SGGW TiR zaoczni 2009 [79]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Betty

Czyli wszystko co związane z ergonomią :)
  • :DESCARADA

pierwsze pytanie w takim razie. na najbliższym wykłądzie jeste wejsciowka tak? i jesli tak to czy z tych pytan ktore ktos wyslala nam na maila?;)
  • Anonim

tak, z tych 12stu. beda wybrane 2 na wejsciowke
  • dEeR

z jakich 12? kurna o co chodzi bo nie łapie:/
  • Kaśka

na każdych wykladach z ergonomii będzie wejściówka z tego co ona poda nam na tej swojej stronie wnowacka.klub.chip.pl, hasło: ergoturysta1 ok. tydzien wczesniej. poda kilkanascie pytan, z których na każdej wejsciowce bedą 2.(pytania na pierwszą wejściówkę są już na tej stronie)za każde 10 pkt,czyli za wejsciowke 20. beda 4 wejsciowki, wiec bedzie mozna uzbierac razem 80 plus 20 za to koncowe zadanie(praca semestralna-referat)-chyba. łacznie do zdobycia 100pkt, a zalicza 51

ok a znalazł ktoś może odp na pytanie 9 i 13?bo albo w tym opracowaniu z maila tam nie ma albo ja jestem ślepa;] i jeszcze jedno na ten zjazd jest tylko wejściówka z ergonomii i nic więcej?
  • Kaśka

i poprawa z fizjologii;p poza tym trzeba kojarzyć cokolwiek o polskich zabytkach z listy UNESCO na ćwiczenia z GTP i trzeba mieć skserowane 3 strony z ksiazki os zarządzania

no ok dzieki jakby ktos znalazl odp na te pytania 9 i 13 z ergoturystyki napiszcie prosze:)
  • Sabrija:)

Ergonomiczne kształtowanie ruchów roboczych na stanowisku pracy
    O monotypowości (jednostajności) ruchów roboczych mówi się, kiedy praca wymaga udziału tylko
    pewnych grup mięśni, co powoduje ich szybkie zmęczenie. Dotyczy to prac silnie zmechanizowanych, np.
    przy taśmie produkcyjnej, obsłudze automatów, malowaniu. Skutkiem jest wrażenie uciążliwości pracy. Do
    oceny monotypowości ruchów roboczych wykorzystuje się metodę szacunkową, uwzględniającą:
    • Stopień ograniczenia ruchowego,
    • Liczbę powtórzeń,
    • Wielkość koniecznego wysiłku mięśni
    Zmęczenie mięśni jest źródłem zakłóceń rytmiki i precyzji wykonywanych ruchów, co skutkuje mniejszą
    wydajnością, wzrostem braków w produkcji, a nawet wypadków przy pracy. Monotypowość dotyczy
    przede wszystkim fizjologii człowieka, jednak istotny jest również aspekt psychiczny: taki charakter pracy
    często nie pozwala na wykorzystywanie i rozwój posiadanych umiejętności, co może prowadzić do
    dyskomfortu psychicznego oraz frustracji pracownika. Monotypowość ruchów roboczych powoduje także
    znużenie - spowodowane brakiem lub jednostajnością bodźców i działań, obniżenie czujności itp.
    Sposoby zapobiegania skutkom monotypowości to m.in.:
    • Wprowadzenie rotacji na takich stanowiskach
    • Ograniczenie liczby powtórzeń czynności, częstotliwości oraz czasu ich trwania w trakcie zmiany
    roboczej

Uwaga dowolna i mimowolna. Koncentracja, podzielność, przerzutność i inne
    cechy istotne z punktu widzenia organizatora pracy.
    Uwaga – to koncentracja percepcyjna na niektórych bodźcach oddziaływujących na człowieka. Poprzez ową
    koncentracje percepcyjną rozumiemy kierowanie świadomości na określony przedmiot.
    Uwaga może być charakteryzowana przez zakres, natężenie, trwałość, podzielność, przerzutność.
    W psychologii rozróżnia się 2 rodzaje uwagi:
    1) uwagę mimowolną, która polega na koncentracji percepcji dokonanej przez właściwości bodźców i sytuacji,
    zwłaszcza zaś przez siłę bodźca niezależną od woli podmiotu;
    2) uwagę dowolną, czyli taką, która polega na koncentracji percepcji w wyniku świadomego zamiaru i wysiłku
    podmiotu poznającego

A tak w ogole to z tego opracowania :P

Dzięki;) wiesz co możliwe że przeoczyłam; )

Możliwe :) Bo ja sama nie mogłam ich znalesc bo one jakos w srodku byly :P
  • Anonim

ogarnal ktos o czym mamy napisac ta prace?:P
  • madzia

hej, ja z drugiego roku jestem i mam pytanko. Czy macie może pytania na 2 wejsciówkę z ergo?

hej na kiedy aja byc te prace?
  • Anonim

do 16 kwietnia..
  • Anonim

ja mam zapisane ze do 14; O

ne no 16 mamy zjazd i wyklad wiec pewnie do wtedy:) a moglby ktos konkretnie napisac o czym to ma byc;] ona mowila na poprzednim wykladzie chyba o tym moze ktos zapisal?;]
  • Anonim

to i tak mamy wyslac mailem;P
  • Moŋi∂ ツ

Cześć Wam,
    ale o czym ma byc ta praca??!! Czy jest ktoś, kto w ogóle ogarnia o co kaman ?
  • 1
  • 2