FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • nF

Wiceminister edukacji Mirosław Orzechowski potwierdził, że MEN przygotowuje się do wprowadzenia filozofii jako przedmiotu obowiązkowego w szkołach ponadgimnazjalnych. Jak mówił w poniedziałek na konferencji prasowej, przedmiotem takim filozofia mogłaby stać się w 2009 lub 2010 roku.

Itd.: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.h... (mam nadzieję, że grono nie zabije linku).

Polecam również Waszej uwadze komentarze.
  • Kot z Cheshire

Niezłe te komentarze.. jakiś łoś napisał, że filozofia to nie nauka!
  • Aliena

I w sumie mial racje.
  • Sir Khalid Nasrallah

Takim "łosiem" jest też np. sam Jan Woleński. :-)

" Uważam, ze filozofia nie jest na­uką, ale w przeciwieństwie do wielu analityków, zwłaszcza logicz­nych empirystów, nie widzę w tym nic ani strasznego, ani nawet przy­gnębiającego. Filozofia nie jest nauką ani formalną, ani empiryczną, tj. nie da się przedstawić jako dział logiki czy matematyki, ani też nie formułuje empirycznych hipotez zmierzających do wyjaśnienia fak­tów, by tak rzec, poznawczych. Jako analityk przypisuję filozofii ana­lizę pojęć, a przez to i przedmiotów, którymi teoretycy poznania inte­resowali się „od zawsze". Część historyczna dostarczyła nam sporego materiału dotyczącego zagadnień epistemologicznych. Nie widzę żad­nej możliwości, by to wszystko objąć jedną nauką wedle zadanego mniej lub bardziej z góry objaśnienia jej przedmiotu. Gdyby to nawet jakoś się powiodło, to pozostaje jeszcze niebagatelny problem wyboru jakiejś koncepcji teorii poznania. Banalne spostrzeżenie, że matema­tycy, fizycy, a nawet historycy mogą się różnić w kwestii tego, czym jest odpowiednio matematyka, fizyka i historia, ale pozostawać w zgo­dzie w sprawach rzeczowych, ciągle jakoś nie może dojść do świado­mości wielu filozofów. Mówiąc nieco technicznie: filozofia jest zamknię­ta na problematykę metafilozoficzną a nauka nie, co znaczy, że kwe­stie metafilozoficzne należą do filozofii, a kwestie metafizyczne (by na moment użyć tego przymiotnika na określenie metateorii fizyki) czy metahistoryczne nie należą do fizyki czy historii.3 Kwestia na­ukowości jest przy tym umowna, bo zawsze można przyjąć stosowną definicję. Brentano, Husserl, Twardowski, Ingarden, Russell czy fi­lozofowie z Koła Wiedeńskiego mieli własne rozumienia naukowości filozofii. Wszelako pogląd Brentana i Twardowskiego, że filozofia sta­nie się nauką, gdy będzie uzasadniała swe tezy tak jak to ma miejsce w naukach przyrodniczych, okazał się pobożnym życzeniem, fenome­nologia jako supernauka sama skompromitowała się brakiem zgody w sprawie tak ważnych rzeczy jak to, czy świat jest korelatem świa­domości czy nie - pomimo, co trzeba z naciskiem podkreślić - jedno­myślności samych fenomenologów w sprawie metody, a przeświad­czenie Russella i Koła Wiedeńskiego, że filozofia jako nauka jest czę­ścią logiki, też okazało się jeno projektem.4 Wszystko to pokazuje, że filozofia jest nauką w takim sensie, jak matematyka czy nauki empi­ryczne, lecz że słowem „nauka" można się posługiwać rozmaicie. Gdy jednak przez naukę rozumie się matematykę plus nauki empiryczne, to trudno nie przyznać racji głębokiej uwadze Wittgensteina, że filozofia jest albo ponad, albo poniżej nauki, ale nigdy obok. Wszelako, jeszcze raz powtarzam, nie widać powodu, by z tego faktu czynić tra­gedię. Filozofia może być jednak uprawiana lepiej lub gorzej. Jeżeli tylko przyjmie się, że zadaniem filozofa jest m. in. argumentacja za tym czy owym, to filozofia analityczna dostarcza relatywnie najlep­szych sposobów realizacji takiego przedsięwzięcia "
  • nF

;-) No nie siebie polecałem :-)
  • Pan Gabriel

Zaraz... Jak to było? Łoś - superktoś?; )
  • Kot z Cheshire

Dobra, nic już nie mówię, tacy tu wszyscy mondrusi, że znajdę sobie inną piaskownicę...
  • l0g1n

Jeśli chodzi o pomysł:
    Dobry.
    Za 2 lata zmieni się władza, a tysiące absolwentów filozofii nie będą musiały głodować;)

Poza tym, trochę abstrakcyjnego myślenia w liceum nikomu zaszkodzić nie może. A Nacjonalistyczno-katolickie odchylenie jest nie do utrzymania, co chyba każdemu wydaje się oczywiste.
    => Pozytyw.
  • Pan Gabriel

Nie wiem czemu, ale jakoś najbardziej mnie do pomysłu wcielenia filozofii w szkołach (jak to brzmi, nie?) nakłoniły mnie właśnie te komentarze... Komentarze Filozofii w wersji szkolnej się czepiające, jak i te atakujące Filozofię jako taką.
  • Agnieszka Małgorzata

Córka znajomych ma w szkole filozofię i od poczatku roku męczą dzieci egzystencjalizmem. Pare razy wspomnieli chyba o Kancie i Berkley'u
  • Łachim

Ktoś tu palnął gafę burząc się, że ktoś napisał o filozofii, iż to nie nauka; ]

Cóż, dla absolwentów filozofii to chyba dobrze, bo więcej miejsc pracy. A uczniom nie zaszkodzi, o ile będzie to sensownie prowadzone i rozplanowane (program). Zależy więc w sumie jeszcze w jakiej formie, ale generalnie pomysł wstępnie popieram.
  • Anonim

Co do komentarzy pod artykułem: prezentują dokładnie taki sam poziom jak gazeta wyborcza
  • m

>Bardzo daleki krewny Zorby napisał
    >Co do komentarzy pod artykułem: prezentują dokładnie taki
    >sam poziom jak gazeta wyborcza

A mógłbyś sprecyzować?
  • Sir Khalid Nasrallah

No bądźmy szczerzy... Jak gazeta może prezentować wysoki poziom jeżeli tworzona jest przez grupy żydowskich służalczyków, którzy nie dość, że szerzą zajadle zgniliznę moralną propagując liberalne hasła, to jeszcze raz po raz, bezpardonowo i w wyjątkowo perfidny sposób ośmielają się atakować majestat Radia Maryja. :|
  • Anonim

Ja jestem absolutnie za.
    Chyba i tak zazwyczaj wszystko zależy od tego jak się przygotowuje taki materiał dla uczniów. Jeśli to ma by coś, co ich zainteresuje i podniesie szacunek dla tej dziedziny nauki to przyklaskuję. Dać młodym ludziom posmakować różne przeciwstawne sobie poglądy i pokazać, ż to nie jest 'czarna magia' tylko b.często po prostu rozmyślanie o podstawowych wartościach i zjawiskach nas otaczających- chyba istnieje na to zapotrzebowanie. To będzie też element wychowania- równowaga dla giertychowskich pomysłów.
    Etyka, religia, WoS w szkołach już są, a filozofii nie ma? wg mnie to jakieś ostre przeoczenie.
  • Anonim

"No bądźmy szczerzy... Jak gazeta może prezentować wysoki poziom jeżeli tworzona jest przez grupy żydowskich służalczyków, którzy nie dość, że szerzą zajadle zgniliznę moralną propagując liberalne hasła, to jeszcze raz po raz, bezpardonowo i w wyjątkowo perfidny sposób ośmielają się atakować majestat Radia Maryja. :|"

Ton właściwy michnikowszczyźnie. Bóg z tobą!

• Sir Khalid Nasrallah

Salve!
  • nazwa ekranowa

>Bardzo daleki krewny Zorby napisał

>
    >Ton właściwy michnikowszczyźnie. Bóg z tobą!
    >

Sebastian, Tobie się pogarsza. Myślałeś o jakiejś kuracji?
  • Anonim

zawsze schodzicie w tych debatach na podobne tory wyborcza bla bla. tu chodzi chyba o coś innego, czy nie?
  • Anonim

"Sebastian, Tobie się pogarsza. Myślałeś o jakiejś kuracji?"

Bądź mi lekarzem, szermierzu postępu. :)
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki