Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Oczywiście nie liczę na to, aby kogokolwiek prócz wąskiego grona zainteresowanych zaciekawił ten temat, ale jest on w jakiś sposób z polityką związany. A dowodzi mentalności ludzi w Polsce ( a propos traktowania zwierząt) i DURNYCH ludzi, którzy nie umieją się za to zabrać. Mamy poważny problem ze schroniskami, z bezdomnymi psami i z psią agresją.

"Zmarło niemowlę ciężko pogryzione przez psa
    Około roczna dziewczynka została pogryziona przez rottweilera w podwarszawskim Sulejówku. Nie udało jej się uratować.
    Do tragedii doszło, gdy dzieckiem pod nieobecność rodziców zajmowali się dziadkowie.

- Z tego co udało nam się do tej pory ustalić, byli z nią na spacerze. Gdy wrócili, już na terenie ich posesji, dziewczynkę zaatakował pies - powiedział Mariusz Mrozek z zespołu prasowego Komendy Stołecznej Policji. Jak dodał, rottweiler prawdopodobnie wyciągnął niemowlę z wózka, a następnie ciężko pogryzł. Mimo przewiezienia do szpitala dziewczynki nie udało się uratować.

- Ustalamy okoliczności tej tragedii. Zarówno rodzice dziecka, jak i jego dziadkowie są w szoku - dodał."

http://wiadomosci.onet.pl/1690961,1...

Proszę bardzo.

Otóż gwarantuję Wam, ze ten pies nie był rottweilerem ( tylko pies z rodowodem jest rasowy, wynika tak z definicji hodowli jakiejkolwiek), tylko psem w typie rottweilera. Dlaczego, skoro podlegają kontroli hodowle krów, koni, świń, nie ma kontroli rozrodu psów? Osobiście MARZĘ o dniu, w którym nie będzie można sie dowolnie bawić genetyką plus psami. Czyli jestem za ustawą, która zabrania rozmnażać psy bez uprawnień.

Tylko czy to nie godzi w Wasze poczucie, ekhem, wolnego rynku? Ciekawa jestem.

Bo to jedna z nielicznych rzeczy, jakie zazdroszczę Skandynawii.

http://www.brightlion.com/InHope/In...

A tutaj b dobry film DLACZEGO.

Wiem, wiem, zajmuję Wam czas bez sensu, ale może kogoś temat zainteresuje.

• KleksWGaciach D.

>Masza. napisała:
    >Osobiście MARZĘ o
    >dniu, w którym nie będzie można sie dowolnie bawić
    >genetyką plus psami. Czyli jestem za ustawą, która
    >zabrania rozmnażać psy bez uprawnień.

Stworzylibyśmy kolejny martwy przepis. Poza tym, przede wszystkim wina leży po stronie nieodpowiedzialnych właścicieli.
  • Anonim

jak dla mnie a propo psow wazne jest sprzatanie po nich.Wlasciciele takowych czworonogow - do dziela!:)
  • KleksWGaciach D.

Tutaj też przepisy niewiele zmienią.
  • Anonim

Wlasnie, jak to egzekwowac? A te psy ktore okaza sie rozmnozone bez uprawnien zagazowywac? brrr.

Najsensowniej byloby walnac duzy podatek od posiadania psa.
    Chyba.
    A ja nigdy zadnego swojego psa nie wysterylizuje. To im cholera zmienia osobowosc.
    Poza tym piszesz chyba o dwoch roznych rzeczach. Pies z hodowli tez moze zagryzc dziecko...
  • Anonim

Poczytalem dyskusje na ten temat... Wlasnie nie jestem espertem ale mialem dwa psiaki i mam wrazenie ze nawet najlagodniejszego i ulozonego pupilka nie zostawilbym z malutkim dzieckiem. Nawet przypadkiem moze zrobic krzywde a to jednak zwierz jest zawsze. Z innej strony moje psiaki zawsze sa ze schroniska wiec nie wiem co to miec od najmlodszych lat ulozonego i z rodowodem.
  • Gamsider_

Problem ze zwierzętami jest spowodowany postępującą znieczulicą i zanikiem poczucia odpowiedzialności wśród ludzi. Wątpię, żeby jakiekolwiek przepisy regulujące rozród pomogły. Nie wiem też, czy wysoki podatek coś da, bo jego ściągalność może być bliska zeru.

Obie kotki, które rezydują u mnie w mieszkaniu są wysterilizowane. Szczerze mówiąc nie zauważyłem zmian w ich psychice.

Można wspierać schroniska, zrobić jakąś kampanię uświadamiającą ludzi, wlepiać poważne kary za znęcanie się nad zwierzętami...
    Tylko że ten problem, jak i masa innych, będzie istniał, bo taka jest natura anonimowego świata. Anonimowego dla sąsiadów, nie dla władzy, która sobie nie radzi z egzekucją prawa w najprostszych sprawach.
  • Anonim

>Stubb ... a écrit
    >Wlasnie, jak to egzekwowac? A te psy ktore okaza sie
    >rozmnozone bez uprawnien zagazowywac? brrr.

Grzywna od właściciela. :> Wkurwia mnie jak cholera ( wybaczcie, co niektórzy) jak widzę ludzi bawiących się w hodowlę,a potem te psy ( 80% polskich psów?!) trafiają do schroniska. Skoro trzeba mieć uprawnienia na hodowlę czy produkcję różnych rzeczy, z psami powinno być tak samo. Jak psy się rozmnożą bez uprawnien, to nie można ich SPRZEDAWAĆ, a oddawać w db ręce.

Wierz mi Stubb, siedzę w tym bajorze od lat. I mam dość.
    >
    >Najsensowniej byloby walnac duzy podatek od posiadania psa.
    >Chyba.

Czyli porządne hodowle bankrutują? Dodatkowo zakaz rozrodu sprawi, że można wprowadzić bazę danych dla psów nierasowych - chip, nazwa, właściciel. Taki Związek Kynologiczny mieszańców.

>A ja nigdy zadnego swojego psa nie wysterylizuje. To im
    >cholera zmienia osobowosc.

Dać Ci nr kilku db weterynarzy?
    Nie zmienia aż tak, może stać się b ciapowaty, ale przynajmniej z powodu panienek się męczyć nie będzie.

>Poza tym piszesz chyba o dwoch roznych rzeczach. Pies z
    >hodowli tez moze zagryzc dziecko...

Właśnie o to chodzi, że nie. Psy są selekcjonowane pod względem charakteru. Dysponuję statystykami mówiącymi o agresywności psów. Najbardziej podatne są mieszańce. Dodatkowo są rasy agresywne, na których posiadanie trzeba mieć zgodę, a które przechodzą testy. Do dotyczy psów tylko z rodowodem. Psy "w typie' możesz mieć dowolnie.

• Anonim

>Stubb ... a écrit
    >Poczytalem dyskusje na ten temat... Wlasnie nie jestem
    >espertem ale mialem dwa psiaki i mam wrazenie ze nawet
    >najlagodniejszego i ulozonego pupilka nie zostawilbym z
    >malutkim dzieckiem.

Mojej kołyski pilnowaly terriery. Żyję. Mając 10 lat wychodziłam na spacery z akitą. Żyję. :) Ale racja, nie warto ryzykować bez doświadczenia.

Nawet przypadkiem moze zrobic krzywde a
    >to jednak zwierz jest zawsze.

Prawda.

Z innej strony moje psiaki
    >zawsze sa ze schroniska wiec nie wiem co to miec od
    >najmlodszych lat ulozonego i z rodowodem.

Cóż, większa gwarancja, tyle. Ja popieram branie ze schronisk BARDZO. ( Azyl pod psim aniołem jest najlepszy). Popieram hodowle. Nie popieram pseudohodowli, czyli "rasowych bez rodowodu".

• Anonim

>Gamsider_ a écrit
    >Problem ze zwierzętami jest spowodowany postępującą
    >znieczulicą i zanikiem poczucia odpowiedzialności wśród
    >ludzi. Wątpię, żeby jakiekolwiek przepisy regulujące
    >rozród pomogły. Nie wiem też, czy wysoki podatek coś da,
    >bo jego ściągalność może być bliska zeru.

Pomogłyby. Wejdź na allegro i wpisz "york" i zobacz, ile psów jest z rodowodem, ale ile bez. Sprzedawane w wieku 5 tygodni ( jak kogoś dorwę, rozszarpię pazurami. !)

>
    >Obie kotki, które rezydują u mnie w mieszkaniu są
    >wysterilizowane. Szczerze mówiąc nie zauważyłem zmian w
    >ich psychice.

Bo ich być nie powina.
    >
    >Można wspierać schroniska, zrobić jakąś kampanię
    >uświadamiającą ludzi, wlepiać poważne kary za znęcanie
    >się nad zwierzętami...

Za robienie smalca z psów ludzie dostali 8 miesięcy w zawiasach.

>Tylko że ten problem, jak i masa innych, będzie istniał,
    >bo taka jest natura anonimowego świata. Anonimowego dla
    >sąsiadów, nie dla władzy, która sobie nie radzi z
    >egzekucją prawa w najprostszych sprawach.

Problem w tym, że na zachodzie, którego tak nie lubię, poradzili sobie z tym. Ale tam był trochę inny stosunek do psów od zawsze. Mnie nosi, jak widzę psa na łańcuchu.

• Anonim

>●Shmul שמול● a écrit
    >jak dla mnie a propo psow wazne jest sprzatanie po
    >nich.Wlasciciele takowych czworonogow - do dziela!:)

To jest oczywiste, niestety polska mentalność pozostawia wiele do życzenia. Myślę, że b wysokie mandaty by pomogły.
  • Anonim

I prooooszę, obejrzyjcie ten film.
  • Gamsider_

>Masza.
    >I prooooszę, obejrzyjcie ten film.

No przecieź obejrzałem :P Stubb najwyraźniej też, bo o sterylizacji napisał.
  • Anonim

nie mandaty,tego nie lubie,ale myslenie owszem.Zamiast promowac gumki i gejow,niech promuja sprzatanie "kupek":)
  • Gamsider_

>Masza.
    >Pomogłyby. Wejdź na allegro i wpisz "york" i zobacz, ile
    >psów jest z rodowodem, ale ile bez. Sprzedawane w wieku 5
    >tygodni ( jak kogoś dorwę, rozszarpię pazurami. !)

No dobra, tylko zrobić to tak, żeby nie było pola do nadużyć - w Polsce to chyba nie możliwe :/

>Za robienie smalca z psów ludzie dostali 8 miesięcy w
    >zawiasach.

Wiesz, konie jadące na rzeź do Włoch są celowo okaleczane...

Co ja bym zrobił takim osobom - może nie będę pisał. Kary zasądzane przez sądy powinny być moim zdaniem przede wszystkim finansowe.

>Problem w tym, że na zachodzie, którego tak nie lubię,
    >poradzili sobie z tym. Ale tam był trochę inny stosunek do
    >psów od zawsze. Mnie nosi, jak widzę psa na łańcuchu.

I do psów i do prawa. To jest do zrobienia, ale nie na zawołanie.
  • Anonim

>Gamsider_ a écrit

>
    >No dobra, tylko zrobić to tak, żeby nie było pola do
    >nadużyć - w Polsce to chyba nie możliwe :/

Chętnie zajmę się egzekwowaniem. Prawdę mówiąc, już z dziewuchami prowadzimy chociażby internetową krucjatę; ). No i warto odwiedzać schroniska... Niemniej wolontariat to za mało.
    >
    >Wiesz, konie jadące na rzeź do Włoch są celowo
    >okaleczane...

Wrrrr.
    >
    >Co ja bym zrobił takim osobom - może nie będę pisał.

Nie musisz, mam własną wizję.

>Kary zasądzane przez sądy powinny być moim zdaniem przede
    >wszystkim finansowe.

W ogóle WIĘCEJ kar finansowych.
    >
    >I do psów i do prawa. To jest do zrobienia, ale nie na
    >zawołanie.

Ale to są takie małe rzeczy, którymi można się zająć, gdyby się chciało. Ale się nie chce.
  • Anonim

>●Shmul שמול● a écrit
    >nie mandaty,tego nie lubie,ale myslenie owszem.

Trzeba egzekwować, prawda?

Zamiast
    >promowac gumki i gejow,niech promuja sprzatanie "kupek":)

Swoją drogą, w Warszawie nie można spuszczać psów. Ja notorycznie łamię prawo, codziennie 3 razy dziennie. Ponieważ miasto nie gwarantuje mi miejsc, w których psy mogę spuszczać. Nie robię tego przy dzieciach, kiedy jest dużo ludzi, ale to utrudnia życie wielu psiarzom.

• Anonim

W ogóle uroczo, że się zainteresowaliście, względnie dobrze udajecie; ). Brawo.
  • Anonim

A nie możnaby tak wszystkich bezpańskich psów wybić i np. przerobić na żywność i mydło dla bezdomnych tudzież głodnych dzieci z Afryki? Świnie się przerabia na żywność, to dlaczego psów by nie można?
  • Anonim

teza o postepujacym znieczuleniu jest nie do obrony. Ludzie sa swiniami itd ale akurat coraz wieksza jest swiadomosc tego ze zwierze tez czuje i ze nie mozna traktowac zwierzaka jak rzeczy...

Czemu hodowle mialyby upasc? Hodowle nie bylyby objete podatkiem a poza tym z hodowli kupuja ludzie ktorych pewnie i na podatek stac.

A ze sterylizacja zawsze bylo ze sukom to niewiele zmienialo a psiakom duzo...

Ale choc wydaje sie ze temat dotyczy psiakow li tylko to rzeczywiscie sie rozbija wszystko o stan prawa w Polsce i jego egzekwowalnosc. Bo same przepisy sa sensowne- zbieranie po psach, zakaz spuszczania, nieglupi bylby obowiazkowy kaganiec (jest takie prawo?). Ale oczywiscie nikt sie nie stosuje. Ja np. sprzatalem po psie, ale wymieklem skoro nikt inny tego nie robil. Myslalem tak pozytywistycznie ze moj swiatly przyklad cos zmieni i hujnia:) Wiec tylko mandaty zostaja.
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)