Filozofia UW 09-14 [58]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

na początek dwa przydatne linki, jeśli nie wszyscy jeszcze do tego dotarli

1. plan zajęć na nadchodzący rok
    http://www.filozofia.uw.edu.pl/stud...

2. filozoficzny wikidot, bardzo przydatny
    http://filozofiauw.wikidot.com/
  • Anonim

huh, dobrze wiedzieć. łacinka, greka, przez ostatnie pół roku prawie zdążyłam się za tym stęsknić^^'

no zobaczymy jak to będzie z wyborem zajęć...
  • Anonim

na wikidocie są opisy niektórych prowadzących, warto poczytać i się ewentualnie nimi zasugerować:P
  • Anonim

w kwestii planu, a nuż kogoś to zainteresuje
    logika
    wybiera się parami: wykład prof. Omyła i ćw. jedna z dwóch grup u dr Wójtowicz
    (to jest logika dla analityków)
    lub: wykład prof. Hołówka i ćwiczenia z dr Puczyłowskim.
    tak przynajmniej było w roku ubiegłym

język klasyczny do wyboru jest jeden, czyli albo jedna z 3 grup łaciny, albo greka

historia filozofii jest dwa razy w tyg. czyli idzie się do jakiegoś ćwiczeniowca do pary z prof. Boczarem, przy czym dr Górniak jest chyba bardzo wskazany:>

chyba nic więcej nie jest ciekawe.
  • Anonim

bardzo prosiłbym ludzi bardziej zorientowanych ode mnie, aby wyjaśnili, gdzie, jak i kiedy jest rejestracja na przedmioty obowiązkowe, lektoraty, wfy.
    Pewnie pytam o oczywistości i wszyscy już wszystko wiedzą oprócz mnie.
    z góry dziękuję!
  • Czerwona

nie martw się, ja też tego nie ogarniam :-) i chętnie przeczytam wyjaśnienie świata, jeśli ktoś będzie uprzejmy je napisać przystępnie :D
  • Anonim

na przedmioty obowiązkowe, tj. te które masz w planie rejestrujesz się w sposób mechaniczny, zazwyczaj wpisując się na listę którą puści prowadzący zajęcia;) Najprawdopodobniej przez pierwsze ok. dwa tygodnie będą pozwalali chodzić na wszystkie zajęcia, tak, aby każdy mógł sobie wybrać pasujących mu prowadzących, godziny. Czy wolimy łacinę czy grekę. Czy wybierzemy logikę dla analitycznych czy dla humanistów. Czy para dr Górniak i prof. Boczar rzeczywiście jest tak świetna jak mówią.
    Po tych dwóch tygodniach teoretycznie ruszy usos, ale chyba się jeszcze nie zdarzyło żeby to działało;p
  • Anonim

co do wf-u i języków, to i tak chyba jeszcze trochę czasu zanim ruszą zapisy, więc ciśnienia też nie ma. dokładnie nie wiem jak to tam z tym, ale jest gdzieś na stronie IF-u siatka z godzinami i tam jest informacja nt tego ile mamy czego godzin wyrobić w ciągu studiów - i wedle niej pewnie zapisywać się na lektoraty (przy czym mamy na planie dedykowane grupy, na których powinno być dla nas specjalnie miejsce). Zdaje się że trzeba zdać egzamin na poziomie b2 na koniec z dowolnego języka, niekoniecznie tego który był studiowany.

Niemniej traktowałbym to co piszę jako jakiś tam podgląd, a ze wszystkim poczekał do początku roku, popytał na przykład panią Marię z sekretariatu (bo niektórzy mają certyfikaty, bo studiowali już coś, bo mają zaliczony semestr wuefu, bo chcą zacząć robić język od drugiego roku etc etc)
  • Anonim

wyjaśnienie świata? może sitzfleisch?;P
  • Anonim

trochę się zestresowałem, bo kolega na geografii miał już wczoraj logowanie na przedmioty obowiązkowe a jutro rusza u nich rejestracja na ogun'y, no ale skoro u nas ma być inaczej to ok.
    dzięki!
  • Anonim

hm, no ogun-y jako ogólnouniwersyteckie może i zaczynają się jutro! nie wchodziłem w usos, nie wiem kiedy są terminy kolejnych rejestracji na przedmioty. niemniej potem jest jeszcze chyba z jedna tura zapisów na nie...
  • Jaro

A orientujecie się może jak zrobic z wfem, gdy studiuje się na dwóch uczelniach. Czy mogę nie robic go u nas na filozofii bo już robie na tej drugiej uczelni? Bo nie bardzo mam czas na 2 wfy...
  • Anonim

sądzę, że całkiem nielogiczne jest by kazali Ci tutaj też robić Wf. Ale dowiedz się w dziekanacie.

https://logowanie.uw.edu.pl/cas/log... https%3A%2F%2Fusosweb.dak.uw.e du.pl%2Fkontroler.php%3F_actio n%3Dactionx%3Alogowaniecas%2Fi ndex()&locale=pol

tutaj są informacje na temat rejestracji
  • Anonim

obiecany link do siatki z godzinami, wymaganiami ple ple ple
    http://www.filozofia.uw.edu.pl/stud...

Jaro - wczoraj patrzyłem w IFie, jest kartka z informacją, że istnieje możliwość przepisania wuefu z innej uczelni. Musisz przyjść z drugim indeksem gdzieś tam do centrum sportu i rekreacji, bodajże na Banacha. No zresztą konkretniej sobie sprawdzisz, grunt że faktycznie robić tych wuefów nie musisz.
    Przy czym trzeba zrobić 4 semestry owych wf-ów, więc jeśli tam zaliczyłeś np. dwa to pewnie będziesz musiał dorobić.
  • Joszka

Rejestrację wydziałową trzba przeprowadzić samemu? Bo na innych wydziałach przedmioty przypisywane są odgórnie.

(Gdzie, co i które?)
  • Anonim

na przedmioty które masz w planie zapisujesz się ręcznie przychodząc na zajęcia o tej godzinie i u tych prowadzących którzy Ci pasują. Odgórnie nie jest przypisane nic.
    na wszystko inne też samodzielnie tyle tylko że via usos.
  • Jaro

Dzięki za info. Akurat mam już 4 semestry wf-ów :)
  • justyna.

pogubiłam się z tym całym usosem.. w skrócie oznacza że narazie nie musze sie na nic rejestrować, tak? bo mnie wszyscy straszą ze już trzeba szybko bo nie będzie miejsc itp..
  • Anonim

ech. nie trzeba się zapisywać przez USOS na następujące zajęcia: ontologia, historia filozofii starożytnej, wprowadzenie do filozofii: konwersatorium, logika, język klasyczny (łacina lub greka do wyboru).
    Przez usos trzeba się rejestrować na przedmioty ogólnouniwersyteckie i języki "żywe", chyba że się zdecydujesz na któryś z angielskich z naszego planu (zaznaczone na zielono na planie) wtedy CHYBA też zapisujesz się przychodząc na zajęcia.
    Podczas zapisów przez USOS warto kierować się siatką 3+2 do której link jest gdzieś powyżej - tam jest napisane ile na którym roku trzeba wyrobić zajęć i punktów ECTS w sumie.

Poza tym polecam telefony do sekretariatu, jako że to najpewniejsze źródło informacji i to co powie Pani Maria ma status Faktu na tym wydziale, wyższej instancji już chyba nie ma;>
  • halogen

czytam i nic nie rozumiem; p ale co tam, przynajmniej nie jestem jedyny; ) moim zdaniem trzeba po prostu złapać i zmolestować kogoś z wyższych lat żeby ładnie za rączkę poprowadził krok po kroku, przynajmniej jak dla mnie to dobry pomysł; D inaczej totalne zagubienie i weltschmerz. nieznoszę biurokracji we wszelkich jej przejawach; p
  • 1
  • 2
| |

Filozofia

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (0)