PW TRANSPORT zaoczne T6 - grupa trzymająca władzę !! [21]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jak w temacie, sprawy dotyczące tylko i wyłącznie tego przedmiotu. Sprawozdania, zejściówki materiały etc !!
  • Weekendowa maskotka

Posiada ktoś jakieś materiały do zrobienia sprawozdania z badań mikroskopowych?
  • Weekendowa maskotka

mamy sprawozdanie do napisania z badań mikroskopowych, jeżeli isę nie przyniesie to nie pisze się w niedzielę kolosa:)
  • *|*Katarzynka*|*

W ta niedziele mamy kolosa???
  • Weekendowa maskotka

tak, w tą Niedzielę. Stal, żeliwa i metale kolorowe.
  • *|*Katarzynka*|*

Dobrze wiedziec; P
  • Anonim

Dobra dobra ma ktoś może I pkt sprawozdania ? :D albo cokolwiek ?
  • Weekendowa maskotka

ja tutaj sporo znalazłem materiałów: http://nazcain.i365.pl/karendt/meta...

ale ogólnie to w chuj się schodzi z pisaniem tego, a tylko 2pkt do zdobycia:/
  • Anonim

17.Zasada pomiaru twardości oraz wady i zalety metody: a- Vickersa, b- Rockwella, c- Brinella
    a)Vickersa polega na wciskaniu w badany materiał ostrosłupa diamentowego o podstawie kwadratu i o kącie wierzchołkowym. Twardość określamy HV=F/ S gdzie F- obciążenie, S- pole powierzchni odcisku.
    ZALETY-zastosowanie do materiałów miękkich i super twardych,- do pomiaru twardości przedmiotów małych i cienkich warstw powierzchniowych,- duża dokładność pomiarów (metoda laboratoryjna)
    WADY- staranne przygotowanie próbek,- duży czas pomiaru.
    b)Rockwella polega na dwustopniowym wciskaniu w badany materiał stożka diamentowego o kącie 120° (skala C) albo kulki stalowej Ø1/16 " ( skala B) oraz pomiarze trwałego przyrostu głębokości odcisku- skala C- materiały twarde HRC od 20 do 65 używane obciążenie 150 kg.- skala B- stal wyżarzana HRB do 100 obciążenie 100 kg.
    ZALETY -duża szybkość pomiaru,- możliwość automatyzacji,- metoda warsztatowa.
    WADY-duże błędy pomiaru,- nierównomierność skal.
    c)Brinella polega na wciskaniu w badany materiał kulki stalowej o średnicy D=10;5;2,5;2;1mm pod obciążeniem F. Twardość wyraża się stosunkiem obciążenia do powierzchni odcisku. Czas obciążenia ok. 10-15 s.

0,25 DŁ d Ł 0.6D
    F=9,8´K´D2 [N]
    ZALETY –możliwość pomiaru twardości stopów niejednorodnych,- wykorzystanie tylko jednej skali twardości.
    WADY – duża pracochłonność,- nie można mierzyć twardości materiałów bardzo twardych,- nie można mierzyć warstw powierzchniowych
  • k.o.p.e.r.

powiem wam tak: olejcie te sprawozdania, ważne, żeby było cokolwiek

oby na kolosa wpuścił, a potem sie najwyżej poprawi
  • Weekendowa maskotka

też tak do tego podchodzę:) ale przecież lepiej od razu mieć z głowy niż później poprawiac;)
  • *|*Katarzynka*|*

Napiszcie jak ma wyglądać to sprawozdanie :)
  • Weekendowa maskotka

podaj adres email to Ci podeślę to co nam Prezes wysłał.
  • *|*Katarzynka*|*

kasia.ciok1@wp.pl

dzieki :)
  • Anonim

Trochę materiałów z dziennych na Materiałoznawstwo, nie pytać skąd; D

http://grono.net/files/30/139688/do...
  • Anonim

>Mariusz napisał
    >Trochę materiałów z dziennych na Materiałoznawstwo, nie
    >pytać skąd; D
    >
    >
    > http://grono.net/files/30/139688/do...

i materiały prezesa ( nie obraź się ) to może komuś życie uratować!; D

http://grono.net/files/30/141392/do...
  • k.o.p.e.r.

a tak mi się w niedzielę obiło o uszy, że dr Korzeb to woli sprawozdania pisane własnoręcznie, a nie drukowane...

czy ktoś może to potwierdzić?
  • Weekendowa maskotka

chyba tak ,ale na 100% nie jestem pewien. Skąd bierzecie materiały na to sprawozdanie?
    Mam opisać z czego są wytwarzane pojemniki na płyny eksploatacyjne w pojeździe:/ i ni chuja nei mam pojęcia skąd to wziąc.
  • k.o.p.e.r.

spoko dzięki, w takim razie chyba napiszę ręcznie :)

a materiały oczywiście z netu, ja dostałem opony, wiec chyba mam jakoś łatwiej, sporo stron o tym mam, coś tam wybiore
  • Anonim

halo halo czy mi jakis genJusz powiedziec jak mamy zrobic tabelke w sprawozdaniu z twardosci?:O

cyt "Przedstawic w tabelce wyniki wlasnych pomiarow?"

ocb :O =
    jak mi wyszlo HRB' = 159HV

i

121HB = 126 HV

to jak to niby w tabelce przedstawic?:O
  • 1
  • 2