Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Leopolis Semper Fidelis

Czasami mam wrażenie, że w różnych publikacjach propaguje się obraz, że wszystko złe co się działo to z naszej winy - Polaków. Nawet jeśli stało się nam coś złego - to niektórzy głoszą, że to nasza wina - albo "My byliśmy nie lepsi", "My musimy pokazać swoje ciemne karty historii". Przy czym przy ostatnim wyrażeniu jest nietaktem jeśli to my ośmielimy się mówić, że ktoś inny nam coś złego zrobił. Samobiczowanie jest w dobrym tonie. Jeśli się broni postaw Polaków i prawa krzywdzonych Polaków w przeszłości jest się określanym jako "nacjonalista". Przy czym jest to niezależne od rzeczywistych poglądów politycznych czasami barwnych. Czy to nie jest chore?

Zobaczcie:

http://www.wolgal.pl

Powyżej rozpracowany jest mechanizm w odniesieniu do jednego z rodzajów technik fałszowania prawdy historycznej na niekorzyść Polaków. Nie będę przytaczał dyskusji które przeszedłem z samobiczującymi się Polakami. co jednak o powyższej kwestii sądzicie?
  • Gamsider_

Sądzę tyle, że wiadomo, kto to propaguje i wiadomo, w jakim celu.
  • Bartosz

UPA to zbrodniarze i barbarzyńcy. To fakt.

Dziwi tylko że o tym się nie rozmawia ,w przeciwieństwie do Jedwabnem gdzie zginęło dużo mniej ludzi.
  • Anonim

>Bartosz napisał
    >Dziwi tylko że o tym się nie rozmawia ,w przeciwieństwie
    >do Jedwabnem gdzie zginęło dużo mniej ludzi.

nadludzi, Żydzi to naród wybrany nie zapominaj o tym.
  • Anonim

Dobra, no to wiemy już kto, mozliwe że wiadomo po co.Ale po co sie tak nad tym rozczulać. Do przodu! Do przodu!
  • Anonim

Slusznie. Historie zostawcie historykom, a rozliczanie z klamstw tych, ktorzy politykuja przekalmujac historie Polski, zostawcie politykom by ich pozniej rozliczyc w wyborach.
    Na codzien ZYJCIE i budujcie swoje przyszlosc nie tracac czasu na rozgrzebywanie grobow i wyklopywanie szkieletow.
  • Anonim

Jack: LOL, powiało wczesnym PRLem
  • Bartosz

a to się wyklucza? dzień ma 24 h i starczy zarówno na dbanie o własnąprzszłość jak i na rozmyślenia nad historią.

Jack w takim razie uważasz że źle że Szreder przeprosił za spalenie Warszawy?
  • Anonim

>Jack napisał
    >Slusznie. Historie zostawcie historykom, a rozliczanie z
    >klamstw tych, ktorzy politykuja przekalmujac historie
    >Polski, zostawcie politykom by ich pozniej rozliczyc w
    >wyborach.
    >Na codzien ZYJCIE i budujcie swoje przyszlosc nie tracac
    >czasu na rozgrzebywanie grobow i wyklopywanie szkieletow.

Historia wiele uczy. Naprawdę wiele. Często zatacza koło. Polityka bez historii jest krótkowzroczna.
  • Camilo Loco

Przykład jaki ostatnio mi się nasunął to sprawa homoseksualnych aktywistów i pewne podobieństwo do powojennych brutalnych akcji NKWD i UB na Żydach.
  • ● Sam ●

>Jaszczomb! wrote:

>nadludzi, Żydzi to naród wybrany nie zapominaj o tym.

Wybacz,ale ja odnosze odmienne wrazenie w Polsce,iz sami siebie jako nadludzi traktujemy,a juz Zyd,to jedynie sluszy jako wulgaryzm,by kogos obrazic i to z tej najnizszej półki.
    Swoja droga Zydzi nadal sa Narodem Wybranym,nikt im tego miana nie odebral,niezaleznie od niczego
  • Michał

>Jack napisał
    >Slusznie. Historie zostawcie historykom, a rozliczanie z
    >klamstw tych, ktorzy politykuja przekalmujac historie
    >Polski, zostawcie politykom by ich pozniej rozliczyc w
    >wyborach.
    >Na codzien ZYJCIE i budujcie swoje przyszlosc nie tracac
    >czasu na rozgrzebywanie grobow i wyklopywanie szkieletow.
    >

A jak ktoś się interesuje historią i polityką?
    To nie USA gdzie przeciętny obywatel nie posiada podstawowej wiedzy historycznej a polityką interesuje się tylko przez pryzmat płytkich chwytliwych haseł w które wierzy :)
  • Anonim

>● Shmul ● napisał
    >Swoja droga Zydzi nadal sa Narodem Wybranym,nikt im tego
    >miana nie odebral,niezaleznie od niczego

Sami go sobie nadali i tylko oni mogą go sobie odebrać:))
  • ● Sam ●

Wybacz,ale dla mnie aktualne jest Pismo Sw:)
  • Anonim

>● Shmul ● napisał
    >Wybacz,ale dla mnie aktualne jest Pismo Sw:)

Przepraszam, przykro mi, ale niestety wg Pisma Świętego Żydami są dzisiejsi Chrześcijanie, a dzisiejsi Żydzi to jakaś hmm... sekta.

Może czytasz jakieś inne Pismo Święte.
  • ● Sam ●

Mysle,ze poczytac co na ten temat pisal JP II,jest wystarczajace,jesli inaczej interpretujesz Pismo,niz KK
  • Anonim

JP II to chyba ten poprawny politycznie papiez. Podobno dla tych radykalnych katolikow, papiez był niezbyt słuzacy sprawie KK.
  • Anonim

>● Shmul ● napisał
    >Mysle,ze poczytac co na ten temat pisal JP II,jest
    >wystarczajace,jesli inaczej interpretujesz Pismo,niz KK

Interpretacja pisma św to jedno, fakty historyczne to drugie, ja mówie o faktach.
  • Camilo Loco

Naród Żydowski został wybrany przez Boga ponad 2 tysiące lat przed narodzeniem mesjasza, którego judaizm nie uznaje jako "Syna Bożego Jednorodzonego", dlatego śmiało mógłbym powiedzieć, iż Żydom "czas promocji się skończył". :>
  • Anonim

A Żydzi Ci na to "spierdalaj" :>:>

Wybacz, nie mogłam się powstrzymać, ja naprawdę mam prostacki humor; ).
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)