-
JestemBobkiem
Jakieś koncepcje? Idea świetna, tylko jak to zrobić? Jest jakiś motyw przewodni? Przebrania wedle jakiegoś planu czy po prostu "wolna amerykanka"?
Cel jest jasny: zrobić lipduba przy którym będzie kupa zabawy i przy okazji żeby zobaczył to cały świat. Wszystko świetnie...ale oglądając te lipduby zauważyłem jedno: nudzą się po 1 minucie (czasem ktoś przyciągnie uwagę oryginalnym przebraniem ale poza tym niczym już nie zaskakuje). Dlaczego? Bo to jest zawsze jeden utwór. Z reguły hicior, który każdy zna i się nudzi. Więc może zamiast jednej piosenki zrobić 4-5 minutowy lipdub składający się z kilku utworów, opowiadający jakąś historię? To tylko propozycja
Na przykład:
na pierwszy ogień mogłoby pójść coś takiego
http://www.youtube.com/watch?v=dHsX...
a potem zupełna zmiana klimatu i przejście do tego
http://www.youtube.com/watch?v=o0Fw...
Po chwili znowu przejście do innego utworu/motywu np. do utworu z musicalu "mamma mia".
Po co wybierać jeden utwór skoro można posklejać kilka. A główną zaletą jest to, że każdy by się w tym lipdubie odnalazł: od hipisa po metala czy Ojca Chrzestnego...i byłoby śmiesznie. -
Łukasz
Generalnie nie lubię postów niewiele wnoszących poza czystym głosem aprobaty lub negacji pomysłu... Ale tutaj po prostu muszę poprzeć Jama, bo zauważył dość istotny problem. Mix utworów jest bardzo dobrym konceptem, w szczególności międzygatunkowym. Trzeba jednak tylko to profesjonalnie posklejać, ale na tym uniwersytecie ludzi do tego kompetentnych raczej łatwo będzie znaleźć.
O siebie chciałbym zaproponować motyw patetyczny. Sporo tego w muzyce klasycznej, rockowej, metalowej, instrumentalnej, filmowej, piosenkach... Niektóre gatunki będzie ciężko wcisnąć. Może to być niełatwe w wykonaniu, bo LipDuby są w większości żywe, kolorowe i skaczące, ale jeśli to by się udało porządnie zrobić, przyciągałoby uwagę i wybijało się na tle innych LipDubów.
-
for heaven's sake
jeśli chodzi o mieszanki, to pamiętajmy że ciężko zgrać to wszystko, aby wyglądało płynnie i miało jakiś sens. zresztą to jest naprawdę dużo więcej roboty, nie wiem czy jest warto paprać się. jeśli chcemy się czymś wyróżnić, to może lepiej skupmy się na wyborze dobrej piosenki, dobrego scenariusza, dobrych przebrań etc? nie sztuka zrobić coś innego niż wszyscy, bo całość musi mieć jeszcze ręce i nogi.. może zamiast zrobić tego lip duba oryginalnie, zróbmy go po prostu dobrze?
a pomysł z motywem patetycznym jest dla mnie bez sensu.. lip dub ma promować naszą uczelnię i ma być formą zabawy, żartu. błagam nie róbmy z siebie nadętych bufonów z kijkiem w d***ie, słuchających beethovena na mp3 i ubierających się w grzeczne sweterki w serek;) chyba że źle zrozumiałam twoją myśl :P
ja jestem za tym, aby wszystko było żywe, kolorowe i skaczące, bo takie właśnie mają być lip duby!!
-
Łukasz
>for heaven's sake napisała:
>jeśli chodzi o mieszanki, to pamiętajmy że ciężko
>zgrać to wszystko, aby wyglądało płynnie i miało jakiś
>sens. zresztą to jest naprawdę dużo więcej roboty, nie
>wiem czy jest warto paprać się. jeśli chcemy się czymś
>wyróżnić, to może lepiej skupmy się na wyborze dobrej
>piosenki, dobrego scenariusza, dobrych przebrań etc? nie
>sztuka zrobić coś innego niż wszyscy, bo całość musi
>mieć jeszcze ręce i nogi.. może zamiast zrobić tego lip
>duba oryginalnie, zróbmy go po prostu dobrze?
A dlaczego musimy wybierać? Nie możemy zrobić LipDubu zarówno "dobrze", jak i "oryginalnie"? Oczywiście, jeśli trzeba by było wybierać, stanęłoby na "dobrze", ale nie sądzę, by trze było z czegoś tutaj rezygnować.
>a pomysł z motywem patetycznym jest dla mnie bez sensu..
>lip dub ma promować naszą uczelnię i ma być formą
>zabawy, żartu. błagam nie róbmy z siebie nadętych
>bufonów z kijkiem w d***ie, słuchających beethovena na
>mp3 i ubierających się w grzeczne sweterki w serek;) chyba
>że źle zrozumiałam twoją myśl :P
Oczywiście, że źle zrozumiałaś; p. Dopuszczam do siebie myśl, że nie każdy musi podzielać moje zdanie, ale po prostu uznałem to za ciekawy pomysł - jeszcze go nie zagrzebuję. Tego typu muzyka nie musi implikować podniosłej konwencji samego klipu. taka melodia może być dobrym podkładem pod interesujące układy choreograficzne, ale na pewno znajdzie się też lepsza muzyka. Jak zawsze i we wszystkim.
A co? Chciałaś nas w garniaki wcisnąć? xD Nie damy rady zrobić z siebie bardziej "nadętych bufonów" niż takich, za jakich już uchodzimy; p. Nawet przy klasyce da się robić jaja.
>ja jestem za tym, aby wszystko było żywe, kolorowe i
>skaczące, bo takie właśnie mają być lip duby!!
Nie jesteś jedyna. O to w nich w końcu chodzi :).
-
-
Conrado
Co do wątków patetycznych i składanek - to co wyszło uniwersytetowi ekonomicznemu w Krakowie mówi samo za siebie:
http://www.youtube.com/watch?v=p_iU...
Moim zdaniem te dwa pomysły można sobie zupełnie odpuścić.
PS: Jak lipdub ma być dobry to musi być oryginalny - ważne, żeby nie na siłę. -
kazio.
W piątek odbyło się spotkanie, na którym nie byłem. Nie wiem czy wybraliście motyw czy nie. Jeżeli jest to jeszcze kwestia otwarta, zaproponowałbym wykorzystanie obecnej pogody i śniegu . Motyw bitwy na snieżki, jakieś lepienie bałwana itp. na Kampusie. Jak dzieci :)
Można to zrealizować wieczorem, tak jak ktoś wspomniał o wykorzystaniu oświetlenia budynków.
Myślę, że oryginalnie.
Większość z których widziałem są w budynkach, więc....
pozdrawiam :) -
Marcin Szlasa-Rokicki
podjęliśmy decyzję, ze będziemy kręcić jak będzie już ciepło
chociaż motyw campusu w śniegu jest naprawde super, to jednak perspektywa calego dnia na dworzu, latania ze sprzetem, czesto w roznegliżowanych przebraniach zbliża nas do pory wiosennej
wstepny projekt zakłada wykonanie lip duba pod koniec kwietnia i pokazanie go na juwenaliach
a motywu nie ustalaliśmy, bo ne bylo jeszcze wybranej piosenki
teraz myślę, ze fajny byłoby pomyśleć nad jakimś "pranksterem" cyz ogólnie motywu figli; P
ma być skocznie i zabawnie; ) -
kazio.
Hmm. Zatem można zrobić około minuty na zewnątrz, a pozostały czas kręcić w środku, tak by zakończyć na dworze i , jeżeli będzie ten dźwig, zrobić ujęcie coś a'la z lotu ptaka.
Co do zimna, racja.
Jeżeli decyzja zmieniłaby się, to proponuję się ruszać; )
-
Piotr Olczyk
Proponuję wam odejść totalnie od sztampowych i ogranych już pomysłow z innych lipdubów - końcówki z lotu ptaka, świętych mikołajów i ludzi na rowerach.
Koncepcja figli jest jak najbardziej w porządku. Już nie tylko śpiewanie tekstu piosenki będzie wiązać lipdub w całość. Może postawcie na rewolucję i zróbcie jednego bohatera (badź kilkoro, skoro jeden wyda się za bardzo rewolucyjny :)), wokoło którego będzie rozgrywała się akcja.
PS Śnieg to nie problem - nakręćcie krótkie ujęcie zimą, które potem przyda się do intra, w którym Pranxter zmienia pogodę z zimy na wiosnę jednym ruchem palca :) -
Anonim
Ziima na zewnątrz, to super pomysł! Śliczny obrazek. Na początku utworu, który wygrał jest dłuższa melodia bez słów, co można wykorzystać. Skoro nie ma słów można nagrać kilka ujęć, w których ludzie coś robią (skoro nie trzeba ruszać ustami można nagrać kilka rożnych scen i wybrać najlepsze bez względu na muzykę), a później przy ładnej obróbce zrobić przejście zima-wiosna. z figlujących ludzi w zimowych kurtkach zrobią nam się ludzie w wiosennych ubraniach.
mam nawet na to pomysł, ale nie wiem do kogo się zgłosić.
nie żebym umiała to zrobić, ale dzięki temu pokazalibyśmy bardzo ładną zimową scenerię:) -
Đz ¥ne ķ
Przejscie z zimy w wiosenne klimaty uwazam za bardzo dobry pomysl. jedyny problem to odpowiednie skrecenie tego i zmontowanie plynne. Charakterystyczna miejscowka moglabybyc brama uniwersytetu na kampusie centralnym :)
Pozdrawiam
Dzynek -
Mickey.
Przepraszam, o czym wy pieprzycie? :D Przecież w zamyśle ld ma być bez montażu, w jednym cięciu. To jeden. Dwa - Zanim dojdzie do ewentualnego nagrywania, połowa śniegu stopnieje, zostanie, jakże śliczna, bura, breja... :) Po trzecie - chciałbym zobaczyć, jak 100-200 osób przez kilka dni po x godzin tańczy w śniegu przy ±0°. I wreszcie cztery - normalnym ludziom najbardziej pozytywnie kojarzy się wiosna/wczesne lato, czyli ciepło, słońce, kwiatki na drzewach bla bla bla..., a nie @#$%^&* zima. [na dodatek taka jak obecna]
Oglądaliście wy jakiekolwiek ld? -
Đz ¥ne ķ
ogladalismy dlatego wiemy co mowimy.
LipDub ma w zalozeniu byc "one single shotem" ale dla widza (to jest moja opinia)
Po obejrzeniu lipdubow dostepnych w sieci widac ze niektorzy robia przejscia, lepsze lub gorsze, ale niewprawnemu widzowi wydaje sie ze akcja toczy sie caly czas.
Idea jest piekna, ale bardzo nam komplikuje zycie jesli chcielibysmy zrobic to bez montowania :/
Wszystko sie da i trzeba do tego dazyc, ale realne spojrzenie na problem i nie zamykanie sie w "ramach" daje wieksze mozliwosci i czasami lepsze efekty
Pozdrawiam
Dzynek
ZSS WGiSR -
Marcin Szlasa-Rokicki
Na spotkaniu było to dyskutowane (w grupie scenario)
Chgcemy aby nasz lip dub skłądał się z intro i z lip dubu głównego
co lepsze lip duby posiadają intro
na pewnow arto jest pokazać buw i jego ogrody, bo to budynek fenomenalny, nagradzany itd
głupio rezygnować z campusu głównego
dlatego też pomysł jest następujący:
kręcimy intro na campusie - rzut na krakowskie, brama, ładne budynki typu stary buw, pałac itp (nie wchodzimy do środka, bo w środku jest syf; P) wszystko robimy albo na cicho, albo pod inną muzykę - potem szybvkie przejście (tutaj jakis motyw przejscia sie wymyśli) i zaczynamy
lip dub właściwy "na dole"
lecimy budynki - CI II (bo to jedyny budynek dydaktyczny na dole)
przechodzimy do "podziemi pomiedzy" (to można przyspieszyć) lecimy do hula kula, bo mało który uniwersytet ma kregielnie na swoim terenie, a stwarza to pole do wielu fajnych motywów; )
i potem musimy wybrac kolejnośc:
albo bilbioteka i konczymy w ogrodach na górze rzutem z góry np na ludiz stojących na dole lub w ogrodach, albo idziemy najpierw do ogrodów i konczymy w buwie, gdzie ludzie gromadzą się na tych wszystkich schodach, schodkach, schodeczkach, balkonikach itp
;)
chętnych do pomocy przy scenariuszu zapraszam do współpracy; )
zapisy poprzez wysłanie swojego maila do mnie na priva
P.S. pomysł nakrecenia into w zimie, a reszty w lecie jest rewolucyjny i mysle, ze super
problem w tym, zę trzeba by było już teraz się za to wziąć i nie wiem czy się wyrobimy.... spróbować warto!; ) -
Paulina
Ja myślę, że to nie jest dobry pomysł, żeby pokazywać ten śnieg. Nie oszukujmy się teraz to jest tylko brudna breja pospychana gdzieś na boki, żeby ludziom nie przeszkadzała. Słońce nie świeci i ogólnie wygląda to szaro-buro. Poza tym po co robić antyreklamę i umacniać stereotyp, że w Polsce jest strasznie zimno i biegają białe niedźwiedzie? -
Piotr Olczyk
>Mickey. napisał
>Oglądaliście wy jakiekolwiek ld?
Czyli co, każdy lipdub musi być taki sam? Dżizas. -
martini
>Paulina napisała:
>Ja myślę, że to nie jest dobry pomysł, żeby pokazywać
>ten śnieg. Nie oszukujmy się teraz to jest tylko brudna
>breja pospychana gdzieś na boki, żeby ludziom nie
>przeszkadzała. Słońce nie świeci i ogólnie wygląda to
>szaro-buro. Poza tym po co robić antyreklamę i umacniać
>stereotyp, że w Polsce jest strasznie zimno i biegają
>białe niedźwiedzie?
to idąc tym tokiem myślenia, zróbmy selekcje wśród osób, które będą występowac i wybierzmy tylko tych ładnych, bo po co umacniać stereotyp, że nie jesteśmy piękni ?? :///
wg. mnie zima i wiosna to dobry pomysł. -
Paulina
skoro mamy pokazywać ładne miejsca, o czym już była mowa, to czemu nie w ładnej scenerii.
tekstu o ludziach nie skomentuję. -
Ala
>martini napisał
>
>to idąc tym tokiem myślenia, zróbmy selekcje wśród
>osób, które będą występowac i wybierzmy tylko tych
>ładnych, bo po co umacniać stereotyp, że nie jesteśmy
>piękni ?? :///
ja nie moge... co za debilny pomysł. -
Anonim