Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • berg

Jesteśmy niedługo po rocznicy Stanu Wojennego i zastanawiam się jak oceniacie tego pana z tematu. Zdegradować go, czy postawić mu pomnik?
  • PanJasio

sowiecki
  • Anonim

Masoński. Zdegradować do marszałka i postawić altanę w ogródku.
  • Brat Panek Tadeusz Edmund

ani nie degradować, ani nie stawiać pomnika. ot co
  • Anonim

Sowiecki.
  • rez

Był Generałem Ludowego Wojska Polskiego.

Był Generałem legalnego Wojska Polskiego.

Był Generałem polskim.

Z tego co wiem to Jaruzelski jest Polakiem.

Fakt faktem moi kochani ale nie zapominajmy że PRL byl uznawany na arenie miedzynarodowej.
    Figurował na mapach.

A to ze było to państwo satelickie to inna sprawa.

• ? Jaśnie Panicz

Zdecydowanie należy się Generałowi szacunek. Wilczy resentyment, którym kierują się prawicowi politycy nie odbierze zasług Generałowi. Różnie oceniany jest stan wojenny. Ja przychylam się do opinii, że ekipa Solidarności nie była przygotowana do rządzenia. Teraz zresztą też nie.
  • ? Jaśnie Panicz

A Tobie Dominiku, pokorny wyznawco kaczej ideologii polecam jednak jakieś bardziej gruntowne studia nad podręcznikiem, choćby tym GIMNAZJALNYM, do historii. Ponadto, tak też z okazji Świąt, życzę Ci, żebyś mniej maniakalnie wsłuchiwał się w kazania z Parkowej. TAK MI DOPOMÓŻ BÓG...
  • Anonim

>Dominik napisał
    >Sowiecki.

podziwiam niektórych na tym gronie. 15-16 lat i już tacy "ugruntowani". ja w tym wieku zmieniałem często dziewczyny i plany studiów... a co dopiero mówić o polityce :D

degradować Jaruzelskiego? pewnie się niektórzy ucieszą, ale żeby przypadkiem historia nie oceniła Jaruzelskiego jako większego patriotę i Polaka niż się niektórym dziś wydaje; )

pozdrawiam niedzielnych sędziów :)

• Wincu

sowiet
  • Anonim

Jak może być Polski skoro był marionetką ZSRR? Jak można mu zachować tytuł generalski skoro wtedy większość władz w wojsku była sowietami lub ich marionetkami? Trzeba mu odebrać tytuły bo zdradzał kraj a tego nie można tolerować. A wiek nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
  • FABIAN najfajniejszy długopis!

A powiedz mi co da to odebranie tytulu poza kolejna kapiela sie ekipy rzadzacej w swoim pseudo-patriotyzmie? Nie mozna po ludzku dac mu odejsc? Czas osadzi tego czlowieka. Nie uwazam i nigdy nie uwazalem, ze co sie stalo 25 lat temu bylo dobre - tylko dlaczego Wy katolicy (za takich sie uwazacie - nie zamierzam polemizowac) nie potraficie Wybaczac? JP2 wasz glowny autorytet... On potrafil wybaczyc, podac reke - Wy bedziecie ciagle, nawet w swieta rozliczac i grzebac i karac - bo to taki patent na sukces - szkoda ze taki smutny.

On niedlugo odejdzie, Wy plakac nie bedziecie. Odebranie tytulu poza uzdrowieniem Waszych kompleksow nic nie zmieni. Nieumiejetnosc rzadzenie zakrywamy zabawa w odbieranie tutulow , bo cos trzeba robic... eh :(

Wesołch Swiat!
  • Anonim

Jakaś kara musi być. Po co o niego tak się troszczyć jak wiele polaków tak ucierpiało przez niego? Dlaczego ona ma sobie bogato żyć gdy ludzie którzy walczyli o wolność mają tak małe emerytury. Trzeba mu obniżyć emeryturę bo to niesprawiedliwe że dostaje jedną z wyższych choć ludzie którzy mają większe zasługi od niego mają mniejsze emerytury i żyją w biedzie? Po drugie powinno się wreszcie rozwiązać sprawę jego mieszkania ponieważ zostało zabrane polakowi podczas nacjonalizacji? No tu już nie macie argumentów no zabrał i powinien oddać.
  • rez

Dominiczku ty byś nigdy krawacika nie ubrał gdyby nie Jaruzelski i Stan Wojenny.

Nie gloryfikuje żadnej formy przemocy,ale do tej pory nie widziałem ani nie slyszałem o żadnej konferncji ówczesnych szefów sił zbrojnych Ukladu Warszawskiego ktorzyby kategorycznie stwierdzili że nikt do Polski nie chciał wejść a gen. Jaruzelski złamał prawo.
    Towarzysze z IPN mogą mnie cmoknąć w pompe.
  • Anonim

Co za propaganda postkomunistów...
  • Anonim

To dzięki komunistom ludzie muszą wyjeżdżać i żyją skromnie. Dlatego bo odbierali majątki!!! Ale to jest oczywiście ok....:/
  • Anonim

>Dominik napisał
    > Jak może być Polski skoro był
    >marionetką ZSRR? Jak można mu zachować
    >tytuł generalski skoro wtedy większość
    >władz w wojsku była sowietami lub ich
    >marionetkami? Trzeba mu odebrać tytuły bo
    >zdradzał kraj a tego nie można tolerować. A
    >wiek nie jest żadnym usprawiedliwieniem.

dodaj jeszcze koniecznie, że trzeba zmniejszyć mu emeryturę, lud pragnący igrzysk lubi takie zagrania i doceni na wyborach.

to czy generał dobrze zrobił że wprowadził stan wojenny i całą jego osobę - oceni kiedyś historia, ale dzisiaj mam wrażenie że większość jego krytyków do pięt mu nie dorasta... co jednak, biorąc pod uwage ze nie przepadam za rzeczywistością PRL, troche smutne.

> Co za propaganda postkomunistów...

kto nie jest z nami ten na pewno czerwony. fajna logika; )
  • Anonim

Jakbyś czytał to byś zobaczył zę napisałem o emeryturze. Nie no dla was gdy ktoś walczył o wolność i teraz dostaje małą emeryturę to jest ok. I jak zdrajca dostaję jedna z większych to wręcz super:( I wcale nie myślę o takiej logice. Tylko wy staracie się go bronić przez komunistyczną propagandę.
  • FABIAN najfajniejszy długopis!

>> Tylko wy staracie się go bronić przez komunistyczną propagandę.

To jest wlasnie retoryka mlodego zolnierza PiS. Dlaczego slowa osob ktore sie z tokiem myslenia Twojej mocno sterowanej psychiki nie zgadzaja - nazywasz "komunistyczna propaganda" ? Ja rozumiem, ze tak mowia Twoi idiole na gorze, ale czy warto to powtarzac?

Wczoraj Ziobro zlozyl zyczenia Millerowi, moze Ty zlozysz Jaruzelskiemu ?

Z tym jego przepychem w domu i bogactwem to pojechales troche Przemkiem Gosiewskim, ale coz - warto mowic tak zeby sie dobrze sprzedawalo.
  • Anonim

>Dominik napisał
    > Jakbyś czytał to byś zobaczył zę
    >napisałem o emeryturze.

fakt, ale w innym poście.

>Nie no dla was gdy ktoś
    >walczył o wolność i teraz dostaje
    >małą emeryturę to jest ok. I jak zdrajca
    >dostaję jedna z większych to wręcz super:(

jak pokazują sondaże (naciągane oczywiście) spora część społeczeństwa jest przeciwko degradowaniu Jaruzelskiego, więc pewnie także przeciwko obcinaniu mu emerytury. Podejrzewam też, że znajdzie się całkiem spora grupa która będzie uważać za generała za ponadprzeciętnego patriotę i w razie potrzeby - sama mu się dorzuci do emerytury.

Moim zdaniem obecna władza ciągle probuje zyskiwać poparcie na polaryzacji sceny politycznej (oni - źli komuniści) a także społecznej (oni - zdrajcy mają duże emerytury), a rzeczywistość chce pisać przez decyzje administracyjne (odbieranie medali czy obcinanie renty) czy też przez publiczne ferowanie wyroków: premier czy prezydent.

Można i tak, pewnie ciemny lud to faktycznie kupi. Mam jednak nadzieje, że Jaruzelski pomimo tej nagonki władz doczeka się sprawiedliwego, a nie politycznego procesu, chociaż wydaje się że m.in. coroczne sceny pod jego domem są i tak dość dotkliwą karą. ciekawe tylko czy w pełni zasłużoną.

| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)