Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ● Sam ●

Wreszcie Ci Niemcy madrze gadaja:p
    http://wiadomosci.onet.pl/1781141,1...
  • Ritter von Nałęcz

wg mnie nie :P
    to głos liberałów i "patriotów" niemieckich. Niemcy zyskują w UE bardziej niż my, chcą więc ją pchać dalej i wyrzucać balast - w tym wypadku również Polskę...
    Głos jednak bez precedensu - bo bez sensu. W końcu i tak sprawa utknęła w Irlandii... Trzeba to jakoś obejść, a nie uszczuplać UE.
  • ● Sam ●

ja w ogole nie rozumiem skad problem sie wzial.
    Irlandia powiedziala "NO",a jest jak wol,ze wszyscy musza sie zgodzic,wiec co oni zamierzaja?
    Sila zmusic Irlandczykow,by sie zgodzili?
    Sensowne jest gdy prezydent mowi,ze traktat jest juz "bezpodstawny",bo chcial-nie chcial,tak faktycznie jest
  • rez

Ja mam takie pytanie właściwie. Wolną myśl. Proszę rzeczowo bo ja niezbyt rozumiem jak hipokryzja może sięgać Marsa.

W skrócie widzę to tak.
    Mamy traktat który trzeba ratyfikować. Jedynie Irlandia sobie wywalczyła prawo do referendum z tego co kojarzę. W innych państwach rządy się ładnie wypięły bo zdawały sobie sprawę że to może to obudzić wszelkie demony dotyczące UE i jeszcze spowodować jakąś dyskusję.
    Żaden Solidaruch których pełno w Sejmie a dla którego tak ważny był człowiek podobno (lata 80) nie mówi o suwerennej decyzji narodu. Każdy wali w Kaczyńskiego że jaki to on zły że nie podpisuje.
    Niebieski pasek cytuje gazety z Europy które to oskarżają Kaczyńskiego o niszczenie Europy i tak dalej.
    Z tego co widze to cytowane są francuskie (Francja ma przewodnictwo w UE) no i belgijskie. Dziwna wybiórczość...

Ale powiedzcie mi. Po chuj podpisywać coś co zostało odrzucone w referendum co oznacza że nie wejdzie w życie w całej UE?
    Media już na legalu sugerują że z Irlandią trzeba zrobić jakiegoś wała, przywalić ją do ściany, niech podpisze premier, zamiast podkreślać to że jest to suwerenna decyzja pokazująca że UE ma wady i trzeb pracować nad nimi?

Czemu nad takimi absurdami nikt się nie pochyla. Przecież to aż boli.
  • ● Sam ●

Cos sie dziwnego dzieje,ale jesli Cie dobrze rez zrozumialem,to popieram ta wypowiedz w 100%.
    Mnie dziwi,ze w tivi na tyle sa bezczelni,ze nie potrafia rzecz po imieniu nazwac,tylko mowia o jakims "przekonywaniu Irlandii".
    A jak ma wygladac to przekonywanie? Cukierki beda rodawac?
    Przeciez czas na przekonywanie byl,nawet pieniadze UE slala,by lepiej "przekonac",no i Irlandczycy odrzucili.
    Eurokraci byli za malo cwani i naiwnie wpisali,ze musza wszystkie kraje ratyfikowac.
    Jedynie IRlandia madrze zczaila,ze to zbyt powazna sprawa taki traktat(niezaleznie,czy ktos kto go kocha,lubi,nie lubi,czy nienawidzi),wiec musi zdecydowac narod.
    Przeciez jak zrobia drugie referendum,to chyba Ci Irlandczycy ich wysmieja,bo to by bylo kuriozalne obchodzenie sie z ludzmi i z demokracja.
    A przeciez nie moga za plecami podpisac politycy,bo to by bylo jak splunac w twarz tym ludziom co do urny szli
  • Ritter von Nałęcz

>● sam ● napisał
    >ja w ogole nie rozumiem skad problem sie wzial.
    >Irlandia powiedziala "NO",a jest jak wol,ze wszyscy musza
    >sie zgodzic,wiec co oni zamierzaja?
    >Sila zmusic Irlandczykow,by sie zgodzili?
    >Sensowne jest gdy prezydent mowi,ze traktat jest juz
    >"bezpodstawny",bo chcial-nie chcial,tak faktycznie jest

to prawda, nie wiem, co kombinuje teraz Bruksela, a w zasadzie Berlin, ale nie podoba mi się to.
  • Anonim

Dziwię się naszym politykom. W obecnym stanie Unii wygrywa frakcja "silnych", a nie musi....

Unia Europejska nie ma arsenału surowców czy dyplomacji. Ma skromne atuty w polityce które my możemy idealnie wykorzystać. Obecnie na giełdzie Unia jest hegemonem żywnościowym. Idealnie steruje swoją politykę tak że na Haiti jest jeszcze mniej jedzenia a na świecie są już miejsca gdzie za kromke chleba morduję się sąsiada. To wszystko planowane przez Unię. Postawa twarda tak jak Rosja-albo płacicie albo odcinamy kurek, Unia-albo płacicie albo zabieram chleb...

I co to ma do nas???

Jesteśmy w strategicznym punkcie. My żywimy Europę, zaraz będzie ją żywiła Ukraina i kto wie może Białoruś, Węgry,Rumunia.. to wszystko nasi sojusznicy strategiczni. Wbrew pozorom jesteśmy strategicznym elementem polityki Unii i możemy to wykorzystać. Kto powiedział że musi być traktat Lizboński??może być Warszawski, ale potrzeba poparcia mniejszych,cofnięcia Lizbony i sprawnych polityków(największy szkopuł). Śmieszą mnie 2 stanowiska:

-Prounijne-Bogu dziękczynienie że jesteśmy jej częścią i nasi politycy mają się słuchać Brukseli.
    -Eurosceptyczne-musimy wyjść z Unii bo nam zabierają suwerenność.

Naszym celem jest w Unii stworzyć blok o którym mówił kiedyś Piłsudski(federacyjny sojusz). Stworzyć 3 siłą w Europie po Niemcach i Rosji. Bo teraz gdy nie grzmią działa i nie ma strachu o konflikt najlepiej tworzyć dyplomatyczne sojusze i ekonomiczne układy. Niemcy mogą pod Bałtykiem puścić rurę?a nam nie wolno dogadywać się z innymi państwami??. Wiem że Geremek powie że to "krecia robota" ale kto go tam słucha. Przy dobrych i skutecznych politykach moglibyśmy w 50 lat stworzyć z Polski wielkiego gracza na rynku europejskim. O dziwo Irlandia nam ratuje skórę. Gdy nie wejdzie Lizbona i gdy nie powstania armia Unii, Unia będzie musiała się słuchać "nowych i słabych" czyli nas. Musimy chwycić byka za rogi i tworzyć swoją skuteczną politykę wewnątrz Unii. Zaczerpnąć nasze najlepsze wzorce z historii ale nie powtarzać jej błędów.....

Pozdrawiam

P.S

Niemcom jest to na rękę, bo w razie nie wejścia Lizbony tracą swój atut-mocarstwowości substancji ludzkiej w Europie. Najlepsze wyjście dla Niemców to wejście Turcji i Rosji w struktury Unii, wtedy będą mogli stworzyć triumwirat i wszelkie veto wobec Lizbony przegłosować. Pomyślcie, Niemcy, będą mogli zakrzyczeć Anglię,Francję,Polskę,Włochy i Hiszpanię...w tej kwestii osiągną więcej niż Hitler i Bismarck razem wzięci.
  • ● Sam ●

>Zawisz napisał
    >w tej kwestii osiągną więcej niż Hitler i Bismarck razem wzięci.

hehe..cos w tym jest:)
  • Ritter von Nałęcz

co do pierwszej części - zgoda w 100%! Masz pełną rację, trzeba stworzyć blok środkowowschodniej Europy - my, Czechy, Słowacja, Węgry, Rumunia, może Chorwacja, w przyszłości także Ukraina...
    A wejście Rosji do UE na najbliższe 100 lat jest raczej niemożliwe - to by się mijało z celem powstania Unii, poza tym, Rosji to nie potrzebne.
  • ● Sam ●

Dla mnie to to samo,jakby weszla Turcja
  • Anonim

panowie bracia, miejcie spectrum. Po co ta walka o Lizbonę??

przecież w chwili jej wejścia,priorytetem stanie się umacnianie władzy Niemców, a tym zależy na Rosji i Turcji. Kolego nasi ojcowie nie wierzyli że zobaczą "lądowaniu na księżycu". Rosja w przeciągu 100 lat wejdzie do unii i stanie się jej jednym z ważniejszych ogniw chyba że....

chyba że my stworzymy to co sam świetnie opisałeś. Sojusz małych rycerzy go nazwę. Gdybyśmy teraz mieli polityka takiego kalibru jak Dmowski albo Piłsudski Irlandia właśnie parafowałaby traktat Warszawski.

Nasza obecność w Unii to jak bal salonowiczów. Wkracza na niego człowiek brudny i bez ogłady z którego się podśmiewają, czy to jednak znaczy że ma on siedzieć w kącie i dać z siebie drwić??Nie, należy wyciągnąć innych z kąta, i narzucić swoje tempo picia. Salonowicze padną wcześniej czy później, ich kobiety i cały kawior jest nasz:)
  • Ritter von Nałęcz

>● sam ● napisał
    >Dla mnie to to samo,jakby weszla Turcja

wejdzie i to niebawem, niestety.
  • Ritter von Nałęcz

>Zawisz napisał
    >panowie bracia, miejcie spectrum. Po co ta walka o
    >Lizbonę??
    >
    >przecież w chwili jej wejścia,priorytetem stanie się
    >umacnianie władzy Niemców, a tym zależy na Rosji i
    >Turcji. Kolego nasi ojcowie nie wierzyli że zobaczą
    >"lądowaniu na księżycu". Rosja w przeciągu 100 lat
    >wejdzie do unii i stanie się jej jednym z ważniejszych
    >ogniw chyba że....

Nie, akurat neguję wejście Rosji do UE, coś by musiało się przewrócić...
    >
    >chyba że my stworzymy to co sam świetnie opisałeś.
    >Sojusz małych rycerzy go nazwę. Gdybyśmy teraz mieli
    >polityka takiego kalibru jak Dmowski albo Piłsudski
    >Irlandia właśnie parafowałaby traktat Warszawski.

No to oki, niech będzie - zawiązujemy zatem stronnictwo "Konfederacji (tak ładniej brzmi, choć rzeczywiście sojusz jest trafniejszym słowem) Małych Rycerzy Europy"; )
    >
    >Nasza obecność w Unii to jak bal salonowiczów. Wkracza na
    >niego człowiek brudny i bez ogłady z którego się
    >podśmiewają, czy to jednak znaczy że ma on siedzieć w
    >kącie i dać z siebie drwić??Nie, należy wyciągnąć
    >innych z kąta, i narzucić swoje tempo picia. Salonowicze
    >padną wcześniej czy później, ich kobiety i cały kawior
    >jest nasz:)

Zaiste. A my do picia mamy talent - i dosłownie i w przenośni, jakiej użyłeś.
  • Anonim

Niekoniecznie-przewrócić. Jeśli do głosu w głównym nurcie polityki Unii dojdą Niemcy, to zrobią wszystko by i Turcja i Rosja w Unię weszły.
    A sam pisałeś że dyrektywy płyną z Berlina a nie Brukseli

Konfederacja Małych Rycerzy Europy:), dokładnie tak. Nigdy w historii naszego państwa nie mieliśmy tak realnie do zrealizowania takiego pomysłu, jak teraz.

• Ritter von Nałęcz

>Zawisz napisał
    >Niekoniecznie-przewrócić. Jeśli do głosu w głównym
    >nurcie polityki Unii dojdą Niemcy, to zrobią wszystko by i
    >Turcja i Rosja w Unię weszły.
    >A sam pisałeś że dyrektywy płyną z Berlina a nie
    >Brukseli

bo Berlin ma najmocniejsze wpływy,to jasne... Turcja w UE będzie niebawem, Rosja nie, za to zmienią sie wzajemne stosunki...
    >
    >Konfederacja Małych Rycerzy Europy:), dokładnie tak. Nigdy
    >w historii naszego państwa nie mieliśmy tak realnie do
    >zrealizowania takiego pomysłu, jak teraz.
    >
    Bo nie było ludzi mogących to przeprowadzić; )
    heh, chłopaki, wskakujemy w gumowce, lecimy na blokadę autostrady i za parę lat sejm murowany; )
  • Camilo Loco

Polska odpowiada: A jak najbardziej, bardzo chętnie! :>
  • Ritter von Nałęcz

na szczęście nie.
  • Camilo Loco

>Avallac'h napisał
    >na szczęście nie.

dzieci i ryby głosu... ? No.. nie mają. :P
  • Ritter von Nałęcz

uuu... Furia Cię ogarnia? :P
  • Anonim

Jebac Unie, zostawic to Schengen i do zobaczenia w nastepnym zyciu
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)