IINiSB UW II rok licencjacki (2009-2012) [93]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Pan Moderator

Czy ktos ogarnia prace domowa ze źródeł na ćwiczenia??
    Bo ja chyba nie bardzo kumam o co w niej chodzi.
  • Anonim

ja jeszcze nie ogarniam, ale jak juz zaczne to dam znac
  • Hepatia

chyba tak jak większość nie ogarniam, ja wymyśliłam 2 wersje albo na podstawie podanej literatury mamy zrobić opis książki do numerka, albo musimy wynotować różnice pomiędzy opisami w podanej literaturze a opisami w książce do numerka. pierwsza wersja wydaje mi się bardziej prawdopodobna ale wątpię żeby o to chodziło. ktoś ma inne pomysły?
  • Aleksander

>Hepatia napisała:
    >ja wymyśliłam 2 wersje albo na podstawie podanej literatury
    >mamy zrobić opis książki do numerka, albo musimy wynotować
    >różnice pomiędzy opisami w podanej literaturze a opisami w
    >książce do numerka. pierwsza wersja wydaje mi się
    >bardziej prawdopodobna ale wątpię żeby o to chodziło.

Więc jak to jest - jest bardziej prawdopodobna czy w nią wątpisz? :>

Ja przychylam się do interpretacji nr 1 (tzn. że musimy opisać przypisaną danemu numerowi bibliografię książkową w świetle podanej na ćwiczeniach literatury).
  • Kikuchi

A jak mniej więcej wyglądały Wasze zadania?; p

Tzn. co dostaliście w inpucie?
  • Pan Moderator

Dr.Nowak podał nam zagadnienia typu: OPIS BIBLIOGRAFICZNY, UKŁAD BIBLIOGRAFII, NORMY,INDEKSY ITD,. pozniej podal literature którą mamy przeczytać o bibliografiach, a później każdy dostał książkę (każdy ma inną) ,,do opracowania'' i w sumie nic nie powiedział co z tym zrobić...
  • Hepatia

>Vizt napisał

>Więc jak to jest - jest bardziej prawdopodobna czy w nią
    >wątpisz? :>
    >
    >Ja przychylam się do interpretacji nr 1 (tzn. że musimy
    >opisać przypisaną danemu numerowi bibliografię
    >książkową w świetle podanej na ćwiczeniach literatury).

wątpię że dobrze zrozumiałam o co chodzi dr No, ale bardziej prawdopodobna(i chyba łatwiejsza) wydaje mi się wersja 1. powinniśmy wysłać jakąś owce na rzeź co by się spytała o co w tym chodzi.
  • Kikuchi

A nie macie przypadkiem pisać referatów? Bo u nas, z tego, co pamiętam, były co tydzień.; p
  • Hepatia

może i referat tylko na jaki temat? to jest ten problem
  • Pan Moderator

Właśnie. Przekaz informacji został zakłócony..:P
  • Bi:D

jak Mateusz rozmawial z nim wczoraj, to podobno odp. byla taka:
    "On wie, ze nigdy nie robilismy opisu bibliograficznego, ale mamy zrobic cokolwiek, byle nie na odwal sie, bo on to pozna" tak wiec chyba pozostaje zrobienie opisu...tylko jak zrobic opis bibliograficzny bibliografii?
  • Nina

I wogóle czy ktoś ma te książki?!
  • Ruda

ja mam 2 a j.palcowa jest w BUW-ie do przeczytania w czytelni
  • ag

Hehehe, jeszcze się taki rocznik nie urodził, co by od razu załapał pracę zadaną przez dr Nowaka XD

Więc się nie przejmujcie.
  • Agnieszka

nie wiem jak wy ale ja nie mogę w ogóle znaleźć drugiego wydania Lenartowicza, nawet w BN tego nie ma i cała ta praca to jakaś wielka klapa
  • Kasiaa

Czy ktoś już wpadł na to co dokładnie mamy zrobic i jak się do tego zabrac? Jeśli tak to bardzo proszę, wyjaśnijcie mi to.; )
  • Ania

Hej, mi się wydaje, ale głowy sobie nie dam uciąć, że mamy OPISAĆ tę książkę do numerka tzn. czy ma wstęp, przedmowę, jaki ma układ część główna, jakie są indeksy itd, itd. Tak mi się wydaje.

ale jak opisać wstęp, przedmowę itp., skoro się ma np. jak ja "Bibliografię historii Śląska..." tam nie ma nic innego jak, książki które zostały użyte w książce "Historia Śląska...". Porównując te całe normy, metodykę i bibliografię, zrobiłam podstawowy opis bibliograficzny (czyt, autor, tytuł itp.) Czy to może być to (taki banał), czy w tym jest jakiś haczyk? Bo jak na razie najtrudniejsze było znalezienie tych książek;D

i rozkmina o co chodzi w zadaniu:P
  • Aleksander

>Black_Rose666 napisała:
    >Porównując te całe normy, metodykę i bibliografię,
    >zrobiłam podstawowy opis bibliograficzny (czyt,
    >autor, tytuł itp.) Czy to może być to (taki banał),
    >czy w tym jest jakiś haczyk?

Hm, ja napisałem (a raczej próbowałem napisać :P ) np. o tym, jaki to typ bibliografii (m. in. za http://bibliomaniak.w.interia.pl/de... ), jakie dokumenty są do niej włączone, w jakich językach ją opracowano, co zawierają rozdziały i podrozdziały, jak uszeregowano poszczególne opisy, co jest hasłem głównym, w jaki sposób poszczególne elementy opisów są wyróżnione typograficznie, w jaki sposób zapisywano imiona i nazwiska, o jakich fizycznych cechach dokumentów w niej wspomniano... Liczę, że to wystarczy (szczególnie w świetle tego, że i tak połowa z tego, co napisałem prawdopodobnie nie powinna była nawet się w tej pracy znaleźć, ponieważ zawiera informacje skrajnie trywialne i/lub opisuje cechy wspólne dla *każdej* istniejącej bibliografii w ogóle...). :P
| |

Grono byblotekarzy:P

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)