Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • rez

Kolejny raz najprawdopodobniej okaze sie ze kosciol miesz sie w polityke.
    Zblizaja sie wybory samorzadowe a arcybisqp Głódź zachęca do głosowania "na najlepszych".

http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&...

tyle sie o tym mowi i prosi a kosciol jeszcze sie nie nauczyl ze panstwo jest swieckie.
    Osobiscie mam dosyc mieszania sie kleru w sprawy panstwa.Dla mnie duchowni powinni zajmowac sie służba duszpasterska a nie agitacja polityczna.Przy okazji chca tez cos ugrac dla siebie.Pomorskim przykladem niech bedzie afera wydawnictwa Stella Maris i metropolita Gocłowski.

Polityka i kosciol to powinny byc calkowite rozne bieguny.

Koscioł powienien zachecac do brania udzialu w wyborach,ale nie powienien agitowac, naklaniac do glosowania na 'jedynych sprawiedliwych'

Powinni zostac w swych domach i samochodach (u mnie proboszcz ma Mitsubishi a inni Volksvageny).

a na koniec dowcip; ]

- Ładne ksiadz ma buty.Zamszowe?
    - Nie, za swoje.

• Anonim

Patrzcie jakie oburzenie. A pamiętacie jak Życiński menda dostał nagrode od jakichś michnikowczyków za to ze się słusznie meisza w politykę. Ech, obśmiać i machnąć ręką
  • Anonim

ksiądz tak jak każdy obywatel ma prawo wypowiadać się na temat polityki i zachęcać do głosowania na określoną partię. Inna sprawa jak odbierają to wierni i jak te sprawy rozwiąże Kościół w swoim środowisku.
  • fragolina di bosco

Z tym, ze ksiadz to taka sama funkcja publiczna jak kazda inna... jest przedstawicielem INSTYTUCJI kosciola, ktora ma swoj wizerunek publiczny i zasady, ktore nia rzadza.

Zasady kosciola dotycza innej przestrzeni niz polityczna.
    Zajmuje sie on inna dzialka.
    Jezeli ksiedzu chce sie politykowac, to niech to robi prywatnie, na plebanii, jako Jozek Kowalski, a nie jako ksiadz taki, a taki, gdzies w gazecie czy podczas kazania.

Aktor jest od grania, lekarz od leczenia, ksiadz od kaplanstwa, nie od politykowania.
  • rez

Kosciol jednak od zawsze sie miesza w polityke.Robi interesy,miesza sie w niejasny biznes,co tylko szkodzi wizerunkowi.
    Mam nadzieje ze w koncu - po ujawnieniu agentow SB w kosciele - straci autorytet.

Do czego to doszło zeby jakikowolwiek klecha miał wplyw na polityke swieckiego panstwa!!??

Pamietam jak Urbanski skrytykował Dziwisza.W koncu jeden minister zrobił dobrze!
    I kur.. musial przeprosic!
    Masakra.

• Anonim

>Al De Niro napisał
    >Patrzcie jakie oburzenie. A pamiętacie jak
    >Życiński menda dostał nagrode od jakichś
    >michnikowczyków za to ze się słusznie meisza
    >w politykę. Ech, obśmiać i machnąć
    >ręką

dokładnie:
    wg dziennikarzy GW księża mówiący tak WE, propagujący "wyważone" stanowisko w sprawie lustracji to autoryrety niosące prawdę między ciemny lud

a taki Rydzyk to jest be bo miesza sie w politykę, a przecież w państwie świeckim nie ma na to miejsca
    (zaznaczam,że nie jestem fanem Ojca Tadeusza Rydzyka,bo zaraz jakiś impotent umysłowy pewnie mnie nazwie fanem RM)

to niech albo Wyborcza krytykuje też Pieronka i Zycimskiego,albo niech odczepi się od RM

• fragolina di bosco

Przeciez wszyscy wiedza, ze GW to ciezko przypadek schozofrenii polaczonej z wybiorcza amnezja...; )
  • Equinoxe

Klikam na link i... wzruszam ramionami.
    Nie pierwszy, nie ostatni raz. Ludzie to tylko ludzie. I o co tyle szumu?
  • YT

>rez napisał
    >Do czego to doszło zeby jakikowolwiek klecha miał
    >wplyw na polityke swieckiego panstwa!!??

Każdy obywatel ma prawo wywierać wpływ na politykę swojego państwa. Ja osobiście uważam, że demokracja oznacza elastyczność w kształtowaniu systemu w kierunku preferowanym przez większość społeczeństwa. Inaczej mówiąc, jeśli w tym kraju katolicy przeważają liczebnie to mają prawo wpisać w ustrój elementy chrześcijańskie, jak również nadać klerowi pewne przywileje polityczne. W przeciwnym razie mamy bowiem do czynienia z dyktaturą zdezawuowanych pojęć (idea świeckości państwa pochodzi sprzed prawie połowy tysiąclecia), która z ludowładztwem nie ma wiele wspólnego.
  • binio

"Aktor jest od grania, lekarz od leczenia, ksiadz od kaplanstwa, nie od politykowania."

Taaa.... w idealny systemi socjalistycznym/komunistycznym .
    Mylisz sie, aktor mimo ze najlepiej umie grac moze rowniez byc murarzem - rowniez zajebistym. Lekarz piosenkarzem. A ksiadz ogronikiem i ma prawo wypowiadac sie nt polityki. Od zawsze w Polsce Kosciol mial swoje zdanie nt polityki - dobrze czy zle - nie oceniam.
  • fragolina di bosco

>binio napisał
    >"Aktor jest od grania, lekarz od leczenia, ksiadz od
    >kaplanstwa, nie od politykowania."
    >
    >Taaa.... w idealny systemi socjalistycznym/komunistycznym .
    >Mylisz sie, aktor mimo ze najlepiej umie grac moze rowniez
    >byc murarzem - rowniez zajebistym. Lekarz piosenkarzem. A
    >ksiadz ogronikiem i ma prawo wypowiadac sie nt polityki. Od
    >zawsze w Polsce Kosciol mial swoje zdanie nt polityki -
    >dobrze czy zle - nie oceniam.

A tam socjalistycznym, to wlasnie za socjalizmu absolwenci szkol artystycznych byli wysylani do wojsk rakietowych, a magistrzy murowali lub szli do stoczni...
    Nie odbieram prawa wypowiedzi tym ludziom, tylko uwazam, ze akurat konkretny przypadek kosciola, ktory glosi konkretne prawdy, to dosc delikatna sprawa. I, zeby nie zostac posadzaonymi o hipokryzje, ksieza powinni w dwojnasob uwazac na to, co mowia.

• binio

A tak patrzac z innej strony to zastanawiam sie jakim cudem w Polsce, gdzie podobno mamy ponad 90% Katolikow, partie popierajace aborcje, eutanazje, uznajacy gejow za normalnych uzyskuja tak duze poparcie.... Tu wlasnie mamy do czynienia z hipokryzja. Ktorys z ksiezy powiedzial kiedys ze czlowie popierajacy aborcje NIE JEST KATOLIKIEM! NIE MOZE NIM BYC! (oczywiscie dopoki nie zmieni pogladow). Podobnie jest z gejami (kilka dni temu ogladalem ten prog z monika olejnik gdzie byla ta kurwa senyszyn i zdrajca Niesiolowski dyskutowali nt wypowiedzi tej szmaty na paradzie rownosci, Niesiolowski zapytany czy gej nie moze byc Katolikiem sie wykrecil; / i powiedzial ze owszem moze nawet ten gloryfikujacy swoje zboczenie... otoz NIE! nikt bioracy uzial w paradzie rownosci nie jest Katolikiem. Wg mnie oczywiscie, byc moze sie myle :)
    Tak wiec uwzgledniajac preferencje wyborcze mozna dojsc do wniosku ze w Polsce Katolicy sa MNIEJSZOSCIA.
    A ksieza moga a nawet powinii otwierac oczy parafianom wskazujac konkretnie ktore partie sa ANTYKOSCIELNE - wg mnie glosowanie na nie to grzech.
  • Anonim

binio - z tym gejem to przesadzasz. Kościół ich nie wyklucza. Sama skłonność nie jest podstawą do odmawainia komunii itd. Czynny homoseksualizm jest grzechem. Owszem, jak ktoś bierze udział a paradzie to raczej nie próbuje z tym walczyć(zresztą moim zdaniem się nie da - może uznasz że nie powinnam być katoliczką; ) ale to go nie skreśla. To tak jakby powiedzieć - katolikami nie są ci którzy uprawiają seks przed ślubem i stosują antykoncepcję - wiesz ilu się wykruszy? Cała młodzież katolicka jest "czysta". i uprawiają ten seks,więc traca prawo do bycia katolikami? Kościół wyrządziłby sobie i innym sporą krzywdę gdyby wszystkich którzy grzeszą wykluczył. A on z nimi rozmawia - są przecież rekolekcje, wspólnoty dla gejów,dla rozwodników. Kościół nie chce ich wykluczyć poza nawias.
  • matr

>binio napisał
    >A tak patrzac z innej strony to zastanawiam sie jakim cudem
    >w Polsce, gdzie podobno mamy ponad 90% Katolikow, partie
    >popierajace aborcje, eutanazje, uznajacy gejow za normalnych
    >uzyskuja tak duze poparcie.... Tu wlasnie mamy do czynienia
    >z hipokryzja.

Bo polski katolicyzm jest wlasnie taki... kosciol mowi nie aborcji i sztucznym metodom antykoncepcji (pigulki, prezerwatywy etc) a polacy swoje.. kosciol mowi nie zdradom, a co 4 Polak mial skok w bok... no i mozna by tak mnozyc..

>Ktorys z ksiezy powiedzial kiedys ze czlowie
    >popierajacy aborcje NIE JEST KATOLIKIEM! NIE MOZE NIM BYC!
    >(oczywiscie dopoki nie zmieni pogladow).

uhmmm... a ktorys powiedzial "miłuj bliźniego swego..."

>Podobnie jest z
    >gejami (kilka dni temu ogladalem ten prog z monika olejnik
    >gdzie byla ta kurwa senyszyn i zdrajca Niesiolowski
    >dyskutowali nt wypowiedzi tej szmaty na paradzie rownosci,

jestes katolikiem??? no to chyba trocszke grzeszysz, no chyba ze nie jest grzechem wyzywanie od ku... . (notabene jej wypowiedz byla gorszaca, mam swoje zdanie na jej temat, ale kur... bym jej nie nazwal)

>otoz NIE! nikt bioracy
    >uzial w paradzie rownosci nie jest Katolikiem. Wg mnie
    >oczywiscie, byc moze sie myle :)

mylisz sie... jak juz mowilem, kosciol mowi "miłuj blizniego swego" czy jest gejem czy nie jest, czy jest pedofilem, czy komuchem czy liberalem, dla kosciola nie powinno to miec znaczenia bo najwazniejszy jest czlowiek i jego zbawienie. Jesli czlowiek jest grzeszny, zawsze ma prawo zwrocic sie o pomoc do najbliższej parafii.. Podejrzewam ze 90% tych mlodych ludzi na paradzie bylo chrzczonych w wierze katolickiej, wiekszosc uczeszczala do kosciola "bo mama kazala w niedziele", wiekszosc miala bierzmowanie.. etc.
    Czy sa katolikami? sa jak reszta spoleczenstwa.. czy sa dobrymi katolikami to zupelnie inne pytanie..

>Tak wiec uwzgledniajac preferencje wyborcze mozna dojsc do
    >wniosku ze w Polsce Katolicy sa MNIEJSZOSCIA.
    >A ksieza moga a nawet powinii otwierac oczy parafianom
    >wskazujac konkretnie ktore partie sa ANTYKOSCIELNE - wg mnie
    >glosowanie na nie to grzech.

dokladnie!!! i powinni jeszcze mowic tym biednym glupim owieczkom co maja jesc, bo jedzenie ma duzo rakotworczych zwiazkow, i powinni tym biednym glupim owieczkom mowic gdzie dzieci do szkoly posylac, i jaki samochod kupic zeby byl katolicki (no np. mozecie sobie moi kochani wierni kupic takiego maybacha jak ma Rydzyk, wygodny tylko srednio rodzinny...) i jak sie ubierac! to podstawa... zadnych bikini! zadnych stringow! bo to grzech ... itp itd..

Kosciol jest instytucja ktora w ogole nie powinna mieszac sie do polityki, kosciol ma inne zadania... a owieczki niech sie same zainteresuja swoim losem i tym kto nimi bedzie rzadzil... no chyba ze nie chca i jest im latwo przyjac zdanie kosciola.
  • Sebek

http://wiadomosci.onet.pl/1522577,2...

"Kościół rzymskokatolicki wzywa do likwidacji "rajów podatkowych", co stać się ma "niezbędnym pierwszym krokiem" do uzdrowienia globalnej gospodarki."

Mnie osobiście papież załamał. A wy jak to skomentujecie?
  • ● Sam ●

Rez zauważyłeś że Twój antyklerykalizm zaczyna być żenujący. Nie wiem jakie miałeś osobiste doświadczenie w kontaktach z duchownymi,może nie były najlepsze,ale to już zaczyna być żałosne. Powołujesz się na jakieś stare plotki i dodatkowo mówisz bzdury. Jakie bzdury?
    Jak Kościół może być odwrotnym biegunem co do życia politycznego? I jedno i drugie dotyka społeczeństwa. Polityk obecnie coraz większe ma ambicje by ustalać kwestie moralne w państwie,to i Kościół może oceniać polityków i politykę. Reprezentuje w końcu nie małą liczbę wiernych,którzy jednocześnie są obywatelami państwa. Kościół nie istnieje na Marsie i nie reprezentuje marsjan.
    Duży chłopiec jesteś, weź dorośnij proszę. Nie każe Ci kochać Kościoła i księży,czy biskupów,ale zachowaj rozsądek. Tylko tyle
  • YT

>Sebek napisał
    >"Kościół rzymskokatolicki wzywa do likwidacji "rajów
    >podatkowych", co stać się ma "niezbędnym pierwszym
    >krokiem" do uzdrowienia globalnej gospodarki."
    >Mnie osobiście papież załamał. A wy jak to
    >skomentujecie?

Zatem Ojciec Święty stanął po stronie piekieł podatkowych. Nie pierwszy raz rzymscy popowie podążają za podszeptem Złego.
  • Camilo Loco

Podobnie jak z tym 'grzechem nadmiernego bogacenia się' tak i to okaże się być zapewne kolejną 'kaczką'.
    Dla tych, co nie wiedzą. To nie była wypowiedź samego papieża, ani nawet oficjalna wypowiedź SA, lecz prywatna opinia kilku lub jednego kardynała.
  • ● Sam ●

Walka z przekrętami podatkowymi(bo przeciwko temu ma zamiar przeciwdziałać Kościół w Indiach)jest jak najbardziej zgodna z poczuciem sprawiedliwości,o którym Kościół nieraz wspominał
  • rez

>Sebek napisał

>Mnie osobiście papież załamał. A wy jak to
    >skomentujecie?

Klechy niższej czy wyższej rangi najczęściej załamują tylko.
    Ale spoko. Ten Niemiec jest tylko przejściowo szefem Watykanu.
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)