Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

"Wizerunek Polski w swiecie współczesnym formowany jest przez
    twórczy wysiłek jej obywateli, przez przekształcenia gospodarcze i
    polityczne minionego dwudziestolecia, przez sukcesy kultury i edukacji.
    Ma w tym swoje miejsce jednak take pamiec o przeszłosci. Polskim
    kapitałem moralnym jest rola Solidarnosci i jej historycznego przywódcy
    Lecha Wałesy w walce o wolna Polske i przywrócenie jednosci
    europejskiej. Trudno pojac intencje instytucji i ludzi, którzy podejmuja
    obecnie kampanie oskaren i zniesławien wobec Lecha Wałesy.
    Instytucja, która miała słuyc narodowej pamieci, zamierza teraz podjac
    działanie niszczace te pamiec: archiwa komunistycznych słub
    bezpieczenstwa maja stac sie instrumentem przekreslenia wizerunku i
    autorytetu robotniczego przywódcy "Solidarnosci", laureata pokojowej
    nagrody Nobla oraz pierwszego prezydenta znowu niepodległej Polski.
    Wobec ofiary ubeckich przesladowan ci policjanci pamieci stosuja pełne
    nienawisci metody tamtych czasów. Gwałca prawde i naruszaja
    fundamentalne zasady etyczne. Szkodza Polsce. Wyraamy Lechowi
    Wałesie nasz najwyszy szacunek, zaufanie i solidarnosc. Zwracamy sie
    do wszystkich obywateli o przeciwstawienie sie wymierzonej przeciwko
    Lechowi Wałesie kampanii nienawisci i zniesławien, która niszczy polska
    pamiec narodowa.

[lista żydów, mordechaje, gieremki i inne michniki]"
    http://bi.gazeta.pl/im/9/5235/m5235...

Co myślicie?

Tutaj taki harcerski żarcik Janka Pospieszalskiego:
    http://janpospieszalski.salon24.pl/...
  • Anonim

Na koszernej.pl pełna gotowość:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.h...

Komentarze w pełni premoderowane! :D
  • Anonim

Lech Wałęsa to już jest postać historyczna. Gdyby nie on, jego poświęcenie i oddanie sprawie (nie umiejszając roli i wkładu innych), prawdopodobnie dzisiaj mieli byśmy dalej to, co jest na Białorusi i w Chinach. Jedna Partia i Jeden Sekretarz.

Należy sie Lechowi Wałęsie szacunek i wdzięczność, na które sobie zasłużył. Bo krytykować umie nawet tak małostowy i nijaki typek jak Jaszczomb. Ale skoczyc przez płot i wziąć na siebie symboliczną odpowiedzialność za ruch, mający za zadanie walkę o dobro robotnika - człowieka mało wykształconego i zazwyczaj biednego, a potem więcej wolność i godność Polaka, już nie każdy potrafił.

Należy przypomnieć zatem tym typkom, mającym czelność podważać wielkość i wysiłek Lecha W. a tym samym wszystkich innych walczących, że czasy PRLu nie były takie śmiszne i różowiutkie, jak to można zobaczyć w Alternatywy 4, czy w Misiu. To były czasy bezwzględnej milicji, okrutnej i zdolnej do najgorszych działań UBecji, czasy partyjniaków niszczących wszystkich myślących niezależnie i przeszkadzających w spokojnym okradaniu i wykorzystywaniu innych (PRL to czasy największego złodziejstwa Narodu Polskiego, co pokutuje w nas do dziś), czasy donosicieli próbujących wejść na szczebelki partyjne by choć trochę byc wyróżnionym - na przykład możliwością kupowania w sklepach z różowymi firankami, posiadaniem paszporu, lub chociaż mozliwością kupienia kilku cegieł i cementu.

W warunkach całkowitego upodlenia i upupienia ludności tafił sie jeden "naiwny" na którego zwalić można było winy za wszystko co złe (ci co strajkuja ci nie pracują), którego można było zamykać i upokarzać, z którego można było się śmiać (bo to tylko elektryk), którego rodzinie można było zniszczyć przyszłość i gnębić i który szanse na powodzenie całego ruchu miał tak niewielkie że prawie równe zero.

Dla porównania wiara w zwycięstwo ruchu Solidarności i obalenia komunizmu w Polsce była taka sama, jak dzisiejsza wiara Polaków w zwycięstwo drużyny narodowej w euro 2008 lub jeszcze słabsza.

Na nasze szczęście ten Naiwniak okazał się tak dobrym symbolem, że obudził nadzieję Polaków. Idea wolności i solidarności przetrwała stan wojenny i w 8 lat doprowadziła do okrągłego stołu, potem wyborów, potem kolejnych i do faktycznej wolności gospodarczej i częściowo politycznej. A za granicą do rozwalenia Czałczesku, Uwolnienia Czechów i Słowaków, powstania państw nadbałtyckich, Ukrainy (Białorusi też ale ich wąsacz to nie Wałąsa), obalenia muru berlińskiego itd.

Osobiście jestem wdzięczny Wałęsie, że mogłem na własne oczy zobaczyć, jak zmienia się ustrój z niewoli na wolność, jak wielki to koszt społeczny ale jednocześnie jak bardzo warto być upartym i walczyć, mimo braku wiary większości. Jestem wdzięczny, że dziś po blisko 30 latach od wydażeń w Gdańsku mogę żyć w Europie jak równy z równym z Irlandczykami (co już mi znudziło się, przyznaję, bo nigdzie nie jest tak dobrze jak we własnym domu) i może mi się to nie podobać lub podobać. Bo jestem wolny i mam wybór. Bo nie jestem tu uciekinierem, jak było zawsze dotąd w historii polskich emigrantów od czasów przed rozbiorami (20-lecia nie liczę).
    Jestem wdzięczny, że mamy wolnośc polityczną (nareszcie) której uczymy się do dziś, bo politycznych oszustów mimo zmian nikt powstrzymać nie mógł, tylko my sami a to wymagało 17 lat nauki, czym jest demokracja. I to też jest zasługa Wałęsy i reszty.

Rozumiem, że Wałęsa nie był w tym sam. Ze wielu mu pomagało i poświęcało siebie czasem bardziej niż Wałęsa. Im tez należy się szacunek. Wałęsa to symbol więc szacunek do Wałęsy to szacunek dla niego i wszystkich pozostałych, dzięki którym mamy dzisiaj wolna Polskę w wolnej Europie.

Dziękuję.
  • Anonim

Słuchaj UBeków, to będziesz w zimę w sandałach chodził
  • -1867180-

>krist044 napisał
    >Lech Wałęsa to już jest postać historyczna. Gdyby nie
    >on, jego poświęcenie i oddanie sprawie (nie umiejszając
    >roli i wkładu innych), prawdopodobnie dzisiaj mieli byśmy
    >dalej to, co jest na Białorusi i w Chinach. Jedna Partia i
    >Jeden Sekretarz.

Ja bym chciał Chin, od Białorusi dzieli nas rodzaj pełnienia władzy, ale nie zmienia to stanu rzeczy, iż tam jest typowa demokracja socjalistyczna. A Wałęsa i Solidaruchy niczego nie obaliły!!! Gorbaczow, pierestrojka, agentura zadziałały, bo ZSRS od początku lat 80' przeżywał kryzys.

>Na nasze szczęście ten Naiwniak okazał się tak dobrym
    >symbolem, że obudził nadzieję Polaków. Idea wolności i
    >solidarności przetrwała stan wojenny i w 8 lat
    >doprowadziła do okrągłego stołu, potem wyborów, potem
    >kolejnych i do faktycznej wolności gospodarczej i
    >częściowo politycznej.

Żartujesz? Wolność gospodarcza została wprowadzone dekretem komunisty, a potem stłamszona przez pierwszy "niekomunistyczny" rząd. :P

Ja rozumiem, że przejście od socjalizmu autorytarnego z "demokratycznego" idzie w parze ze zasłysnęciem się tą odrobina wolności, której na pewno wtedy nie doświadczyć nie można było, ale pisanie esejów na temat tego jacy jesteśmy wolni jest wbrew rozumowi i faktom.

>Jestem wdzięczny, że mamy wolnośc polityczną (nareszcie)
    >której uczymy się do dziś, bo politycznych oszustów mimo
    >zmian nikt powstrzymać nie mógł, tylko my sami a to
    >wymagało 17 lat nauki, czym jest demokracja. I to też jest
    >zasługa Wałęsy i reszty.

Udowodnij.

>Rozumiem, że Wałęsa nie był w tym sam. Ze wielu mu
    >pomagało i poświęcało siebie czasem bardziej niż
    >Wałęsa. Im tez należy się szacunek. Wałęsa to symbol
    >więc szacunek do Wałęsy to szacunek dla niego i
    >wszystkich pozostałych, dzięki którym mamy dzisiaj wolna
    >Polskę w wolnej Europie.

Piłeś coś?
  • -1867180-

>krist044 napisał
    >Słuchaj UBeków, to będziesz w zimę w sandałach chodził

Ja słucham? Oficjalne ubecka wersja brzmi właśnie mniej więcej tak jak to, co napisałeś.
  • Anonim

Akurat tą częśc naszej historii miałem okazję oglądać własnymi oczami, i nie potrzebuję opini nikogo.

Jak chcesz Chin to sobie tam jedź. Wiedz, że Chińczyk jak jedzie zagranicę to musi raz na rok lub mniej wracać i się tam meldować, bo inaczej uznany będzie za zdrajcę i rodzina może mieć problemy.

Lepiej, jak zmiana została wprowadzona dekretem, niż przy użyciu karabinów maszynowych. To nasze szczęście. Była cena, ale drogi pokoju są najlepsze. Tacy Tybetańczycy albo Birmańczycy chcieli by czegoś takiego.

Niczego tobie udowadniać nie muszę. To historia najnowsza. Do udowadniania za 50 lat.
  • -1867180-

nic nie kumasz, prawda?

Nie było żadnej zmiany. Socjalizm jest zaprzeczeniem wolności.
  • Anonim

Ty nie kumasz, zmiana jest olbrzymia.

Socjalizm jest wyborem społecznym. Na wolności wygląda jednak zupełnie inaczej niż w niewoli. Na wolności skutki socjalizmu ponosimy z dnia na dzień a nie z opóźnieniem, jak to było za komuny.
  • Anonim

Poza tym, na jakiej podstawie twierdzisz, że zmiany nie było. Sądząc z wyglądu 21 nie przekraczasz.
  • -1867180-

>krist044 napisał
    >Ty nie kumasz, zmiana jest olbrzymia.

W rodzaju dyktatury. Napisałem to od razu przy komentarzu do twojego pierwszego wpisu.

>Socjalizm jest wyborem społecznym. Na wolności wygląda
    >jednak zupełnie inaczej niż w niewoli. Na wolności skutki
    >socjalizmu ponosimy z dnia na dzień a nie z opóźnieniem,
    >jak to było za komuny.

Że co???
  • -1867180-

>krist044 napisał
    >Poza tym, na jakiej podstawie twierdzisz, że zmiany nie
    >było. Sądząc z wyglądu 21 nie przekraczasz.

faszysta :>
  • Anonim

to ile masz lat, mature zdałeś anarchisto?
  • Anonim

Czemu w takim razie SB fałszowała dowody współpracy Wałęsy, żeby skompromitować go przed innymi działaczami opozycji i uniemożliwić przyznanie mu Pokojowej Nagrody Nobla skoro on z SB rzekomo już wcześniej współpracował? Wystarczyło przecież wyciągnąć istniejące dokumenty potwierdzającą tę współpracę.

• -1867180-

>krist044 napisał
    >to ile masz lat, mature zdałeś anarchisto?

No to kończymy merytoryczną dyskusję i schodzimy na polilogizmy? Ja wychodzę. :>
  • Anonim

Tworzenie historii na podstawie dokumentacji kłamstwa, donosicielstwa, szujostwa i najgorszego łajdactwa przeróżnich gnid, i na jej podstwie ocena bohaterów to skandal.
  • Anonim

To wyjdź. Tylko drzwiami nie trzaskaj.
  • -1867180-

>krist044 napisał
    >Tworzenie historii na podstawie dokumentacji kłamstwa,
    >donosicielstwa, szujostwa i najgorszego łajdactwa
    >przeróżnich gnid, i na jej podstwie ocena bohaterów to
    >skandal.

Do rzeczy pse pana, do rzeczy. :>
  • -1867180-

>krist044 napisał
    >To wyjdź. Tylko drzwiami nie trzaskaj.

Trach! O kurczę, mogłeś wcześniej uprzedzić, bo wziąłem ze sobą klucze, a zamek jest zatrzaskowy. :>
  • Sześć stóp pod ziemią

>krist044 napisał
    >Tworzenie historii na podstawie dokumentacji kłamstwa,
    >donosicielstwa, szujostwa i najgorszego łajdactwa
    >przeróżnich gnid, i na jej podstwie ocena bohaterów to
    >skandal.

A te gnidy między sobą niby po co miałyby mówić, że bohater jest z nimi? Przecież to bez sensu, szczególnie że te gnidy i potem bohatera wchłonęły.
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)