- 1
- 2
-
madgesty.
Siedziałam sobie dziś na wykładzie z terapii zaburzeń seksualnych i tak sobie myślałam o naszym Kole;) i wykombinowałam,że chciałabym od listopada rozpocząć wśród nas (w sensie KOŁA i przyjaciół) warsztaty, ktore przyblizyłyby nam wszystkim czym tak naprawde jest GENDER STUDIES i FEMINIZM.
Jak to wszystko wpływa na inne nauki, kto jest( i był )największym genderowym autorytetem, kto nie jest genderowy, trochę historii feminizmu, haseł propagandowych no i oczywiście teoria queer:):)
Chodzi mi o to,żebyśmy wychodzac z APSu i z Koła mieli jakąś wiedze z tego zakresu(chocby wiedze co TAK NAPRAWDĘ znaczy GENDER)
Powiem do czego może się przydać:
-nawet wśród osob pracujących w biznesie,w urzedach,na stanowiskach biurowych, mało humanistycznych ta wiedza przydaje się,ze względu na to ze coraz mocniej akcentowana jest rola gender mainstreamingu, co za tym idzie wiedza z zakresu praw kobiet, polityki prokobiecej etc jest często bardzo punktowana i może zaowocowac nawet szansą na przeprowadzenie szkoleń w firmach z zakresu równouprawnienia.
Przykładowo Mo. praktykując w Krajowej Izbie Gospodarczej(cokolwiek to jest:*) otrzymała zaproszenia na szereg konferencji poswieconych problematyce kobiet w gospodarce.
-praca magisterska. Nawet jesli będziecie pisać o czymś z pozoru KOMPLETNIE nie zwiazanym z gender,zawsze warto tę wiedzę przemycić, gdyż,stanowi to wyjście POZA kanon tego co w pracy TRZEBA napisać i zawsze jest mile widziane nawet jesli promotorem byłby jakis zawzięty antyfeminista.
-własna świadomość. I przyjemność z tego że wie się więcej niż koleżanki i można rzucać cytatami na prawo i lewo i nazwiskami którymi nikt nie zna;];];]
-praca w org pozarządowych-> tu już nie muszę tłumaczyć:>
-praca w eduacji. Pedagogika gender wrzucana w treści programowe. Cos nowego,tworczego i szalenie przydatnego.
-dla chcących dziennikarzyć...;] dziennikarstwo feministyczne...why not:)
-lansik w CV.nikt nie wie co to,ale jakie fajne,obcobrzmiące zainteresowania!:)
W zeszłym semestrze kilkoro osób wyraziło taką chęć,czy w tym roku jest ktoś chętny??
Ten Warsztat poprowadziłabym ja,byc moze z Moniką. Wiem,ze nie jestem dr Buczkowskim,który pewnie opowiedziałby więcej,ale za kilka miesięcy otrzymam tytuł ekspercki w dziedzinie gender studies,więc jesli juz jako mgr podpiszę zaświadczenia,to będą one prawie tak ważne jak kurs kolonijny:P:P:P
Ja bym chciala bo dla mnie to praktyka,poza tym znamy się (no,z nowymi dziewczynami,mam nadzieje,tez sie poznamy i polubimy:) ) i taka praca warsztatowa mogłaby być dla nas fajną zabawą, ciekawym doswiadczeniem i jeszcze wieksza integracją:)
Ciekawa jestem jakie są Wasze opinie,sugestie,wątpliwości,po mysły?
-
madgesty.
Plan wyglądal będzie nastepujaco:
Listopad:
Wprowadzenie. Terminologia. (gender, gender mainstreaming,gender justice,gender gap,women's studies,Duch Kobiecy,etc.)---->wszystko z kontekstami oczywiscie. i w formie ćwiczeń.
Grudzień:
Historia Feminizmu. Kalendarium,najważniejsze wydarzenia, publikacje i nazwiska.
Styczeń:
Psychologia uprzedzeń. Seksizm, Homofobia, Heteroseksizm etc.
Luty:
Praca,prawo, polityka i media vs gender.
Marzec:
Teoria Queer
Kwiecień:
Pedagogika gender=>czyli program edukacji rownosciowej, edukacja wolna od dyskryminacji itd. cwiczenia,warsztaty,scenariusz e lekcji:)
Maj:
Trening "świadomości" genderowej,czyli czy po roku ćwiczen widzimy tę "subtelną" różnicę miedzy stereotypem feministki a feminizmem.
-
Anonim
uważam, że to bardzo dobry pomysł i chętnie wezmę udział w autorskich warsztatach Kasi; -))) -
nazywaj mnie jak chcesz
-
-
nayaa
mi się najbardziej podoba to:
własna świadomość. I przyjemność z tego że wie się więcej niż koleżanki i można rzucać cytatami na prawo i lewo i nazwiskami którymi nikt nie zna;];];]
:P
A tak serio to jestem bardzo, bardzo chętna! -
Mo
bardzo sie ciesze, ze wszystko zmierza w dobrym kierunku:) a ze sie znamy to bedziemy sie tez dobrze bawic;] -
Verta B.
Ja przerzywam wielkie stresy związane z licencjatem i przygotowywaniem sie na kolejne studia; ), ale bardzo bym chciała wszystko pogodzić. Damy rade! -
Violett
Wspaniale, Kasiu jestes niezla nauczycielka, bardzo konkretna. Super, jestem za!!! -
Anonim
Mam tylko jeden malu problem... od listopada akurat mam w piatki od 15 do 16.30 cwieczenia z historii wychowania z Januszem Smykowskim i nie wiem jak by tu pogodzic te warsztaty....; / -
Łojej :)
-
Anonim
-
madgesty.
Nie mam jeszcze dokładnej listy osób które bedą uczęszczać na Warsztaty. Uwazam,ze najlepiej będzie jezeli wspólnie ustalimy jaki dzień Wam odpowiada. Ja wybralam piątki, bo z tego co mi pisano w piątki większosc mogła. Ale byc moze większosc tej większosci nie będzie na warsztaty uczęszczać...więc, czekam na pełen sklad do końca października i na poczatku listopada wspólnie dobierzemy najlepszą porę.
-
madgesty.
Poki co, swoje deklaracje przysłały mi:
Ewelina P.
Wiola Z.
Ania M.
Magda S.
Lila M.
Mam nadzieje,że pozostałe osoby się też zdecydują:)
Dziś warsztat został zaakceptowany przez dr Buczkowskiego, ktory wprowadził jedną zmianę. Zamiast historii feminizmu zaproponował zagadnienia z bioetyki.
Myslę,ze to bardzo dobry pomysł. Ale o historii feminizmu też Wam opowiemy!!:> Koniecznie!:> -
flata
-
Łojej :)
Ja też jestem chętna:) Kwestia tylko w jakim terminie to miałoby się odbywać;) -
... olifka chce barke...
ja przecież też!
będę na pewno 14.11 bo dobrze pamiętam że to pierwsze warsztaty? -
madgesty.
Tak,dokładnie,pierwszy warsztat odbędzie się 14 listopada:)
Mam na liście 16 osób:) czekam na resztę:) -
m∂rtK∂
-
madgesty.
Ale to tylko raz w miesiącu...:) czyli na dobrą sprawę 3 razy w tym semestrze:) -
m∂rtK∂
jeśli nie jest za późno to jednak i ja sie zapisuje ! niezauważyłam, że już kończy się cykl czternastego . :)
- 1
- 2