Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Na stronie nasz-parlament.pl otwarte są głosowania wyprzedzające. Polega to na tym, że zanim nad czymś zagłosują posłowie, mogą to zrobić obywatele za pośrednictwem Internetu. Na stronie znajdują się różne stanowiska, opracowania, a cała stronka jest dość nowa na razie.
    JEDNAK wielu POSŁÓW i DZIENNIKARZY, także tzw. elit kwestionuję tę ideę podważając kwalifikacje wyborców, "zwykłych ludzi" do decydowania o... własnym losie.
    CO o TYM myślicie WY ???
    Może prokurator powinien zamknąć taką stornę dla dobra.... "ogółu"; -)
  • Gamsider_

A co, jeśli 95% zwykłych ludzi kwestionuje kwalifikacje posłów do decydowania o ich losie?
  • rez

Inicjatywa godna.

Sukcesów życzę.
  • Anonim

>Gamsider_ napisał
    >A co, jeśli 95% zwykłych ludzi kwestionuje kwalifikacje
    >posłów do decydowania o ich losie?

To po cholerę ich wybierali? Dzieci są? Czy jesteśmy narodem schizoli?

Poza tym w polityce poglądy nie mają znaczenia.
  • rez

>Nazgul napisał

>Poza tym w polityce poglądy nie mają znaczenia.

I nad tym ubolewam najbardziej.
  • Ritter von Nałęcz

zastanówmy się, czy demokracja - rządy ludu, jest w ogole systemem, który moze sprawnie funkcjonowac...
  • Anonim

Tu się nie ma nad czym zastanawiać bo wiadomo, że nie może. Już Arystoteles nazywał ludowładztwo zgniłym ustrojem i wskazywał na wady populizmu...
  • rez

>Avallac'h napisał
    >zastanówmy się, czy demokracja - rządy ludu, jest w ogole
    >systemem, który moze sprawnie funkcjonowac...

Pytanie - jak dobrze wiesz - to tylko woda dla młyn dla kanapowych teoretyków którzy to społeczeństwo od czci odsądzają w imię jakichś monarchiczno-trywialnych form ustrojowych.

Demokracja ma wady oczywiście, ale jest formą która jako jedyna zapewnia uczestnictwo każdemu z nas uczestnictwo w kreacji systemu politycznego. I dlatego jako jedyna ma racje bytu.
  • Sebek

>ale jest formą która jako jedyna zapewnia uczestnictwo każdemu z nas uczestnictwo w kreacji systemu politycznego.

i właśnie to jest ogromna wada demokracji. bo zamiast kreowania polityki przez elity intelektualne, które się na tym znają to mamy kreowanie polityki przez nieznający się na tym kompletnie lud.

>I dlatego jako jedyna ma racje bytu.

jeśli rację bytu ma dla ciebie ustrój, gdzie więcej do powiedzenia ma 2 żuli niż 1 profesor uniwersytetu to współczuję.
  • rez

Śmiało współczuj.

Dla mnie dokument, papierek, świadectwo czy inne poświadczenia nie świadczą o tym że ktoś jest człowiekiem bardziej wartościowym od drugiego.Demokracja to nie zaświadczanie swoim CV o tym czy ma się prawo w niej istnieć.
    Człowiek rodzi się wolny i ma prawo partycypować w działaniu wolnego społeczeństwa.

Co do kreowania polityki - kreacja polityki zajmuje się rząd.
    Jeśli on nie składa się z ludzi światłych i wykształconych (a z tego co mi wiadomo to się składa) to zawsze może dobrać sobie takich wykształconych doradców jakich tylko będzie chciał.
    Kreacją elit zajmuje się społeczeństwo.
    Oświecajmy więc społeczeństwo i w ten sposób wykształcimy lepsze elity. Czyżby dla prawicy której zawsze odpowiadał ciemny i niewykształcony lud to zbyt trudne zadanie?
  • Lypa

"Człowiek rodzi się wolny i ma prawo partycypować w działaniu wolnego społeczeństwa."

... które mu zabrania np. zakładać swobodnie działalności gospodarczej. Ja pierdolę taką wolność.; )
  • Sebek

>Śmiało współczuj.

właśnie to robię

>Jeśli on nie składa się z ludzi światłych i wykształconych (a z tego co mi wiadomo to się składa)

ale oni są światli tylko na papierku, który dla ciebie nie ma wartości, podobnie jak i dla mnie.

podałem przykład z profesorem uniwersytetu, ale równie dobrze mogłem napisać, że "1 człowiek światły, mądry, wykształcony, inteligentny ma mniej do powiedzenia niż 2 żule". teraz lepiej?

Demokracja wszystko ujednolica. lewacy mówią, że to zaleta, a prawdą jest, że jest to wada, bo każdy człowiek jest inny. dlatego nie każdy powinien mieć takie same prawo do kreowania polityki w państwie, bo jedni się tego uczą od dziecka, a inni wiedzą tylko tyle, że co 4 lata trzeba zagłosować na kolejną, gorszą od poprzedniej władzę.
  • rez

Nie sądzę by mi Twoje współczujcie było potrzebne, ale to już Twója sprawa.
    Czujesz się gorszy - nie głosuj.

Zadaniem Państwa jest obywateli edukować tak aby mogli działać jako wartościowe jednostki w społeczeństwie i korzystać z praw jakie mu przysługują.
    O tym zresztą wspomniałem powyżej.

Nie zapomnij też o tym że ta ohydna demokracja daje Tobie możliwość złożenia obywatelskiego projektu do parlamentu który będzie dotyczył ograniczenia praw obywatelskich i ustawi cenzus.

• Anonim

"Dla mnie dokument, papierek, świadectwo czy inne poświadczenia nie świadczą o tym że ktoś jest człowiekiem bardziej wartościowym od drugiego."
    Daj spokoj. Jakis pijany robol jest nikim w porownaniu z profesorem, i po co zyc w jakiejs iluzji o rownosci.
  • rez

Odsyłam do inicjatywy obywatelskiej.
    Chyba że Wasza kanapa tego nie wytrzyma.

No i oczywiście nie zapomnijcie przy zbieraniu podpisów pamiętać by nie podpisywał się pod waszym projektem motłoch i prostactwo tylko erudyci z półki najwyższej.
  • Anonim

Motłoch musi byc czasem wykorzystany. To oczywiste...
  • rez

Najważniejsze by był na tyle ciemny by kupił Wasze rozwiązania.
    Myślę że mi w tej dyskusji tyle wystarczy.
  • Sebek

>Zadaniem Państwa jest obywateli edukować

jeśli państwo już ma istnieć to powinno zajmować się ochroną swoich obywateli i pilnować przesrzegania prawa, ale nie edukować. z jakiej racji państwo ma mieć taki obowiązek?

>Nie zapomnij też o tym że ta ohydna demokracja daje Tobie możliwość złożenia obywatelskiego projektu do parlamentu

mówisz o tym obywatelskim projekcie do którego potrzebuję znaleźć jeszcze 100 tys. innych ludzi i o tym projekcie, który marszałek sejmu może wyrzucić do kosza bez czytania go w sejmie? jakie to państwo jest dla mnie łaskawe...
  • rez

>Sebek napisał
    >>Zadaniem Państwa jest obywateli edukować
    >
    >jeśli państwo już ma istnieć to powinno zajmować się
    >ochroną swoich obywateli i pilnować przesrzegania prawa,
    >ale nie edukować. z jakiej racji państwo ma mieć taki
    >obowiązek?

A z jakiej racji ma go nie mieć?
    (wybacz że tak trywialnie ale już nie raz otrzymałem taką ripostę tutaj więc pozwolę sobie użyć tej "błyskotliwej" formy)

>mówisz o tym obywatelskim projekcie do którego potrzebuję
    >znaleźć jeszcze 100 tys. innych ludzi i o tym projekcie,
    >który marszałek sejmu może wyrzucić do kosza bez
    >czytania go w sejmie? jakie to państwo jest dla mnie
    >łaskawe...

Dokładnie o tym mówię.
    A to że marszałek ma go w dupie to już niestety nie moja sprawa.
    Powinien być zapisany czas w którym marszałek ma obowiązek poddać projekt pod procedury parlamentarne.
    Zawsze możesz zebrać kilkaset osób na manifestacji (jak zbierzesz te 100 tysięcy to kilkuset na Wiejską zapewne sprowadzisz).
  • Sebek

>A z jakiej racji ma go nie mieć?

jeśli już ma istnieć państwo, to powinno być ono minimalne. gdy państwo zbytnio ingeruję w zycie obywateli to przestają oni brać życie w swoje ręce i liczą, że państwo za nich to zrobi. dlatego edukacja powinna być indywidualną sprawą każdego człowieka. ludzie muszą docenić zalety zdobywania wiedzy poprzez jej dobrowolny wybór, a nie poprzez przymus, który odpycha.

| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)