Duża Fotografia [13077]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Zakładam temat o ogólnej nazwie, może się z tego zrobi coś więcej niż moje pytanie; ). Chyba, że już nikt nie podnieca się obiektywami, skupiając się na podniecaniu się nowymi funkcjami body. :P

Z mojej strony pytanie:
    Słyszał ktoś o obiektywie Hoya HMC 135mm f2.8? Wyszło takich trochę na różne gwinty manualnych aparatów analogowych. Ja potrzebuję na gwint fd i zastanawiam się jak ten obiektyw wygląda w porównaniu na przykład z oryginalnym szkłem canon fd 135/2.8. Na grupach dyskusyjnych google chwilę szperałem, ale tam dosyć mizernie o tym.

Jedną wypowiedź widziałem, że swego czasu hoya robiła zajebiste obiektywy, jedną że jej zoomy się nadawały na śmietnik, a stałki mogą być, jedną, że 135mm jest bardzo ostry i ma dobre parametry... Takie ogólniki sprzeczne niekiedy.

Dźwięczny będę za wszelkie info.
  • Anonim

mam takie pytanko czy będę mógł użytkować obiektywów z Zenita ET w Nikonie F75 ??
  • Anonim

>SubikON! napisał
    >mam takie pytanko czy będę mógł użytkować obiektywów
    >z Zenita ET w Nikonie F75 ??

http://www.allegro.pl/item191740175...
  • pankarol.

• Anonim

moze sie zrzucimy na tego 1200 f4 L USM... :D tak ogólnopolska akcja... i postawimy w Pałacu Kultury i Nauki
    ...albo obok, i zobaczymy co większe
  • カリ

Obiektyw do nikona w celach fotografi mody. ( wybiegi )

poleci cos ktos?
  • Anonim

>Stara dupa :/ napisał
    >Obiektyw do nikona w celach fotografi mody. ( wybiegi )
    >
    >poleci cos ktos?

zależy, czy daleko od sceny będziesz czy nie :) ale jak dla mnie to chyba powinien sprawdzić się 18-135, albo 18-70. na pewno musi to być zoom, bo pewnie będziesz chciał robić zbliżenia i sylwetki
  • Anonim

• カリ

>Kodachrome napisał
    >>Stara dupa :/ napisał
    >>Obiektyw do nikona w celach fotografi mody. ( wybiegi )
    >>
    >>poleci cos ktos?
    >
    >zależy, czy daleko od sceny będziesz czy nie :) ale jak
    >dla mnie to chyba powinien sprawdzić się 18-135, albo
    >18-70. na pewno musi to być zoom, bo pewnie będziesz
    >chciał robić zbliżenia i sylwetki

Chodzi oto ze mam 18-70 a mysle o czyms z swiatlem 2.8 czyli 17-50 lub cos lepszego.
  • Anonim

>TW Karolski napisał

>jupiter 21m 4/200 200mm
    >co myslicie o takim jupierku? Co nim fotografujecie? Jak
    >wychodzi? Wady/zalety? Generalnie wszystkie info mile
    >widziane :)

• vertigo

>Stara dupa :/ napisał
    >>Kodachrome napisał
    >>>Stara dupa :/ napisał
    >>>Obiektyw do nikona w celach fotografi mody. ( wybiegi )
    >>>
    >>>poleci cos ktos?
    >>
    >>zależy, czy daleko od sceny będziesz czy nie :) ale jak
    >>dla mnie to chyba powinien sprawdzić się 18-135, albo
    >>18-70. na pewno musi to być zoom, bo pewnie będziesz
    >>chciał robić zbliżenia i sylwetki
    >
    >Chodzi oto ze mam 18-70 a mysle o czyms z swiatlem 2.8 czyli
    >17-50 lub cos lepszego.

za krotki bedzie. za szeroka perspektywa. do wybiegow fajny jest 70-200/2.8, bierzesz monopod, stajesz kilka metrow przed wybiegiem i masz piekna waziutka perspektywe.
  • Anonim

>vertigo napisał
    >za krotki bedzie. za szeroka perspektywa. do wybiegow fajny
    >jest 70-200/2.8, bierzesz monopod, stajesz kilka metrow
    >przed wybiegiem i masz piekna waziutka perspektywe.

zastanawialem sie wlasnie czy mu nie polecić 70-200 ale nie wiedziałem, czy będzie stał daleko czy nie... bo to taki typowo koncertowy obiektyw
  • Marcin

70-200 jest swietny da sie nawet robic stojac troche blizej. Moj od 3 metrow lapie ostrosc
  • Anonim

a ja mam pytanie czy obiektywy nikona z serii D ( dokladnie 105mm f/2D ) bedzie dzialal na nikonie F3HP?? ogolnie dlaczego serie D zalecane sa tylko do lustrzanek cyfrowych?
  • Marcin

sa dedykowane do lustrzanek, poprostu lepiej wspolpracuja
  • Anonim

co rozumiesz ze lepiej wspolpracuja? to jest napisane na kazdej stronie. chce konkrety, przyklady.
  • Marcin

jak przykrecisz do analoga moze ci nie lapac dobrze ostrosci, barwy moga byc troche inne
  • Anonim

obiektywy przystosowane do wspolpracy z cyfrowkami glownie likwiduja duszki, ktore powstaja po odbiciu swiatla od matrycy. obiektywy przeznaczone do pracy z cyfrowkami sa mniejsze, ale na pelnej klatce winietuja.
  • Anonim

nikona 105 d to nie jest obiektyw dedykowany do cyfrówek

a tak przy okazji cytat o obiektywach serii G i D nikona

Seria G to obiektywy o kompaktowej i lekkiej budowie. W odróżnieniu od serii D, brak w nich pierścienia przysłony. Oznacza to, że obiektywy G nie współpracują z manualnymi korpusami.

czyli

D posiadają pierścień przysłony i procesorek.
    G posiadają procesorek i nie posiadają pierścienia przysłony.
  • wilk bardzo zly

stopiatka to szkielko ktore smiga ze wszystkim i ze wszystkim swietnie. Jest to prawdopodobnie najlepsze szkielko pod nikona ze studyjnym zastosowaniem dotad wyprodukowane.
| |

TEMATY I POSTY PISANE DUŻYMI LITERAMI będą kasowane automatycznie. Te z dużą ilością wykrzykn...

Fotki