Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Nie da rady wygrać z obecnym prezydentem, czeka go wielka kompromitacja - juz nawet sądy, po ponownym rozpatrzeniu sprawy, przejrzeniu ksiazki z IPN stwierdzą, ze TW Bolek to Lech Wałęsa - bez wdawania sie w polemiki czy szkodził jakos poważnie kolegom,czy nie...
    Ale tak kończy się legenda. Czy był to donosiciel przez lata 70, i 80? Czy moze donosil tylko na poczatku lat 70, a potem "urwal sie ze smyczy", i nawet zaszedl wysoko w hierarchii opozycyjnej? Jego dzialalnosc po 89 na pewno nie zasługuje na pochwałe, bo była wg mnie szkodliwa. Jest to zdecydowanie najbardziej prymitywny polityk w najnowszej historii Polski. Lepper przy nim jednak przedstawia jakas kulture, choc ciezko mi to mowic - bo Lepper to tez cham i prostak.... Wałęsa mógł już dawno przejsc na emeryture, nie wtracac sie, zbierac po prostu owoc swego "oficjalnego" zyciorysu - a wybrał drogę szalenczą...Polska, mimo wszystko to nie Dolina Nicosci, i tak latwo, jak w powiesci, nie przejda motywy oczerniania publicystów. Czy jest to jakas zasluga Kaczynskiego, ktory niejako wykreowal ludzi , dosc medialnych, ktorzy moga prezentowac swoja psotawa dosc antykomunistyczne poglądy...NIe wiadomo - ale to juz tak latwo nie przejdzie. Że Wałęsa czysciutki i w ogole...Zreszta jak zwykle sam zaprzecza. Mowiac , ze on wspaniale walczy, a potem owiac ze nie wyszedl od spotkan z SB-cją czysty...A szale goryczy dopelniaja jego prawdopodobne procesy sądowe z Kaczyńskim...czy też odwołanie z urzędu, tylko dlatego że smial nazwac go Bolkiem(a nie zastanowił się, ze te kilka milionow POlakow ktorzy glosowali na PiS, i Ci co glosowali na LPR, i zapewne czesc na PO - po prostu uważa, ze Wałęsa to TW Bolek?) Z wszystkimi sie bedzie sadzic? Prawdopodobnie, jak maly czlowiek, pojdzie do Strasbourga, i oskarzy na arenie miedzynarodowej Polakow...
    Chcieli z Wałęsy zrobic meza stanu, niemalze takiego jak Piłsudski...No a wyszedł prostacki elektryk, który walczyl o socjalizm z ludzka twarzą...
  • majk

Wszyscy są siebie warci.
  • rez

>Pan Mateusz napisał

>Ale tak kończy się legenda. Czy był to donosiciel przez
    >lata 70, i 80? Czy moze donosil tylko na poczatku lat 70, a
    >potem "urwal sie ze smyczy", i nawet zaszedl wysoko w
    >hierarchii opozycyjnej?

Pytanie mało sensowne bo nikt z nas nie dysponuje dokumentami.
    No chyba że kręci Ciebie dyskusja o "Lewym Czerwcowym" i "Plusy ujemne, plusy dodatnie".
    Ale to już było.

>Jego dzialalnosc po 89 na pewno nie
    >zasługuje na pochwałe, bo była wg mnie szkodliwa. Jest to
    >zdecydowanie najbardziej prymitywny polityk w najnowszej
    >historii Polski. Lepper przy nim jednak przedstawia jakas
    >kulture, choc ciezko mi to mowic - bo Lepper to tez cham i
    >prostak....

Zestawienie Leppera i Wałęsy to nadużycie mimo wszelkich wad byłego prezydenta.

>Wałęsa mógł już dawno przejsc na emeryture,
    >nie wtracac sie, zbierac po prostu owoc swego "oficjalnego"
    >zyciorysu - a wybrał drogę szalenczą...

Pytanie tylko kto się wtrąca gdzie.
    Wałęsa w życie publiczne czy też IPN grzebie u niego?

>Że Wałęsa czysciutki i w
    >ogole...

Kogo to w ogóle interesuje?
    Każdy kto chociaż w miare starał się dowiedzieć co się działo w latach 80, przy zmianie systemu itp. to wie że Wałęsa mógł mieć coś na sumieniu.
    Ale szczerze to wali mnie to już czy on był czy nie był agentem.

>A szale goryczy dopelniaja jego
    >prawdopodobne procesy sądowe z Kaczyńskim...czy też
    >odwołanie z urzędu, tylko dlatego że smial nazwac go
    >Bolkiem(a nie zastanowił się, ze te kilka milionow POlakow
    >ktorzy glosowali na PiS, i Ci co glosowali na LPR, i zapewne
    >czesc na PO - po prostu uważa, ze Wałęsa to TW Bolek?)

Kaczyński? To ten mały człowiek co palił kukłę prezydenta RP?
    Co pracował dla Wałęsy?

A to odwołanie z urzędu se mogłeś darować. Konstytucja nie przewiduje bodaj takiej opcji.

>Z
    >wszystkimi sie bedzie sadzic? Prawdopodobnie, jak maly
    >czlowiek, pojdzie do Strasbourga, i oskarzy na arenie
    >miedzynarodowej Polakow...

Powiało chłodem...
    A niech idzie do Strasbourga. Ma prawo. I na pewno przez to że z niego korzysta, on czy ktokolwiek inny, nie jest małym człowiekiem.

• Anonim

Poczekamy na ksiazke - ma to byc potezna monografia...
  • Anonim

Kaczynscy nie dorastaja Walesie do malego palca u stopy. I nie koniecznie dlatego, ze sa kurduplami.....
  • mi-haó; ميخاو

Swoją drogą Wałęsa to wielkolud, masz rację... Ja bym porównał Wałęsę do Cygana. Też "oszukali go!" i obydwaj są elektrykami, Cygan nawet wysokich napięć.
  • ● Sam ●

Czy porownywanie Leppera i Walesy to naduzycie?
    Nie sadze. Jedyne co ich rozni,ze ten mulat,to oszust i kretacz,ale przeciez i jezyk i postawa sa identyczne. Nie wierzycie? Poszukajcie sobie tysiace wypowiedzi L.W. - wszystkie w klimacie samoobrony.
    Ja mysle ze ten sprzeciw paru politykow,aktorow i poetow przed szukaniem prawdy historycznej,bierze sie z bardzo mocno zakorzenionej potrzeby autorytetow.
    Ma to swoje plusy i minusy.
    Plus jest taki,ze szukaja cale zycie osob,na ktorych by sie mogli oprzec.Dzisiaj mlodzi ludzie takich osob nawet nie szukaja,nie maja wiec przykladu dzialania,co dalej prowadzi do dzialan albo zlych,albo niekonstruktywnych(w wielu roznych aspektach ludzkiej dzialalnosci).
    Jaki jest minus - wlasnie przyklad negat.skutkow "pomnikowania" widzimy dzisiaj. Jest taka b.mocna chec ukrycia prawdy,nawet przed soba.
    Posluze sie przykladem - ojciec siedzi na komendzie,wiadomo ze cos przeskrobal,ale nas to nie interesuje,nie chcemy wiedziec,bo.. nie chcemy zburzyc wizji np.dobrego ojca.
    Tak samo tutaj rzecz sie ma z dobrym "buntownikiem o wolnosc". Ci ludzie boja sie,ze jak zburzy sie pare pomnikow(akurat tak sie sklada,ze akurat tych ludzi,ktorych oni gloryfikowali),to stanie sie jakies nieszczescie.Taki starczy strach ich ogarnia.
    Maja swoje wspomnienia,juz w glowie sie zakodowalo,ze Walesa to Solidarnosc i czuja sie za starzy,zeby poznac prawde i wierze im,ze tej prawdy nie chca poznac
  • Anonim

Większość z tych, co bronią Wałęsy, zdaje sobie sprawę z zawiłości historii tamtych czasów. I nikt nie boi sie prawdy. Oprócz tych, co bać się mogą.

Mierzi tylko sposób, w jaki teraz te sprawy są wyciągane i wykorzystywane. A przedewszystkim przez kogo. Tutaj nie spiera się lewica z prawicą. Tutaj nie rozlicza się dawnego milicjanta, ubeka, czy esbeka, postaci podtrzymujących system. Tutaj wychodzi małość i polaczkowatość. Tutaj wyłazi zawiść spóźnionych bohaterów. Popieranie całej tej zawieruchy jest beznadziejne.

I nie rozumiem, po co znowu zakładać temat, w którym wszyscy już dawno się wypowiedzieli i kiedy książki dalej przeczytać się nie da? Jestecie grupą promocyjną wydawcy?
  • ● Sam ●

Tak masz racje,bycie historykiem z miejsca powinno dyskwalifikowac w pisaniu ksiazek nt.historii.
    Napisalem juz o tym http://www.afront.salon24.pl
  • rez

>krist044 napisał
    >Większość z tych, co bronią Wałęsy, zdaje sobie
    >sprawę z zawiłości historii tamtych czasów. I nikt nie
    >boi sie prawdy. Oprócz tych, co bać się mogą.
    >
    >Mierzi tylko sposób, w jaki teraz te sprawy są wyciągane
    >i wykorzystywane. A przedewszystkim przez kogo. Tutaj nie
    >spiera się lewica z prawicą. Tutaj nie rozlicza się
    >dawnego milicjanta, ubeka, czy esbeka, postaci
    >podtrzymujących system. Tutaj wychodzi małość i
    >polaczkowatość. Tutaj wyłazi zawiść spóźnionych
    >bohaterów. Popieranie całej tej zawieruchy jest
    >beznadziejne.
    >
    >I nie rozumiem, po co znowu zakładać temat, w którym
    >wszyscy już dawno się wypowiedzieli i kiedy książki
    >dalej przeczytać się nie da? Jestecie grupą promocyjną
    >wydawcy?

I się cholera jasna gotów jestem teraz pod Twoim wypowiedziami podpisać właściwie.
  • dudek

tzn ze jak ktoś sie bedzie chciał bronić przed oskarżeniami ze strony organów państwowych i instytucji ( prezydent, IPN) to nie będzie miał do tego prawa???. Bo jak ktoś walczy z Kaczyńskimi to walczy z POlską???Czy instytucja IPN sponsorowana ze wspólnych pieniędzy ma kreować politykę tylko i wyłącznie braci Kaczyńskich, Andrzeja Gwiazdy, pani Walentynowicz. Argument że nie można atakować ksiązki przed wydaniem jest słuszny i ja sie z nim zgadzam. Tylko ten argument rozbija sie z wielkim hukiem gdy zobaczy sie jacy ludzie tworzą tę ksiązkę i jacy jej kibicują(Wyszkowski). Wałęsa ma prawo się bronić a historycy mają prawo pisać książki, Ale historycy ,,państwowi" powinni pisać ze szczególnie wielką odpowiedzialnośćią za słowa. Nie wiem czy Lech był Bolkiem czy nie,ale wiem że Kaczyńscy i Sp. zrobią wszystko zeby nim był.
  • Anonim

A najgłośniej krzyczy pan Zybertowicz, doradca prezydenta, reformator ABW, który dostał 60tyś zł za plan wprowadzenia tej służby w skoordynowane posunięcia rozwibrowujące,

Jako obiektywny recenzent książki IPN o Lechu Wałęsie stwierdził niedawno, że Wałęsa był TW w latach 70 i nie przyznawał się do tego, bo ta współpraca była prawdopodobnie dużo poważniejsza, niż ta którą udało się potwierdzić na podstawie dokumentów SB i która jest opisana w książce IPN.
  • Anonim

Czytales juz ksiazke?
    Z tego co ja wiem, to ma byc 900 stron - podzielone na dzialalnosc Walesy w latach 80, i tej juz po 89...
  • mi-haó; ميخاو

>"trzech kumpli" napisał
    >Tak masz racje,bycie historykiem z miejsca powinno
    >dyskwalifikowac w pisaniu ksiazek nt.historii.
    >Napisalem juz o tym http://www.afront.salon24.pl

A nie uważasz że Wałęsa nie jest podobny do Cygana?:) 'Oszukali mnie! Kurwa banda złodzei polskich decydentów kurwa!:)"
  • Anonim

Kupujcie to, kto tego nie kupi nie zasługuje na miano michnikoida:
    http://www.mojageneracja.pl/1980/bl...
  • Anonim

hehehe Jack. najbardziej mnie bawi jak nagle pokochali Walese lewacy i michnikoidy. zapominajac wczesniej co tez o nim pisali i nagle ochachy:)
    wspaniale, setnie sie przy tym bawie:)
  • Anonim

>Jaszczomb! napisał
    >Kupujcie to, kto tego nie kupi nie zasługuje na miano
    >michnikoida:
    > http://www.mojageneracja.pl/1980/bl...

Friszke, ich ulubiony autorytet historyk :D
  • Anonim

buahah co to za dyskusja, jakiś stary nie dorobiony gej z ameryki będzie pouczał Polaków i mówił o autorytetach. Buahaha! bez kitu idą dziwne czasy.
  • Anonim

>Stubb ... napisał
    >hehehe Jack. najbardziej mnie bawi jak nagle pokochali
    >Walese lewacy i michnikoidy. zapominajac wczesniej co tez o
    >nim pisali i nagle ochachy:)
    >wspaniale, setnie sie przy tym bawie:)

czyzby nagle?
    to co sie dzieje pokazuje ze zawsze
    sie kochali i udawali 2 rozne strony interesow
  • Anonim

jak się na to wszystko patrzy nasuwa się jedna refleksja: czas się zapisać do ONR.
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)