IPSIR 2009 - 2012 [172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Wiola

Czytałam sobie dziś plan zajęć pracy socjalnej i zobaczyłam, że mamy angielski w planie. Czy on jako (chyba) lektorat jest obowiązkowy? Jeśli tak to dlaczego? Co jeśli ktoś woli kontynuować naukę innego języka. I dlaczego mamy dwa razy mniej godzin niż na innych wydziałach. Pisze teraz o pracy socjalnej, na resocjalizacji jest tak samo?
    Tak przy okazji, czy na oguny można się zapisywać od pierwszego semestru?
  • .

Z tego co wiem, to język możesz sobie wybrać.
    A na oguny zapisujesz się od pierwszego semestru, dokładniej od 21.00 9-tego września.; )
  • Kinga

Ja chcialabym nawiazac do pytania Wioli - czy praca socjalna musi w 2 roku zdawac egzamin z angielskiego, czy moze to byc inny jezyk? Mam tu na mysli ten konkretny egzamin na koniec 2 roku na B2.
    W zeszlym roku na moim kierunku wszyscy mogli sie zapisac na jakikolwiek jezyk, ale beda musieli zdawac angielski.
  • Ruda

ja juz się pytałam o to na innym wątku więc wam odpowiem..

co do języka to angielski jest podobno na tym wydziale językiem zalecenym/ preferowanym.. ale nie mam najmiejszego problemu żeby zapisać się na inny lektorat.. tylko prawdopodobnie będzie trzeba dopisywać się do greup z innych wuydziałów przez co zajęcia będzie się miało gdzie indziej. Potem tylko przy zaliczeniach trzeba będzie pokazać w sekretariacie że się zaliuczyło lektorat.
    Taką przynajmniej ja otrzymałam odpowiedz
  • Kinga

Hmm, a wiadomo, na jakim poziomie bedzie lektorat grupy dedykowanej dla reso i pracy soc?
    Czyli tak czy siak musimy zdawac angielski na egzaminie, tak?
  • Ruda

nie .. egzamin zadajesz z tego języka z którego chcesz

a co do poziomu grup to pewnie będzie zalezał na angielskim od tego jacy ludzie się znajdą..nie interesowałam się tym za bardzo bo ja idę na rosyjski

A moze ktoś z was orientuje się czy na UW tak samo np. jak na Poibudzie ze jak ma się juz certyfikat na poziomi B2 można się zwolnić z lektoratów??
  • Jungie

Jeśłi chodzi o ang to w zeszłym roku zwalniało CAE i CPE, z tym że przepisywano ocenę taką, jaką uzyskałaś na egzaminie. Jeśli chodzi o inne języki to nie wiem, ale myślę, że na stronie szjo powinno być gdzieś napisane.
  • Wiola

Dzięki :-), czyli jednak mam wybór, mam tylko nadzieję, że usos będzie sprawny.
  • Camillo :)

>Wiola napisała:
    >Dzięki :-), czyli jednak mam wybór, mam tylko nadzieję,
    >że usos będzie sprawny.

Złudna nadzieja :D
  • Kamilla

Ja chcę się zapisać na francuski. Może ktoś ze mną?; >
  • Wiola

Uczyłaś się już francuskiego?
  • Kamilla

nom... można to tak nazwać :) ale maturę z francuskiego zdałam więc raczej nie jest tragicznie; P
  • Wiola

Ja się trzy lata uczyłam i raczej matury nawet podstawowej bym nie zdała... Ja przez chwile myślałam żeby się zapisać do początkującej grupy żeby uczyć się tego co już umiem, tak z lenistwa.
  • Kamilla

Właśnie ja też się kieruje lenistwem, myślę że z francuskiego najłatwiej byłoby mi zdać ten egzamin co go tam trzeba kiedyś zdać... Bo ja tak ogólnie to nie przepadam za językami obcymi, choć gdzie nie pojadę to się dogadam, chyba nie mam jakiś zdolności gramatycznych czy coś...
  • Wiola

Ja ten egzamin chce zdać z angielskiego, ale wole jakiś dobry kurs od lektoratów, bo słyszałam, ze na nich nie da się wiele nauczyć. I jakoś mi nie pasuje ta mniejsza niż wszędzie ilość godzin na naszym wydziale.
  • Kinga

Kamilla, ja chcę iśc na francuski.:) Możemy się razem zapisać, choć od roku nie miałam lekcji i zapewne poszłabyś wyżej.:)

Wiola, a ile godzin języka my mamy? A raczej o ile godzin mniej, niż inni? Wydaje mi się, że będziemy to później odrabiać. Mam na myśli np. większą ilość godzin w późniejszych latach, ale pewności nie mam.
  • Wiola

Według planu mamy 30 w semestrze, wszędzie mają 60 i tyle też mają lektoraty. Przez dwa lata mamy więc tylko 120 godzin języka obcego, a ja gdzieś czytałam, że do końca drugiego roku musimy wykorzystać 180, a 60 godzin mamy dodatkowe. Ja i tak zamierzam zapisać się na lektorat 60 godzinny i mam nadzieję, że nie będę miała z tym problemów.
  • Kinga

Myślę, że będzie dobrze, niektórzy chodzą na dwa lektoraty i dają radę.:)

Najlepiej wypytać się o to wszystko na początku roku, chociaż wtedy może być mniej miejsc na lektoratach, które nas interesują. Ale od biedy mogę siedzieć na jakimś innym języku.;D
  • Ruda

ja w poniedziałek jak dziekanat dziennych wróci z urlopu ide żeby sie upewnić czy na pewno przeniśli mi papiery.. to się przy okazji dowiem dokłądnie o te lektoraty.. bo mnie też pare rzeczy nurtuje i napiszę
  • mistertwister

>Ruda napisała:
    >ja w poniedziałek jak dziekanat dziennych wróci z urlopu
    >ide żeby sie upewnić czy na pewno przeniśli mi
    >papiery.. to się przy okazji dowiem dokłądnie o te
    >lektoraty.. bo mnie też pare rzeczy nurtuje i napiszę

Byłbym wdzięczny :) bo sam nie mam jak się dowiedzieć jak będzie z lektoratami
| |

:)

IPSiR - UW

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (0)