Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Beton partyjny

Proponuję ten wątek, gdyż wielu z Was studiuje nauki społeczn3e albo politologię więc zna się na rzeczy. Jak uważacie czy granice poprawności politycznej osiągnęły swe apogeum, czy też jeszcze można "poprawić" życie polityczne i obyczaj. w czym ta "poprawność" się Waszym zdaniem przejawia?
  • Beton partyjny

Pozwólcie że jako pierwszy się wypowiem. Obecie "poprawność polityczna" na pewno jest postawą dominującą w życiu politycznym i społecznym (no bo przecież nie etnocentryzm). W czym się przejawia?
    Otóż myślę że serwuje się nam pewne "mody" i sposoby myślenia ogólnie uważanwe za najwłaściwsze. Wyśmiewa się też pewne rzeczy, czy zjawiska. Niestety najbardziej ta poprawność udziela się w kręgach akademickich.
    Oto kilka przejawów "poprawności politycznej":
    1. internacjonalizm=patriotyzm (miłośc do inności, innych narodów jest ważniejsza od umiłowania własnego kraju, jest świadectwem nie bycia ksenofobem i wsteczniakiem, taki nowoczesny patriotyzm).
    2. nacjonalizm=faszyzm (postawa, w której ktoś bardziej kocha swój kraj niż inne, niekoniecznie przy niechęci do innych, jest skrajnym faszyzmem, taki ktoś jest ksenofobem, człowiekiem mało otwartym)
    3. Mniejszości seksualne (są potwornie w Polsce prześladowane, są obiektami ataków skrajnej nietolerancji ze strony polskich faszystów, dzieje im się krzywda)
    a) każdy kto skrytykuje model rodziny złożony z dwóch panów jest faszystą
    b) każdy kto uzna, że prawdziwa rodzina to kobieta i mężczyzna jest podejrzany o faszyzm.
    4. Stosunek do historii: Największą zbrodnia w historii ludzkości był nazizm a przede wszystkim holocaust, komunizm był natomiast "błedem", gdyż wypaczono ideały
    a) koszulki z Che Guevarą i CCP można i nawet fajnie jest nosić
    b)koszulki z Pin ochetem czy NSDAP grożą prokuratorem
  • Beton partyjny

5. kobiety są w Polsce prześladowane przez mężczyzn, są ich niewolnicami a gwarantem tego stanu rzeczy jest Kościół Katolicki.
    6. Wiara w Boga jest gusłem, jest nie potwierdzona naukowo, jedynie słuszny jest ateizm, gdyż tak podpowiada rozum, no i większość niewierzących to ludzie wykształceni i bogaci.
    7.Skrajny liberalizm gospodarczy jest najlepszym systemem gdyż wszędzie się sprawdził. Jeśli ktos ma inne poglądy jest demagogiem i populistą.
    8. Państwo narodowe to przejaw faszyzmu, najlepszym wyjściem jest zjednoczona Europa, nie ma żadnej innej alternatywy. Jeśli ktoś jest przeciwny UE powinien jechać na Białoruś.

to tyle z mojej strony:)
  • Equinoxe

Koszulki z CCCP naprawdę fajnie jest nosić.
  • Anonim

Ja wolę te z przekreślonym Che (jak w znaku stop)
  • Anonim

A można kupic z powieszonym Che?
  • Anonim

"koszulki z Che Guevarą i CCP można i nawet fajnie jest nosić, koszulki z Pin ochetem czy NSDAP grożą prokuratorem."

Nie widzisz różnicy między koszulką z Che Guevarą a koszulką z NSDAP czy Pinochetem?
    W jakim Ty świecie żyjesz?
  • Anonim

a Che był milusi?
  • Anonim

a ja tu nie mowie o byciu milusim :D
  • Beton partyjny

Che Guevara wymordował wiele osób sprzeciwiających się wizji jego socjalizmu. Jak dowodzi w niedawnym artykule w "GW" sam A. Michnik, mordował nawet homoseksualistów. Koszulka z CCP hołduje państwu Stalina, Lenina, Jeżowa i Beri i można ją nosić bez problemu. uważasz że system radziecjki był "łagodniejszy" od hitleryzmu, drogi Houx? dziwny jesteś. Komunizm, ten bolszewicki, trwał w ZSRR od 1917 do 1953 roku, czyli 36 lat terroru i bezustannych mordów., pełne łagry na Syberii, kolektywizacja wsi, głód na Ukrainie. Mozna wyliczać i wyliczać. Uważasz, że noszenie koszulki z CCP jest mniej chamskie niż koszulki z NSDAP? W jakim Ty świecie żyjesz?
  • Beton partyjny

Po za tym ja prównałem Pinocheta do Che Guewary, a ZSRR porównałem do NSDAP.
  • AlexG

W sąsiednim wątku ktoś się na mnie rzucił na porównanie komunizm = nazizm. To jest typowy przykład pozbawionej naukowych podstaw politycznej poprawności :)
  • Anonim

ale chodziło w stosunku do Polski...

czy widząc Polaka w koszulce z Che reagujesz tak samo jak widzącz innego Polaka w koszulce NSDAP ze swastyką?????????????????????? ?????????????????????????????? ?????????????????????????????? ???????????????????????????
  • Beton partyjny

Ale Ty odwracasz kota ogonem. Che Guevara i Pinochet są postaciami kontrowersyjnymi. Pinochet jest bożyszczem prawicy a Che lewaków. I ich porównałem do siebie!
    dla mni3e noszenie takich koszulek to przejaw głupoty,a nie złej woli.

Natomiast Mnie obraża jako Polaka noszenie koszulek zarówno z CCP jak i NSDAP, choć nikogo z koszulką NSDAP nie widziałem jescze w swym życiu.
    Rozróżnij dwa porównania Che-Pinochet i Nsdap-ZSRR
  • Equinoxe

Ja widziałem kolesia w podkoszulku SS.

A ja i tak się upieram, że koszulki z CCCP są fajne, podobnie, jak z Guevarą; nie mam nic przeciwko radzieckim gwiazdom, sierpom i młotom itd. To tylko kwestia odpowiedniego dystansu do tego typu ciuchów.

Co zaś się tyczy koronnego argumentu ludzi broniących CCCP (nie podzielam go, ale rozumiem), że faszyzm to zło a komunizm radziecki to wypaczenie idei - cóż, jest w tym pewna racja. NSDAP nie kryło się z nienawiścią i nawoływało do agresji, do mordu itd., zachęcało do pogromów mniejszości etnicznych, religijnych. Słowem - NSDAP wszystko to uprawiedliwiało i tłumaczyło chorą ideologią, zaś ludzie na to przystali.
    W Związku Radzieckim sprawa wyglądała natomiast nieco inaczej, bliżej moim zdaniem wizji państwa absolutnie totalitarnego Orwella, w której wszystkie ekstremizmy są doskonale maskowane pozorami, nomenklaturą itd. Związek Radziecki mimo swojej siermiężności był po prostu... bardziej finezyjny?

Jak to ujął kiedyś znajomy historyk - zarówno Hitler, jak i Stalin byli krwawymi dyktatorami, jednak Hitler był tylko agresywnym furiatem, który wypromował ideologię nienawiści, zaś Stalin chłodno kalkulującym, podstępnym intrygantem, który zagarnął ideę socjalizmu i stworzył na jej bazie system terroru.
  • Anonim

Liczba ofiar moje dzieci:

Komunizm 100 milionów
    Nazizm 25 milionów
  • Equinoxe

I co z tego? Mnie to, przyznam, wielkiej różnicy nie robi. Rację trzeba oddać wujkowi Jóźwie, że to już tylko statystyka.
  • Anonim

Ale Drogi Equi jak można nosić koszulkę z wizerunkiem mordercy?
  • Equinoxe

Można. Już to gdzieś wyjaśniałem. Nie wiem, jak inni, ale ja nie jestem tępym komunałem, karmionym frazesami w stylu Guevara - obrońca wolności; dla mnie koszulka z owym mordercą to fascynacja kulturą masową, fascynacja sztuką propagandy, wirtuozerią kreacji wizerunku w systemach totalitarnych, tudzież autorytarnych. Słowem - nie ubrałbym takiej koszulki tylko dlatego, że tam jest Guevara; mi się ona po prostu PODOBA. Tak samo, jak swojego czasu widziałem genialną koszulkę z Putinem.
    Poza tym, czego nie kryję, patrzę też na Che ze sporym dystansem i pewne jego cechy mi się podobają.
  • Anonim

"Liczba ofiar moje dzieci:
    Komunizm 100 milionów
    Nazizm 25 milionów "

po pierwsze obrażasz nas nazywając nas dziećmi bo chyba jesteś najmłodszy na tym forum.
    po drugie podaj mi liczbę ofiar wśród Polaków dzieciaczku

po 3 ja osobscie jak widze koszulke z napisem cccp lub che gueavara to nic sobie z tego nie robie a gdy widze jakiegoś łysego prymitywa w koszulce ss to mam ochotę go walić po mordzie aż sie wykrwawi. A czemu tak mam? jak myślisz ?
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)