FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Aliena

Widzisz Bubi, Twój problem polega na tym, ze:

1. Wydaje Ci sie, ze w takiej gronowej dyskusji, jak powyzsza, potrzebny jest jakiś konsens, a nie, że jest ona tylko lużna wymianą poglądów osób o róznych nastawieniach, którzy wzajemnie szanują swoje odmienne opinie.

2. Że Twoje ustępstwo w jakiejś kwestii, czy tez zakaceptowanie wniosków ogolnych, jest oczekiwane, a nawet komukolwiek potrzebne.

3. Ze ludzie dziela sie na osoby o pogladach lewicowych i prawicowych, a nawet (sic!) - ze se dziela na osoby o pogladach wyraznei lewicowych i nielewicowych. (Tak wiem, ze to sprawia pozor poprawnego podzialu logicznego - ale tak nie jest. Podzialy dychotomiczne w odniesieniu do swiata sa o tyle nieprawdziwe, ze wiekszosc pojec, ktorych w tych podzialach uzywamy jest nieostra.)

4. Nie mowiac o tym, ze uwazasz, ze polskie spoleczenstwo dzieli sie na wyznawcow Michnika i jego przeciwników.

Twoj ciasny obraz swiata przejmuje mnie zgroza tak wielka, ze zaczynam watpic, czy jestes ktorakolwiek ze znanych mi osob - wbrew zapewnieniom Iona Tichego.
  • Kobieta zmienną jest związaną

>Bubi napisał
    >Różnicy nie ma ŻADNEJ, zważywszy, że środkiem do celu
    >jest w przypadku komunizmu rewolucja. Klasy znikną
    >(teoretycznie, bo to też przecież bzdura), bo burżuazję
    >się wyrżnie.

uff, Bubi, to ja tez sprobuje Ci pomoc, tak jak Ty probujesz pomagac nam - uswiadamiajac nas, podsuwajac wlasciwe ksiazki etc. (oczywiscie tym, ktorzy maja jeszcze szanse na wyprostowanie).

Byc moze nie zauwazasz tej ROZNICY, bo kwestia, ktora wylozylam dotyczy poziomu TEORETYCZNEGO, a dlaczego? poniewaz pragnelam niesmialo zwrocic uwage, ze W ZALOZENIACH komunizm (marksowski) nie jest rasistowski, bo skad Ci sie wzielo, ze burzuazje trzeba wyrznac?

Byloby to bez sensu z przynamniej dwoch powodow:

1. W swietle mojego poprzedniego cytatu z manifestu:przemoca znosi sie STOSUNKI PRODUKCJI, a nie ludzi posiadajacych kapital.

2. Problemem burzujow jest to, ze trzymaja oni w swoich rekach srodki produkcji co sprawia, ze jednoczesnie sa ciemiezcami proletariatu, natomiast rewolucja uwalania ich (przynamniej ja tak rozumiem marksa) od kultywowania "niesprawiedliwosci spolecznej" (rozumianej po marksowsku). I tu pojawia sie podstawowa roznica: Nazizm dyskryminuje czlowieka ze wzgledu na to, ze jest TYM skazonym czlowiekiem, Komunizm nie dyskryminuje czlowieka jako-takiego, ale krytykuje sama rzeczywistosc socjoekonomiczna.
    Chodzi o "śmierć burżuazji jako politycznego i społecznego bytu ekonomicznie różnego od klasy pracującej" a nie o smierc ludzi. Burzuazja przestaje nia byc z chwila zmiany stosunkow ekonomicznych i w zwiazku z tym nie moze sie rozprzestrzeniac , natomiast rasa jest zawsze dziedziczna. A TERAZ PRAKTYKA: W rosji radzieckiej (dawna) burzuazja byla dyskryminowana, czesto zabijana, ale ( z tego co wiem) nie bylo planu masowej eksterminacji (bylych) burzujow, tak jak w rzeszy byl plan masowego wykonczenia zydow. Sadze, ze burzuazje zabijano bo byli jednymi z glownych przeciwnikow politycznych a nie ze wzgledow ideowych.
    Wiem, ze te rozroznienia sa dosyc subtelne, ale warto zdawac sobie z nich sprawe.

>Bubi napisał:
    >"Skup się na tej "walce z burżuazją""

A walka z burzuazja nie jest w moim interesie, w moim interesie jest stac sie jednym z nich.; -)

A poza tym zgadzam sie z Aliena, z tym co napisala w swoim ostatnim poscie.
  • pwl

E tam, tak łatwo kolegi Bubiego nie przekonacie. On przecież nie po to tak długo dochodził do prawdy, żeby jakieś lewackie kłamstwa i piękne słówka miały zachwiać jego przekonaniami :>

Poza tym prezentujecie obie wstrętny michnikoidalny relatywizm. A fe!

A w ogole Michnik to moj stary.
  • pwl

O wlaśnie!
  • Aliena

A wasze stare piorą w rzecze! I Michnika też!
  • Aliena

A nawet "rzece":>
  • pwl

Pomidor?
  • Anonim

"Jaka jest świecka postawa żydostwa? Praktyczna potrzeba, własna korzyść. Jaki jest świecki kult Żyda? Handel. Jaki jest jego świecki bóg? Pieniądz. (...) Żydostwo stało się powszechnym współczesnym elementem antyspołecznym."

„Żydzi z Polski są najbardziej brudną ze wszystkich ras"

„To zatłuszczony Żyd, zamaskowany pod warstwą brylantyny i błyszczącymi klejnotami", „Jest teraz dla mnie całkowicie jasne, że jak wskazuje kształt jego głowy i sposób, w jaki rosną jego włosy, pochodzi on od Murzynów, którzy przyłączyli się do ucieczki Mojżesza z Egiptu (chyba, że jego matka lub babka ze strony ojca skojarzyła się z czarnuchem). To połączenie Żyda z Niemcem na murzyńskiej bazie musiało wyprodukować nadzwyczajną hybrydę."

„Tak więc za plecami każdego tyrana odnajdujemy Żyda, jak za papieżem jezuitę. Naprawdę marzenia uciskających byłyby bez nadziei, a praktyczna możliwość wojny poza kwestią, gdyby nie było armii jezuitów duszących myśl i garstki Żydów rabujących kieszenie."

"Komuniści uważają za niegodne ukrywanie swych poglądów i zamiarów. Oświadczają oni otwarcie, że cele ich mogą być osiągnięte jedynie przez obalenie przemocą całego dotychczasowego ustroju społecznego. Niechaj drżą panujące klasy przed rewolucją komunistyczną. Proletariusze nie mają w niej nic do stracenia prócz swych kajdan. Do zdobycia mają cały świat."

------------------------

Chcesz się dalej licytować na cytaty?
  • Anonim

>Aliena napisała:
    >A wasze stare piorą w rzecze! I Michnika też!

Widzę, że uderzyłem w wasze najgłębsze trzewia. W sposób klasyczny, gdy braknie języka w gębie, michnikowszczyzna zaczyna prawić o "potworach minotaurach", oszołomach etc.
    Poczytuję to sobie jako ewidentny laur.

Na dobranoc, z przyjacielskim pocałunkiem dla Pań, i jowialnym klepnięciem po ramieniu dla Panów:

http://www.youtube.com/watch?v=Svlg...
  • Aliena

Ja sie nie całuje z Panami, jestem lesbą. A już zwłaszcza po przyjacielsku. Po jakie licho! Zachowaj pocałunki dla Panów:)
  • Sir Khalid Nasrallah

" A w ogole Michnik to moj stary. "

O ciul. Nie wiedziałem, że Michnik ma taką młodą...
  • Anonim

Bubi, Nie mieszaj do swojego bełkotu Herberta. Przez szacunek dla poety.

• Sir Khalid Nasrallah

" Przykładem jest stosunej dominującej liczby wykształconych młodych ludzi do gejów. Pełne rozwarcie na skonstruowany przez szaleńca silnik skazany na zatarcie z powodu zbyt małego cylindra i lichego smarowania. "

Wow, jaka metafora. Chyba ociera się bardzo o jakąś wyrafinowaną pikanterię...
    Bubi, to jaki powinien być zatem stosunek wykształconych młodych ludzi do gejów, by było bez zatarć i ogólnie w porządku? :-)
  • Sir Khalid Nasrallah

I wykształconych młodych gejów do reszty gejów (tych niewykształconych lub starych i starych i niewykształconych), rzecz jasna.
    By było precyzyjniej, wszak ta grupa się w wymienionym zbiorze zawiera.

Nie, Bubi, nie chce sie licytowac na cytaty... nawet znalazłam sobie note bibliograficzna do Twoich: listy do engelsa i "w kwestii zydowskiej". Nie uderza to w to co pisałam (przypominam, ze odnosiłam sie do Twojej tezy o przyrodzonej dyskryminacji buruzazji i rownowaznosci klasy/rasy), ale jednak powinnam o tym pamietac!
    natomiast ostatni cytat (z manifestu) nie podwaza tezy mojego ostatniego postu dot. burzuazji.

> " A w ogole Michnik to moj stary. " O ciul. Nie wiedziałem, że Michnik ma taką młodą...

No co, musiał mnie począć w wieku 40 lat. To nie jest tak zle, jeszcze mial siłe wziac mnie na rece jak sie urodziłam. A moja matka jest szakalem.

(Zawsze chciałam to napisać. A pamiętacie moze czyja matka była szakalem? (zagadka):-)

• Sir Khalid Nasrallah

" No co, musiał mnie począć w wieku 40 lat. "

E, myślałem, że chodzi o to, jak to się dziś mawia, partnerstwo.

" (Zawsze chciałam to napisać. A pamiętacie moze czyja matka była szakalem? (zagadka):-) "

Stawiam kratę piwa, że szakalem była matka szakalątka.
  • Anonim

>Bubi, to jaki powinien być zatem stosunek wykształconych
    >młodych ludzi do gejów, by było bez zatarć i ogólnie w
    >porządku? :-)

Przypomnę rozróżnienie, które już tutaj poczyniłem. Są geje i są homoseksualiści. Ci ostatni to zbiór szerszy, obejmujący również normalnych obywateli.

A odpowiadając na Twoje pytanie - w kontekście homoseksualistów i sytuacji prawnej w Polsce - status quo.

• Anonim

Trochę się boję. Wywołaliście wilka z lasu. Brrrr... wilk pali jak smok i bredzi. Kto jest wilkiem-mistrzem? Jednak chyba Kołek. Bo ten drugi to sam Bóg.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki