Forum Polityczne [1172]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • dudek

Jak oceniacie wiarygodność ksiązki i tez w niej zawartej po ,,znalezieniu" agenta SB który rzekomo zwerbował Lecha Wałęse???Kompromitacja historyków czy nic nie znaczący błąd????
  • rez

Pytanie moim zdaniem powinno być w inną materię.
    Dlaczego SB milczy w tej sprawie? Dlaczego żona owego kapitana SB powiedziała że "dostanie kulkę" jak zaczną coś mówić?Kto jej groził?Przecież to groźba karalna.
    Czy są inni "zmarli" agenci którzy mogliby powiedzieć coś o Wałęsie? Z jakiej przyczyny dawni funkcjonariusze SB milczą w sprawie Wałęsy?
  • Gamsider_

Jeśli ktokolwiek się skompromitował, to sąd, bo to on uznał typa za trupa, uznając jednocześnie, że m.in. dzięki temu Wałęsie można przyznać status pokrzywdzonego. Panowie z IPNu raczyli to zacytować. A facet nie figuruje nawet jako numer PESEL :) Ktoś się postarał, żeby dotarcie do niego nie było zbyt proste. Książka natomiast oparta jest na dokumentach, w niczym jej to nie kompromituje.
  • ● Sam ●

Hmm..kto mógł grozić ludziom,którzy mogliby ujawnić prawdę o Wałęsie..wielka tajemnica..
    Następnym kuriozum mogłoby wydawać się czemu ten esbek sam nie wyrwał się do mediów. Mogłoby,bo w naszym kraju niestety wszystko jest w tej właśnie materii b.proste.

Rez,uśmiałem się nieźle,jak przeczytałem Twoje dobroduszne:
    "przecież to groźba karalne". Jakie to było słodkie:)
  • rez

>● sam ● napisał

>Rez,uśmiałem się nieźle,jak przeczytałem Twoje
    >dobroduszne:
    >"przecież to groźba karalne". Jakie to było słodkie:)

Wspomniałem o tym w kontekście telewizji stojącej na straży prawości jaką jest TVN 24.
    Ale cieszy mnie niezmiernie że potrafię ludziom dostarczać uśmiechu.
  • ● Sam ●

Dostarczanie radości innym jest niewątpliwie ogromną przysługą:)
    tvn też nieraz daje mi powody do bezgranicznej radości(w tych momentach,kiedy nie przynosi obrzydzenia,bądź zmartwienia)
  • Sześć stóp pod ziemią

Skompromitował się sąd a nie Cenckiewicz i Gontarczyk. Jedną z podstaw do uznania Wałęsy za ofiarę było stwierdzenie, że oficer SB, który miał dokonać werbunku nie żyje.
    CiG co najwyżej zawinili łatwowiernością w prawdziwość działań wymiaru sprawiedliwości w takich sprawach.
  • Anonim

Oczywiście uważasz, że uzasadnienie prawomocniego wyroku w którym jest napomknienie o NIEŻYJĄCYM E. Graczyku to dokument niewiarygodny?

A dziś okazało się, że sąd uzyskał taką informację z UOP-u... (za PAP).

Po nitce do kłębka...
  • ● Sam ●

Nie,skądże. Nikt tak nie uważa. Fakt,iż sąd lustracyjny uznał kogoś za trupa(mając wolny dostęp do ewidencji PESEL),to z pewnością dowód na rzetelność i wiarygodność tegoż sądu. Fakt iż "śmierć" ta trwała całe 8 lat wskazuje na to,że naprawdę cholernie mocno komuś zależało na "schowaniu" tego pana.
    Dziwię się,bo przecież i tak wszyscy już się wstydzą za Wałęsę,to po co ukrywać jego współpracę?W latach 90tych to ja rozumiem,ale w XXI w.?
    ..a może dlatego teraz pozwolili IPNowi go znaleźć?
    Któż wie,któż służby zna?
  • Anonim

Jak to kto? Cenckiewicz i Gontarczyk
  • ● Sam ●

Lepiej niż Komorowski? Wszak on za pan brat
  • No dobra...

Przecież to właśnie Gontarczyk (!), podczas procesu Wałęsy, dostarczył sądowi lustracyjnemu informacje o tym, że świadek umarł.

Niezaprzeczalną winą sądu jest więc jedynie (właściwie to powinienem napisać "aż") pokładanie wiary w wiedzę takiego "historyka".

Tylko co wszystko zmienia w ocenie samego W?
  • ● Sam ●

Ciekawym jakich historyków uważasz za "prawdziwych"? Tych co napisaliby Twoją wersję dziejów świata??

Gontarczyk nie uczestniczył w procesie lustracyjnym,chyba że pomyliło Ci się mędrcze z Cenckiewiczem:)
  • Anonim

Prawdziwy historyk, to taki, który wie, że historię pisze się 50 lat po wydarzeniach a wcześniej sie ją co najwyżej dokumentuje. Dla prawdziwych historyków do oceny. No dobra, jest jeszcze historia najnowsza do 25 lat ale tu trzeba szczególnej ostrożności, obiektywizmu, dokładności i zapobiegliwości. Najwyraźniej komuś jej zabrakło czyniąc cały dokument wątpliwym.

Co do oceny W, kto miał dobrą taką ma dalej. A kto miał złą, niech spada.

Ups, żeby tylko Lechu nie usłyszał w tej Japoni.
  • ● Sam ●

O człowieku,który zdradził kumpli,później ukrywał to przed nimi,oskarżył dawnych przyjaciół,w strachu przed poznaniem jego "tajemnicy",wykradał dokumenty na swój temat,zatrzymał lustrację,doprowadzając do amnestii kapusiów na państwowych stanowiskach(nasz pieniądz idzie na całe rzesze kapusiów w zawodach państwowych). Zatrzymał lustrację,przez co wykładają na uczelniach ludzie,którzy zdradzili swoich najbliższych. Wykradał dokumenty,jednocześnie kłamiąc że tego nie zrobił. Skłamał przed sądem lustracyjnym,sądem Rzeczypospolitej Polski. Zdradził ideały ludzi,którzy go na prezydencki stołek wynieśli. Nic nie zrobił,by ludzie Solidarności,jeśli już nie większą,to nie mniejszą emeryturę od ubeków dostawali. Dzięki niemu kat dostaje więcej pieniędzy,niż jego ofiara. Dzięki panu W.wśród dziennikarzy cały czas są ludzie,którzy współpracowali z reżimem i teraz w mediach redagują teksty,piszą artykuły,felietony,wydają nad innymi swoje sądy itd. Pan W.obraża ludzi,którzy wykonują swój zawód,którzy mają świadomość czym jest nowoczesna historia,która opisuje właśnie naszych bohaterów,autorytety,byśmy mogli ich znać bliżej. Obraża ludzi,którzy dlań poświęcali swoje życie(wywiad ze Skowrońskim w radiu). Obraża rodziny okrutnie zamordowanych ludzi,gdy ich katu podaje rękę i błagalnie żebrze o deklaracje,że nie współpracował(Jaruzelski nigdy takiej nie złożył).
    Pan W.obraża własnego ojca wycierając się nim,gdy mówi,że Sakaszwili nie powinien bronić swojego kraju,ale nie prowokować niedźwiedzia. Obraża wszystkich Gruzinów i ideę wolności w imię lojalności Moskwie.
    Obraża pan W.tysiące ludzi,którzy powiedzieli reżimowi "nie",gdy mówi,że to on sam pokonał komunę i ponad polskie społeczeństwo i jego poświęcenie w drodze do wolności przekłada swoją"walkę".

O tym człowieku mówisz?
  • Anonim

I to wszystko on sam jeden.

Niesamowity, wielki człowiek.
  • Sześć stóp pod ziemią

Rzeczywiście, żeby zmieścić tyle sprzeczności w stu kilogramach żywej wagi trzeba naprawdę nie lada wielkości.
  • ● Sam ●

ja widzę tych "sprzeczności" coraz mniej.
    Po ostatniej wypowiedzi nt.Gruzji, gdzie nie wstydził się posłużyć się własnym ojciec, okazało się że jest nie tylko głupi,ale i użyteczny..
    Najbardziej mi przykro,że naprawdę on jest symbolem Polski za granicą:/
  • kenny

ja tylko mam w tym nieco inne podejscie do "lustracji" bo

bo co mnie obchodzi czy nauczyciel podpisał deklarke która trzeba było podpisac tak naprawde
    wiec to z dupy jest i tyle

co za róznica zreszta kto mnie własnie uczy jelsi robi to dobrze

równie dobrze nie che zeby mnie uczyli ludzie którzy głosowali na PIS czy na PO bo ich program jest socjalistyczny ? che lustracji w tym kierunku w takim wypadku !! i
  • kenny

a co miałes jeszce nadzieje ze to uczciwy polityk ? (wiem taka sprzecznosc)
| |

Zapraszamy do dyskusji na temat bieżących wydarzeń "w wielkim świecie", małym też. Forum Pol...

Fotki

Miejsca grona (0)