-
Paweł Krężołek
htttp://www.13protokol.pl
Zapraszam do podpisywania się pod apelem do Premiera Rzeczypospolitej Polskiej o rozpoczęcie procesu ratyfikacji protokołu 13. do Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.
Na stronie można również poczytać o historii kary śmierci w naszym kraju oraz o samej Konwencji.
-
Anonim
No co za mendy, zeby zniesc kare smierci w warunkach wojennych. Jestescie chorzy, trzeba was leczyć. Tylko w szpitalu, czy ołowiem?
-
mr. ricci
patrz jacy popularni, już jeden podpis mają! :>:>
jeszcze polska nie umarła :>:> -
Anonim
-
-
Anonim
Ale popatrzcie na historię
"W czasach średniowiecza kara śmierci stanowiła część prawa zwyczajowego. Śmiercią karane były zabójstwa, gwałty, rabunki, podpalenia, zdrada władcy bądź państwa, a także fałszowanie monet."
Czy nie byłoby pięknie?...Ech ta nasza prawdziwa Rzeczpospolita to była piękna naprawdę. A nie ta - obecna - spadkobierca tej sowieckiej "polskiej" rzeczpospolitej ludowej
-
Anonim
Ten Elton John to jakiś demoliberał :/ To już gorzej niż jakieś libertariany czy anarachobanany. -
Paweł Krężołek
Nastąpiła pomyłka, za którą przepraszam - literówka ( o jedno t za dużo) przy podanym adresie
http://www.13protokol.pl -
● Sam ●
Panie Krężołek nie uważasz,ze trzeba zachowac nalezna kolejnosc?
Kto wpierw winien byc ochroniony przed kara smierci:
wirtualny przestepca(kary smierci nie ma w naszym kraju),czy niewinny,najslabszy obywatel jakiegokolwiek kraju,jakim jest nienarodzone dziecko??
Jak mozecie w petycji pisac o prawie do zycia,jak zajmujecie sie "nie wprowadzeniem" wpierw,zamiast zajac sie wyrokami smierci,ktorych jest na swiecie wiecej niz jedno na sekunde.
Czesciej zabijane sa nienarodzone dzieci na swiecie niz predkosc sekundy.Rozumiesz? -
Anonim
-
Anonim
>● Shmul ● napisał
>Czesciej zabijane sa nienarodzone dzieci na swiecie niz
>predkosc sekundy.Rozumiesz?
Moze nie wiesz jeszcze, ale tzw. spontanicznych aborcji, juz zaplodnionego jaja, sa miliony dziennie...
Czy tego rodzaju naturalne aborcje, a wiec zabijanie juz przeciez zaczeteg procesu budowania czlowieka przez mamusie Nature, tez poddasz ostremu potepieniu.
W samej rzeczy, ignorancja kato-prawicy jest zenujaca.
BTW. Jestem przeciwnikiem aboricji, ale jestem przeciw ustwowemu jej zabronieniu. -
● Sam ●
>Jack napisał
>Moze nie wiesz jeszcze, ale tzw. spontanicznych aborcji, juz
>zaplodnionego jaja, sa miliony dziennie...
>Czy tego rodzaju naturalne aborcje, a wiec zabijanie juz
>przeciez zaczeteg procesu budowania czlowieka przez mamusie
>Nature, tez poddasz ostremu potepieniu.
Zadales pytanie i sam na nie odpowiedziales.. Znam ten zabieg - kiepski jest
>W samej rzeczy, ignorancja kato-prawicy jest zenujaca.
>BTW.
Ignorancja sie objawila w tym,ze stwierdzilem fakt?
To jest jasne samo przez sie,ze nie liczy sie sytuacji, ktore nazwales "spontaniczna aborcja".
Chcesz wsadzic w moje usta stwierdzenia,ktore nie sa moje,by zrobic z tematu "ochrony zycia" - temat wariatow i "kato-prawicy"(coz za lingwistyczne zdolnosci,pozazdroscic normalnie..),ale ten chwyt jest juz przestarzaly,a juz szczegolnie wyglada komicznie gdy jest odpowiedzia na konkretne dane.
Napisalem te konkretne dane o liczbach dzieci ktore sa usmiercane wlasnie z taka predkoscia,ale rozumiem Twoja niemoc - nazwanie mnie kato-prawica mialo juz mnie kompletnie zdyskredytowac,wiem. Niestety nie widze nic obrazliwego ani w byciu katolikiem,ani prawicowcem,wiec cos nie wyszlo:)
>Jestem przeciwnikiem aboricji, ale jestem przeciw
>ustwowemu jej zabronieniu.
Tak,tak. Znamy to. "Aborcja to jest cos zlego,ale kazdy ma prawo do zlego,wiec nie zabraniajmy". W tym wszystkim szkoda,ze ten bachor nie ma tez "ustawowego" wyboru. No ale kto by sie przejmowal ta milczaca wiekszoscia. One nie krzycza, nie gadaja w mediach i nosza transparentow. Siedza tam cicho,a przynajmiej my ich nie slyszymy,wiec -rzecz jasna-do nas wybor nalezy,czy maja zyc,czy nie.
Liczy sie nasz komfort,ktory-co oczywiste-winien byc priorytetem,nie?
>krist044 napisał
>to jakieś zawyżone dane
>co sekundę rodzi się ktoś bądź ktoś umiera
To chyba jasne,ze nie biore tu pod uwage naturalnej smierci.. -
Anonim
smieszna sprawa z ta kara smierci. arg. za jest tyle i sa tak dobre ze nie chce mi sie przytaczac, zreszta kazdy kto sie zna ociupinke na historii filozofii dosc jasno widzi ze duzo bardziej podniecajaca intelektualnie jest strona "zwolennikow". ale ostatnio w radiu uslyszalem slodki argumencik ktory mi sie calkiem spodobal, no i prosty. przy zakazie kary smierci, bardziej oplacanym dla przestepcy jest zabic ofiare, poniewaz stawia to przestepce w sytuacji gdy jego zyciu nic nie grozi. poki zas ofiara zyje, skoro ma prawo do obrony koniecznej, przestepca jest zagrozony. Odwolujac sie do teorii gier- panstwo znoszace kare smierci zmienia kompletnie warunki tej swoistej gry spolecznej jaka jest przestepstwo- w sposob ktory podnosi znaczaco korzystnosc morderstwa:)
ladne. -
● Sam ●
Mnie jednak bardziej przekonuje fakt, iż nikt z nas nie jest panem ani swojego,ani cudzego zycia,stad nie mozemy o jego odebraniu decydowac.
Patrzac filozoficznie,jest to b.powazna ingerencja w los drugiego czlowieka,ogromna zmiana w calym cyklu i zbiegu wydarzen,ludzi,terazniejszosci ,przyszlosci.
Kazde zdarzenie,kazdy spotkany czlowiek,zmienia bieg zdarzen,ale odebranie komus zycia,patrzac pod katem filozofii wszechswiata,zmienia bieg wydarzen diametralnie.
My,jako ludzie nie mamy do tego prawa.Ma je tylko Stworzyciel.
Chociaz jak juz mowilem - teraz wojna nie toczy sie o kare smierci,wiec poruszanie takiego tematu jest szkodliwa,mysle,ze zamierzona zamiana priorytetow w tej walce.. -
mi-haó; ميخاو
Wiesz co te filozoficzne brednie mają się nijak do rzeczywistości. Rzeczywistość jest taka, że ktoś skazany na dożywocie ma wolną rękę do zabijania następnych, choćby w wiezieniu. Przecież jak będzie go bolał ząb to muszą mu przysłać dentyste, może on zginąć, bo co zalezy takiemu przestępcy? Dasz mu 2 dożywocia?
Dlatego ten kto jest przeciwko KŚ ma krew na rękach tych niewinnych ludzi. -
Anonim
rozumiem i szanuje sprzeciw wobec kary smierci z przyczyn religijnych. to jedna rzecz. ale lewicowe buce egzaltowane co mi cos o utylitaryzmie i nieefektywnosci kary smierci prawia odwolujac sie nagminnie do anachronicznych arg. Beccaria (bez swiadomosci zapewne, bo wiedzy historycznofilozoficznej lewicowcy idealistyczni raczej nie maja)- to smiech mnie pusty ogarnia.
inna sprawa ze jakbym byl katolikiem to raczje bylbym za kara smierci, szanujac ojcow i cala tradycje kosciola. -
● Sam ●
Tylko,ze dla mnie to nie jest nawet powod czysto religijny,raczej odzwierciedlenie poczucia nizszosci wobec Stworcy(a kazdy w jakiegos tam Stworce wierzy,a jak nie to nazywa go Matka Naturą),no i szacunku do zycia ludzkiego,ktore zwyczajnie jest dla mnie czyms swietym(czy okreslenie "swiety" tez jest tylko religijne:)
Co do krwi na rekach,to.. No wlasnie,az nie moge tych moich czerwonych raczek domyc.
Co do argumentow efektywnosci,ekonomii itd.to oczywiscie,ze lewactwo glosi bzdury,bo kara smierci rozwiazuje nie jeden problem zwiazany z wieziennictwem czy bezpieczenstwem,no ale dla mnie w tej kwestii argumenty natury ekonomiczno-materialistycznej stoja ponizej argumentow dotykajacych sfery wartosci zycia,jego godnosci,relacji miedzyludzkich i statusu czlowieka,jako stworzenia.. -
Anonim
Tak. Twoje koncepcje o tym, zeby nie mrodowac gwalcicieli, i mordercow znamy
-
YT
>● Shmul ● napisał
>Patrzac filozoficznie,jest to b.powazna ingerencja w los
>drugiego czlowieka,ogromna zmiana w calym cyklu i zbiegu
>wydarzen,ludzi,terazniejszosc i,przyszlosci.
>Kazde zdarzenie,kazdy spotkany czlowiek,zmienia bieg
>zdarzen,ale odebranie komus zycia,patrzac pod katem
>filozofii wszechswiata,zmienia bieg wydarzen diametralnie.
Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić psychopaty wpływającego na bieg wydarzeń POZYTYWNIE. -
Anonim
Oczywiście, jak wiadomo, za karą śmierci.
A domaganie się zakazu kary śmierci niezależnie od warunków jest... o rany, no cóż, tak jak Stubb napisał, po prostu mnogość argumentów "za" karą śmierci jest tak wielka, że nie trzeba ich tutaj po raz kolejny wypowiadać. -
YT
Zakaz kary śmierci w każdym przypadku nie jest za grosz mądrzejszy od zakazu aborcji bez wyjątku. Nasi obrońcy praw bandyty niczym nie różnią się od Marka Jurka.