-
Anonim
Jak w temacie, zakładam temat do wrzucania wszelkich ogólnozbiorowych pomocy naukowych, czy to na chemie, czy to na cokolwiek innego.
No to zaczynam: ściągawka z chemii kationów i anionów na jutro. Zrobiona pod moje widzimisie, więc nie dziwcie się, że może się wydawać niezrozumiała ; ] krótka legenda: kolor tła oznacza kolor osadu, dany związek/reakcja wpisana w rubryce oznacza produkty reakcji jonu z odczynnikiem, wytłuszczone litery oznaczają: N - rozpuszcza się w nadmiarze odczynnika, K - rozpuszcza się w kwasie, A - rozpuszcza się w reakcji z kwasem azotowym (V) (nA - nie rozpuszcza się z HNO3, tA - trudno rozpuszczalne w reakcji z HNO3), I - rozpuszczalne w nadmiarze jodku, H - rozpuszczalne w gorącej wodzie. Cała ściągawka w dokumencie .doc, więc można sobie jeszcze wszystko przepisać i napisać po swojemu. Miłej nauki :* ; ) -
Katsia
-
.
-
Julo
-
-
Anonim
Ma ktoś może treść zadań na JP? bo ja przez putty nie mogę otwierać plików pdf... a File Zilla nie chce się połączyć.
Pozdro!
-
Anonim
-
Anonim
-
Miszczu xD
-
Anonim
Najlepiej w jakiejś bardziej zrozumiałej formie, bo to, co Antek wysłał na maila, to... :P -
Anonim
Nawet ja nie mam... będę się tym bawił jutro, aczkolwiek hm, hm... nie chce mi się; p -
Anonim
Na wczytywanie danych jest ta część kodu (bazując na moim kodzie to zastępujecie linijki wszystkie te z printf i scanf na początku pętli int main() ):
while (scanf("%g,%g,%g,%g",&a,&b,&c, &d) != 4) / /%g można zastąpić %lf
{
printf("Enter well formatted input (a,b,c,d)\n");
fflush(stdin);
}
I od góry kolejne komentarze
/* pętla na wczytywanie danych, powtarza się dopóki nie poda się poprawnie 4 liczb tzn jeśli warunek jest spełniony i są podane inne dane (literki itp) to pętla się wykonuje */
/* po podaniu złych danych wyświetla się ten napis (oczywiście możecie go zmienić na np taki po polsku) i pętla robi się jeszcze raz */
/* czyszczenie bufora - inaczej będzie wam w kółko próbowało wyświetlić to co jest w pętli while czyli printf */
Można też skopiować to co ma Antek na początku swojego kodu - tam ma to samo tylko że if jest zagnieźdzony w while, ale też działa.
Mam nadzieje że udało mi się wyjaśnić jak zrobić to zabezpieczanie wczytywania danych; )
PS ja w razie czego mogę próbować pomóc jeszcze przez gg lub tu na gronie (tu zaglądam rzadziej) -
Katsia
A czy mógłby ktos wkleić tu treść polecenia jeżeli o te dwa programy chodzi? Bo nie mogę tego znaleźć, pogubiłam wszystkie kartki i jestem w czarnej rozpaczy...
A i najlepiej sposób logowania się na mion ze swojego domu....
Z góry bardzo dziękuję -
Julo
Na pewno chcesz się logować ma miona? Też próbowałem na początku dopóki nie dowiedziałem się, że trzeba się wbić na ikara :D Ściągasz Putty i w okienku Host Name wpisujesz
twójlogin@ikar.elka.pw.edu.pl
A link do poleceń podał Piotrek parę postów wyżej :) -
Anonim
Na prośbę, przesyłam wam zrobione przeze mnie programy z komentarzami. Możecie je przejrzeć i wzorować się na nich (zalecane) lub skopiować żywcem (niezalecane), z czego ta druga opcja wymaga odpowiedniego zmodyfikowania, np. zmienienia zmiennych m na k, napisanie komentarza po własnemu etc., co by nie było plagiatu i wszyscy byli happy ; ]
Z tego co pamiętam, to brakuje mi jeszcze tylko zabezpieczenia i już wszystko będzie w nich zrobione. Tym się zajmę, ale dużo później, jako że teraz nie mam czasu, więc nie wiem czy zdążę jeszcze wrzucić przed jutrem. Miłego programowania ; p -
.
no więc muszę Was zasmucić, albowiem sprawdzanie zanków z użyciem fflush(stdin) nie sprawdza się w systemach UNIXowych ponieważ funkcja ta obsługuje wyjściowe a nie wejściowe strumienie. W windowsie działa dobrze, a w linuxie nie czyści stdin i się zapętla :( tak więc poniżej jest działający (chyba) kod sprawdzania znaków:
int podaj_liczbe(char* s)
{
int m;/ /deklaracja zmiennej m podanej z klawiatury
char dane[50],/ /zmienna w ktorej beda przechowywane dane ze strumienia wejściowego
*n; //zmienna przechowywujaca rezultat funkcji gets
printf("podaj liczbe %s \n", s);
n=gets (dane); / / czytamy dane ze standardowego wejścia
if (n == NULL)/ /jesli nic nie zostalo wpisane
printf ("wpisz jakas wartosc\n");
if(sscanf(dane, "%d", &m)!=1)/ /wczytanie liczby ze zmiennej dane oraz sprawdzenie poprawności wprowadzanych danych
{
printf("MEGAFATAL ERROR 001: nieprawidlowa wartosc ! Wpisz liczbę, a nie jakies dziwne akcje !\n");
podaj_liczbe(s);
}
return m;/ /zwrocenie liczby
}
a wywołanie tych funkcji u mnie wygląda tak:
printf("rozwiazywanie ukladow rownan liniowych w postaci\n| ax+by=c\n| dx+ey=f\n");
a=podaj_liczbe("a");/ /wczytanie wspolczynnikow pierwszego rownania
b=podaj_liczbe("b");
c=podaj_liczbe("c");
d=podaj_liczbe("d");/ /wczytanie wspolczynnikow drugiego rownania
e=podaj_liczbe("e");
f=podaj_liczbe("f");
Pozdrawiam serdecznie; ) a i funkcję którą naskrobałem sprawdzałem tylko pod linuchem więc nie jestem w 100% czy będzie działać pod windą; )
-
Julo
Nie wiem jak inni, ale ja już nie mam siły pisać tego po raz któryś, i tak już ledwo dycham :P Wiktor, jutro będziesz miał trochę pracy na tych 2 godzinach :)) -
.
spoko spoko :)
po wnikliwej analizie tego co napisałem wyżej, stwierdzam iż:
1. deklaracja zmiennej *n jest nie potrzebna...
2. wczytanie rezultatu na n też jest niepotrzebne...
więc początek powinien wyglądać tak:
int m;/ /deklaracja zmiennej m podanej z klawiatury
char dane[50];/ /zmienna w ktorej beda przechowywane dane ze strumienia wejściowego
printf("podaj liczbe %s \n", s);
gets (dane); / / czytamy dane ze standardowego wejścia -
Julo
A mam jeszcze jedno pytanie - czy ktoś do pisania tego w domu używa Dev-C++? Bo u mnie nie potrafi on nawet prawidłowo pomnożyć dwóch liczb :):) Więc nie jestem pewny tego co napisałem, a raczej stworzyłem z połączenia pracy swojej i w większości Waszej :) -
Anonim
siema! mógłby ktoś objaśnić o co chodzi z kompilacją na makefile'u?? z góry dzięki:) -
Anonim
Julo, ja piszę w Dev-C++ i nie mam problemów z żadnymi obliczeniami, jednak to co piszę pod windą różni się od tego, co chodzi mi pod UNIX'em (np. pod unixem nie pisze getch(); na koniec programu, żeby się zatrzymał..) czy ktoś ma problemy z uruchamianiem programów zdalnie przez putty - wszystko mi się ładne kompiluje, ale jak chcę uruchomić program to pokazuje mi "permission denied".. może jakieś pomysły, co jest nie tak?? pozdro!
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne