Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Zephyr77

http://wiadomosci.onet.pl/1689061,1...

kazdy narzekał ze Giertych był zły, wymyślał durne reformy a popatrzcie co ten minister Hall wymyśliła. bez komentarza
  • mr. ricci

>Coroner16 ha scritto
    > http://wiadomosci.onet.pl/1689061,1...
    >
    >kazdy narzekał ze Giertych był zły, wymyślał durne
    >reformy a popatrzcie co ten minister Hall wymyśliła. bez
    >komentarza

a komentarze głupie jak komentarze na onecie :>:>
  • mr. ricci

o tym, że drugi akapit to arcydzieło, nie muszę mówić :>:>:>
  • Camilo Loco

Arcygenialne. :>

Ja się tylko pytam,czy w dalszym ciągu Izrael ma wpływ na ... 09.02.2008 09:02

... nasze szkolnictwo,czego mamy się uczyc,a czego nie.
    Cos ci sie chyba pomylilo?! Caly czas o tym decyduje kler. 09.02.2008 11:14

michalkcb

• Tomek Ziomek

Pytają się po co studentowi mechaniki historia. Odpowiem: żeby nie myślał, że zimna wojna ma coś wspólnego z pingwinami. Pani Hall wymarzył się system jak w Ameryce. Tam można być wybitnym matematykiem i nie wiedzieć czym się różni prezydent od premiera.
    Ja studiuję geodezję i to nie przeszkadza mi wiedzieć co się działo w Srebrenicy, wiem jak podcinać drzewka owocowe a wiersze Stachury mogę recytować z pamięci. W liceum dobrze radziłem sobie tylko z przedmiotami ścisłymi, więc w systemie pani Hall na pewno nie byłoby mi dane zainteresować się czymś więcej niż Star Trekem.
    Na koniec medal dla 17-sto latka, który wie co chce robić przez resztę życia!!!
  • Anonim

>Coroner16 napisał
    > http://wiadomosci.onet.pl/1689061,1...
    >
    >kazdy narzekał ze Giertych był zły, wymyślał durne
    >reformy a popatrzcie co ten minister Hall wymyśliła. bez
    >komentarza

Spójrzmy prawdzie w oczy, nie mamy bogactw typu ropa czy gaz, tzn. nie mamy ich na tyle dużo, aby starczy dla nas i jeszcze żebyśmy mogli się na tym wzbogadzić.

Naszym jedynym surowcem eksportowym są arbajterzy. Minister Hall myśli zdroworozsądkowo, trzeba tresować arbaiterów w sposób znacznie bardziej wydajny. Na arbajterze można sporo zarobić, bo wiadomo, że wyjedzie na roboty do rajchu czy na wyspy i część zarobionych pieniędzy wyda w Polsce.

Trzeba w końcu na coś postawić. Pierwsza RP w XVI wieku postawiła na produkcję zboża i żywności. My możemy postawić na produkcję arbajterów.
  • KleksWGaciach D.

Bardzo dobry pomysł.
  • rez

Nie wiem co jest złego w tym że ktoś kto będzie chciał studiować historie nie będzie musiał zakuwać biologii (wiedza o pantofelkach i innych błonach komórkowych będzie mu niepotrzebna).
    Podobnie matematyk bądź fizyk nie będzie musiał wymieniać Jagiellonów z pamięci wszystkich.
    Pomysł godny uwagi i jak go nie spartolą to może coś z tego będzie.
    I w końcu odejdzie się od tego kształcenia że każdy musi umieć wszystko.
  • Zephyr77

>The Loyolist napisał
    >a komentarze głupie jak komentarze na onecie :>:>

to bylo do mnie??????
  • Zephyr77

>rez napisał
    >I w końcu odejdzie się od tego kształcenia że każdy
    >musi umieć wszystko.

no bo jak wiedział za dużo to było źle. bardzo mu wadziła ta wiedza i nie mieściła się w głowie więc musiał dodatkowo zainstalowywac sobie przenośny mini dysk.
    system edukacji w Polsce był jednym z najlepszych w Europie przed reformą a teraz jestesmy na samym koncu. to chyba mowi juz samo za siebie.
  • Tomek Ziomek

Zgadzam się, że warto dać uczniom możliwość LEKKIEGO wyprofilowania nauki, ale nie w tak skrajny sposób. Mało kto zdaje maturę z informatyki. Jej lekcje są prowadzone tak, by każdy nadążył. Nie widzę możliwości przerobienia w jeden rok windowsa, worda i exela. A nie ma się co oszukiwać. To się przydaje nawet na studiach humanistycznych. A potem będzie "Jak tabelkę wstawić? Bo w szkole nie przerabiałam"
    A historia? Albo przerabiamy starożytność i wiedzę o późniejszych epokach czerpiemy z gimnazjum ALBO w rok uczymy się wszystkich epok a ci co zdają z tego maturę zaczynają od początku, dodając nowe inf.- uczą się mniej wydajnie, marnują czas- żeby dodać coś nowego w 3 klasie trzeba powtórzyć podstawy z pierwszej albo mieć nadzieję że uczniowie po 2 latach pamiętają
  • Gamsider_

No i znowu socjaliści muszą rozwiązywać problemu na... tłu! obywateli.

Pies ich srał.
  • Anonim

Wiecie, ile jest przedmiotów w szkole? 14. 14 cholernych przedmiotów, które większość osób ma gdzieś. Ja od przyszłego roku będę miała przedmiotów 6 a i tak będę spędzała 2 razy więcej czasu w szkole niż ci, którzy uczą się w polskim systemie. U nas jest tak - obowiązkowy język angielski, język ojczysty, matematyki, jeden przedmiot science, jeden przedmiot społeczny plus dodatkowy przedmiot. 3 roszerzone ( 6 x w tygodniu przed 2 lata), 2 podstawowe ( 4 x w tyg przez dwa lata). Plus teoria wiedzy i CAS.

Prawda jest taka, że część przedmiotów JEST zbędna i powinna zostać opanowana WCZEŚNIEJ. A że poziom gimnazjów jest absolutnie żenujący, to inna sprawa.

Choć uważam, że ten system w polskim szkolnictwie się nie sprawdzi. Bo to będzie rozwiązanie według p Hall dla idiotów, a powinno być odwrotnie. Jeszcze rok temu mi się wydawało, że jak odpadnie mi parę przedmiotów ( mam 9 teraz? coś takiego. może 10) to będzie znacznie łatwiej. Nie jest, bo wreszcie się czegokolwiek uczę.

Na razie mamy jedno z najlepszych szkolnictw w Europie, warto tego nie zaprzepaścić. System łączenia przedmiotów ( Francja) się nie sprawdza. Czy jak ZMNIEJSZYMY wymagania to coś pomoże? Pewnie nie, ale program jest nieprzemyślany. Bardzo. Większość tego, czego człowiek uczy się w liceum jest nieprzydatne.

( IB rządzi :P )
  • Anonim

>Tomek Ziomek a écrit

> Na koniec medal dla 17-sto latka, który wie co chce robić
    >przez resztę życia!!!

Dzięki, w tym roku wybrałam przedmioty maturalne. Co prawda już zmieniłam fiz na biol i poziomy matmy, ale jest fajnie.; )
  • rez

>Coroner16 napisał

>no bo jak wiedział za dużo to było źle. bardzo mu
    >wadziła ta wiedza i nie mieściła się w głowie więc
    >musiał dodatkowo zainstalowywac sobie przenośny mini
    >dysk.

Ale Ty chyba nie umiesz czytać.
    Ja po prostu szczerze wątpie że nauka o pantofelkach i innych cytozach jest przyszłemu historykowi zbędna i jest to strata czasu.
    Podobnie jak zgłębianie tajników Rewolucji Francuskiej dla przyszłego biotechnologa czy fizyka.
    A jak system edukacji tego nie rozumie to należy go zreformować.

>system edukacji w Polsce był jednym z najlepszych w Europie
    >przed reformą a teraz jestesmy na samym koncu. to chyba
    >mowi juz samo za siebie.

Przed jaką reformą?
    Mówisz o tej zapowiadanej przez Hallową (przypomne że tej reformy jeszcze nie ma) czy o tej z gimnazjami i maturami (tak, ta reforma to była kupą gówna)?
  • Gamsider_

>Masza.
    >Wiecie, ile jest przedmiotów w szkole? 14. 14 cholernych
    >przedmiotów, które większość osób ma gdzieś.

Wiesz, jaką opinię ma tu większość o większości?;)

>Ja od
    >przyszłego roku będę miała przedmiotów 6 a i tak będę
    >spędzała 2 razy więcej czasu w szkole niż ci, którzy
    >uczą się w polskim systemie.

Patrząc na to z nieco innej perspktywy mogę powiedzieć, że chciałbym spędzać więcej czasu w szkole. Byle produktywnie (choćby wtedy czasie zdawał mi się on bezproduktywny).

>Prawda jest taka, że część przedmiotów JEST zbędna i
    >powinna zostać opanowana WCZEŚNIEJ. A że poziom
    >gimnazjów jest absolutnie żenujący, to inna sprawa.

>Większość tego,
    >czego człowiek uczy się w liceum jest nieprzydatne.

Hm, ja tam się cieszę, że wiem kilka rzeczy z fizyki, biologii, chemii, historii, georgrafii i matmy (z zakresu licealnego właśnie). Może i nie są one niezbędne w życiu codziennym, ale jednak osobiście wolę wiedzieć więcej, niż mniej. Tak wypada. Oczywiście nie każdy musi, wręcz przeciwnie. Rewolucja mi się nie marzy :D Ale patrząc na poziom edukacji jestem spokojny - rewolucji nie będzie... No, przynajmniej nie Francuska, bo Październikowa to może być :|
  • Zephyr77

>rez napisał
    >Ale Ty chyba nie umiesz czytać.

moze i nie umie ale robie to i tak lepiej od Ciebie

>Ja po prostu szczerze wątpie że nauka o pantofelkach i
    >innych cytozach jest przyszłemu historykowi zbędna i jest
    >to strata czasu.
    >Podobnie jak zgłębianie tajników Rewolucji Francuskiej
    >dla przyszłego biotechnologa czy fizyka.

ogolna wiedza jest potrzebna. nikt tutaj sie nie musi zagłębiac w szczegóły.

>Przed jaką reformą?

tą która wprowadzała gimnazja
  • Lypa

Tyle że ja na przykład tego, co wiem z tzw. 'wiedzy ogólnej' nauczyłem się w jakichś 90% sam. Nauka w szkole, szczególnie, gdy człek nie jest zainteresowany przedmiotem (ale i nie tylko), jest bardzo mało efektywna...
  • Anonim

>Lypa napisał
    >Tyle że ja na przykład tego, co wiem z tzw. 'wiedzy
    >ogólnej' nauczyłem się w jakichś 90% sam.

Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie, w jakim stopniu ta wiedza ogólna przekłada się na złotówki. Inaczej, jaka jest przydatność do arbaitu tej wiedzy.
  • Zephyr77

>Masza. napisała:
    >Wiecie, ile jest przedmiotów w szkole? 14. 14 cholernych
    >przedmiotów, które większość osób ma gdzieś.

nikt Ci nie dał prawa wypowiadania sie w imieniu większosci wiec tego typu uwagi sobie daruj..

.Ja od
    >przyszłego roku będę miała przedmiotów 6 a i tak będę
    >spędzała 2 razy więcej czasu w szkole niż ci, którzy
    >uczą się w polskim systemie. U nas jest tak - obowiązkowy
    >język angielski, język ojczysty, matematyki, jeden
    >przedmiot science, jeden przedmiot społeczny plus dodatkowy
    >przedmiot. 3 roszerzone ( 6 x w tygodniu przed 2 lata), 2
    >podstawowe ( 4 x w tyg przez dwa lata). Plus teoria wiedzy i
    >CAS.

no i po twoich wypowiedziach widac elementarne braki jakie wypływaja z tego systemu nauczania

>Prawda jest taka, że część przedmiotów JEST zbędna i
    >powinna zostać opanowana WCZEŚNIEJ. A że poziom
    >gimnazjów jest absolutnie żenujący, to inna sprawa.

a skoro wiadomo jaki jest poziom gimnazjów trzeba je zreformowac a nie brac sie za LO

>Na razie mamy jedno z najlepszych szkolnictw w Europie,

mojemu kumplowi prof UJ mówił coś innego na wykładzie. ciekawe kto ma racje...

| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)