Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • mr. ricci

>Furius Camillus ® ha scritto
    >>The Loyolist wrote:
    >>od liczenia to jesteście wy, prorocy
    >przedsiębiorczości.
    >>ja widzę podstawę i cel - zaspokoić się możliwie
    >>najkrótszą drogą, a najlepiej żeby to ktoś zrobił za
    >>ciebie jeszcze, tylko trzeba mu wtedy wmówić że to
    >prawo
    >>człowieka, prawo rynku, prawo srania czy coś podobnie
    >>ciekawego. tej klice, która się brandzluje wolnością
    >>gospodarczą akurat chodzi o to, żeby nikt nie
    >kontrolował
    >>ich poczynań, żeby nie byli podlegli człowieczeństwu,
    >>sumieniu etc. - bo to implikuje ich najskuteczniejsze
    >>zaspokojenie. przy okazji oczywiście większość
    >młodych
    >>popierających tę ideę jest idiotami, którzy nie zdają
    >>sobie sprawy z sztywnego rozkładu kapitału i prostej
    >drogi
    >>do oligarchii, w której nie będą mieli nic do
    >powiedzenia
    >>jako jeden z anonimowych biurowych cubicles, względnie
    >>jednostka popytu, czy inny target.
    >
    >"Ocena laika (...) o laiku mówi wiele" Sam nie wiesz co
    >bredzisz, i mnie już nie chcę się tego tobie tłumaczyć.
    >:>:>:>
    >Na resztę wypocin nie odpowiem, bo nie wartoooo.

niżej odpowiedziałeś, kapitanie konsekwencjo :>:> ale skoro masz zamiar się w ten sposób ustosunkowywać, powtarzając wyłącznie że bredzę, a od dawna już nie widziałem żadnego argumentu (technically - nigdy nie widziałem :>) przemawiającego przeciwko tezie, że deizujecie wolny rynek (czyli jesteście moralnym szambem). w związku z powyższym - nie kontynuuję i nie będę eksplikował i tylko co jakiś czas powiem "debile", albo coś w tym stylu.
  • Janek

>No właśnie.Cóż za nieznajomość rozwoju cywilizacji. A teraz ładnie i dosadnie wyjaśnij mi, ze ludzkość w pojęciu moralności ( ludzkość, sama, z wrodzonego punktu widzenia, coś, co jest nam DANE) ewoluuje w ogóle. Anarchiści, jak jakiś spotykam, są pytani o to sami i nigdy nie potrafią nic powiedź oprócz "eeeee... no może kiedyś". Moralność kształtuje się poprzez swoiste "środowisko", które się zmienia, ale czy sama w sobie ulega zmianie? Moim zdaniem nie. Opierasz się na jakimś bardzo dziwnym stwierdzeniu, że ludzie się zmieniają. Błędnym, moim zdaniem, co wyraźnie rzeczywistość i historia najnowsza chcą nam pokazać.

nie bardzo rozumiem co mam wyjasniac; )

>Dopóki będzie nażarte jak świnie, to może i spokój będzie ( ale wątpię). Gorzej, jak upadnie maleńka cegiełka, bo wtedy zacznie się zwyczajna rzeź, a ja, jako nowe pokolenie, nie mam najmniejszej ochoty brać w tym udziału.

tego już zupełnie nie rozumiem :P

• Janek

>w związku z powyższym - nie kontynuuję i nie będę eksplikował i tylko co jakiś czas powiem "debile", albo coś w tym stylu.

do lustra?; )
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)