.

Plan wyglądal będzie nastepujaco:

Listopad:
    Wprowadzenie. Terminologia. (gender, gender mainstreaming,gender justice,gender gap,women's studies,Duch Kobiecy,etc.)---->wszystko z kontekstami oczywiscie. i w formie ćwiczeń.

Grudzień:
    Historia Feminizmu. Kalendarium,najważniejsze wydarzenia, publikacje i nazwiska.

Styczeń:
    Psychologia uprzedzeń. Seksizm, Homofobia, Heteroseksizm etc.

Luty:

Praca,prawo, polityka i media vs gender.

Marzec:

Teoria Queer

Kwiecień:

Pedagogika gender=>czyli program edukacji rownosciowej, edukacja wolna od dyskryminacji itd. cwiczenia,warsztaty,scenariusz e lekcji:)

Maj:

Trening "świadomości" genderowej,czyli czy po roku ćwiczen widzimy tę "subtelną" różnicę miedzy stereotypem feministki a feminizmem.

• Anonim

uważam, że to bardzo dobry pomysł i chętnie wezmę udział w autorskich warsztatach Kasi; -)))
  • nazywaj mnie jak chcesz

ja również bardzo chętnie skorzystam z takiej możliwości:)
  • nayaa

mi się najbardziej podoba to:

własna świadomość. I przyjemność z tego że wie się więcej niż koleżanki i można rzucać cytatami na prawo i lewo i nazwiskami którymi nikt nie zna;];];]

:P

A tak serio to jestem bardzo, bardzo chętna!
  • Mo

bardzo sie ciesze, ze wszystko zmierza w dobrym kierunku:) a ze sie znamy to bedziemy sie tez dobrze bawic;]
  • Verta B.

Ja przerzywam wielkie stresy związane z licencjatem i przygotowywaniem sie na kolejne studia; ), ale bardzo bym chciała wszystko pogodzić. Damy rade!
  • Violett

Wspaniale, Kasiu jestes niezla nauczycielka, bardzo konkretna. Super, jestem za!!!
  • Anonim

Mam tylko jeden malu problem... od listopada akurat mam w piatki od 15 do 16.30 cwieczenia z historii wychowania z Januszem Smykowskim i nie wiem jak by tu pogodzic te warsztaty....; /
  • Łojej :)

jak to drugi cykl to dopiero od grudnia; ]
  • Anonim

ooooooooo widzisz; )
  • madgesty.

Nie mam jeszcze dokładnej listy osób które bedą uczęszczać na Warsztaty. Uwazam,ze najlepiej będzie jezeli wspólnie ustalimy jaki dzień Wam odpowiada. Ja wybralam piątki, bo z tego co mi pisano w piątki większosc mogła. Ale byc moze większosc tej większosci nie będzie na warsztaty uczęszczać...więc, czekam na pełen sklad do końca października i na poczatku listopada wspólnie dobierzemy najlepszą porę.
  • madgesty.

Poki co, swoje deklaracje przysłały mi:

Ewelina P.
    Wiola Z.
    Ania M.
    Magda S.
    Lila M.

Mam nadzieje,że pozostałe osoby się też zdecydują:)
    Dziś warsztat został zaakceptowany przez dr Buczkowskiego, ktory wprowadził jedną zmianę. Zamiast historii feminizmu zaproponował zagadnienia z bioetyki.
    Myslę,ze to bardzo dobry pomysł. Ale o historii feminizmu też Wam opowiemy!!:> Koniecznie!:>
  • flata

historia feminizmu musi byc :-) wszystkie fale :-)
  • Łojej :)

Ja też jestem chętna:) Kwestia tylko w jakim terminie to miałoby się odbywać;)
  • ... olifka chce barke...

ja przecież też!

będę na pewno 14.11 bo dobrze pamiętam że to pierwsze warsztaty?
  • madgesty.

Tak,dokładnie,pierwszy warsztat odbędzie się 14 listopada:)

Mam na liście 16 osób:) czekam na resztę:)
  • m∂rtK∂

chętna to i ja jestem. No,ale nie mogę.
  • madgesty.

Ale to tylko raz w miesiącu...:) czyli na dobrą sprawę 3 razy w tym semestrze:)
  • m∂rtK∂

jeśli nie jest za późno to jednak i ja sie zapisuje ! niezauważyłam, że już kończy się cykl czternastego . :)
  • 1
  • 2
| |

Grono Koła Naukowego Gender Studies w Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie http://www.genderaps.blog...

Fotki

Miejsca grona (0)