Grono LAMA LAMA DUCK [47]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • umcia mowi pfffffff!

dobra ja wiem ze my mlodzi piekni i bogaci, ale wyksztalceni i inteligentni tez by fajnie brzmialo wiec moze ktos chce mi powiedziec na czym polega ironia artystyczna u Milosza w wierszu " w warszawie"????????????? ja to mam na jutro!
  • .Rudello.

w tym ze warszafk takaaaaaaaaaaaaaa

o!

wow jest. :-)

wiesh napewno o co chodzi, bo ja wiem ze ty madra dziołcha jestes :*
  • umcia mowi pfffffff!

ta wiem ocb, ale nie wiem gdzi ta ironia!
  • łukasz

sama napisalas ze jestes wykształcona tak wiec powinnas sobie poradzic z tym problemem, widac ze nie zaliczasz sie do tego grona tematycznego. proponuje wiecej czytac ksiazek a mniej siedziec w internecie.
  • ==natalia==

a tobie to sie czasem sufit na glowe nie z*****??!!!!
    po pierwsze osoba z ktora najwyrazniej masz ochote sie poklocic jest jedna z bardziej inteligentnych i oczytanych osob jakie znam wiec tutaj bardzo sie pomyliles!
    po drugie nikt cie do NASZEGO grona nie zapraszal,jestes obcy i nie masz prawa sie udzielac tam gdzie cie nie chca, zwlaszcza ze nie wiem czy sprawdziles dokladnie jak to grono sie nazywa wiec jakbys byl uprzejmy dokladniej to przeanalizowac to jest szansa ze uswiadomisz sobie jak bardzo do nas nie pasujesz.....a to nie miejsce dla zblakanych,czarnych owiec.....
    obym cie wiecej tu nie spotkala
  • Anonim

brawo.
  • Anonim

i mam nadzeje, ze kolega w twojej wypowiedzi dostrzeze te, tym razem, aluzje...
  • .Rudello.

wow!niepoznaje kolezanki
    i`m impresed :-)
  • ==natalia==

Rudy ale sie rozpedziles......! czyzbys byl az pod tak wielkim wrazeniem:)
    ;*
  • Anonim

Wstęp:
    Osobiście nie mogę zrozumieć jak można było założyć forum o takiej nazwie(jak czytam ową to dostaję mdłości),z racji tego że owe bogactwo nie jest waszą zasługą a co najwyżej waszych rodziców.Nie jest to ani śmieszne ani smutne ale...
    Rowinięcie:
    Z racji tego że do owego forum należy kilka moich znajomych to przez szacunek do nich (a także to że b.lubie Cz.Miłosza) postaram się pomóc choć nie obiecuje że moja interpretacja będzie dobra.
    Jak widzisz w tym wierszu poeata mówi o trudzie z jakim piszę się poezje nie dotkniętą przez nieszczęscia które dotkneły Polske.

"Przysięgałeś, że nigdy nie będziesz
    Płaczką żałobną.
    Przysięgałeś, że nigdy nie dotkniesz
    Ran wielkich swego narodu,
    Aby nie zmienić ich w świętość,
    Przeklętą świętość, co ściga
    Przez dalsze wieki potomnych."

Poeta pokazuje jak inni artyści odżegnują się od swoich tradycji.

"Ja chcę opiewać festyny,
    Radosne gaje, do których
    Wprowadzał mnie Szekspir."

Miłosz przedstawia poetów jako ludzi którzy na siłe próbują doszukać się czegoś nowego.
    A fragment:

"Zostawcie
    Poetom chwilę radości,
    Bo zginie wasz świat."

To jest (wg. mnie) ironia sama w sobie.Bo co?
    Że niby jeśli poeci będą pisali tylko o bólu i cierpieniu to poezja przepadnie?

Ironią(wg. mnie) w tym wierszu jest to ,że próbując usprawiedliwiać owych poetów którzy chcą pisać o pięknie ,ośmiesza ich

Zakończenie:
    Tyle na ile pomóc mogłem.Podkreślam jednak że nie studiuje polonistyki ani humanistycznym umsyłem nie jestem.Jeśli moja interpretacja jest dobra to fajnie ,jeśli nie to masz jedną możliwość wykreśloną :D
    Pozdrawiam
    Wcale nie piękny,wcale nie bogaty(wręcz biedny,dziś komornik u mnie był ,wiecie kim jest komornik?) a już napewno nie z perspektywami :D
  • Anonim

Cholera ,grono.net się wali więc wklejam raz jeszcze jakby tamto nie doszło "

Wstęp:
    Osobiście nie mogę zrozumieć jak można było założyć forum o takiej nazwie(jak czytam ową to dostaję mdłości),z racji tego że owe bogactwo nie jest waszą zasługą a co najwyżej waszych rodziców.Nie jest to ani śmieszne ani smutne ale...
    Rowinięcie:
    Z racji tego że do owego forum należy kilka moich znajomych to przez szacunek do nich (a także to że b.lubie Cz.Miłosza) postaram się pomóc choć nie obiecuje że moja interpretacja będzie dobra.
    Jak widzisz w tym wierszu poeata mówi o trudzie z jakim piszę się poezje nie dotkniętą przez nieszczęscia które dotkneły Polske.

Płaczką żałobną.

Radosne gaje, do których

Miłosz przedstawia poetów jako ludzi którzy na siłe próbują doszukać się czegoś nowego.
    A fragment:

"Zostawcie
    Poetom chwilę radości,
    Bo zginie wasz świat."

Ironią(wg. mnie) w tym wierszu jest to ,że próbując usprawiedliwiać owych poetów którzy chcą pisać o pięknie ,ośmiesza ich

Zakończenie:
    Tyle na ile pomóc mogłem.Podkreślam jednak że nie studiuje polonistyki ani humanistycznym umsyłem nie jestem.Jeśli moja interpretacja jest dobra to fajnie ,jeśli nie to masz jedną możliwość wykreśloną :D
    Pozdrawiam
    Wcale nie piękny,wcale nie bogaty(wręcz biedny,dziś komornik u mnie był ,wiecie kim jest komornik?) a już napewno nie z perspektywami :D
    "
  • Anonim

Wstęp:
    Rowinięcie:

Płaczką żałobną.

Radosne gaje, do których

A fragment:

"Zostawcie
    Poetom chwilę radości,
    Bo zginie wasz świat."

Zakończenie:
    Pozdrawiam
    "
  • Anonim

Wstęp:
    Rowinięcie:

Płaczką żałobną.

Radosne gaje, do których

A fragment:

"Zostawcie
    Poetom chwilę radości,
    Bo zginie wasz świat."

Zakończenie:
    Pozdrawiam
    "
  • Anonim

no ładnie...ech od dziś daty postów zaczynam czytac :P
  • umcia mowi pfffffff!

spostrzegawczosc, to tez dosc potrzebna cecha, wiec daty faktycznie przydaloby sie czytac; )

i widze, ze kolega na temat ironii nie powinien sie wypowiadac, bo skoro nie jest w stanie dostrzec jakze subtelnej ironii w prostej nazwie grona, to co dopiero u Milosza!

ale za checi dziekuje :)

ps. wiemy, kim jest komornik, gdyz z polszczyzna problemow nie mamy, przynajmniej na poziomie rozumienia slow.
  • ==natalia==

oj tak, komornik to bardzo interesujace slowo....wiesz ostatnio mama mi wytlumaczyla kto to wiec nie musisz sie martwic.....:)

pani prezes zrob ze no porzadek tutaj bo az przykro sie robi czlowiekowi jak czyta takie bzdury.....;)
  • .:: maK$!K::.

eeeej siostry kramer,zrobilybyscie dzis jakas domoweczke,co???;;]]]]]]]]
  • Kalina Katarzyna

jak moze sie wypowiadac na temat polszczyzny czlowiek ktory pisze kilka kolegow... blagam, to az w oczy szczypie... a poza tym czy ktos cie zapraszal do tego grona w ogole? nie podoba ci sie nazwa, to po co sie zapisujesz? damy sobie rade bez twojej laskawej pomocy!!! jak bedziemy mieli problem to rodzice zaplaca jakiemus profesorowi, zeby nam interpretacje wiersza zrobil <lol> i na prawde naucz sie odrozniac IRONIE od RZECZYWISTOSCI...Bo inaczej bedzie z toba zle!
  • Anonim

Drogie dzieci
    Po pierwsze nie łapmy się za słowka bo ja w waszych postach też moge się doszukać się błędów ortogrficznyc ,stylicznych czy składniowych.
    Dalej. Taka już rola poezji że wypowiadać się na jej temat może każdy.Nie trzeba być humanistą żeby ją kochać i nie trzeba polonistą żeby się na jej temat wypowiadać.
    I kolejne. Moje pytanie na temat komornika było retoryczne,chciałem zaakcentować kontrast między Wami a mną.
    A pod koniec.
    "ironia zamaskowana kpina; drwina zawarta w pozornej aprobacie; lekki sarkazm, ujęty w wypowiedź, której zamierzony sens jest odwrotnością dosłownego znaczenia".
    To ja już nic nie rozumiem.Albo z siebie drwicie,albo kpicie, albo nie macie kasy.Taka jest definicja ironii nawet tej subtelnej.

Do Rachela: impreza ok. 5 lat temu,u sikora.My się chyba kiedyś poznaliśmy.
    A widzisz to czy pisze bzdury czy nie zależy z której strony patrzysz.

Do Kalynka:Na temat poprawniości pisałem na wstępie.I radze raz jeszcze przeczytać co znaczenie słowa ironia.Póki co wszyscy się zasłanicie owym wyrazem ,ale może nie znacie jego dokładnego znaczenia.

I na koniec. Drogie dzieci.Naprawde moim zamysłem nie było obrażanie Was.Wpadłem na to forum przypadkiem.Przeczytałęm kilka postó i krew mnie zalała.Owszem zdarzają się tu normalni ludzie z kasą ,którzy potrafią mieć pieniądze.Są też nowobogaccy ,dla któych wielkim problemem jest kolor samochodu czy rodzaj vinylu.
    Mnie natychmiast zjechaliście za jeden post, a jeździcie po t.z. "bananach"?

Pozdrawiam

P.S. Prosze się nieu czepiać bł.ortograficznych,stylistyczn ych,gramatycznych.Chcemy są wytkać owe,napewno istnieje odpowiedenie grono.Czepiać się prosze tylko rzeczowych.
  • Anonim

nie chcę tu nikogo tłumaczyć bronić czy przeciwstawiać sie. ale sądzę że wycieczki personalne są tutaj nie na miejscu...i można je załatwić w inny sposób albo w innym miejscu.
    po za tym nie oceniajmy wyglądu innych bo istnieją gusta i guściki a z tego co mnie uczono na temat gustów sie nie dyskutuje...ale cóż przecież moge być w błędzie...
    w końcu kto bogatemu zabroni...???
  • 1
  • 2